Wszystkim Czytelnikom mojego bloga życzę Zdrowych, Spokojnych, Rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia i Szczęśliwego Nowego Roku:)
na zakwas:
5-6 małych buraków,
woda (tyle, by zakryła buraki),
sól (łyżka na każdy litr wody),
kilka ziarenek ziela angielskiego,
kilka listków laurowych,
4 duże ząbki czosnku
na barszcz:
6 buraków,
1.5 l domowego bulionu jarzynowego (na Wigilię) lub drobiowego,
sól, pieprz, cukier, majeranek (do smaku),
opcjonalnie kilka suszonych grzybków, namoczonych w wodzie,
250-300 ml zakwasu (lub do smaku)
Na 5-6 dni przed gotowaniem barszczu przygotować zakwas: obrać buraki, pokroić w dużą kostkę, ułożyć w dużym słoju wraz z przyprawami i przekrojonym na pół czosnkiem. Zalać przegotowana, ostudzoną i posoloną wodą (tyle, by zakryła buraki). Zakręcić nakrętką. Po 5-6 dniach, kiedy całość charakterystycznie pachnie i kwaskowo smakuje, zakwas będzie gotowy. Barszcz: do bulionu wrzucić namoczone, odsączone grzybki i pokrojone w małą kostkę buraki, gotować na małym ogniu (nie powinien się mocno gotować), do miękkości warzyw. Wyjąć buraki i grzybki, doprawić i wlać zakwas do smaku. Barszcz podawać z uszkami lub pasztecikami.
ENGLISH:
for the beetroot starter/ fermented beetroot juice:
5-6 small beetroots (peeled and diced),
lukewarm water (just enough to cover the beets),
salt (1 Tbsp for every litr of water),
few corns of allspice,
few bay leaves,
4 large cloves of garlic (cut in halves)
for the borscht:
6 beetroots,
1.5 l of homemade vegetable or chicken stock (we use vegetable stock on Christmas Eve),
salt, peppeer, sugar, marjorame (to taste),
few dry Polish mushrooms, soaked in water for few hours (optional),
250-300 ml of prepared beetroot starter (or to taste),
Prepare the beetroot starter 5 to 6 days before preaparing the borscht: place the beets, garlic and all the seasonings in a big jar, cover with salted water. Add the lid on top. After 5-6 days the starter should be ready: it smells and taste tangy. Prepare the borscht: add drained mushrooms and beets to the stock. Simmer on low heat, until tender. Remove the veggies and the mushrooms from the stock, season to taste and add the starter to taste (don't throw out the remaining starter, it's extremely powerful, natural probiotic. Drink 1/2 of a cup of the starter everyday to boost your immune system). Borscht should be sour, sweet and spicy. Serve with Polish dumplings (ushka) or with hand pies on the side. Enjoy:)
Już jutro będę wcinać :) MNIAM
OdpowiedzUsuńPychotka, czekam na to cały rok! A moi włoscy znajomi są przerażeni za każdym razem, gdy powiem, że to z buraka. :D
OdpowiedzUsuńWspaniałości na Święta :)
OdpowiedzUsuńKocham domowe barszczyki! I do tego uszka, mniam! ;)
OdpowiedzUsuńMoże w przyszłym roku uda mi się zrobić, zapisałam sobie przepis :)
OdpowiedzUsuńja już się nie umiem doczekać barszczyku jutro <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki zestaw na wigilię :-) wspaniałych Świąt kochana :-)
OdpowiedzUsuńBeautiful!!! merry Christmas!!
OdpowiedzUsuńZrobiłam barszczyk z kiszonych buraków, wyszedł pyszny, a kolor? Cudowny, jak najlepsze wino!
OdpowiedzUsuńWszystkiego pięknego i samych pyszności w Nowym Roku :-)
That looks delicious and healthy!
OdpowiedzUsuńMerry christmas
Cudowny! U mnie też będzie barszczyk ;) Wesołych Świąt!!!
OdpowiedzUsuńBez barszczu nie ma świąt! Wesołych Swiąt, wszystkiego dobrego
OdpowiedzUsuńuwielbiam barszcz czerwony ;D
OdpowiedzUsuńZapraszam :
unnormall.blogspot.com
Barszczyk być musi :) Ach, ale świetnie, że wigilia zbliża się do nas wielkimi krokami. Uwielbiam ten świąteczny czas!
OdpowiedzUsuńRównież życzę dużo zdrowia, uśmiechu, radości i pogody ducha.
Niech te Święta Bożego Narodzenia będą dla magiczne, rodzinne, pełne życzliwych osób.
Pozdrawiam :)
Wesołych i Magicznych Świąt.
OdpowiedzUsuńI have never read about a beetroot starter for making borscht. Now I wish I could ask my grandfather if that's how he did his. Merry Christmas Natalia.
OdpowiedzUsuńu nas zawsze jest grzybowa, a barszcz bardzo apetyczny. Radosnych i smacznych świąt
OdpowiedzUsuńUwielbiam choc wolę biały barszcz z grzybami :)
OdpowiedzUsuńMy colleague eats Borscht at work a lot!
OdpowiedzUsuń-Kati
uwielbiam uszka nie tylko w Święta :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę cudownych Świąt :)
ANRU,
obowiązkowa pozycja na Święta :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam barszcz czerwony <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :*
nie ma nic lepszego niż domowy, wigilijny barszcz. w weekend się go opiłam <3 pycha.
OdpowiedzUsuńBarszcz z uszkami to podstawa na wigilijnym stole
OdpowiedzUsuńkocham barszczyk ;D
OdpowiedzUsuńHow nice, Natalia! Thank you so much for sharing. :)
OdpowiedzUsuńTeż gotowałam barszczyk ale zamiast uszek lepiłam pierożki.
OdpowiedzUsuńPyszności uwielbiam barszcz :]
OdpowiedzUsuńHi Natalia, never heard of a beetroot starter before, very interesting. Love the color. Happy Holidays!!!!
OdpowiedzUsuńWonderful and easy to make recipe :) thanks
OdpowiedzUsuńhttps://medium.com/@zairk20.zk/bioharmony-complex-plus-weight-loss-supplement-ca2f740f3d7f