Polecam też drożdżowe paszteciki z pieczarkami i kruche paszteciki z tuńczykiem:)
na ciasto:
300 g krupczatki,
2 duże jajka,
150 g zimnego masła,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,
jajko, mleko lub śmietanka do posmarowania pasztecików przed pieczeniem
na farsz:
50 g suszonych grzybów,
180-200 g świeżych grzybów (u mnie pieczarki),
3-4 czubate łyżki kremowego serka (typu Twój Smak),
cebula,
2 ząbki czosnku,
3-4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
Przygotować ciasto: mąkę posiekać z masłem (lub rozetrzeć palcami; masło ma być w malutkich kawałeczkach). Dodać proszek, jajka i śmietanę lub jogurt. Zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny (lub całą noc). Farsz: namoczyć suszone grzyby na kilka godzin w wodzie (lub na noc), ugotować do miękkości i drobno posiekać. Drobno pokroić pieczarki i usmażyć z cebulką i czosnkiem, doprawić do smaku. Ostudzić. Grzyby połączyć z serkiem i natką pietruszki. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie (1/2 cm). Wycinać kółka o średnicy 10 cm. Na każde z nich nakładać czubatą łyżeczkę farszu, zlepiać jak pierogi. Ścisnąć brzegi widelcem. Każdy pierożek nakłuć 2-3 razy widelcem, posmarować jajkiem, mlekiem lub śmietanką. Piec w 200 C około 15-20 minut lub do zarumienienia.
ENGLISH:
for the pastry:
300 g of flour (krupczatka flour is the best for the recipe - it's type 500),
2 large eggs,
150 g of cold butter (diced),
2 tsp of baking powder,
2 Tbsp of sour cream or greek youghurt
an egg, milk or heavy cream to brush the hand pies before baking
for the filling:
300 g of flour (krupczatka flour is the best for the recipe - it's type 500),
2 large eggs,
150 g of cold butter (diced),
2 tsp of baking powder,
2 Tbsp of sour cream or greek youghurt
an egg, milk or heavy cream to brush the hand pies before baking
for the filling:
50 g of dry Polish muhrooms,
180-200 g of button mushrooms (finely chopped),
3-4 Tbsp of cream cheese,
1 onion (finely chopped),
2 cloves of garlic (finely chopped),
3-4 tsp of finely chopped parsley,
seasonings to taste: salt, pepper, thyme, rosemary
Add the butter to the flour and rub in with your fingerstips, until the mixture resambles breadcrumbs. Add the eggs, sifted baking powder and the cream or youghurt. Form a dough, cover with plastic wrap and chill in the fridge for about 30 minutes (or night). The filling: place the dry mushrooms in water and soak them for few hours or overnight. Drain from the liquid, cover with water and simmer, until tender. Cool and finely chop the mushrooms. Heat a small amount of oil in a pan, add button mushrooms, an onion and garlic, cook, until tender. Season to taste and cool. Mix the mushrooms with cream cheese and the parsley. Check the seasonings. Roll the chilled pastry on a floured surface (1/2 cm thick) and cut into 10 cm circles. Put a heaping tsp of the filling on the center of each circle. Fold the edges together and press with the fork to seal. Pierce the top of each pie and brush with beaten egg, cream or milk. Bake for about 15 to 20 minutes (200C) or until golden brown. Enjoy:)
Wow! Naprawdę świetne :) Kruchutkie, pyszne! U mnie w domu paszteciki nie królują na świątecznym stole, ale bardzo je lubię i z chęcią bym zjadła.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
ja jeszcze dziś w pracy, ale od jutra przygotowania pełną parą :)a paszteciki pysznie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńŚwietna przekąska ;)
OdpowiedzUsuńcudowne, zawsze lubiłam barszcz z takimi pasztecikami:)
OdpowiedzUsuńMniam - pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie. :) Nie jadłam jeszcze nigdy takich pasztecików.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie :) A czy w swojej kuchni stosujesz wodę filtrowaną filtrem? My mamy wodę z filtra molekularnego z naturalną mineralizacją - teraz wszystko o wiele lepiej smakuje no i jest zdrowsze :)
OdpowiedzUsuńIdealne do barszczyku w święta. Tak mi się skojarzyło :D
OdpowiedzUsuńU mnie wszyscy by się zajadali :D
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie próbowałam kruchych pasztecików, muszę się w końcu na nie skusić :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam paszteciki z grzybami!
OdpowiedzUsuńA very interesting post !!!
OdpowiedzUsuńWe'll be in touch!!!!Merry Christmas🌲🌲
Bardzo fajna, świąteczna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńTakie paszteciki zamierzam zrobić, dobry pomysł z foremką do pierogów :-)
OdpowiedzUsuńChętnie przepis wypróbuję, bo jest ciekawy :)
OdpowiedzUsuńA poza tym wpasował się w moje ulubione smaki.
Z okazji świąt życzę Ci Natalia dużo zdrowia, samych słonecznych dni i wszystkiego, czego sobie tylko zamarzysz :)
Buziaczki :)
You always have the best ideas! These look so yummy! I would love to try them...!
OdpowiedzUsuńI wish you and your family and very happy and peaceful Christmas too and I hope you will have a wonderful time! I am sure all your friends and family members love your gifts most, because of the great coookies that come with the gift :)
Sending much love!
Xx
Rosa Larissa Klara
conscious lifestyle of mine
Super to wygląda być może kiedyś się skuszę na zrobienie czegoś takiego (jeżeli nie spale przy tym kuchni xd)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Zazul.blog.pl :)
Rewelacyjna przekąska a z barszczykiem to chyba niebo w gębie :]
OdpowiedzUsuńI love the baked texture of a spur cream pastry. Bet these tasted super good.
OdpowiedzUsuńSuper przepis , az człowiek robi sie głodny :D
OdpowiedzUsuńSuper. Do barszczu beda idealne
OdpowiedzUsuńW zeszłym roku paszteciki kompletnie mi się nie udały, muszę wypróbować Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię takie paszteciki :) muszą być pyszne :) o mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńPyszmości!! W duecie z czerwonym barszczykiem będą idealne :)
OdpowiedzUsuńMoja droga! Wszystko jest pyszne i cudowne i wlasnie takich pięknych swiat ci zycze Niech będzie pięknie dla Ciebie i całej Twojej rodziny Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńThat looks so lovely!
OdpowiedzUsuńMerry christmas!!
zjadłabym <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę miłego wieczorku ;)
ANRU,
They look really good, Natalia! Merry Christmas to you! :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite paszteciki. Takie kruche z grzybami lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńSuper paszteciki. Idealne na wigilię ;)
OdpowiedzUsuńZ okazji nadchodzących świąt Bożego Narodzenia, życzę zdrowych i pogodnych świąt Bożego Narodzenia oraz szczęśliwego Nowego Roku :)
Pozdrawiam,
Patryk
Pewnie są przepyszne <3
OdpowiedzUsuńPaszteciki jak pierożki ;) Piękne i smaczne, idealne na świąteczny stół :)
OdpowiedzUsuńZdrowych i wesołych Świąt kochana :**
uwielbiam grzyby :)
OdpowiedzUsuńdo barszczyku idealne :)
OdpowiedzUsuńprzypominają chińskie ciasteczka
OdpowiedzUsuńWitaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już przeszło 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone prawie 18 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : www.katalogsmakow.pl Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńWOW this recipe sounds delicious :)
OdpowiedzUsuńLoved it. Thankyou!
https://medium.com/@abdulzairkhan/bioharmony-complex-plus-review-effective-weight-loss-suppement-2827baa4f1b2