Słodkie ziemniaki są bardzo zdrowe, dlatego staram się włączać je do naszej codziennej diety. Jakiś czas temu wymyśliłam prosty przepis na faszerowane bataty. Jako farszu użyłam pieczarek, papryki i soczewicy w gęstym sosie pomidorowym. Zapieczone z serem będą stanowić ciekawy dodatek do mięs lub wspaniałe samodzielne danie dla wegetarian. Ja piekłam ziemniaki w skórce, dzięki czemu czemu lepiej zachowują swój kształt i łatwiej jest je nadziewać. Po upieczeniu skórka łatwo da się oddzielić od wnętrza. Podawać z zestawem surówek. Smacznego:)
3 słodkie ziemniaki,
duża papryka,
200-250 g pieczarek,
2-3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
ok. 1/4 szklanki wody lub bulionu jarzynowego,
kilka łyżek ugotowanej soczewicy (u mnie ze sklepu biogo)
cebula,
2 ząbki czosnku,
kilka łyżek natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano, tymianek, rozmaryn
żółty ser
Słodkie ziemniaki piec w 200 stopniach około 40-50 minut. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół. Wydrążyć część wnętrza łyżeczką. Przygotować sos: na patelni usmażyć drobno posiekaną cebulę i plasterki pieczarek. Po kilku minutach smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć minutę, dodać koncentrat, soczewicę i odrobinę wody lub bulionu. Doprawić do smaku. Sos wymieszać z wnętrzem ziemniaków, dodać natkę. Farszem nadziewać wydrążone ziemniaki, posypać startym serem. Zapiekać około 10-15 minut w 180 stopniach.
ENGLISH:
3 sweet potatoes,
1 large red bell pepper (cut in stripes),
200-250 g of button mushrooms,
2-3 heaping Tbsp og tomato paste,
1/4 cup of water or veggie stock,
few Tbsp of cooked lentils,
1 onion (finely chopped),
2 cloves of garlic (finely chopped),
few Tbsp of chopped parsley,
seasoning to taste: salt, pepper, sweet pepper, chili powder, oregano, thyme, rosemary
grated cheese
Preheat your oven to 200 C. Bake the potatoes for about 40 to 50 minutes, untill tender. Let them cool and cut them in half lengthwise. Scoop out most of the flesh. Prepare the filling: heat a small amount of oil in a pan, add the onion and sliced mushrooms. Cook for few minutes and add the pepper. Cook for additional few minutes and add the garlic. After one minute, pour the stock or water and add the lentils and tomato paste. Season to taste and cook for a minute. Mix with potatoe flesh, add the parsley. Scoop the mixture inside each half of the potatoes. Top with grated cheese and bake for about 10 to 15 minutes. Serve with mixed greens or as a side dish.
Wow , fajny przepis musze wypróbować ;*
OdpowiedzUsuńhttps://xthy.blogspot.com/
bardzo smakowicie;)
OdpowiedzUsuńJa zawsze jestem urzeczona daniami, które proponujesz. Są tak pięknie podane, apetyczne. tylko siadać i jeść. Doskonałe. Słodkie ziemniaki są bardzo dobre. Pozdrawiam ciepło! :)
OdpowiedzUsuńThat looks so good and healthy!
OdpowiedzUsuńHave a nice evening
Wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńmam ślinotok;D
UsuńUwielbiam pieczarki, więc to coś dla mnie! :)
OdpowiedzUsuńhttps://lone-gunmens.blogspot.com
Mmmm... Nareszcie coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Niecoinna
Mmm... Pięknie wyglądają i zapewne tak samo dobrze smakują!
OdpowiedzUsuńBuziaki
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńKolejny fajny przepis. Bardzo lubię ziemniaki i chętnie skorzystam z pomysłu na ich podanie :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że dzisiaj już tak późno. Ale jak znajdę chwilkę zrobię bo wyglądają i zapewne smakują wyśmienicie :]
OdpowiedzUsuńCzęsto przygotowuje faszerowane bataty i po prostu uwielbiam. :)
OdpowiedzUsuńto musi być pyszne
OdpowiedzUsuńWe have just started harvesting sweet potatoes from our garden so all recipes using them are welcome.
OdpowiedzUsuńI really love sweet potatoes, Natalia! These look delicious! :)
OdpowiedzUsuńwbijam na żarcie:D
OdpowiedzUsuńciekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Ostatnio stsram się cześciej jeść bezmięsne przyprswy i szukałam jakiegoś ciekawego pomysłu :)
OdpowiedzUsuńmmm musi być przepyszne
OdpowiedzUsuńPod skórką ziemniaki mają najwięcej wartości odżywczych, więc jest to dodatkowa korzyść przy nieobieraniu ziemniaków. Zastosowałaś super produkty, są one bardzo wartościowe. A poza tym całe danie jest z pewnością pyszne. Ja uwielbiam faszerowane warzywa.
OdpowiedzUsuńLove sweet potatoes! And mushrooms. So of course you know I'll love this. :-) Thanks so much.
OdpowiedzUsuńNie bardzo przepadam za batatami, ale jeśli ktoś je lubi to dla niego przepis trafiony w 10! :)
OdpowiedzUsuńwyglądają genialnie, mniam :D
OdpowiedzUsuńMiłego wieczoru Kochana! ♥
monikaozdoba.blogspot.com
Niezłe danie ;) Nigdy nie jadłem batatów ;) Batat jest ciekawym warzywem o dużej wart. odżywczej - duża ilość potasu oraz w mniejszych ilościach magnezu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Mój mąż byłby nimi zachwycony ;) Chętnie wypróbuję, ponieważ wyglądają obłędnie :)
OdpowiedzUsuńNatalia look sooo delicious!!
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńUwielbiam twoje przepisy :*
OdpowiedzUsuńFajnie nadziane! Mniam :)
OdpowiedzUsuńjadłam, ale nie słodkie ale tradycyjne w takim wydaniu, bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością kiedyś wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńZdrowo :)
OdpowiedzUsuńCudowne! Moje smaki! Chetnie bym się na nie wprosila do Ciebie! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńuwielbiam faszerowane ziemniaki. są pyszne. bardzo fajna, zapomniana receptura : )
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczone bataty, muszę koniecznie wypróbować Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te twoje potrawy! Mmmm
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńJejku jakie apetyczne :-)
OdpowiedzUsuńNie wiemy czy bataty w takiej wersji by nam posmakowały. Generalnie są dla nas za słodkie i mdłe ale z drugiej strony z takimi dodatkami mogą mieć swój urok :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie próbowałam batatów, muszę je kiedyś spróbować :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam faszerowaną paprykę :D
OdpowiedzUsuńPrzepadam za ziemniakami a faszerowanych jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńSweet potatoes are so good for you, love how you stuffed this dish.
OdpowiedzUsuńz chęcią bym zjadła takie na obiadek :)
OdpowiedzUsuń