Jeśli macie ochotę na pyszny, rozgrzewający obiad, polecam indyjskie curry - dziś w wersji z klopsikami. Mnóstwo aromatycznych przypraw i pożywne mięso to idealna propozycja na chłodne dni. Do przygotowania tej potrawy możecie użyć ulubionego mięsa mielonego, a oprócz tego wzbogacić sos o dodatek warzyw. Taki gulasz jest pyszny z ryżem, indyjskim pieczywem i chłodzącą surówką z ogórka i selera naciowego. Smacznego:)
Polecam też inne dania kuchni indyjskiej:)
na klopsiki:
500 g mielonego mięsa,
duże jajko,
1-2 ząbki czosnku,
mała cebula,
łyżeczka przyprawy garam masala (polecam od Skworcu),
sól, pieprz (do smaku)
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry,
ok. 1/2 szklanki bułki tartej
na sos:
1/2 szklanki koncentratu pomidorowego (można użyć przecieru lub passaty),
duża cebula,
1-2 szklanki wody lub bulionu,
kilka łyżek śmietanki (18, 30 lub 36%; można zastąpić mlekiem kokosowym)
2-3 ząbki czosnku,
kilka plastrów świeżego imbiru,
3-4 łyżeczki garam masala (lub do smaku),
3 łyżeczki kurkumy (lub do smaku),
papryczka chili (może być mniej lub więcej; polecam suszone papryczki od Skworcu),
natka pietruszki lub kolendry do posypania sosu,
sól, pieprz (do smaku)
ryż basmati lub jaśminowy (polecam Skworcu)
Przygotować klopsiki: na niewielkiej ilości tłuszczu usmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek. Ostudzone wymieszać ze składnikami na klopsiki, dokładnie wyrobić i formować małe kuleczki. Smażyć do zarumienienia z obu stron, odłożyć. Na patelnię po klopsikach wrzucić drobno posiekana cebulę, czosnek, imbir i chili, smażyć kilka minut, dodać garam masalę i kurkumę. Smażyć minutę, zalać wodą lub bulionem i dodać koncentrat. Włożyć klopsiki, dusić na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, a klopsiki się dogotują (około 10-15 minut). Wlać śmietankę, ewentualnie doprawić do smaku i posypać świeżymi ziołami. Podawać z ryżem.
ENGLISH:
for the meatballs:
500 g of ground meat,
1 large egg,
1-2 cloves of garlic,
1 small onion,
1 tsp of garam masala,
salt and pepper (to taste),
few Tbsp of fresh cilantro or parsley,
1/2 cup of bread crumbs
for the sauce:
1/2 cup of tomato concentrate (you can use passata or tomato puree),
1 large onion,
1-2 cups of water or stock,
few Tbsp of heavy cream (you can use coconut milk),
few slices of fresh ginger,
2-3 cloves of garlic,
3-4 tsp of garam masala (or to taste),
3 tsp of turmeric (or to taste),
chili pepper (you can add less or more),
few Tbsp of fresh cilantro or parsley
salt and pepper (to taste)
Prepare the meatballs: heat a small amount of oil in a pan, add finely chopped onion, cook for few minutes and add the garlic. Cook for additional minute and let it cool. Add the onion and garlic to the remaining meatball ingredients, mix well. Using wet hands, shape the meatballs and fry them, until golden on both sides. Set aside. In the same pan add the finely chopped onion, chili, ginger and garlic. Cook, stirring, for few minutes. Add garam masala and turmeric. After a minute add the stock or water, tomato concentrate and the meatballs. Turn the heat down to low and simmer for about 15 minutes or until tender. Pour some heavy cream and season to taste, Sprinkle with fresh herbs. Serve with rice, indian bread and cucumber salad. Enjoy:)
stycznia 30, 2017
Curry z klopsikami / Meatball Curry
AUTOR:
Natalia
daniamiesne
,
gulasz
,
klopsiki
,
kuchnia indyjska
,
mielone
,
potrawka
,
ryż
,
Skworcu
,
sos pomidorowy
,
współpraca
oj,wpadam na obiad:)
OdpowiedzUsuńZjadłabym :). Ty zawsze coś fajnego wymyślisz :)
OdpowiedzUsuńPyszności, bardzo lubię takie smaki :-)
OdpowiedzUsuńz przyjemnością zjadłabym taki obiadek :)
OdpowiedzUsuńomom:)
UsuńLubię takie dania :)
OdpowiedzUsuńOoo! Takie żarełko to ja rozumiem :D
OdpowiedzUsuńChyba wiem co zrobię w tym tygodniu :D
Wygląda przepysznie ;D Bardzo chętnie coś takiego sobie zjadła ;D
OdpowiedzUsuńPołączenie moich ukochanych dań - klopsów i curry :) Umiesz trafić w mój gust! Doskonałe danie :) Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńMniam, ale pyszności. Klopsiki uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńCzemu ja tak nie umiem gotować...Z chęcią bym sięgnęła po takiego klopsika :D
OdpowiedzUsuńPyszne, sycące danie, z pewnością znalazłoby wielbicieli u nas w domu :)
OdpowiedzUsuńŁadny kolorek ;)
OdpowiedzUsuńPyszne i jakie apetyczne. Bardzo lubię tego typu obiady :)
OdpowiedzUsuńI don't eat much meat but this curry looks really good!
OdpowiedzUsuńHave a nice week
Taki rozgrzewający obiad jest w sam raz na takie minusowe temperatury. Klopsiki lubię i tym bardziej w sosie pomidorowym!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie dania, są przesmaczne :-)
OdpowiedzUsuńKlopsiki w takim sosie zawsze robią na nas wrażenie :)
OdpowiedzUsuńLubię takie potrawy :) Zapiszę przepis :D Mniam !
OdpowiedzUsuńI think it will be great with the coconut cream.
OdpowiedzUsuńRobiłam w weekend klopsiki ale w sosie chrzanowym :)
OdpowiedzUsuńLubię takie smaki :)
OdpowiedzUsuńmogę wpaść na żarcie:D
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńz chęcią bym teraz zjadła!<3
OdpowiedzUsuńJak zwykle pysznie :D
OdpowiedzUsuńOh, chciałabym zjeśc takie dzisiaj na obiadek ;)
OdpowiedzUsuńJa poproszę wege wersję :D Zdjęcia piękne <3
OdpowiedzUsuńJak ładnie i kolorowo to danie wygląda:)
OdpowiedzUsuńwyglada pieknie :) rozgrzewajaco i sycaco :)
OdpowiedzUsuńPychotka! Wyglądają niezwykle apetycznie!
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wyglądają te pulpeciki <3
OdpowiedzUsuńMmmm :D Aż się głodna zrobiłam :D Uwielbiam takie przepisy :) Z ogromną przyjemnością Obserwuje :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) Pyszności!
OdpowiedzUsuńcurry klopsiki są przepyszne <3 ! uwielbiam!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię curry i tym bardziej podoba mi się wersja z klopsikami :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńJej normalnie ślinka mi cieknie :) zrobię na obiad ale nie mam tej pasty więc po zakupach.
OdpowiedzUsuńTakie klopsiki w połączeniu z ryżem albo kaszą bulgur to bym zjadła chętnie na obiad! <3
OdpowiedzUsuńHi Natalia, what a beautiful and delicious looking curry dish.
OdpowiedzUsuńWell, this with vegan meatballs, that would be amazing!
OdpowiedzUsuń-Kati
https://almoststylish.blogspot.de
Pięknie to wszystko wygląda:)
OdpowiedzUsuńcurry z klopsikami nie robialam ale twoja wersja jest ciekawa Może warto zmienić przyzwyczajenia i zainspirować się Twoja propozycja Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle apetycznie. Już same te kolory na talerzu kuszą, a dodatkowo takie klopsiki to zdecydowanie moje smaki ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taką kuchnię, mniam :D
OdpowiedzUsuńojaaaaa, zjadłabym !
OdpowiedzUsuńLook and sounds really delicious !!
OdpowiedzUsuńsuper propozycja na obiad :D
OdpowiedzUsuńBardzo uwielbiam klopsiki mięsne z mięsa mielonego. Danie apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Patryk
Love this recipe with an Indian touch :)
OdpowiedzUsuńThis is my type of meal so wonderful and delicious. Thanks for sharing
OdpowiedzUsuńhttps://www.youtube.com/watch?v=jxKVmwvgNPE