grudnia 05, 2016

Cebulowe bułeczki / Onion Rolls

Dziś zapraszam na łatwe i szybkie bułeczki z dodatkiem przesmażonej cebulki. Są mięciutkie, delikatne i pyszne, idealne jako baza do kolorowych kanapek. Ja swoje bułeczki wzbogaciłam o dodatek suszonego tymianku, ponieważ wspaniale pasuje on do cebuli, ale zachęcam do stworzenia swojej własnej ziołowej mieszanki. Przepis znalazłam tutaj, smacznego:)

5 i 1/2 szklanki mąki,
125 ml ciepłego mleka,
łyżka cukru,
2 łyżeczki soli,
3 łyżki roztopionego masła,
375 ml ciepłej wody,
12 g suchych drożdży,
3 duże cebule (drobno pokrojone i przesmażone),
1-2 łyżki suszonych ziół (u mnie duża szczypta tymianku),

jajko do posmarowania bułeczek

Mąkę połączyć z drożdżami, dodać resztę składników i wyrabiać około 10-15 minut. Pod koniec wyrabiania stopniowo dodawać masło. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1.5 godziny). Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na 18-20 części i formować bułeczki (można podsypać delikatnie mąką). Odstawić na 20-30 minut do porośnięcia. Posmarować rozmieszanym jajkiem, piec w 200 stopniach około 15-20 minut.

ENGLISH:


5 1/2 cup of flour (my cup=250ml),
125 ml of warm milk,
1 Tbsp of sugar,
2 tsp of salt,
3 Tbps of melted butter,
375 ml of warm water,
12 g of dry yeast,
3 large onions (chopped very finely and fried for 5 to 10 minutes),
1-2 Tbsp of dry thyme or any other dry herb of your choice (optional)

an egg to brush the rolls before baking

Mix the flour with dry yeast, add the rest of the ingredients (without the butter) and knead the dough for about 10 to 15 minutes, until smooth - gradually start to add butter after 5 minutes or kneading. Cover with kitchen towel and and place it somewhere warm for about an hour and a half or until it has almost doubled in size. Cut the dough into 18 -20 pieces, take each piece of a dough and form a ball (you can dust the dough with a bit of flour). Place the buns in a baking tray (covered with parchment paper), cover with kitchen towel and let it sit for additional 20-30 minutes. Brush the buns with the beaten egg. Preheat your oven to 200 C, bake the rolls for about 25 to 30 minutes, until golden brown.






39 komentarzy:

  1. Cebulowe? Ciekawe nie robiłam takich jeszcze

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam, ale nie w wersji domowej. Muszę zrobić koniecznie. Lubię cebulowe pieczywo. Pyszności. Bułeczki z przysmażaną cebulką muszą smakować obłędnie. Aż się cieszę, że niebawem sama przetestuję ten smak :)
    Pozdrawiam. :) Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Chciałabym je spróbować ;) ciekawe czy na ten typ czosnkowe byłyby dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super wyglądają i pewnie tak samo smakują. Specjalistą od drożdżowych wypieków jest mój mąż i pokażę mu przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super bułeczki :) Bardzo lubię szczególnie bułki z dodatkiem słonecznika, czy też dyni.
    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wyglądają - mniam. Musze spróbować je upiec

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis mi się podoba. Dodawałam cebulkę do bułeczek, ale tylko jako farsz :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie jadłyśmy takich bułeczek, kanapki z nich muszą być super smaczne :D

    OdpowiedzUsuń
  9. I am sure I would love those rolls!
    Have a good week

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale ci wyszly niesamowicie rumiane Wygladaja oblednie I jak tu nie lubic pieczywa ....

    OdpowiedzUsuń
  11. These rolls look so fluffy and delicious, and I love the addition of the onion!

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo lubię cebulowe pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Hi Natalia, these onion rolls look delicious and perfectly baked!!!

    OdpowiedzUsuń
  14. These sound so interesting Natalia. I shall have to give them a try when I next bake rolls.

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny przepis, wykorzystam go w najbliższy weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mmmm... uwielbiam tego typu bułeczki .
    Buziaki Kochana.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ostatnio ponownie przekonałam się do smaku cebuli, tak bardzo znienawidzonej wiele lat temu. Myślę więc, że i takie bułeczki trafiły by w mój gust smakowy ;) Wyglądają przepięknie.

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetne bułeczki, od dawna za mną takie chodzą

    OdpowiedzUsuń
  19. LUBIĘ! LUBIĘ! LUBIĘ..takie propozycje ❤❤❤

    OdpowiedzUsuń
  20. Wyglądają przepysznie, bardzo fajne bułeczki na jesień!

    OdpowiedzUsuń
  21. bardzo lubię pieczywo z cebulką:)
    piękne bułeczki wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Jak ładnie zarumienione, pycha :P

    OdpowiedzUsuń
  23. chętnie bym wypróbowała:D

    OdpowiedzUsuń
  24. Pyszne na śniadanie. Tak pięknie Ci się upiekły i wspaniale wyglądają, że gdyby nie ekran monitora to sięgnęłabym po jedną bułeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Cebulowe bułeczki to jedne z moich ulubionych. Lubię je zjadać same, bez jakichkolwiek dodatków :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Love yours onion rolls , look absolutely beautiful!!

    OdpowiedzUsuń
  27. Wyglądają bardzo kusząco ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger