W ostatnim poście pisałam o tym, jak bardzo nie lubię marnować jedzenia i jakie smaczne danie można przygotować z resztek. Dziś proponuję pyszną i bardzo tanią zupę z porów i ziemniaków, które wspaniale wpisuje się w moją filozofię. Wiele osób używa tylko białej części pora, pozbywając się zielonych liści. Moim zdaniem to duży błąd i sama zawsze wykorzystuję całość wybranej rośliny, zjadając wszystkie jej jadalne części - zwłaszcza liście, które są prawdziwą kopalnią witamin. Można je mrozić, a potem dodawać do zup, bulionów, gulaszy czy potrawek (spróbujcie na przykład liści kalarepki lub natkę marchewki). Do dzisiejszej zupy, która będzie wspaniałym pierwszym daniem, używamy więc całych porów. Dla wzmocnienia smaku i aromatu dorzuciłam też pół dużego pęczka koperku, który jest idealnym dodatkiem do ziemniaków. Taką zupę koniecznie podajcie z chrupiącymi grzankami lub pestkami. Smacznego:)
Zmodyfikowany przepis Jamiego Olivera.
400 g porów,
400 g ziemniaków,
1.5 l bulionu drobiowego lub jarzynowego,
200-300 g jarmużu lub szpinaku (opcjonalnie),
ząbek czosnku,
1/2 pęczka świeżego koperku,
kilka łyżek natki pietruszki,
sól i pieprz do smaku,
starty parmezan do posypania zupy
grzanki
Pory pokroić w plastry, ziemniaki w kostkę. Smażyć kilka minut na niewielkiej ilości tłuszczu, pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Smażyć minutę, zalać całość bulionem i gotować do miękkości składników. Dodać koperek i zmiksować na krem. Doprawić do smaku, Podawać z grzankami, pestkami i startym parmezanem.
ENGLISH:
400 g of leeks (sliced, use also green parts of the vegetable)
400 g of potatoes (diced),
1.5 l of homemade chicken or vegetable stock,
200-300 g of kale or spinach (optional),
1 clove of garlic,
1/2 bunch of fresh dill,
few tbsp of fresh parsley,
sal and pepper to taste
homemade croutons, grated parmesan cheese, sunflower seeds
Heat a small amonut of oil in a pan, add the leeks and potatoes, cook, stirring for few minutes. Add finely chopped garlic and cook for a minute. Add the stock, turn the heat down to low and simmer, until tender. Add dill and blend. Season to taste. Serve with croutons, seeds and grated parmesan. Enjoy:)
Modified recipe from Jamie Oliver's new book (Superfood Family Classisc)
Bardzo piekny kolor ma Twoja zupa. Smaczna, zdrowa i pożywna i w dodatku chrupiaca dzięki nasionom słonecznika .Pozdrawiam serdecznie i zyczę miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńmam ochotę na taką zupę:)
OdpowiedzUsuńpiona;D
Usuńo bym taką zupkę zjadła a co:)
OdpowiedzUsuńależ mi ochotę zrobiłaś na taką zupkę:)
OdpowiedzUsuńNigdy takiej jeszcze nie jadłam :o
OdpowiedzUsuńNo proszę - nie powiedziałbym, że zielona część pora nadaje się do jedzenia. We wszystkich przepisach używa się tylko tej białej części. Na pewno wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńZ nieba mi spadłaś z tym przepisem. Akurat mam w dwa dorodne pory i nie wiem, co z nimi zrobić :)
OdpowiedzUsuńZupę z pora to ja bym chętnie zjadła :)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie :)) muszę spróbować zrobić!
OdpowiedzUsuńobserwuje i zapraszam : www.fancycares.blogspot.com
Nigdy takiej zupy nie jadłam, ale wyglda smakowicie. :)
OdpowiedzUsuńZupełnie nie dla mnie :P
OdpowiedzUsuńMniam :D Smakowicie :D
OdpowiedzUsuńWyglada super! Pora obiadowa, aż jeść się chce haha :)
OdpowiedzUsuńAleż apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pora także taka zupka jak najbardziej
OdpowiedzUsuńkolor rewelacyjny tej zupki :)
OdpowiedzUsuńJa jej nie znam, a z chęcią przygarnę przepis. Zimą ciepła zupka naprawdę fenomenalnie rozgrzewa i jest na wagę złota :) Pyszna musi być! A kolorek ma obłędny.
OdpowiedzUsuńPozdrowionka cieplutkie :)
Nigdy takiej szczerze nie jadłam ale z chęcią wypróbuje! :)
OdpowiedzUsuńsensiblees.pl ❤
That looks perfect for this wintery weather at the moment!
OdpowiedzUsuńHave a nice evening
Mmm...muszę spróbować zrobić taką zupę. Uwielbiam porę i ziemniaki ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam się automatycznie głodna xd
OdpowiedzUsuńZapraszam :
unnormall.blogspot.com
The addition of spinach sounds perfect for a healthy soup.
OdpowiedzUsuńI love potatoes and leeks, Natalia! This sounds delicious! :)
OdpowiedzUsuńśrodowo;D
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze takiej zupy :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa ta zupa, takiej na pewno jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńwow pysznie !
OdpowiedzUsuńMniam, smakowite!
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiej zupy, na pewno zachowam przepis.
Pozdrawiam!
lublins.blogspot.com
Mniam wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńpyszna zupka!
OdpowiedzUsuńPotrzeba terqz jak najwięcej rozgrzewajacych zup
OdpowiedzUsuńŚwietnie yto wygląda:) Masz bardzo dużo fajnych przepisów na swoim blogu:) z miłą chęcią obserwuję i będę tu zaglądać regularnie:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na zupę, świetnie to wymyśliłaś :) Zupa wygląda bardzo apetycznie <3
OdpowiedzUsuńMniaaam! Uwielbiam zupy i będę kombinować kolejną na przyszły tydzień :D
OdpowiedzUsuńChyba namówię J. na Twój przepis :)
Coś dla mnie. Takie zupy bardzo lubię. I koniecznie z grzankami :)
OdpowiedzUsuńZa porem nie przepadam, ale wygląda ciekawie. :)
OdpowiedzUsuńJa dzisiaj zrobiłam pomidorówkę ;)
OdpowiedzUsuńPyszna szczególnie na zimową porę :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię przyrządzać zupy, które można przyrządzić w kilka minut :) Zupa porowa wygląda kolorowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo podobają mi się Pani sposoby na przyrządzanie różnych potraw :)
Pozdrawiam serdecznie,
Patryk
Wygląda bardzo apetycznie :d Też nie lubię marnować resztek.
OdpowiedzUsuńPyszna Co tu więcej pisać Za to lubie zimy bo takie zupki często goszczą na naszych stolach
OdpowiedzUsuńI am a soup person. This looks satisfying, warming and ever so delicious.
OdpowiedzUsuńNo powiem Ci, że takiej nie jadłam, a na zdjęciu wygląda tak, że mam ochotę spróbować...
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńhttp://joannakocera.blogspot.com/
Nie jadłyśmy jeszcze takiej zupy ale chętnie wpadłybyśmy na talerz albo dwa :)
OdpowiedzUsuńŚliczny kolor :)
OdpowiedzUsuńMade the recipe yesterday and I guarantee you have new admirers. thanks :)
OdpowiedzUsuńhttps://www.youtube.com/watch?v=3Hn6dvPofPc