Oto co znalazłam w swojej paczuszce:
Oprócz zamówionych produktów otrzymałam też miłą niespodziankę w postaci ekologicznej torby na zakupy i dwie próbki olejków pielęgnacyjnych:)
Asortyment firmy jest bardzo szeroki i jestem pewna, że każdy zainteresowany zdrową żywnością znajdzie tu coś dla siebie. Ja jestem najbardziej ciekawa sałatkowych glonów:)Tymczasem wymyśliłam zdrowy i łatwy przepis na faszerowane papryki. Podczas przyrządzania dania użyłam kilku składników od biogo: soczewicy, fasolki i pełnoziarnistego kuskusu. Jeśli po nafaszerowaniu warzyw zostanie nam trochę farszu, można go zamrozić lub wykorzystać w kolejnych dniach, na przykład jako dodatek do mięsa. Polecam z chrupiącym pieczywem i prostą sałatką. Smacznego:)
3 papryki,
ok. szklanki razowego kuskusu (ugotowanego),
duży pomidor,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
ok. 1/2 szklanki ugotowanej fasoli,
ok. 1/2 szklanki ugotowanej soczewicy,
starta marchewka,
1-2 łodygi selera naciowego,
ok. 3/4 szklanki startego sera,
opcjonalnie kilka pieczarek,
kilka czubatych łyżek natki pietruszki lub kolendry
przyprawy do smaku: sól, pieprz, ostra i słodka papryka, kmin rzymski, oregano
sos pomidorowy:
200 g koncentratu pomidorowego (lub przecieru),
2 szklanki bulionu jarzynowego lub wody,
mała cebula,
2 ząbki czosnku,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, tymianek, bazylia, słodka papryka, opcjonalnie szczypta cukru
Na niewielkiej ilości tłuszczu usmażyć drobno posiekaną cebulę, seler, plasterki pieczarek i starta marchewkę. Po kilku minutach dodać czosnek, a następnie pokrojonego w kostkę pomidora. Smażyć całość kilka chwil. Usmażone warzywa połączyć z fasolką, soczewicą i kuskusem. Doprawić do smaku (farsz powinien być pikantny), dodać natkę. Przygotować sos: na niewielkiej ilości tłuszczu usmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, zalać wodą lub bulionem. Dodać koncentrat i przyprawy. Mieszać i gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Papryki przekroić na pół, nadziać farszem i posypać serem. Na blaszkę wylać sos, ułożyć papryki. Piec w 200 stopniach około 30-45 minut lub do miękkości papryk.
ENGLISH:
3 red bell peppers (cut in halves),
1 cup of cooked, whole wheat couscous,
big tomato (diced),
big onion (finely chopped),
2-3 cloves of garlic (finely chopped),
1/2 cup of cooked pinto beans,
1/2 cup of cooked, brown lentils,
1 grated carrot,
1-2 stalks of celery (diced),
3/4 cup of grated cheese,
few button mushrooms (optional),
few heaping Tbsp of fresh parsley or cilantro,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet and hot pepper, cumin, oregano
tomato sauce:
200 g of tomato paste (or puree),
2 cups of veggie stock or water,
small onion (finely chopped),
2 cloves of garlic (finely chopped),
seasonings to taste: salt, pepper, oregano, basil, sweet pepper
Heat a small amount of oil in a pan, add the onion, carrot, celery and mushrooms. Cook, stirring, for few minutes. Add the garlic and tomato. Mix and cook for additional 2 minutes. Mix the cooked veggies with beans, lentils, parsley and couscous. Season to taste (the filling should be spicy). Prepare the sauce: heat a small amount of oil in a pan, add the onion and garlic. Cook for about 3 minutes, add the stock and tomato paste. Mix and season to taste. Turn the heat down to low and simmer until thickens (it should take less than 10 minutes). Pour the sauce into the baking tray. Fill the peppers with veggie and couscous mixture. Sprinkle with grated cheese. Place the peppers in the sauce. Bake for about 30-45 minutes (200C) or until tender. Serve with crusty bread and mixed greens. Enjoy:)
Pięknie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńzgadzam się:)
UsuńKiedyś robiłam podobne. Ale wspaniałe :) Aż mi smaka zrobiłaś. Ślinka cieknie na sam widok. Pyszności. Pozdrowionka!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie !
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy i zachęcający wpis :-)
Mmm... zjadłabym :P
OdpowiedzUsuńLove that there are lentils in this! Yummy ♥
OdpowiedzUsuńUwielbiam komose ryżową, jadam aktualnie białą. Na tą czerwoną już mam ochotę. A danie super
OdpowiedzUsuńpychotka:)
OdpowiedzUsuńMi te papryki nigdy kurcze nie wychodzą :(
OdpowiedzUsuńAle pychotka!
OdpowiedzUsuńThis is great! Thank you so much for sharing.
OdpowiedzUsuń** Join Love, Beauty Bloggers on facebook. A place for beauty and fashion bloggers from all over the world to promote their latest posts!
BEAUTYEDITER.COM
Uwielbiam faszerowane papryki! Świetne i proste danie, a smakuje wybornie! :) Gratuluję współpracy! <3
OdpowiedzUsuńBardzo fajna propozycja, my zwykle faszerujemy mięsem, ale taka opcja bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńwygloądają smakowicie! Uwielbiam papryki!
OdpowiedzUsuńSo perfect for us! We love vegetarian dishes!!!
OdpowiedzUsuńHave a good day
Mniaaam, paczuszka od biogo extra też wybrałam ten olej lniany :)
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam podobne papryczki, mój teść był zadowolony. :)
OdpowiedzUsuńTakie dania lubię najbardziej :-)
OdpowiedzUsuńCi, którzy do mnie zaglądają, wiedzą, że ja faszerowane warzywa uwielbiam. Pyszny przepis, a produkty tej firmy bardzo fajne :)
OdpowiedzUsuńSuper, zdrowy obiadek. Oboje z mężem bardzo lubimy faszerowane papryki, więc jak dla nas przepis idealny :D
OdpowiedzUsuńI actually love those TerraSana noodles (just bought a whole bunch for our business :D) and I cannot wait to see what you will make with them! I will probably post a recipe with them on my businesses blog too, in December or Janaury. You got a bunch of amazing sutff! And the stuffed sweet pepper looks amazing too by the way!
OdpowiedzUsuńSending much love!
Xx
Rosa Larissa Klara
conscious lifestyle of mine
Papryki prezentują się wyśmienicie <3
OdpowiedzUsuńSuper przesyłka, świetne produkty :)
Twój przepis aż pachnie :)
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie :D
OdpowiedzUsuńZapraszam:
unnormall.blogspot.com
Zjadłabym :P Ja podobnie robiłam kilka dni temu ale pomidory:) tylko że u babci bo mój piekarnik poszedł na emeryturę:P
OdpowiedzUsuńWe are having a vegetarian over for lunch later this month. I'm not a fan of stuffed peppers but I might try them for her.
OdpowiedzUsuńkocham nadziewane papryki:D smak pycha!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię sklep Biogo :) Papryczki wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńSuper danie :) Ja bardzo lubię paprykę faszerowaną z mięsem mielonym i ryżem, ale ta wersja dania jest wyśmienita ;) Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDawno już nie robiłam takich faszerowanych papryczek. Twoje wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńsuper paczka, a papryki jeszcze fajniejsze :)
OdpowiedzUsuńpyszna propozycja na papryki :)
OdpowiedzUsuńŚwietne produkty z mega fajnego sklepu :) Ale natworzysz przepysznych dań z nich :D
OdpowiedzUsuń