Często piekę chleb lub bułeczki, a do nich najbardziej pasują wszelkiego rodzaju domowe pasty kanapkowe. Lubię eksperymentować z nowymi składnikami, a ostatnio przygotowałam pyszną pastę z suszonych pomidorów i ziaren słonecznika, która jest dość popularna na wielu blogach. Nigdy wcześniej nie pomyślałabym, że moje ulubione ziarenka mogą stanowić bazę do pasty kanapkowej, ale bardzo spodobał mi się ten pomysł. Moja wersja jest naprawdę pyszna, smakuje trochę jak czerwone pesto. Myślę, że byłaby świetnym dodatkiem do makaronu, naleśników czy tortilli. Polecam, smacznego:)
słoiczek suszonych pomidorów (ok. szklanki),
1/2 szklanki ziaren słonecznika,
kilka dużych listków bazylii,
kilka oliwek (opcjonalnie),
kilka łyżek oleju lub oliwy - u u mnie ekologiczna oliwa od biogo (można użyć oleju ze słoiczka z pomidorami),
opcjonalnie cukier lub miód do smaku
przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, słodka i ostra papryka, granulowany czosnek
Ziarenka słonecznika zalać wodą i odstawić na 30 minut lub dłużej. Odsączyć, Pomidory, bazylię, ziarna słonecznika i oliwki zmiksować z taką ilością oliwy, by powstała kremowa pasta. Doprawić do smaku.
ENGLISH:
1 jar of sun-dried tomatoes (1 cup),
1/2 cup of sunflower seeds,
few big basil leaves,
few olives (optional),
few Tbsp of olive oil (you can use olive oil from the tomato jar),
sugar or honey to taste (optional),
seasonings to taste: salt, pepper, sweet and hot pepper, oregano, granulated garlic
Cover the sunflower seed with water, soak for 30 minutes or longer. Drain them and blend with all the remaininig ingredients, until smooth (add enough oil to get a creamy consistency). Season to taste. Serve with homemade bread.
Wyglada bardzo smacznie ;) Nie tylko na kanapki :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie spróbuję:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, zwłaszcza gdy znudzą nam sie serki topione i inne takie. Dobra dekoracja do małych kanapeczek lub jajek na twardo:-)
OdpowiedzUsuńrobię podobną :) kiedyś nie sądziłam, że to może być takie pyszne, aż kiedyś kupiłam, potem się zakochałam i kombinowałam w domu by ją zrobić :)
OdpowiedzUsuńpasta jest pyszna, ale niestety muszę ją jeść sama- reszta rodzinki sie zbuntowała:(
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zupy, pychaaa:)
OdpowiedzUsuńCzęsto robię coś podobnego :D Pycha :D
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł na pyszną pastę :-)
OdpowiedzUsuńZ chęcią wypróbuje. A propos chleba, ostatnio zrobiłam z twojego przepisu i cała rodzina się nim zajadała 😀
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, dziękuję i pozdrawiam☺
Usuńrobię prawie identyczną! ;)
OdpowiedzUsuńO takiego czegoś jeszcze nie jadłam :) prezentuje się dobrze i wykorzystam przepis :)
OdpowiedzUsuńTaka pasta jako dodatek do spaghetti byłaby idealna <3
OdpowiedzUsuńHow much does the jar of sundried-tomatoes weigh?
OdpowiedzUsuńHmm, I don't remember, but tomatoes should fill almost a whole cup,which is 250ml☺
Usuńco za pyszność!:D:D
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie apetycznie, zaraz śmigam do kuchni! :)
OdpowiedzUsuńObserwuję i serdecznie zapraszam do siebie :)
This is one that I make a lot and that I also really like. Its so nice to see more and more vegan recipes around here :D I also love to make bliss balls (like the ones you wrote about in your last comment) and I got this awesome machine for christmas with which I can make like really fine bliss balls - it is a juicemaker machine but it also works for nuts and dates and you can get a really soft dates spread from it, which is perfect for bliss balls :)
OdpowiedzUsuńBy the way, I am currently sick in bed. It is the first time in three years or so that I am sick! I even had to take a painkiller last night. Something I have not done in five years or so :(
Xx
Rosa Larissa Klara
conscious lifestyle of mine
Ależ musi mieć obłędny smak :) Uwielbiam suszone pomidory. Baaa! Jestem od nich uzależniona. Co ciekawe odkryłam je stosunkowo niedawno... Gdzie ja byłam przez te lata?
OdpowiedzUsuńNa taką pastę się piszę!
Pozdrawiam serdecznie :)
Super pasta, bardzo podobną przygotowałam w weekend i teraz się nią zajadamy :)
OdpowiedzUsuńnarobiłaś mi smaku na tą pastę :D wygląda niezwykle apetycznie i do tego kromeczka świeżego chlebka albo domowa bułeczka :D
OdpowiedzUsuńCiekawe jak ona smakuje, ja jestem troszkę wybredna do takich past ale kto wie
OdpowiedzUsuńIt all looks delicious, Natalia! Thank you so much for sharing. :)
OdpowiedzUsuńThat looks really good!
OdpowiedzUsuńHave a nice evening
Pyszne :) Wyobraźnia podpowiada mi smak i zapach :)
OdpowiedzUsuńNatalia, Interesting recipe! I think that I'd really like it as a spread on some nice crusty bread. I might add a bit of parmesan cheese to kick it up a notch. Thanks for the idea and Take Care, Big Daddy Dave
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna ta pasta. Do chleba idealna :)
OdpowiedzUsuńcoś dla mnie ! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę cudownego tygodnia :)
ANRU,
Super pomysł! Myślę, że faktycznie może ona mieć szersze zastosowanie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam suszone pomidory! Taka pasta musi być meeega pyszna :)
OdpowiedzUsuńsmakowita i zdrowa;D
OdpowiedzUsuńExcellent recipe. I'm your new GFC follower ♥
OdpowiedzUsuńrobiłam pastę słonecznikową, ale bez dodatku suszonych pomidorów - pyszna
OdpowiedzUsuńMusi być przepyszna, choć stosunkowo tłusta :) Ja jednak przeciwko takim tłuszczom nie mam nic przeciwko :)
OdpowiedzUsuńWygląda przeapetycznie :)
What a delicious spread Natalia, it's almost like a pesto.
OdpowiedzUsuńOOO w takim połączeniu pasty jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńCiekawa ta pasta, moze byc pyszna
OdpowiedzUsuńnie jadłam jeszcze takiej pasty, nie wspominając o robieniu jej ale chętnie przetestuje <3
OdpowiedzUsuńhttp://wooho11.blogspot.com/ - Zapraszam <3 Jeśli Ci się spodoba - zaobserwuj :* Na pewno się odwdzięczę :)
musi nie ma opcji:D
OdpowiedzUsuńBardzo uwielbiam pasty kanapkowe :) Szczególnie lubię pastę rybną :)
OdpowiedzUsuńPasta z suszonymi pomidorami wyśmienicie wygląda na zdjęciu.
Pozdrawiam,
Patryk
Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńpyszne składniki, wiec i pasta smakowita
OdpowiedzUsuńOMG i love pasta so much that i could eat it all day <3 thanks
OdpowiedzUsuńhttps://thehealthdoctor.net/nerve-renew-reviews