grudnia 11, 2016

Korzenne ciasteczka / Spiced Christmas Cookies

Korzenne ciasteczka przepis
Korzenne ciasteczka 
Korzenne ciasteczka przepis

W okresie przedświątecznym nigdy nie dość nowych przepisów na łatwe ciasteczka i pierniczki. Tym razem proponuję niezwykle proste, kruche, korzenne ciasteczka z nutką pomarańczy. Ciasto możemy przygotować dzień wcześniej, a nawet zamrozić i upiec tuż przed Świętami. Jeśli nie macie ochoty na pieczenie pierników, koniecznie spróbujcie tych szybkich piernikowych ciasteczek, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na ciasteczka, a TUTAJ więcej przepisów na Święta :)

Jeśli lubicie piec ciasteczka świąteczne, polecam również mięciutkie pierniczki alpejskie - gotowe do jedzenia od razu, bez leżakowania (najlepsze!):



Korzenne ciasteczka, składniki:


300 g mąki,
200 g zimnego masła,
100 g cukru pudru,
3 żółtka,
skórka otarta z połowy pomarańczy (opcjonalnie),
kilka łyżek zimnej wody,
4 łyżeczki cynamonu,
czubata łyżeczka imbiru,
czubata łyżeczka gałki muszkatołowej,
łyżeczka rozgniecionych goździków

Korzenne ciasteczka, przygotowanie:


Przesiać mąkę, przyprawy i cukier puder, posiekać z zimnym masłem. Gdy masło będzie w małych kawałeczkach, dodać żółtka, skórkę i tyle wody, by dało się zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę lub całą noc. Zimne ciasto wałkować na posypanym mąką blacie (4 mm), wykrawać ciasteczka. Piec w 200 stopniach około 8 minut, ostudzić. Gotowe ciasteczka można polukrować lub oblać czekoladą.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:




ENGLISH:

300 g of flour (sifted),
200 g of cold butter (diced),
100 g of powdered sugar (sifted),
3 egg yolks,
zest from half of an orange,
few Tbsp pf cold water ,
4 tsp of cinnamon, a heaping tsp of ginger powder, a heaping tsp of nutmeg, 1 tsp of clove powder


Mix the flour, spices and powdered sugar, add the butter and rub in with your fingertips, until the mixture resambles breadcrumbs. Add the yolks, zest and water (add enough to be able to form smooth ball of dough). Cover with plastic wrap and chill in the fridge for about an hour (or overnight). Roll on a floured surface (4 mm thick) and cut the cookies. Bake for about 8 minutes (200 C). Allow to cool completely. You can decorate the cookies with icing or melted chocolate. Enjoy:)


41 komentarzy:

  1. Takich ciasteczek nigdy za wiele zawsze są mile widziane

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam ciasteczka korzenne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tak w grudniu takich wypieków nigdy za dużo:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam korzenne ciasteczka! Ja w tym roku nie miałam w planach żadnych ciasteczek.... Ale może trzeba zmienić plany? :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm... Z pewnością wypróbuję przepis wraz z synkiem .
    Buziaki Kochana.

    OdpowiedzUsuń
  6. Korzenne ciasteczka to pozycja konieczna podczas świąt! Mniam, mniam, ale bym chrupała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. These biscuits look very nice!
    Have a good Sunday

    OdpowiedzUsuń
  8. pierniki na święta muszą bć obowiązkowo;)
    ślicznie Ci wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
  9. musze wypróbować uwielbiam korzenne ciastka!

    OdpowiedzUsuń
  10. do pochrupania do kawki lub herbatki idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam korzenne ciasteczka! :D

    Zapraszam :
    unnormall.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie wyglądają ;)Wprowadzają w atmosferę Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Łatwy i szybki przepis :) wykorzystam ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakie ładne i smakowite te choineczki :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyznie wyglądają <3

    rilseee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Love the spices you have used here and I think the orange juice is a great idea.

    OdpowiedzUsuń
  17. Takie ciasteczka na Boże Narodzenie to taki swoisty "must have" ;) U mnie w domu czasem są zjadane z apetytem prosto z pudełeczka, gdzie je umieszczam. Kiedyś też bawiłam się w ich dekorację na milion sposobów ;) Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
  18. Oj, aż poczułam zapach przez monitor;) Zapraszam do nas www.kcalmar.com/blog ;) Powodzenia!:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ależ tu świątecznie :) cudne wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Sezon na pieczenie ciasteczek otwarty!

    OdpowiedzUsuń
  21. Teraz jest atak piernikowy, też mam ciasto w lodówce na piernik ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam świateczne ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  23. Robiłam podobne ale już pustka w pudełku :D trzeba dorobić....

    OdpowiedzUsuń
  24. nie mogę się doczekać świątecznych smaków!

    OdpowiedzUsuń
  25. Korzenne ciasteczka musimy robić co rok w gigantycznych ilościach :) My z tatą jesteśmy ich fanami :D Twoje pięknie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  26. co roku sobie obiecuję ze zrobię ale XD, moze za rok w koncu :D

    Pozdrawiam i życzę miłego tygodnia :)
    ANRU,

    OdpowiedzUsuń
  27. wspaniałe ciasteczka. i piękny kształt choinek <3

    OdpowiedzUsuń
  28. Wyglądają przepięknie w tej puszce :) grudniowo i bardzo klimatycznie tu dzisiaj u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Przyznam się szczerze ze zawsze kupuje takie ciasteczka bo to moje ulubione Sama nigdy nie robiłam a twoje zachecaja do współpracy!

    OdpowiedzUsuń
  30. Właśnie się zastanawiałam nad smacznymi, szybkimi ciasteczkami. Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Idealne ciasteczka na święta :) (śliczne zdjęcie!)

    OdpowiedzUsuń
  32. Piękne choineczki, prawdziwa ozdoba świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
  33. These are so so pretty! Love the spices! So perfect for the holidays!

    OdpowiedzUsuń
  34. Zauważyłem, że na blogach już szybko pojawiają się przepisy kulinarne na dania świąteczne ;) Odnosząc się do tych ciasteczek, wyglądają przepysznie. Fajnie je można polać lukrem i udekorować.
    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger