Zupa grzybowa to jedno z tych dań, które w każdym domu przyrządza się troszkę inaczej. Ja proponuję dziś pyszną grzybową z dodatkiem zdrowej kaszy jęczmiennej, mnóstwa warzyw i aromatycznych, świeżych ziół. Sprawdzi się nie tylko w Wigilię, smacznego:)
1.5-2 l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego,
350-400 g grzybów (świeżych lub mrożonych; u mnie borowiki),
1/2 szklanki suszonych grzybów,
350 g warzyw (marchewka, seler, pietruszka, ziemniaki),
cebula,
2 ząbki czosnku,
duża garść natki pietruszki i koperku,
czubata łyżka masła,
czubata łyżka mąki,
opcjonalnie kilka łyżek śmietanki,
sól, pieprz (do smaku),
ugotowana kasza jęczmienna
Suszone grzyby zalać wodą, moczyć kilka godzin lub całą noc. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Pozostałe warzywa pokroić w małą kostkę lub zetrzeć na wiórki. Grzyby pokroić w plastry i smażyć krótko z warzywami na niewielkiej ilości tłuszczu. Zalać bulionem, dodać namoczone grzyby i wlać wodę z moczenia grzybów (do smaku). Gotować na małym ogniu, do miękkości składników (około 15-20 minut). Przygotować zasmażkę: w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, szybko rozmieszać i dolać szklankę zupy. Wymieszać dokładnie i połączyć z resztą zupy. Opcjonalnie wlać kilka łyżek śmietanki. Posypać świeżymi ziołami. Do talerzy nakładać 2-3 łyżki kaszy jęczmiennej, nalać zupę.
ENGLISH:
1.5-2 l of homemade chicken or vegetable stock,
350-400 g of Polish mushrooms, sliced (fresh or frozen); I've used borowik mushrooms (cep mushrooms/porcini),
1/2 cup of Polish dry mushrooms,
350 g of mixed vegetables: carrot, celery, potatoe, parsnip (grated or finely diced),
1 onion (finely chopped),
2 cloves of garlic (finely chopped),
a big handful of fresh parsley and dill,
a heaping Tbsp of butter,
a heping Tbsp of flour,
few Tbsp of heavy cream (optional),
salt and pepper (to taste),
cooked barley
Place the dry mushrooms in water and soak them for few hours or overnight. Heat a small amount of oil in a pan, add the vegetables and sliced mushrooms, cook for for few minutes. Cover with stock, add the soaked mushrooms and few tablespoons of their liquid (to taste). Turn the heat down to low and simmer for about 15 to 20 minutes (or until tender). Prepare the roux: melt the butter in a small saucepan, add the flour and stir well. Add a cup of soup and mix, until free of any lumps. Add the mixture to the soup and simmer for additional few minutes. Add the cream and sprinkle some fresh herbs all over. Place 2-3 tablespoons of barley on each plate, cover with hot soup. Enjoy:)
grzybów nie powinnam jeść,ale ciężko nie ulec takiej zupce:)
OdpowiedzUsuńAaaa jeść omnomnom :D Ty czarownico :D
OdpowiedzUsuńjak u mamy <3 :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę miłego dnia :)
ANRU,
Przepis dla mnie :) Dziś mam taka ochotę na zupę, że z pewnością go wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńI love mushrooms! Sounds delicious.
OdpowiedzUsuńHave a good day
zupełnie inna od tej, którą robi moja Mama i od tej którą ja wczoraj popełniłam i wkrótce mam zamiar zamieścić na blogu :)
OdpowiedzUsuńZupę grzybową uwielbiam! To moja ukochana zupa. Już nie mogę się doczekać wigilii, także ze względu na to, że właśnie grzybowa pojawia się w menu ;)
OdpowiedzUsuńA tak na poważnie - pyszna zupka. Z kaszą jęczmienną jej jeszcze nigdy nie robiłam. Ciekawa opcja. Warto spróbować.
Pozdrawiam :)
Zgłodniałam :P
OdpowiedzUsuńWspaniała! Doskonale trafiona w mój gust, muszę taką ugotować :)
OdpowiedzUsuńHeh, nie w mój gust. :-)
OdpowiedzUsuńZupę grzybowa uwielbiam ale z kaszą nie jadłam. :)
OdpowiedzUsuńOj ze składników wnioskuje, że nie za bardzo by mi posmakowała ta zupa. :(
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiej zupy, a wygląda smacznie. :)
OdpowiedzUsuńCiekawy sposób na grzybowa u mnie w domu zawsze z ziemniakami, moze czas coś zmienić 😀
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy a ta wyglada bosko!
OdpowiedzUsuńKaszę jęczmienną toleruje tylko w krupniku :P do tej zupki chyba wolałabym Lane ciasto :)
OdpowiedzUsuńI love porcini mushrooms so I know this is delicious.
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam zupy grzybowej... chyba pora się do niej przekonać :)
OdpowiedzUsuńOj jak dawno już nie jadłam zupki grzybowej, ah pyszna jest
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy zupy grzybowej :)
OdpowiedzUsuńNiestety do grzybów nigdy się nie przekonałam :(
OdpowiedzUsuńJaka fajnie gęsta, nie dość że rozgrzeje to jeszcze można się porządnie najeść :)
OdpowiedzUsuńTakiej wersji zupy grzybowej zupełnie nie znałam. U mnie przygotowuje się ją na bazie soku z kapusty kiszonej. Ach smak mojego dzieciństwa i piątkowych powrotów ze studiów do rodzinnego domu. Mama zawsze mnie nią rozpieszczała ;)
OdpowiedzUsuńLubię grzybową zwykle z makaronem ale kiedyś jadłam z kaszą gryczaną więc i Twoja wersja by mi smakowała :) pozdrawiam 💜
OdpowiedzUsuńBardzo lubie zupe grzybowa ale przyznam się ze w takiej wersji nigdy nie jadlam Wyglada tak apetycznie ze chciałabym ja sprobowac nawet teraz
OdpowiedzUsuńZ miłą chęcią wypróbuję, tym bardzie, że jest bez mięsa i kocham zupy.
OdpowiedzUsuńhttp://malinowa-panna.blogspot.com/
I really would love to try this soups. I love soups with Barley but usually I am too lazy to make it, because it takes so long to cook. Maybe I should try to make it in the pressure cooker, I am sure it will be faster like that :D
OdpowiedzUsuńWill you cook something for Christmas eve or will it be your mother who will do the cooking? We are not sure yet what to prepare but I was thinking of making some potatoe dumplings even though I have NO idea how to make them...
Have a great weekend and thank you a lot for your last comment on my blog : )
Sending much love!
Xx
Rosa Larissa Klara
conscious lifestyle of mine
Bardzo lubię takie zupki! Zdrowe i sycące :)
OdpowiedzUsuńNatalia look wonderful!!
OdpowiedzUsuńnie przepadam za grzybami ale mm spróbowałabym :D
OdpowiedzUsuńdostojna zupa:D
OdpowiedzUsuńWygląda strasznie smakowicie :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności i jak zdrowo :)
OdpowiedzUsuńChętnie skorzystam z przepisu, bo nie umiem robić dobrej grzybowej, a kaszę lubię w każdej postaci.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł aby dodać kaszę do grzybowej :-)
OdpowiedzUsuńPyszna zupka, wspaniale wyglada
OdpowiedzUsuńNie jadłem jeszcze zupy grzybowej z kaszą jęczmienną ;) Niezłe połączenie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
z kaszą jęczmienną grzybowej zupy jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńZupa wygląda tak apetycznie, ze natychmiast jest się głodnym:)
OdpowiedzUsuń