Już od dłuższego czasu miałam wielką ochotę na pożywną potrawkę, bo takie dania są idealne na chłodne dni. Ostatnio przygotowałam pyszny, rozgrzewający i sycący gulasz z wieprzowiny. Za każdym razem przygotowuję go trochę inaczej, zazwyczaj dodając inną mieszankę warzyw. Tym razem zainspirowałam się kuchnią meksykańską - w gulaszu znajdziemy fasolę, kukurydzę, paprykę i aromatyczne przyprawy. Danie będzie pyszne z ryżem, chrupiącym pieczywem lub ziemniaczanym puree. Smacznego:)
Polecam też wiele innych moich przepisów na gulasze i potrawki:)
900 g wieprzowiny (u mnie szynka),
puszka czerwonej fasoli,
kilka czubatych łyżek kukurydzy,
mała papryka,
duża cebula,
marchewka,
gałązka selera naciowego,
2-3 ząbki czosnku,
2-3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
około 2 szklanek wody lub bulionu (tyle, aby zakrył mięso)
opcjonalnie 4 łyżki śmietanki (18, 30 lub 36%),
duża garść natki pietruszki lub kolendry,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, kmin rzymski (kumin), słodka i ostra papryka, tymianek, 2 liście laurowe
Mięso pokroić w kostkę. Zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić drobno posiekaną cebulę, paski papryki oraz pokrojone w drobną kostkę marchewkę i seler. Smażyć kilka minut, dodać drobno posiekany czosnek. Po minucie dodać mięso i liście laurowe, zalać płynem (powinien delikatnie zakrywać składniki) i dusić na małym ogniu do miękkości (około 30-45 minut; należy dolać płyn, gdyby za szybko wyparował). Gdy mięso będzie miękkie, dodać fasolę, kukurydzę i koncentrat. Doprawić do smaku. Gotować 5-10 minut bez przykrycia, do zgęstnienia sosu. Opcjonalnie dolać śmietankę. Całość posypać świeżymi ziołami.
ENGLISH:
900 g of lean pork (cut into bite size pieces),
a can of red kidney beans,
few heaping Tbsp of corn,
small red bell pepper (cut into strips),
large onion (finely diced),
1 carrot (finely diced),
1 stalk of celery (finely diced),
2-3 cloves of garlic (finely diced),
2-3 heaping Tbsp on tomato paste,
approx. 2 cups of water or stock (add enough to cover the ingredients),
4 Tbsp of cream (optional),
a handful of fresh cilantro or parsley,
seasonings to taste: salt, pepper, cumin, oregano, sweet and hot pepper, thyme, 2 bay leaves
Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and sear well on all sides. Set aside. Add the onion, carrot, celery and pepper to the same pan, cook, stirring, for few minutes. Add the garlic. After a minute add the meat and bay leaves, cover with the liquid. Turn the heat down to low and simmer for about 30 to 45 minutes or until tender (you can add more liquid during simmering). Add the beans, corn and tomato paste. Season to taste and cook for another 5 to 10 minutes (without the lid), until thickens. Add the cream and fresh herbs. Serve with crusty bread, rice or mashed potatoes. Enjoy:)
grudnia 02, 2016
Gulasz wieprzowy z fasolą i kukurydzą / Pork Stew with Corn and Beans
AUTOR:
Natalia
daniamiesne
,
fasola
,
gulasz
,
kuchnia meksykańska
,
kukurydza
,
marchew
,
papryka
,
sos pomidorowy
,
wieprzowina
,
zima
ooo mniaaam, na pewno taki zrobię!
OdpowiedzUsuńtakie gulasze są idealne na takie dni jak dzisiaj:)
OdpowiedzUsuńZimą takie dania sprawdzają się najlepiej :) Chętnie zjadłbym taki pyszny i pożywny gulasz :)
OdpowiedzUsuńmasz racje to danie idealne na mroźną i śnieżną porę jaka nastała :)
OdpowiedzUsuńfantastic post, dear!
OdpowiedzUsuńmniam!
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie. :) Szkoda, że ja nie mam dla kogo gotować.
OdpowiedzUsuńMój mąż ostatnio robił podobny gulasz, pycha ! :)
OdpowiedzUsuńAleż kusisz. Gulaszu wieprzowego dawno nie jadłam. Moja mama często robiła podobny. Teraz nie mieszkam w domu, więc coraz rzadziej jem takie specjały. Sama muszę się wziąć do roboty i zaserwować takie danie. Pozdrowionka! :)
OdpowiedzUsuńI would love the dish without the pork! Looks so yummy.
OdpowiedzUsuńHave a nice day
Kolejna bardzo apetyczna propozycja. U Ciebie takich nigdy nie brakuje ;) Muszę zabrać się ze te przepisy bo wiele już zapisałam i czekają cierpliwie w kolejce ;) Ten również dopiszę do listy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam fasolę i kukurydzę. Wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńAle smakowity obiadek, wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńIdealne danie na taką pogodę ! ^^
OdpowiedzUsuńWłaśnie wracam do domu i zobaczyłam twój wpis a ja taką głodna jestem ;( eh aż dostałam ślinotoku :P szkoda że przez teł nie da się zjeść :)
OdpowiedzUsuńZastanawiam się wlasnie nad jakimś pomysłem obiadowym na weekend a tu takie smakołyki 😀
OdpowiedzUsuńPyszne danie. I można zrobić dzień wcześniej. Po pracy w sam raz :)
OdpowiedzUsuńGulasz o mammmmmamija! :)
OdpowiedzUsuńQue delicia amei, obrigada pela visita, bom final de semana.
OdpowiedzUsuńBlog:https://arrasandonobatomvermelho.blogspot.com.br/
Canal:https://www.youtube.com/watch?v=DmO8csZDARM
Bardzo apetyczny gulasz :-)
OdpowiedzUsuńI love chili and everything that has beans and/or corn in it. One of my favorites combinations :)
OdpowiedzUsuńI hope you are feeling better by now!? I feel very tired too these days, but not because I am sick but because the little ones sleeps really bad and so I hardly get any sleep :(
I am super curious - you use Amla on your face??? How? I want to try that too!
Sending much love!
Xx
Rosa Larissa Klara
conscious lifestyle of mine
I love the combination of pork and beans.
OdpowiedzUsuńale bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńlubie gulasz
OdpowiedzUsuńHi Natalia, love all the flavors of this dish, I can tell it is a keeper, looks delicious!
OdpowiedzUsuńUwielbiam gulasze!
OdpowiedzUsuńGreat post,photos are amaizing!! :)
OdpowiedzUsuńPlease click on links at the end of my last post ->
http://beautyshapes3.blogspot.hr/2016/11/zagreb-cosy-outfit-zafultwinkledeals.html
super rozgrzewające danie na jesień :)
OdpowiedzUsuńŚliczny talerz :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny obiadek! Nic dodać, nic ująć :)
OdpowiedzUsuńNa chłodne dni idealne danie obiadowe! Pyszne, sycące i rozgrzewające :)
OdpowiedzUsuńpycha ;D
OdpowiedzUsuńZapraszam :
unnormall.blogspot.com
So sorry to read that you have to take antibiotics! Will you eat a special kind of diet afterwards to get your body strong again? I would love to know about your approach to it! I did not take any antibiotics in years and I hope it will take many more years that I can do without. Like you I do not like them at all. I will try Amla as a face mask too and let you know how I like it :)
OdpowiedzUsuńSending much love and hope you will feel better soon!
Xx
Rosa Larissa Klara
conscious lifestyle of mine
Też dziś miałam gulasz chociaż nie tak bogaty ;)
OdpowiedzUsuńłaaaał <3 wyglada apetycznie!
OdpowiedzUsuńAle pyszności! Zostało cos dla mnie? 😊
OdpowiedzUsuńIt looks delicious! J'adore le porc! Merci! :)
OdpowiedzUsuńSuper gulasz :) Gulasz głównie pochodzi z kuchni węgierskiej. Zresztą bardzo lubię kuchnię węgierską :) Dania kaloryczne, ale jako za to pyszne ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk