stycznia 21, 2017

Nadziewany chlebek z pieczarkami i kurczakiem / Stuffed Chicken and Mushroom Focaccia

Bardzo nie lubię marnować jedzenia i naprawdę bardzo rzadko to robię. Moja zamrażarka zawsze jest wypchana do granic możliwości, aby łatwo skorzystać z nadmiaru produktów kupionych wcześniej. Dziś polecam typowe danie z resztek, czyli nadziewany chlebek. W mojej lodówce zostało kilka plasterków sera, trochę pieczarek i mięsa z rosołu. Z tak małej ilości składników bardzo łatwo wyczarować przepyszny, domowy fast food - zwłaszcza wtedy, kiedy tak ja przygotowujecie sporo ciasta na pizzę. Ja zawsze przygotowuję więcej, mrożę, a później korzystam z niego w te dni, kiedy nie mam czasu na długie gotowanie. Taki chlebek jest pyszny z zestawem surówek i domowym sosem czosnkowym lub pomidorowym, smacznego:)

Polecam też mój chlebek nadziewany kiełbasą i serem:)

470-500 g domowego ciasta na pizzę,
kilka łyżek startego sera,
200-250 g pieczarek,\
ok. 200-250 g ugotowanego, smażonego lub pieczonego mięsa z kurczaka,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
opcjonalnie garść świeżego szpinaku,
opcjonalnie kilka plasterków fety,
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
przyprawy: do smaku: sól, pieprz, oregano, tymianek, rozmaryn, suszona bazylia, słodka i ostra papryka

Pieczarki pokroić w plasterki, usmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Doprawić rozmarynem, tymiankiem, solą i i pieprzem. Ciasto podzielić na połowę, jedną część wylepić spód tortownicy (23 cm lub mniejsza), posmarować koncentratem i posypać przyprawami. Nałożyć grzyby, kawałeczki mięsa, szpinak i ser. Drugą część ciasta rozwałkować lub rozciągnąć palcami tak, by odpowiadała wielkością pierwszemu plackowi. Posmarować koncentratem, posypać oregano, bazylią, słodką i ostrą papryką. Nałożyć na nadzienie, zlepić brzegi. Posmarować oliwą, zrobić małe nacięcie na środku, posypać przyprawami. Piec w 200 stopniach około 20-25 minut lub do zarumienienia.

ENGLISH:

470-500 g of homemade pizza dough,
few Tbsp og grated cheese,
200-250 g of button mushrooms (sliced),
200-250 g of cooked, shredded chicken,
1 large onion (diced),
2-3 cloves of garlic (finely diced),
a handful of fresh spinach (optional),
few slices of feta cheese (optional),
3 tsps of tomato paste,
seasonings to taste: salt, pepper, thyme, rosemary, basil, sweet and hot pepper

Heat a small amount of oil in a pan, add mushrooms, onion and garlic, cook, stirring, until soft. Season to taste with rosemary, thyme, salt and pepper. Divide your dough in half. and place one piece in a bottom of a springform pan (23 cm or smaller). Smear with tomato paste, season with oregano, basil, sweet and hot pepper. Add the stuffing ingredients: chicken, mushrooms, spinach and cheese. Roll the other piece of a dough - make sure it's big enough to cover the first layer. Place it on top and seal the edges. Brush with oil and make a small slit in the center. Sprinkle with more seasoning. Bake for about 20 to 25 minutes (200 C) or until golden brown. Enjoy:)







53 komentarze:

  1. Pysznie wygląda :) i ja skusiłabym się na taki chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę wypróbować ten przepis. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę tego spróbować-wygląda nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń
  4. To wygląda trochę jak pizza! Ty zawsze jesteś taka kreatywna i wymyślasz tyle wspaniałych inspirujących przepisów. A w dodatku tak apetycznych! Brawo :) Oby tak dalej!
    Pozdrowionka weekendowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smacznie, a i w przepisie wszystko co lubię (prócz fety i szpinaku), muszę zrobić sobie taki chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. w jaki sposób mrozisz ciasto na pizzę? upieczone już podkłady?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, surowe i wyrośnięte. Później odmrazam i pozwalam jeszcze raz podrosnac.Pozdrawiam ☺

      Usuń
  7. Pychotka! :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł na wykorzystanie resztek, chlebek pysznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super pomysł, ja tez strasznie nie lubię gdy się jedzenie marnuje

    OdpowiedzUsuń
  10. Chlebek wygląda bardzo smacznie, u mnie też zamrażalnik zawsze pełny, zawsze sie smieję, że w razie wojny, zapasy na co najmniej miesiąc są :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ smakowicie wygląda ♥ zjadłabym !!

    OdpowiedzUsuń
  12. ojeju, ale pycha ;D

    Zapraszam :
    unnormall.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. This looks so good. I've never had a stuffed focaccia before.

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam takie rzeczy, jestem chlebowo-makaronowo-pierogowa :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglada przepysznie! Do tego świetny pomysł, tez nie lubię marnować jedzenia i zawsze kombinuje co by tu zrobic - ta opcja jest świetna :))

    OdpowiedzUsuń
  16. That looks so yummy!
    Have a good Sunday

    OdpowiedzUsuń
  17. O mniam, mniam :) Mogę wpaść ? :) ♥

    OdpowiedzUsuń
  18. That reminds me that I wanted to make an olive and tomato focaccia!

    -Kati

    OdpowiedzUsuń
  19. coś dla mnie <3

    Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę cudownej niedzieli :)
    ANRU,

    OdpowiedzUsuń
  20. great post!!! have a good day!!!!👌👌👌💚💚💚

    OdpowiedzUsuń
  21. wspaniały chlebek :) same pyszności w środku i nic się nie zmarnowało :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Jak go zobaczyłam to od razu postanowiłam że w najbliższym czasie zrobię taki :) Piękny i pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  23. Muszę to kiedyś zrobić, domowy fast food najlepszy <3

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  24. This looks delicious, Natalia!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Nieźle nadziany chlebuś...taka kanapka gigant :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Fantastyczny, muszę taki koniecznie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  27. ale ekstra pomysł! musi byc przepyszne! :) http://czynnikipierwsze.com/

    OdpowiedzUsuń
  28. Bardzo fajna wloska przekaska Zwlaszcza na cieplo Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  29. jeju jakie pyszności, ciekawy pomysl i wyglada smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  30. Wygląda pysznie :-) z chęcią bym teraz zjadła sobie kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  31. Mniam! Przepysznie wygląda!

    Zapraszam do mnie na konkurs, w którym do wygrania box pełen słodkości prosto z Japonii :)
    melodylaniella.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  32. Ja też nie lubię marnować jedzenia. Ciekawy ten chlebek, pomysłowa jesteś .

    OdpowiedzUsuń
  33. Świetny pomysł na jedzenie do pracy. Taki chlebek nie tylko super wygląda, ale i pysznie smakuje.
    Zapraszam do siebie na bloga na konkurs :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  34. Wygląda przeapetycznie choć ciasto na pizzę pewnie najlepiej robić z mąki pszennej, której ja nie mogę jeść :(

    OdpowiedzUsuń
  35. Dobrze, że Pani stara się nie marnować żywności. Niestety, ale dużo osób marnuje żywność i to bardzo mnie martwi :(
    Fast food wygląda apetycznie :) Proste i smacznie danie :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  36. To taka nietypowa kanapka. Chlebek z pyszną niespodzianką :D

    OdpowiedzUsuń
  37. Chlebek z takim wypełnieniem, cudnie upieczony, pachnie nawet z fotki...mniamuśnie :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Nice, tasty and healthy! A great way to start a meal
    nerve shield plus

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger