stycznia 15, 2017

Pasta z suszonych pomidorów i słonecznika / Tomato Sunflower Seed Spread

Często piekę chleb lub bułeczki, a do nich najbardziej pasują wszelkiego rodzaju domowe pasty kanapkowe. Lubię eksperymentować z nowymi składnikami, a ostatnio przygotowałam pyszną pastę z suszonych pomidorów i ziaren słonecznika, która jest dość popularna na wielu blogach. Nigdy wcześniej nie pomyślałabym, że moje ulubione ziarenka mogą stanowić bazę do pasty kanapkowej, ale bardzo spodobał mi się ten pomysł.  Moja wersja jest naprawdę pyszna, smakuje trochę jak czerwone pesto. Myślę, że byłaby świetnym dodatkiem do makaronu, naleśników czy tortilli. Polecam, smacznego:)


słoiczek suszonych pomidorów (ok. szklanki),
1/2 szklanki ziaren słonecznika,
kilka dużych listków bazylii,
kilka oliwek (opcjonalnie),
kilka łyżek oleju lub oliwy - u u mnie ekologiczna oliwa od biogo (można użyć oleju ze słoiczka z pomidorami),
opcjonalnie cukier lub miód do smaku
przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, słodka i ostra papryka, granulowany czosnek

Ziarenka słonecznika zalać wodą i odstawić na 30 minut lub dłużej. Odsączyć, Pomidory, bazylię, ziarna słonecznika i oliwki zmiksować z taką ilością oliwy, by powstała kremowa pasta. Doprawić do smaku.

ENGLISH:

1 jar of sun-dried tomatoes (1 cup),
1/2 cup of sunflower seeds,
few big basil leaves,
few olives (optional),
few Tbsp of olive oil (you can use olive oil from the tomato jar),
sugar or honey to taste (optional),
seasonings to taste: salt, pepper, sweet and hot pepper, oregano, granulated garlic

Cover the sunflower seed with water, soak for 30 minutes or longer. Drain them and blend  with all the remaininig ingredients, until smooth (add enough oil to get a creamy consistency). Season to taste. Serve with homemade bread.



43 komentarze:

  1. Wyglada bardzo smacznie ;) Nie tylko na kanapki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł, zwłaszcza gdy znudzą nam sie serki topione i inne takie. Dobra dekoracja do małych kanapeczek lub jajek na twardo:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. robię podobną :) kiedyś nie sądziłam, że to może być takie pyszne, aż kiedyś kupiłam, potem się zakochałam i kombinowałam w domu by ją zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pasta jest pyszna, ale niestety muszę ją jeść sama- reszta rodzinki sie zbuntowała:(

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie zupy, pychaaa:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Często robię coś podobnego :D Pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały pomysł na pyszną pastę :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z chęcią wypróbuje. A propos chleba, ostatnio zrobiłam z twojego przepisu i cała rodzina się nim zajadała 😀

    OdpowiedzUsuń
  9. O takiego czegoś jeszcze nie jadłam :) prezentuje się dobrze i wykorzystam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Taka pasta jako dodatek do spaghetti byłaby idealna <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Odpowiedzi
    1. Hmm, I don't remember, but tomatoes should fill almost a whole cup,which is 250ml☺

      Usuń
  12. Wygląda niesamowicie apetycznie, zaraz śmigam do kuchni! :)
    Obserwuję i serdecznie zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. This is one that I make a lot and that I also really like. Its so nice to see more and more vegan recipes around here :D I also love to make bliss balls (like the ones you wrote about in your last comment) and I got this awesome machine for christmas with which I can make like really fine bliss balls - it is a juicemaker machine but it also works for nuts and dates and you can get a really soft dates spread from it, which is perfect for bliss balls :)
    By the way, I am currently sick in bed. It is the first time in three years or so that I am sick! I even had to take a painkiller last night. Something I have not done in five years or so :(
    Xx
    Rosa Larissa Klara
    conscious lifestyle of mine

    OdpowiedzUsuń
  14. Ależ musi mieć obłędny smak :) Uwielbiam suszone pomidory. Baaa! Jestem od nich uzależniona. Co ciekawe odkryłam je stosunkowo niedawno... Gdzie ja byłam przez te lata?
    Na taką pastę się piszę!
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Super pasta, bardzo podobną przygotowałam w weekend i teraz się nią zajadamy :)

    OdpowiedzUsuń
  16. narobiłaś mi smaku na tą pastę :D wygląda niezwykle apetycznie i do tego kromeczka świeżego chlebka albo domowa bułeczka :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciekawe jak ona smakuje, ja jestem troszkę wybredna do takich past ale kto wie

    OdpowiedzUsuń
  18. It all looks delicious, Natalia! Thank you so much for sharing. :)

    OdpowiedzUsuń
  19. That looks really good!
    Have a nice evening

    OdpowiedzUsuń
  20. Pyszne :) Wyobraźnia podpowiada mi smak i zapach :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Natalia, Interesting recipe! I think that I'd really like it as a spread on some nice crusty bread. I might add a bit of parmesan cheese to kick it up a notch. Thanks for the idea and Take Care, Big Daddy Dave

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo apetyczna ta pasta. Do chleba idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  23. coś dla mnie ! :)

    Pozdrawiam i życzę cudownego tygodnia :)
    ANRU,

    OdpowiedzUsuń
  24. Super pomysł! Myślę, że faktycznie może ona mieć szersze zastosowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Uwielbiam suszone pomidory! Taka pasta musi być meeega pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Excellent recipe. I'm your new GFC follower ♥

    OdpowiedzUsuń
  27. robiłam pastę słonecznikową, ale bez dodatku suszonych pomidorów - pyszna

    OdpowiedzUsuń
  28. Musi być przepyszna, choć stosunkowo tłusta :) Ja jednak przeciwko takim tłuszczom nie mam nic przeciwko :)
    Wygląda przeapetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  29. What a delicious spread Natalia, it's almost like a pesto.

    OdpowiedzUsuń
  30. OOO w takim połączeniu pasty jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  31. nie jadłam jeszcze takiej pasty, nie wspominając o robieniu jej ale chętnie przetestuje <3

    http://wooho11.blogspot.com/ - Zapraszam <3 Jeśli Ci się spodoba - zaobserwuj :* Na pewno się odwdzięczę :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Bardzo uwielbiam pasty kanapkowe :) Szczególnie lubię pastę rybną :)
    Pasta z suszonymi pomidorami wyśmienicie wygląda na zdjęciu.

    Pozdrawiam,

    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  33. pyszne składniki, wiec i pasta smakowita

    OdpowiedzUsuń
  34. OMG i love pasta so much that i could eat it all day <3 thanks
    https://thehealthdoctor.net/nerve-renew-reviews

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger