Odkąd nauczyłam się przyrządzać zakwas uwielbiam eksperymentować z jego różnymi rodzajami. Często w mojej kuchni stoi zakwas z buraków, oczywiście zakwas na chleb, a od niedawna również zakwas na tradycyjny żurek. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a tak przyrządzana zupa naprawdę pyszna. Polecam na pożywny, rozgrzewający obiad, smacznego:)
na zakwas (przepis stąd):
5 łyżek mąki żytniej razowej,
600 ml letniej wody,
4 przekrojone ząbki czosnku,
kilka listków laurowych,
5 ziaren ziela angielskiego
na zupę:
zakwas,
litr wywaru na kościach (można też użyć wody z gotowania kiełbasy),
3 dobrej jakości białe kiełbasy,
kilka plastrów boczku,
2-3 jajka ugotowane na twardo,
kilka ugotowanych ziemniaków,
opcjonalnie kilka łyżek śmietanki,
sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki (do smaku)
5 dni przed gotowaniem zupy przyrządzić zakwas: wszystkie składniki zakwasu umieścić w dużym słoju, zamieszać. Nakryć papierowym ręcznikiem, zabezpieczyć gumką. Odstawić w ciepłe miejsce, codziennie zamieszać zakwas. Kiedy pachnie i smakuje kwaskowo, jest gotowy. Przyrządzić żurek: do ciepłego wywaru wlać zakwas do smaku i doprawić. Opcjonalnie dodać kilka łyżek śmietanki. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na chrupko. Do talerzy nałożyć połówki jajka, pokrojone w kostkę ziemniaki, boczek i plasterki kiełbasy. Zalać całość żurkiem i ewentualnie posypać natką pietruszki.
ENGLISH:
for the starter:
5 Tbsp of wholemeal rye flour,
600 ml of lukewarm water,
4 cloves of garlic (cut in halves),
few bay leaves,
5 corns of allspice
for the soup:
the starter (to taste),
1 l of bone broth,
3 white Polish sausages (cooked and sliced),
few slices of bacon (diced),
2-3 hard boiled eggs (cut in halves),
few cooked potatoes (diced),
few Tbsp of heavy cream (optional),
seasonings to taste: salt, pepper, marjoram, fresh parsley
Prepare the starter 5 to 6 days before preparing the soup: place all the starter ingredients in a big jar and mix. Cover the jar with the paper towel and secure the mouth of the jar with a rubber band. Mix with the spoon once a day. After 5-6 days the starter should be ready: it smells and taste tangy. Prepare the soup: add the starter to the warm bone broth and season to taste (the soup should be tangy and spicy). Add the heavy cream and simmer for few minutes. Fry the bacon, until crispy. Place the eggs, bacon, sliced sausages and potatotes in the plates, cover with warm soup. Sprinkle with parsley. Enjoy:)
Och żurek - rozgrzewający, lekko czosnkowy. Zjadłabym z przyjemnością:)
OdpowiedzUsuńŻurek na zdjęciu wygląda przepysznie ;) Muszę Ci się Natalia przyznać, że bardzo często korzystam z Twoim przepisów ;) Super, że prawym roku bloga wypisałaś etykiety i można bardzo szybko wyszukać przepis, który się poszukuje ;) pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńTak przepysznie ten żurek wygląda, a tak bardzo nie lubię żurku ;)
OdpowiedzUsuńMniam jak ja lubię żurek a tak dawno go nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńŻurek wprost uwielbiam,ale niestety ogranicza się to do kupienia gotowego zakwasu w butelkach w piekarni :(
OdpowiedzUsuńMoże kiedyś spróbuję użyć tego z Twojego przepisu :)
Bardzo lubię żurek. :-) To taka zupka, która mogłabym jeść niemal codziennie. :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna zupa. Idealna na takie zimno :)
OdpowiedzUsuńMogę się wprosić na obiad? Uwielbiam żurek, w ciąży mogłam go jeść na okrągło. Dlaczego tak dawno go nie robiłam?
OdpowiedzUsuńA ja mam w planie żurek, może nawet jutro :)
OdpowiedzUsuńDokładnie taki jak lubię. Żurek prawie nigdy nie jest w stanie mi się znudzić. Absolutnie uwielbiam :) Najlepszy jest taki tradycyjny, domowy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło :)
Żurek z domowego zakwasu <3 Nie ma lepszego <3
OdpowiedzUsuńThis sounds perfectly warming and comforting for a cold day.
OdpowiedzUsuńUwielbiam żurek na takim zakwasie :) ja zawsze gotuje go ok 3 godziny bo najpierw robię taki zawirsisty wywar z wdziędzonki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam żurek a jeszcze jak dodam chrzan to pycha!! :)
OdpowiedzUsuńI would love this soup without the meat!
OdpowiedzUsuńHave a nice day
uwielbiam żurek :) ale najlepszy robi moja Teściowa :D
OdpowiedzUsuńŻurek trzeba umieć robić :) ja nie umiem :)
OdpowiedzUsuńCałe wieki nie jadłam żurku :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, moja ulubiona zupa!
OdpowiedzUsuńU mnie zakwasy stoją tak samo- nie moze zabraknąć ani buraczanego ani na żurek ;)
OdpowiedzUsuńOj dawno nie robiłam żurku... czas najwyższy to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńWspaniale sie prezentuje w tej wersji na bogato
OdpowiedzUsuńBardzo lubię żurek z białą kiełbasą i jajkiem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam żurek, pycha. :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam się, że nie lubię żurku ale próbowałam tylko raz...
OdpowiedzUsuńWszyscy zachwalają, to może kiedyś się przełamnę i spróbuję takiego ja Twój. :)
No wlasnie Chyba wszystkim przypomnialas tta cudowna zupe Mysle ze jutro u większości będzie na obiadek Pychota!
OdpowiedzUsuńNever seen that before, looks very wintery!
OdpowiedzUsuń-Kati
przyznam się szczerze, że nie jestem typową Panią domu i nie umiem takich pysznych rzeczy jak Ty ale z pomocą Twoich przepisów to się chyba zmieni. Świetny blog - obserwuję :)
OdpowiedzUsuńasziaa.blogspot.com
Zdecydowanie żurek idelanie pasuje do obecniej pogody ;) rozgrzewający, aromatyczny!
OdpowiedzUsuńuwielbiam taki zurek
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie;)
OdpowiedzUsuńrilseee.blogspot.com
Ja jestem żurkowa dziewczyna, ale powiem Ci , że jeszcze nigdy nie jadłam żurku z natką pietruszki.
OdpowiedzUsuńNa zakwasie wszystko lubię :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna zupa :) mniam :)
żurek z domowego zakwasu mamy <3 ależ zatęskniłam za smakiem!
OdpowiedzUsuńJedna z moich ulubionych zup!
OdpowiedzUsuńBardzo dawno nie jadłam żurku, chyba aż sobie go jutro ugotuję :)
OdpowiedzUsuńVery interesting recipe! I don't think I've ever had starter used in a soup in just this way. Excellent post -- thanks.
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam żurek! Jest to idealna potrawa na chłodne dni :) A Twoja wygląda tak bardzo pysznie! :)
OdpowiedzUsuńJa przyrządzam żurek już z gotowego zakwas, który kupuję w sklepie. Ja bardzo lubię do żurka dodać grzanki :) Bardzo lubię tą zupę :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Właśnie przypomniałaś mi, że mam nastawić zakwas :)
OdpowiedzUsuńNic dodawać nie trzeba, bo sama fotka działa na wszystkie zmysły Pyszności:)
OdpowiedzUsuńpyszna klasyka :)
OdpowiedzUsuńBardzo prosto robisz ten zakwas, chyba czas najwyższy zrobić samemu, bo do tej pory kupowałam w sklepach naturalne zakwasy w butelkach :)
OdpowiedzUsuńJednak samemu zrobić od podstaw to jest to :)
Yum! So healthy, so simple and so tasty. I love this recipe thanks
OdpowiedzUsuńhttps://www.streetinsider.com/SI+Newswire/The+Kibo+Code+Review+-+Must+Read+This+Before+Buying/16364680.html