stycznia 09, 2017

Żurek / Polish Sour Rye Soup (Zurek)

Odkąd nauczyłam się przyrządzać zakwas uwielbiam eksperymentować z jego różnymi rodzajami. Często w mojej kuchni stoi zakwas z buraków, oczywiście zakwas na chleb, a od niedawna również zakwas na tradycyjny żurek. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a tak przyrządzana zupa naprawdę pyszna. Polecam na pożywny, rozgrzewający obiad, smacznego:)

na zakwas (przepis stąd):

5 łyżek mąki żytniej razowej,
600 ml letniej wody,
4 przekrojone ząbki czosnku,
kilka listków laurowych,
5 ziaren ziela angielskiego

na zupę:
zakwas,
litr wywaru na kościach (można też użyć wody z gotowania kiełbasy),
3 dobrej jakości białe kiełbasy,
kilka plastrów boczku,
2-3 jajka ugotowane na twardo,
kilka ugotowanych ziemniaków,
opcjonalnie kilka łyżek śmietanki,
sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki (do smaku)

5 dni przed gotowaniem zupy przyrządzić zakwas: wszystkie składniki zakwasu umieścić w dużym słoju, zamieszać. Nakryć papierowym ręcznikiem, zabezpieczyć gumką. Odstawić w ciepłe miejsce, codziennie zamieszać zakwas. Kiedy pachnie i smakuje kwaskowo, jest gotowy. Przyrządzić żurek: do ciepłego wywaru wlać zakwas do smaku i doprawić. Opcjonalnie dodać kilka łyżek śmietanki. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na chrupko. Do talerzy nałożyć połówki jajka, pokrojone w kostkę ziemniaki, boczek i plasterki kiełbasy. Zalać całość żurkiem i ewentualnie posypać natką pietruszki.

ENGLISH:

for the starter:

5 Tbsp of wholemeal rye flour,
600 ml of  lukewarm water,
4 cloves of garlic (cut in halves),
few bay leaves,
5 corns of allspice

for the soup:
the starter (to taste),
1 l of bone broth,
3 white Polish sausages (cooked and sliced),
few slices of bacon (diced),
2-3 hard boiled eggs (cut in halves),
few cooked potatoes (diced),
few Tbsp of heavy cream (optional),
seasonings to taste: salt, pepper, marjoram, fresh parsley


Prepare the starter 5 to 6 days before preparing the soup: place all the starter ingredients in a big jar and mix. Cover the jar with the paper towel and secure the mouth of the jar with a rubber band. Mix with the spoon once a day. After 5-6 days the starter should be ready: it smells and taste tangy. Prepare the soup: add the starter to the warm bone broth and season to taste (the soup should be tangy and spicy). Add the heavy cream and simmer for few minutes. Fry the bacon, until crispy. Place the eggs, bacon, sliced sausages and potatotes in the plates, cover with warm soup. Sprinkle with parsley. Enjoy:)



44 komentarze:

  1. Och żurek - rozgrzewający, lekko czosnkowy. Zjadłabym z przyjemnością:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Żurek na zdjęciu wygląda przepysznie ;) Muszę Ci się Natalia przyznać, że bardzo często korzystam z Twoim przepisów ;) Super, że prawym roku bloga wypisałaś etykiety i można bardzo szybko wyszukać przepis, który się poszukuje ;) pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak przepysznie ten żurek wygląda, a tak bardzo nie lubię żurku ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam jak ja lubię żurek a tak dawno go nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Żurek wprost uwielbiam,ale niestety ogranicza się to do kupienia gotowego zakwasu w butelkach w piekarni :(
    Może kiedyś spróbuję użyć tego z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię żurek. :-) To taka zupka, która mogłabym jeść niemal codziennie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetyczna zupa. Idealna na takie zimno :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mogę się wprosić na obiad? Uwielbiam żurek, w ciąży mogłam go jeść na okrągło. Dlaczego tak dawno go nie robiłam?

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja mam w planie żurek, może nawet jutro :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dokładnie taki jak lubię. Żurek prawie nigdy nie jest w stanie mi się znudzić. Absolutnie uwielbiam :) Najlepszy jest taki tradycyjny, domowy.
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Żurek z domowego zakwasu <3 Nie ma lepszego <3

    OdpowiedzUsuń
  12. This sounds perfectly warming and comforting for a cold day.

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam żurek na takim zakwasie :) ja zawsze gotuje go ok 3 godziny bo najpierw robię taki zawirsisty wywar z wdziędzonki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam żurek a jeszcze jak dodam chrzan to pycha!! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. I would love this soup without the meat!
    Have a nice day

    OdpowiedzUsuń
  16. uwielbiam żurek :) ale najlepszy robi moja Teściowa :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Żurek trzeba umieć robić :) ja nie umiem :)

    OdpowiedzUsuń
  18. U mnie zakwasy stoją tak samo- nie moze zabraknąć ani buraczanego ani na żurek ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Oj dawno nie robiłam żurku... czas najwyższy to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wspaniale sie prezentuje w tej wersji na bogato

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo lubię żurek z białą kiełbasą i jajkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Przyznam się, że nie lubię żurku ale próbowałam tylko raz...
    Wszyscy zachwalają, to może kiedyś się przełamnę i spróbuję takiego ja Twój. :)

    OdpowiedzUsuń
  23. No wlasnie Chyba wszystkim przypomnialas tta cudowna zupe Mysle ze jutro u większości będzie na obiadek Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  24. Never seen that before, looks very wintery!

    -Kati

    OdpowiedzUsuń
  25. przyznam się szczerze, że nie jestem typową Panią domu i nie umiem takich pysznych rzeczy jak Ty ale z pomocą Twoich przepisów to się chyba zmieni. Świetny blog - obserwuję :)
    asziaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  26. Zdecydowanie żurek idelanie pasuje do obecniej pogody ;) rozgrzewający, aromatyczny!

    OdpowiedzUsuń
  27. Wygląda apetycznie;)

    rilseee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  28. Ja jestem żurkowa dziewczyna, ale powiem Ci , że jeszcze nigdy nie jadłam żurku z natką pietruszki.

    OdpowiedzUsuń
  29. Na zakwasie wszystko lubię :)
    Bardzo apetyczna zupa :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  30. żurek z domowego zakwasu mamy <3 ależ zatęskniłam za smakiem!

    OdpowiedzUsuń
  31. Bardzo dawno nie jadłam żurku, chyba aż sobie go jutro ugotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Very interesting recipe! I don't think I've ever had starter used in a soup in just this way. Excellent post -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  33. Jak ja uwielbiam żurek! Jest to idealna potrawa na chłodne dni :) A Twoja wygląda tak bardzo pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Ja przyrządzam żurek już z gotowego zakwas, który kupuję w sklepie. Ja bardzo lubię do żurka dodać grzanki :) Bardzo lubię tą zupę :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  35. Właśnie przypomniałaś mi, że mam nastawić zakwas :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Nic dodawać nie trzeba, bo sama fotka działa na wszystkie zmysły Pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  37. Bardzo prosto robisz ten zakwas, chyba czas najwyższy zrobić samemu, bo do tej pory kupowałam w sklepach naturalne zakwasy w butelkach :)
    Jednak samemu zrobić od podstaw to jest to :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger