Dziś zapraszam na łatwe i szybkie bułeczki z dodatkiem przesmażonej cebulki. Są mięciutkie, delikatne i pyszne, idealne jako baza do kolorowych kanapek. Ja swoje bułeczki wzbogaciłam o dodatek suszonego tymianku, ponieważ wspaniale pasuje on do cebuli, ale zachęcam do stworzenia swojej własnej ziołowej mieszanki. Przepis znalazłam tutaj, smacznego:)
5 i 1/2 szklanki mąki,
125 ml ciepłego mleka,
łyżka cukru,
2 łyżeczki soli,
3 łyżki roztopionego masła,
375 ml ciepłej wody,
12 g suchych drożdży,
3 duże cebule (drobno pokrojone i przesmażone),
1-2 łyżki suszonych ziół (u mnie duża szczypta tymianku),
jajko do posmarowania bułeczek
Mąkę połączyć z drożdżami, dodać resztę składników i wyrabiać około 10-15 minut. Pod koniec wyrabiania stopniowo dodawać masło. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1.5 godziny). Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na 18-20 części i formować bułeczki (można podsypać delikatnie mąką). Odstawić na 20-30 minut do porośnięcia. Posmarować rozmieszanym jajkiem, piec w 200 stopniach około 15-20 minut.
ENGLISH:
5 1/2 cup of flour (my cup=250ml),
125 ml of warm milk,
1 Tbsp of sugar,
2 tsp of salt,
3 Tbps of melted butter,
375 ml of warm water,
12 g of dry yeast,
3 large onions (chopped very finely and fried for 5 to 10 minutes),
1-2 Tbsp of dry thyme or any other dry herb of your choice (optional)
an egg to brush the rolls before baking
Mix the flour with dry yeast, add the rest of the ingredients (without the butter) and knead the dough for about 10 to 15 minutes, until smooth - gradually start to add butter after 5 minutes or kneading. Cover with kitchen towel and and place it somewhere warm for about an hour and a half or until it has almost doubled in size. Cut the dough into 18 -20 pieces, take each piece of a dough and form a ball (you can dust the dough with a bit of flour). Place the buns in a baking tray (covered with parchment paper), cover with kitchen towel and let it sit for additional 20-30 minutes. Brush the buns with the beaten egg. Preheat your oven to 200 C, bake the rolls for about 25 to 30 minutes, until golden brown.
ale sobie taką schrupała:)
OdpowiedzUsuńjakie fajne:)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńCebulowe? Ciekawe nie robiłam takich jeszcze
OdpowiedzUsuńto zrób :D
UsuńZnam, ale nie w wersji domowej. Muszę zrobić koniecznie. Lubię cebulowe pieczywo. Pyszności. Bułeczki z przysmażaną cebulką muszą smakować obłędnie. Aż się cieszę, że niebawem sama przetestuję ten smak :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. :) Miłego dnia!
Chciałabym je spróbować ;) ciekawe czy na ten typ czosnkowe byłyby dobre :)
OdpowiedzUsuńMam ochotę je upiec :D
OdpowiedzUsuńSuper wyglądają i pewnie tak samo smakują. Specjalistą od drożdżowych wypieków jest mój mąż i pokażę mu przepis.
OdpowiedzUsuńmuszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńSuper bułeczki :) Bardzo lubię szczególnie bułki z dodatkiem słonecznika, czy też dyni.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Pysznie wyglądają - mniam. Musze spróbować je upiec
OdpowiedzUsuńPrzepis mi się podoba. Dodawałam cebulkę do bułeczek, ale tylko jako farsz :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłyśmy takich bułeczek, kanapki z nich muszą być super smaczne :D
OdpowiedzUsuńI am sure I would love those rolls!
OdpowiedzUsuńHave a good week
Wow, muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńChętnie zrobię!
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńwyglądają meeega apetycznie!
OdpowiedzUsuńSandicious
Ale ci wyszly niesamowicie rumiane Wygladaja oblednie I jak tu nie lubic pieczywa ....
OdpowiedzUsuńThese rolls look so fluffy and delicious, and I love the addition of the onion!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię cebulowe pieczywo :)
OdpowiedzUsuńHi Natalia, these onion rolls look delicious and perfectly baked!!!
OdpowiedzUsuńThese sound so interesting Natalia. I shall have to give them a try when I next bake rolls.
OdpowiedzUsuńApetyczne :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, wykorzystam go w najbliższy weekend :)
OdpowiedzUsuńDomowe są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńMmmm... uwielbiam tego typu bułeczki .
OdpowiedzUsuńBuziaki Kochana.
Ostatnio ponownie przekonałam się do smaku cebuli, tak bardzo znienawidzonej wiele lat temu. Myślę więc, że i takie bułeczki trafiły by w mój gust smakowy ;) Wyglądają przepięknie.
OdpowiedzUsuńŚwietne bułeczki, od dawna za mną takie chodzą
OdpowiedzUsuńLUBIĘ! LUBIĘ! LUBIĘ..takie propozycje ❤❤❤
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie, bardzo fajne bułeczki na jesień!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię pieczywo z cebulką:)
OdpowiedzUsuńpiękne bułeczki wyszły :)
Jak ładnie zarumienione, pycha :P
OdpowiedzUsuńchętnie bym wypróbowała:D
OdpowiedzUsuńPyszne na śniadanie. Tak pięknie Ci się upiekły i wspaniale wyglądają, że gdyby nie ekran monitora to sięgnęłabym po jedną bułeczkę :)
OdpowiedzUsuńCebulowe bułeczki to jedne z moich ulubionych. Lubię je zjadać same, bez jakichkolwiek dodatków :)
OdpowiedzUsuńLove yours onion rolls , look absolutely beautiful!!
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo kusząco ;)
OdpowiedzUsuń