Świąteczne ciasto z kremem i owocami |
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na ciasta z kremem :)
Polecam również moje pyszne ciasto Arkadia bez pieczenia:
Świąteczne ciasto z kremem i owocami, składniki:
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml:2 szklanki mąki,
szklanka jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szklanka cukru,
duża szczypta mielonej wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym lub ekstraktem),
2 jajka,
1/3 szklanki oleju,
skórka starta z dużej pomarańczy lub cytryny
krem:
200 ml kremówki,
200 g kremowego serka (typu Twój Smak, Philadelphia),
szczypta wanilii,
skórka z połowy cytryny,
cukier puder (do smaku)
owoce:
mały granat,
2 kiwi,
2 mandarynki,
kostka czekolady i wiórki kokosowe do posypania ciasta
Świąteczne ciasto z kremem i owocami, przygotowanie:
W jednej misce połączyć suche składniki (mąkę, wanilię, proszek, cukier, skórkę), w drugiej mokre (jajka, śmietanę/jogurt, olej). Szybko wymieszać zawartość obu misek (mieszać trzepaczką lub łyżką, tylko do połączenia!). Wlać ciasto na tłuszczonej i wyłożonej papierem tortownicy (21 cm). Piec w 180 stopniach około 45-50 minut (gdyby ciasto za szybko się rumieniło, przykryć je papierem do pieczenia). Ostudzić (przez pierwsze 15-30 minut w wyłączonym piekarniku). Przygotować krem: śmietankę ubić na sztywno, w drugiej misce zmiksować serek, aby stał się bardziej puszysty. Połączyć śmietankę z serkiem, dodać skórkę, wanilię i cukier puder do smaku. Krótko zmiksować. Kremem posmarować wierzch ostudzonego ciasta, udekorować cząstkami mandarynek, kiwi i ziarenkami granatu. Posypać wiórkami kokosowymi i startą czekoladą. Przechowywać w lodówce.Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
ENGLISH:
2 cups of flour (cup=250 ml),
1 cup of greek yoghurt or sour cream,
2 tsp of baking powder,
1 cup of sugar,
2 eggs,
a pinch of vanilla powder,
1/3 cup of oil,
zest from one big orange
1 cup of greek yoghurt or sour cream,
2 tsp of baking powder,
1 cup of sugar,
2 eggs,
a pinch of vanilla powder,
1/3 cup of oil,
zest from one big orange
for the frosting:
200 ml of heavy cream,
200 g of cream cheese,
a pinch of vanilla powder,
zest from half of a lemon,
powdered sugar (to taste)
toppings:
small pomegranate,
2 kiwi fruits,
2 mandarines,
grated chocolate and coconut shavings
Preaheat your oven to 180 C. Grease your springform pan (23 cm), cover with baking paper and set aside. Mix all the dry ingredients (flour, vanilla, sugar, orange zest and baking powder). In another bowl mix the eggs, yoghurt and oil. Add the dry ingredients and mix just to combine. Place the batter into the prepared pan, bake for about 45 to 50 minutes (cover the cake with the baking paper during baking, if browns too quickly). Let cool completely (cool the cake for 15 to 30 minutes in your turned off oven, then let it cool on the kitchen counter). Prepare the frosting: beat the heavy cream, until it forms stiff peaks. In another bowl beat the cream cheese, until fluffy. Mix the heavy cream and the cheese, add zest and sugar to taste. Frost the cake with prepared frosting, decorate with pomegranate seeds, tangerines and kiwi fruits. Sprinkle with coconut shavings and chocolate. Store in the fridge. Enjoy:)
ile kolorów w jednym cieście to mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńThis looks really beautiful and delicious, Natalia! :) :)
OdpowiedzUsuńhahaha.. dostałam ślinotoku jak tylko zdjęcie zobaczyłam :-D
OdpowiedzUsuńno dobra.. masz mnie.. zostaję na dłużej ;-) całkiem nieźle trafiasz w mój gust kulinarny :-D Obserwuję :-*
OdpowiedzUsuńMniam, ale pieknie się prezentuję, wolę nie myśleć jak smakuje bo jestem na diecie :D
OdpowiedzUsuńFajnie i kolorowo :D. Podejrzewam, że u mnie w 1 kolejności góra by zniknęła :D
OdpowiedzUsuńLato na talerzu :-) Super!
OdpowiedzUsuńjeeem oczami! mniam!
OdpowiedzUsuńWow ale super wygląda ;D
OdpowiedzUsuńgrlfashion.blogspot.com
Zapraszam;*
Bardzo apetyczne ciacho. Niby tylko muffinkowe, ale jak ślicznie ozdobione :)
OdpowiedzUsuńPiekne!
OdpowiedzUsuńLooks so delicious and nice!
OdpowiedzUsuńHave a good evening
No to żeś zrobiła mi smaka :D
OdpowiedzUsuńThe frosting and topping sound and look delicious.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie biszkoptowe ciasta z dodatkiem owoców, moja mama zawsze mi takie przyrządzała :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho :) Faktycznie może być idealne na świąteczny stół i wygląda naprawdę pysznie. Takie kolorowe. Dodatkowo zachęca mnie ten krótki czas jego przygotowania. Na święta mamy już wybrane wypieki, ale przed z chęcią bym go zrobiła. Mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło!
dostojne:D
OdpowiedzUsuńJakie piękne! I ile kolorków na nim jest no takie ciacho mieć na stole super
OdpowiedzUsuńJak wspaniale wyglada, pyszne
OdpowiedzUsuńpo prostu piękne!
OdpowiedzUsuńuuu musisz otworzyć swoją cukiernie :)
OdpowiedzUsuńmoże i świąteczne ciasto, ale im dłużej patrzę, to mi coraz bardziej z wakacjami się kojarzy ;)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
Aromaty wanili i pomarańczy... do tego takie efektowne i kolorowe :) mniam!
OdpowiedzUsuńAle świetne! Te kolorowe owoce na wierzchu wyglądają zabójczo! :D
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto, pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńBardzo świątecznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda i na pewno jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńOjej! co za pyszności <3 :)
OdpowiedzUsuńThis is just beautiful with all those colors! This is the perfect Christmas breakfast!
OdpowiedzUsuńSuch a beautiful color Natalia, perfect for the holidays!
OdpowiedzUsuńWow, this looks really delicious! I like that you use fresh fruit on the topping. I know many use sugar coated fruits instead, am I right!? We will make some Christmas baking this weekend and I am already looking forward to it :) Today, we will first and foremost make the vegan cheese cake that I have been posting on my blog a while ago. A friend of mine is celebrting her birthday tomorrow and I will bring the cake :)
OdpowiedzUsuńSending much love!
Xx
Rosa Larissa Klara
conscious lifestyle of mine
Ale musi być pyszne :)))
OdpowiedzUsuńoj tak:)
UsuńŚwietne ciasto :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię proste ciasta, które nie wymagają dużej roboty przy jego przyrządzaniu. W tamtym roku na święta właśnie upiekłem keks, biszkopt z budyniem i biszkopt z masą makową :) Pychotka.
OdpowiedzUsuńPani ciasto prezentuje się wyśmienicie. W sam raz na wigilię ;)
Pozdrawiam,
Patryk
Pięknie i kolorowo się prezentuje. Za smak wygląd bym je zjadła :)
OdpowiedzUsuńfantastic post, dear!
OdpowiedzUsuńŁadniutkie :>
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie i na pewno jest odświeżające , dobra alternatywa dla ciężkich słodkości :-)
OdpowiedzUsuńKusząca propozycja! Wygląda tak pięknie, że nie sposób mu się oprzeć.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne ciacho :) smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSuch a wonderful recipe <3 Love to try this. Thanks
OdpowiedzUsuńhttps://www.youtube.com/watch?v=3Hn6dvPofPc
Suuuper :)
OdpowiedzUsuń