listopada 04, 2016

Szwedzkie klopsiki / Swedish Meatballs

Formowanie klopsików jest dla mnie najbardziej relaksującym zajęciem w kuchni, dlatego przyrządzam je dość często. Zazwyczaj podaję je na sposób włoski, w sosie pomidorowym, posypane parmezanem. Ostatnio miałam jednak ochotę na odmianę i przygotowałam popularne klopsiki po szwedzku. Dzięki dodatkowi gałki muszkatołowej i ziela angielskiego zyskują zupełnie inny smak i aromat. Będą pyszne z ziemniaczanym puree lub makaronem. Smacznego:)

Polecam też moje klopsiki w sosie pomidorowo-paprykowym lub koperkowym i  klopsiki zapiekane z mozzarellą:)


na klopsiki:

500 g mielonego mięsa,
duże jajko,
duża cebula,
2 ząbki czosnku,
ok. 1/2 szklanki bułki tartej,
1/3-1/2 szklanki mleka,
1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego,
1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej,
sól, pieprz (do smaku)

na sos:
2-3 szklanki domowego bulionu,
3 łyżki masła,
3 łyżki mąki,
1/2 szklanki kwaśnej śmietany (w temperaturze pokojowej),
kilka łyżek posiekanej natki lub/ szczypiorku
sól, pieprz (do smaku)

Bułkę tartą zalać mlekiem, odstawić. Na niewielkiej ilości tłuszczu usmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać gałkę i ziele angielskie, ostudzić. Połączyć wszystkie składniki klopsików, wyrobić i formować małe klopsiki.  Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu do zarumienienia. Odłożyć. Na patelni po klopsikach rozpuścić masło, dodać mąkę i szybko rozmieszać, tworząc zasmażkę. Zalać bulionem, włożyć klopsiki, gotować na małym ogniu do miękkości. Gdy sos zgęstnieje, dodać kwaśną śmietanę, doprawić do smaku. Posypać świeżymi ziołami.

ENGLISH:

for the meatballs:

500 g of ground meat,
large egg,
large onion,
2 cloves of garlic,
1/2 cup of breadcrumbs,
1-3-1/2 cup of milk,
1/4 tsp of ground nutmeg,
1/4 tsp of ground allspice,
salt and pepper (to taste)

for the sauce:
2-3 cups of homemade stock,
3 Tbsp of butter,
3 Tbsp of flour,
1/2 cup of sour cream (room temperature),
few Tbsp of fresh parsley or chive,
salt and pepper (to taste)

Pour the milk over the breadcrumbs, set aside. Heat a small amount of oil a pan, add the onions and garlic. Cook, stirring, until tender. Add the nutmeg and all spice, set aside to cool a bit. Mix all the meatballs ingredients and form into small balls. Heat some oil in a pan and sear the meatballs on both sides until golden brown. Remove them to a plate. Add the butter to the same pan, melt it and stir in the flour. Add the stock and the meatballs. Turn the heat down to low and simmer, until fully cook through. Stir in the sour cream and season to taste. Sprinkle with fresh herbs. Serve over mashed potatoes or noodles. Enjoy:)

40 komentarzy:

  1. prezentują się apetycznie, ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak ja lubię klopsiki. ostatnio jadłam takie w sosie koperkowym, a takich szwedzkich chętnie bym spróbowała : )

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne te klopsiki :) W szwedzkiej Ikei serwują podobne. Oczywiście tylko z wyglądu. nie wątpię, że Twoje są duużo lepsze, zdrowsze i smakują "po domowemu". Aż nabrałam ochotę na klopsiki. Pozdrowionka :) Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniamm, bardzo smacznie wyglądają :)Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe czy by mi zasmakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  6. This looks so good, but I wouldn't eat the meat balls :( I would use some vegetarian meat balls and then it would be perfect!
    Have a nice weekend

    OdpowiedzUsuń
  7. Zaintrygowałaś mnie tą gałką muszkatołową. Muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie jedzenie u mnie dziś kurczak w sezamie i tymianku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale smacznie wyglądają :) Uwielbiam pulpetki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo je lubię, koniecznie z sosem żurawinowym :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię takie dania, kotleciki prezentują się bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawa propozycja smakowa. Fajnie to zrobiłaś, zawsze to jakaś odmiana :)
    Miłego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Rzeczywiście, coś w tym relaksującym wpływie formowania klopsików :) Ja bardzo lubię to danie i zwsze w każdej postaci mam na nie chęć :)

    OdpowiedzUsuń
  14. O widzisz a ostatnio mąż mój się zbuntował, że sos pomidorowy do klopsików mu nie smakuje i juz mam pomysł - dziękuję I cóż że ze Szwecji :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pycha, obiadek pierwsza klasa, na pewno sprawdziłby się u nas w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mrr jak ja lubię klopsiki to wiem tylko Ja :]

    OdpowiedzUsuń
  17. Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już prawie 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone prawie 16 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : www.katalogsmakow.pl Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  18. na klopsiki zawsze chętnie się skuszę :) do szwedzkich zawsze dodaję borówkę lub żurawinę :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam klopsiki więc myślę, że smakowałoby mi. :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale smakowicie wygląda, muszę takie zrobić ;)

    https://sk-artist.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  21. Takich pulpecików jeszcze nie jadłam, a uwielbiam gałkę muszkatołową :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Dla wielbicieli mięsnych potraw ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. bardzo lubimy klopsiki, a to danie wygląda znakomicie:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo podoba mi się sos, który zaproponowałaś. Ale ja nie jestem jednak taką jak Ty entuzjastką formowania klopsików!

    OdpowiedzUsuń
  25. Klopsiki w sosie to jedno z naszych dań dzieciństwa :) Apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  26. As you know, I would not eat the meat balls but since they are swedish, they make me think of the vegan veggie balls at IKEA and now I get hungry for those :D
    I hope you had a fun weekend!? We went to see my mother and today I had a day for myself, while my husband and daughter went out. It was so nice to just relax a little bit and have some me-time with yoga, a few intersting articles that I could read on the balcony in the fall sun and some youtube videos :)
    Sending much love!
    Xx
    Rosa Larissa Klara
    conscious lifestyle of mine

    OdpowiedzUsuń
  27. ojeju, ale pycha :D

    Zapraszam :
    unnormall.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  28. Podoba mi się taki pomysł na obiad! U mnie klopsiki nie goszczą zbyt często - sama nie wiem czemu skoro wszyscy je lubimy :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Nono, całkiem smakowicie to wygląda:) Pozdrawiam i zapraszam do siebie :) Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  30. Pyszne klopsiki, fajnie wyglądają i na pewno jeszcze lepiej smakują

    OdpowiedzUsuń
  31. Przepis zapisuje i zapamiętuje muszę wypróbować !

    OdpowiedzUsuń
  32. Bardzo ciekawy przepis! Nigdy nie jadłam a lubie takie dania U mnie w domu pulpeciki pod każda postacią sa cenione przez rodzine! A takich nie robiłam wiec dzieki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  33. Hi, just wanted to mention, I liked this post.
    It was funny. Keep on posting!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger