Bardzo nie lubię marnować jedzenia i naprawdę bardzo rzadko to robię. Moja zamrażarka zawsze jest wypchana do granic możliwości, aby łatwo skorzystać z nadmiaru produktów kupionych wcześniej. Dziś polecam typowe danie z resztek, czyli nadziewany chlebek. W mojej lodówce zostało kilka plasterków sera, trochę pieczarek i mięsa z rosołu. Z tak małej ilości składników bardzo łatwo wyczarować przepyszny, domowy fast food - zwłaszcza wtedy, kiedy tak ja przygotowujecie sporo ciasta na pizzę. Ja zawsze przygotowuję więcej, mrożę, a później korzystam z niego w te dni, kiedy nie mam czasu na długie gotowanie. Taki chlebek jest pyszny z zestawem surówek i domowym sosem czosnkowym lub pomidorowym, smacznego:)
Polecam też mój chlebek nadziewany kiełbasą i serem:)
470-500 g domowego ciasta na pizzę,
kilka łyżek startego sera,
200-250 g pieczarek,\
ok. 200-250 g ugotowanego, smażonego lub pieczonego mięsa z kurczaka,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
opcjonalnie garść świeżego szpinaku,
opcjonalnie kilka plasterków fety,
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
przyprawy: do smaku: sól, pieprz, oregano, tymianek, rozmaryn, suszona bazylia, słodka i ostra papryka
Pieczarki pokroić w plasterki, usmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Doprawić rozmarynem, tymiankiem, solą i i pieprzem. Ciasto podzielić na połowę, jedną część wylepić spód tortownicy (23 cm lub mniejsza), posmarować koncentratem i posypać przyprawami. Nałożyć grzyby, kawałeczki mięsa, szpinak i ser. Drugą część ciasta rozwałkować lub rozciągnąć palcami tak, by odpowiadała wielkością pierwszemu plackowi. Posmarować koncentratem, posypać oregano, bazylią, słodką i ostrą papryką. Nałożyć na nadzienie, zlepić brzegi. Posmarować oliwą, zrobić małe nacięcie na środku, posypać przyprawami. Piec w 200 stopniach około 20-25 minut lub do zarumienienia.
ENGLISH:
470-500 g of homemade pizza dough,
few Tbsp og grated cheese,
200-250 g of button mushrooms (sliced),
200-250 g of cooked, shredded chicken,
1 large onion (diced),
2-3 cloves of garlic (finely diced),
a handful of fresh spinach (optional),
few slices of feta cheese (optional),
3 tsps of tomato paste,
seasonings to taste: salt, pepper, thyme, rosemary, basil, sweet and hot pepper
Heat a small amount of oil in a pan, add mushrooms, onion and garlic, cook, stirring, until soft. Season to taste with rosemary, thyme, salt and pepper. Divide your dough in half. and place one piece in a bottom of a springform pan (23 cm or smaller). Smear with tomato paste, season with oregano, basil, sweet and hot pepper. Add the stuffing ingredients: chicken, mushrooms, spinach and cheese. Roll the other piece of a dough - make sure it's big enough to cover the first layer. Place it on top and seal the edges. Brush with oil and make a small slit in the center. Sprinkle with more seasoning. Bake for about 20 to 25 minutes (200 C) or until golden brown. Enjoy:)
Smaczna sa takie chlebki :)
OdpowiedzUsuńmogę wpaść na gryza?:D
OdpowiedzUsuńa ja na drugiego:D?
Usuńnie wiem czy zostanie;D
UsuńPysznie wygląda :) i ja skusiłabym się na taki chlebek :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować ten przepis. :D
OdpowiedzUsuńMuszę tego spróbować-wygląda nieziemsko!
OdpowiedzUsuńTo wygląda trochę jak pizza! Ty zawsze jesteś taka kreatywna i wymyślasz tyle wspaniałych inspirujących przepisów. A w dodatku tak apetycznych! Brawo :) Oby tak dalej!
OdpowiedzUsuńPozdrowionka weekendowe :)
Wygląda smacznie, a i w przepisie wszystko co lubię (prócz fety i szpinaku), muszę zrobić sobie taki chlebek :)
OdpowiedzUsuńw jaki sposób mrozisz ciasto na pizzę? upieczone już podkłady?
OdpowiedzUsuńNie, surowe i wyrośnięte. Później odmrazam i pozwalam jeszcze raz podrosnac.Pozdrawiam ☺
UsuńPychotka! :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Świetny pomysł na wykorzystanie resztek, chlebek pysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńale fajny przepis:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, ja tez strasznie nie lubię gdy się jedzenie marnuje
OdpowiedzUsuńChlebek wygląda bardzo smacznie, u mnie też zamrażalnik zawsze pełny, zawsze sie smieję, że w razie wojny, zapasy na co najmniej miesiąc są :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDobry pomysł!
OdpowiedzUsuńAleż pyszna propozycja, mniam
OdpowiedzUsuńAleż smakowicie wygląda ♥ zjadłabym !!
OdpowiedzUsuńojeju, ale pycha ;D
OdpowiedzUsuńZapraszam :
unnormall.blogspot.com
Love this focaccia!!
OdpowiedzUsuńThis looks so good. I've never had a stuffed focaccia before.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie rzeczy, jestem chlebowo-makaronowo-pierogowa :-)
OdpowiedzUsuńależ smakowicie wyglada!
OdpowiedzUsuńzjadłbym ^^
OdpowiedzUsuńWyglada przepysznie! Do tego świetny pomysł, tez nie lubię marnować jedzenia i zawsze kombinuje co by tu zrobic - ta opcja jest świetna :))
OdpowiedzUsuńThat looks so yummy!
OdpowiedzUsuńHave a good Sunday
O mniam, mniam :) Mogę wpaść ? :) ♥
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńThat reminds me that I wanted to make an olive and tomato focaccia!
OdpowiedzUsuń-Kati
coś dla mnie <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie i życzę cudownej niedzieli :)
ANRU,
great post!!! have a good day!!!!👌👌👌💚💚💚
OdpowiedzUsuńwspaniały chlebek :) same pyszności w środku i nic się nie zmarnowało :)
OdpowiedzUsuńJak go zobaczyłam to od razu postanowiłam że w najbliższym czasie zrobię taki :) Piękny i pyszny.
OdpowiedzUsuńSmacznie i pomysłowo
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńMuszę to kiedyś zrobić, domowy fast food najlepszy <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
This looks delicious, Natalia!!! :)
OdpowiedzUsuńNieźle nadziany chlebuś...taka kanapka gigant :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny, muszę taki koniecznie zrobić :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł :D
OdpowiedzUsuńale ekstra pomysł! musi byc przepyszne! :) http://czynnikipierwsze.com/
OdpowiedzUsuńBardzo fajna wloska przekaska Zwlaszcza na cieplo Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńjeju jakie pyszności, ciekawy pomysl i wyglada smakowicie
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :-) z chęcią bym teraz zjadła sobie kawałek :-)
OdpowiedzUsuńMniam! Przepysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na konkurs, w którym do wygrania box pełen słodkości prosto z Japonii :)
melodylaniella.blogspot.com
Ja też nie lubię marnować jedzenia. Ciekawy ten chlebek, pomysłowa jesteś .
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na jedzenie do pracy. Taki chlebek nie tylko super wygląda, ale i pysznie smakuje.
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie na bloga na konkurs :) Pozdrawiam
Wygląda przeapetycznie choć ciasto na pizzę pewnie najlepiej robić z mąki pszennej, której ja nie mogę jeść :(
OdpowiedzUsuńDobrze, że Pani stara się nie marnować żywności. Niestety, ale dużo osób marnuje żywność i to bardzo mnie martwi :(
OdpowiedzUsuńFast food wygląda apetycznie :) Proste i smacznie danie :)
Pozdrawiam serdecznie,
Patryk
To taka nietypowa kanapka. Chlebek z pyszną niespodzianką :D
OdpowiedzUsuńChlebek z takim wypełnieniem, cudnie upieczony, pachnie nawet z fotki...mniamuśnie :)
OdpowiedzUsuńNice, tasty and healthy! A great way to start a meal
OdpowiedzUsuńnerve shield plus