Jestem wielką fanką zdrowego, domowego pieczywa i bardzo często testuję nowe przepisy na chleb czy bułeczki. Dziś polecam pyszne, miękkie bułki pszenno-orkiszowe z ziarnami, które są idealną bazą wszelkich kolorowych kanapek z warzywami, serem czy wędliną. Jeśli zrezygnujemy z dodatku kminku, będą też pasowały do słodkich dodatków, na przykład miodu czy domowego dżemu. Przepis znalazłam tutaj. Smacznego:)
Polecam też inne moje przepisy na chleb i bułeczki:)
na 8-10 bułeczek:
250 g mąki orkiszowej razowej (lub jasnej) - polecam mąkę orkiszową od Skworcu,
250 g mąki pszennej,
300 ml ciepłej wody,
łyżka roztopionego masła,
10 g suszonych drożdży,
łyżka miodu,
łyżeczka soli,
opcjonalnie łyżeczka kminku,
jajko, mleko lub śmietanka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem,
pestki słonecznika, dyni lub sezamu do posypania bułeczek
Połączyć wszystkie składniki bułek z wyjątkiem masła. Wyrabiać około 10-15 minut, pod koniec stopniowo dodając masło. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1.5 godziny). Wyrośnięte ciasto podzielić na 8-10 kawałków, formować bułeczki, ułożyć na wyłożonej papierem blaszce. Odstawić na 30 minut do podwojenia objętości. Posmarować jajkiem, posypać pestkami. Piec w 200 stopniach, około 15 minut.
ENGLISH:
for 8 to 10 rolls:
250 g of whole wheat spelt flour,
250 g of all purpose flour,
300 ml of warm water,
1 Tbsp of melted butter,
10 of dry yeast,
1 Tbsp of honey,
1 tsp of salt,
1 tsp of caraway seeds (optional)
1 beaten egg, milk or cream to brush the rolls before baking,
sunflower seeds, pumpkin seeds or sesame to sprinkle the rolls before baking
Mix the flour, water, dry yeast, honey, salt and caraway seeds. Knead the dough for about 10 to 15 minutes. Cover with kitchen towel and place somewhere warm for about an hour and a half or until it's doubled in size. Cut the dough into 8-10 pieces, take each piece of a dough and form a ball. Place the buns in a baking tray (covered with parchment paper), cover with kitchen towel and let it sit for additional 30 minutes. Brush the buns with the beaten egg, milk or cream and sprinkle with some seeds. Preheat your oven to 200C, bake the rolls for about 15 minutes, until golden brown.
See the original recipe.
Ostatnio testuje Twoje przepisy i musze przyznać ze wszystko wychodzi przeee pyszne! Bułeczki jutro wjeżdżają na śniadanie z jajecznicą! Wspaniały blog, daje inspiracje do prose go gotowania ♡ UWIELBIAM!
OdpowiedzUsuńZAPRASZAM NA NOWY POST: WWW.FANCYCARES.BLOGSPOT.COM
Dziękuję, bardzo się cieszę, ze wszystko smakuje,pozdrawiam ☺
Usuńależ bym zjadła, z twarożkiem ze szczypiorkiem;)
OdpowiedzUsuńz serkiem wiejskim bym jadła;D
OdpowiedzUsuńPiękne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńThese rolls look so perfect!
OdpowiedzUsuńHave a nice day
Wyglądają bardzo smakowicie. Jak będę miała trochę czasu spróbuje czy mi wyjdą. :)
OdpowiedzUsuńNie Chce nic mówić ale one się do mnie uśmiechają ;)
OdpowiedzUsuńCudowne bułeczki, na śniadanko idealne :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam domowe pieczywo jednak brakuje mi czesto czasu i checi aby je piec. Z przyjemnością obserwuję Twoje kulinarne poczynania :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę miłego dnia :)
ANRU,
Będę musiała spróbować. Nigdy jeszcze nie robiłam nic z mąki orkiszowej :)
OdpowiedzUsuńTak apetycznie wyglądają :)
Pyszne, chetnie bym zjadła ;0
OdpowiedzUsuńBułeczek jeszcze nie próbowałam ale np naleśniki też super wychodzą :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
robiłam identyczne, są przepyszne! ;)
OdpowiedzUsuńPiękne bułeczki. Domowe pieczywo jest najlepsze:)
OdpowiedzUsuńJa sobie ciągle obiecuję jakieś wypieki domowe, ale jakoś nie ma kiedy.
OdpowiedzUsuńApetycznie ;)
OdpowiedzUsuńrilseee.blogspot.com
Porywam jedną bułeczkę:)
OdpowiedzUsuńmniam :))
OdpowiedzUsuńWyglądają pięknie
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam takich bułeczek, jedynie czasami robię drożdżowki.
OdpowiedzUsuńAle pięknie wyrosły!
OdpowiedzUsuńależ cudne te bułeczki :) ja mam w planie na najbliższą przyszłość właśnie popelnienie jakiś domowych bułek :)
OdpowiedzUsuńTeraz mam więcej czasu więc na pewno przetestuję przepis, bo wyglądają bardzo smakowicie i już oczami wyobraźni widzę jak jem je z masełkiem na rano *,*
OdpowiedzUsuńJutro na śniadanko byłyby jak znalazł :) podeślij kilka ;D
OdpowiedzUsuńz miłą chęcią zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńwww.wkrotkichzdaniach.pl - zapraszam!
Zrobione świeże muszą być przepyszne :) już to czuję :)
OdpowiedzUsuńPiękne bułeczki 💛
OdpowiedzUsuńWracam do domu i ide piec :D
OdpowiedzUsuńMmmm na śniadanie idealne...
OdpowiedzUsuńjakie ładne kształtne :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze bo domowe ;)
OdpowiedzUsuńNajlepsze bo domowe ;)
OdpowiedzUsuńMmmm....they look very good, Natalia! :)
OdpowiedzUsuńsuper bułeczki :) wspaniale urosły :)
OdpowiedzUsuńKuszące te bułeczki.
OdpowiedzUsuńThese sound amazing. I could easily change a few things in the recipe and make a vegan version. I love fresh bread rolls and my husband sometimes makes them of Sundays. I hope you are doing good!? For some reason your comments end up in my spam folder since a while and therefore I somehow miss to answer them. Sorry for that! Have a great weekend!
OdpowiedzUsuńSending much love!
Xx
Rosa Larissa Klara
conscious lifestyle of mine
Idealne na śniadanko!:)
OdpowiedzUsuńbułeczki jak malowane
OdpowiedzUsuńJa również lubię pieczywo domowej roboty :) Bardzo lubię bułeczki, szczególnie pszenne :) Mają niezły smak i zapach ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Perfect recipe to make my meal delicious <3 thanks
OdpowiedzUsuńhttps://www.youtube.com/watch?v=1x55BQoSsHw