Polecam też moje klopsiki w sosie pomidorowo-paprykowym lub koperkowym i klopsiki zapiekane z mozzarellą:)
na klopsiki:
500 g mielonego mięsa,
duże jajko,
duża cebula,
2 ząbki czosnku,
ok. 1/2 szklanki bułki tartej,
1/3-1/2 szklanki mleka,
1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego,
1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej,
sól, pieprz (do smaku)
na sos:
2-3 szklanki domowego bulionu,
3 łyżki masła,
3 łyżki mąki,
1/2 szklanki kwaśnej śmietany (w temperaturze pokojowej),
kilka łyżek posiekanej natki lub/ szczypiorku
sól, pieprz (do smaku)
Bułkę tartą zalać mlekiem, odstawić. Na niewielkiej ilości tłuszczu usmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać gałkę i ziele angielskie, ostudzić. Połączyć wszystkie składniki klopsików, wyrobić i formować małe klopsiki. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu do zarumienienia. Odłożyć. Na patelni po klopsikach rozpuścić masło, dodać mąkę i szybko rozmieszać, tworząc zasmażkę. Zalać bulionem, włożyć klopsiki, gotować na małym ogniu do miękkości. Gdy sos zgęstnieje, dodać kwaśną śmietanę, doprawić do smaku. Posypać świeżymi ziołami.
ENGLISH:
for the meatballs:
500 g of ground meat,
large egg,
large onion,
2 cloves of garlic,
1/2 cup of breadcrumbs,
1-3-1/2 cup of milk,
1/4 tsp of ground nutmeg,
1/4 tsp of ground allspice,
salt and pepper (to taste)
for the sauce:
2-3 cups of homemade stock,
3 Tbsp of butter,
3 Tbsp of flour,
1/2 cup of sour cream (room temperature),
few Tbsp of fresh parsley or chive,
salt and pepper (to taste)
Pour the milk over the breadcrumbs, set aside. Heat a small amount of oil a pan, add the onions and garlic. Cook, stirring, until tender. Add the nutmeg and all spice, set aside to cool a bit. Mix all the meatballs ingredients and form into small balls. Heat some oil in a pan and sear the meatballs on both sides until golden brown. Remove them to a plate. Add the butter to the same pan, melt it and stir in the flour. Add the stock and the meatballs. Turn the heat down to low and simmer, until fully cook through. Stir in the sour cream and season to taste. Sprinkle with fresh herbs. Serve over mashed potatoes or noodles. Enjoy:)
prezentują się apetycznie, ciekawa jestem smaku :)
OdpowiedzUsuńjak ja lubię klopsiki. ostatnio jadłam takie w sosie koperkowym, a takich szwedzkich chętnie bym spróbowała : )
OdpowiedzUsuńPyszne te klopsiki :) W szwedzkiej Ikei serwują podobne. Oczywiście tylko z wyglądu. nie wątpię, że Twoje są duużo lepsze, zdrowsze i smakują "po domowemu". Aż nabrałam ochotę na klopsiki. Pozdrowionka :) Miłego weekendu :)
OdpowiedzUsuńMniamm, bardzo smacznie wyglądają :)Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńCiekawe czy by mi zasmakowały :)
OdpowiedzUsuńThis looks so good, but I wouldn't eat the meat balls :( I would use some vegetarian meat balls and then it would be perfect!
OdpowiedzUsuńHave a nice weekend
Zaintrygowałaś mnie tą gałką muszkatołową. Muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie jedzenie u mnie dziś kurczak w sezamie i tymianku :)
OdpowiedzUsuńAle smacznie wyglądają :) Uwielbiam pulpetki :)
OdpowiedzUsuńbardzo je lubię, koniecznie z sosem żurawinowym :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam je ;)
OdpowiedzUsuńmmmm, idealne danie na obiad :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie dania, kotleciki prezentują się bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja smakowa. Fajnie to zrobiłaś, zawsze to jakaś odmiana :)
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu:)
Rzeczywiście, coś w tym relaksującym wpływie formowania klopsików :) Ja bardzo lubię to danie i zwsze w każdej postaci mam na nie chęć :)
OdpowiedzUsuńNatalia love these meatballs!!
OdpowiedzUsuńThat sauce sounds divine and so versatile.
OdpowiedzUsuńO widzisz a ostatnio mąż mój się zbuntował, że sos pomidorowy do klopsików mu nie smakuje i juz mam pomysł - dziękuję I cóż że ze Szwecji :)
OdpowiedzUsuńPycha, obiadek pierwsza klasa, na pewno sprawdziłby się u nas w domu :)
OdpowiedzUsuńMrr jak ja lubię klopsiki to wiem tylko Ja :]
OdpowiedzUsuńWitaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już prawie 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone prawie 16 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : www.katalogsmakow.pl Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńna klopsiki zawsze chętnie się skuszę :) do szwedzkich zawsze dodaję borówkę lub żurawinę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam klopsiki więc myślę, że smakowałoby mi. :)
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wygląda, muszę takie zrobić ;)
OdpowiedzUsuńhttps://sk-artist.blogspot.com
Moje ulubione :D
OdpowiedzUsuńTakich pulpecików jeszcze nie jadłam, a uwielbiam gałkę muszkatołową :)
OdpowiedzUsuńDla wielbicieli mięsnych potraw ;)
OdpowiedzUsuńomom uwielbiam klopsiki:D
OdpowiedzUsuńbardzo lubimy klopsiki, a to danie wygląda znakomicie:)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się sos, który zaproponowałaś. Ale ja nie jestem jednak taką jak Ty entuzjastką formowania klopsików!
OdpowiedzUsuńKlopsiki w sosie to jedno z naszych dań dzieciństwa :) Apetyczne :)
OdpowiedzUsuńAs you know, I would not eat the meat balls but since they are swedish, they make me think of the vegan veggie balls at IKEA and now I get hungry for those :D
OdpowiedzUsuńI hope you had a fun weekend!? We went to see my mother and today I had a day for myself, while my husband and daughter went out. It was so nice to just relax a little bit and have some me-time with yoga, a few intersting articles that I could read on the balcony in the fall sun and some youtube videos :)
Sending much love!
Xx
Rosa Larissa Klara
conscious lifestyle of mine
ojeju, ale pycha :D
OdpowiedzUsuńZapraszam :
unnormall.blogspot.com
Podoba mi się taki pomysł na obiad! U mnie klopsiki nie goszczą zbyt często - sama nie wiem czemu skoro wszyscy je lubimy :)
OdpowiedzUsuńNono, całkiem smakowicie to wygląda:) Pozdrawiam i zapraszam do siebie :) Buziaki!
OdpowiedzUsuńPyszne klopsiki, fajnie wyglądają i na pewno jeszcze lepiej smakują
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisuje i zapamiętuje muszę wypróbować !
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis! Nigdy nie jadłam a lubie takie dania U mnie w domu pulpeciki pod każda postacią sa cenione przez rodzine! A takich nie robiłam wiec dzieki za przepis!
OdpowiedzUsuńHi, just wanted to mention, I liked this post.
OdpowiedzUsuńIt was funny. Keep on posting!