Szukacie przepisu na szybki chleb? Wypróbujcie mój błyskawiczny chleb dla leniwych bez zagniatania i bez rozczynu:
Przepis na szybki chleb orkiszowy. składniki:
na 2 bochenki:
800 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
2 łyżeczki soli,
7 g suchych drożdży,
2 łyżki oleju lub oliwy,
łyżeczka miodu lub cukru,
600 ml ciepłej wody,
sezam do posypania chlebka
Przepis na szybki chleb orkiszowy, przygotowanie:
Połączyć mąkę z solą, dodać suche drożdże, wymieszać. Dodać miód, oliwę i wodę. Wyrobić około 10 minut (ja użyłam miksera i mieszadeł do ciasta drożdżowego, bo ciasto jest dość klejące). Wyrobione ciasto podzielić na dwie części (jeśli nadal mocno się klei, należy podsypać mąką - powinno dać się zagnieść w dwie, gładkie kule i mieć konsystencję typowego ciasta drożdżowego)) i wyłożyć do dwóch natłuszczonych i wyłożonej papierem do pieczenia keksówek (21x10 cm lub trochę większe). Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1.5 godziny lub do momentu, aż ciasto wyrośnie prawie po brzegi foremki (chleb nie urośnie bardzo podczas pieczenia). Delikatnie posmarować każdy chleb mlekiem i posypać sezamem. Piec w 200 stopniach około 40-50 minut.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
ENGLISH:
for 2 loaves of bread:
800 g of whole wheat spelt flour,
2 tsp of salt,
7 g od dry yeast,
2 Tbsp of oil,
1 tsp of honey,
600 ml of warm water,
sesam seeds and a bit of milk to smear the bread before baking
Prepare two bread pans (21x10 cm or a bit bigger), grease them, cover with baking paper and set aside. Mix the flour and the salt, add the yeast and combine. Add the honey, oil and water. Knead the dough for about 10 minutes using a mixer with a dough hook (the dough is sticky). Divide the dough in half and place each half in the prepared pan. Cover with kichen towel, place somewhere warm for about an hour and a half or until it's doubled in size (the risen loaves should fill almost the whole pan, because they will not rise much in the oven). Gently brush the loveas with milk and sprinkle some sesam seeds on top. Bake in preheated oven (200 C) for about 40 to 50 minutes. Enjoy:)
See the original recipe.
Nigdy jeszcze nie robiłam chleba. :) Twój wygląda pycha i na pewno jest o wiele lepszy, taki domowy. :)
OdpowiedzUsuńCzęsto piekę bułeczki ale słodkie takich zwykłych ani chleba nigdy nie robiłam . Moja mama kiedys próbowała upiec chleb ale nie wyszedł jej zbyt dobry .
OdpowiedzUsuńNajlepszy!
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego Roku !!! ]:-)
wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńto jemy:D
UsuńWłaśnie pieczę chleb orkiszowy. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Pyszny chlebuś :) Zjadłabym ze smakiem :) Z masełkiem byłby idealny. Uwielbiam domowy chleb.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
wspaniały bochen :) super wyrósł :) Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku :)
OdpowiedzUsuńdostojnie wyrósł:D
UsuńSpodobał mi się od pierwszego wejrzenia :)Muszę kiedyś zrobić :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrośnięty chlebek. Uwielbiam domowe pieczywo :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego w Nowym Roku :)
O, chlebki mam w swoim repertuarze , więc spróbuję i tego :-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę przetestować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńMmm, ale smakowicie wygląda. Chyba kiedyś go spróbuję :)
OdpowiedzUsuńI need to buy more spelt flour. Wishing you an amazing 2017.
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :D
OdpowiedzUsuńJa jem pieczywo, ale tylko kupne ze sklepu. Nigdy jeszcze nie piekłem chleba i muszę to zmienić. Najwyższy czas, aby zacząć piec domowe pieczywo.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Patryk
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!! :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie: http://roxyolsen.blogspot.com/
Robiłam podobny ale z żurawiną w środku :)
OdpowiedzUsuńZawsze chciałam zrobić sama chlebek ^^ A słyszałam wiele dobrego o mące orkiszowej, iwęc jak najbardziej na tak :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego w Nowym Roku :*
OdpowiedzUsuńdla mego dziadka idealny:D
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego w Nowym Roku, dużo zdrowia oraz optymizmu; rewelacyjnych wpisów, trafnych komentarzy, licznych czytelników oraz sukcesu w życiu prywatnym.
OdpowiedzUsuńMąka orkiszowa to jedna z moich ulubionych!
Chlebuś wygląda cudnie a jak smakuje i pachnie! Na pewno wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego w Nowym Roku :)
Wspaniały chlebuś :-) wszystkiego najlepszego w Nowym Roczku :-)
OdpowiedzUsuńJej wygląda smakowicie!!!!
OdpowiedzUsuńPięknie wyszedł. Moja mama też taki piecze. Szczęśliwego Nowego Roku. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten chleb:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię chleb i bułeczki orkiszowe, ale jeszcze nigdy ich nie piekłam sama. Muszę wypróbować Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńThis bread looks so healthy and yummy!
OdpowiedzUsuńHappy New Year!!!
Wygląda niesamowicie smacznie! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
This bread looks delicious and healthy, Natalia! Happy New Year to you! :)
OdpowiedzUsuńThis sounds like a great recipe! We have been making our own spelt bread a couple of times but we always used fresh yeast and never the dry one. I will try it with the dry one too. Also, thank you a lot for your new year wishes and everything! I wish you all the best for 2017 too and I hope the new year will bring nothing but love and joy to you and your family. I had a wonderful christmas holiday with my family and then celebrated new years all alone with my husband. It was really beautiful :)
OdpowiedzUsuńHappy new year again!
Xx
Rosa Larissa Klara
conscious lifestyle of mine
Czy można zrobić np z malki razowej wg tej receptury?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam,ale myślę,że może bardziej w formie mieszanej,część razowej,część zwykłej☺
UsuńPiekę ostatnio chleby na zakwasie (uczę się z różnymi skutkami). Ale taki orkiszowy chlebek musi być przepyszny!
OdpowiedzUsuńWszystkiego Najlepszego w Nowym Roku!
uwielbiam chleby domowej roboty :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i WSZYSTKIEGO CO NAJLEPSZE W NOWYM ROKU :)
ANRU,
Pięknie wyrośnięty i wypieczony chlebek <3
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego w nowym roku :)
Great recipe!
OdpowiedzUsuńHappy New year!
Would you like to follow each other? Follow me on Blog and Google+ and I'll follow you back!
www.recklessdiary.ru
That looks so delicious :)
OdpowiedzUsuńHappy New Year
Wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :*
Your bread looks perfectly baked love the sesame seeds. Happy New Year!
OdpowiedzUsuńlubię chleb domowej roboty :P)
OdpowiedzUsuńPolecam Ci wypróbować ten przepis na chleb z żurawinką:
OdpowiedzUsuńhttp://warmiaczka.blogspot.com/2016/07/pszenno-zytni-chleb-z-zurawina.html
Jest pyszny!
Ciężko kupić teraz "dobry" chleb. Muszę sobie tą stronę zapisać.
OdpowiedzUsuńZ chęcią dołączam do obserwatorów :)
super przepis! może w końcu się skuszę na upieczenie chleba ;d
OdpowiedzUsuńThis look delicious. I’ll have to try this. Thanks
OdpowiedzUsuńhttps://www.youtube.com/watch?v=U-9DTjkV94Y