lutego 02, 2017

Bułeczki pszenno-orkiszowe / Spelt Wheat Rolls

Jestem wielką fanką zdrowego, domowego pieczywa i bardzo często testuję nowe przepisy na chleb czy bułeczki. Dziś polecam pyszne, miękkie bułki pszenno-orkiszowe z ziarnami, które są idealną bazą wszelkich kolorowych  kanapek z warzywami, serem czy wędliną. Jeśli zrezygnujemy z dodatku kminku, będą też pasowały do słodkich dodatków, na przykład miodu czy domowego dżemu. Przepis znalazłam tutaj. Smacznego:)

Polecam też inne moje przepisy na chleb i bułeczki:)

na 8-10 bułeczek:

250 g mąki orkiszowej razowej (lub jasnej) - polecam mąkę orkiszową od Skworcu,
250 g mąki pszennej,
300 ml ciepłej wody,
łyżka roztopionego masła,
10 g suszonych drożdży,
łyżka miodu,
łyżeczka soli,
opcjonalnie łyżeczka kminku,

jajko, mleko lub śmietanka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem,
pestki słonecznika, dyni lub sezamu do posypania bułeczek

Połączyć wszystkie składniki bułek z wyjątkiem masła. Wyrabiać około 10-15 minut, pod koniec stopniowo dodając masło. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1.5 godziny). Wyrośnięte ciasto podzielić na 8-10 kawałków, formować bułeczki, ułożyć na wyłożonej papierem blaszce. Odstawić na 30 minut do podwojenia objętości. Posmarować jajkiem, posypać pestkami. Piec w 200 stopniach, około 15 minut.

ENGLISH:

for 8 to 10 rolls:

250 g of whole wheat spelt flour,
250 g of all purpose flour,
300 ml of warm water,
1 Tbsp of melted butter,
10 of dry yeast,
1 Tbsp of honey,
1 tsp of salt,
1 tsp of caraway seeds (optional)

1 beaten egg, milk or cream to brush the rolls before baking,
sunflower seeds, pumpkin seeds or sesame to sprinkle the rolls before baking

Mix the flour, water, dry yeast, honey, salt and caraway seeds. Knead the dough for about 10 to 15 minutes. Cover with kitchen towel and place somewhere warm for about an hour and a half or until it's doubled in size. Cut the dough into 8-10 pieces, take each piece of a dough and form a ball. Place the buns in a baking tray (covered with parchment paper), cover with kitchen towel and let it sit for additional 30 minutes. Brush the buns with the beaten egg, milk or cream and sprinkle with some seeds. Preheat your oven to 200C, bake the rolls for about 15 minutes, until golden brown.

See the original recipe.



43 komentarze:

  1. Ostatnio testuje Twoje przepisy i musze przyznać ze wszystko wychodzi przeee pyszne! Bułeczki jutro wjeżdżają na śniadanie z jajecznicą! Wspaniały blog, daje inspiracje do prose go gotowania ♡ UWIELBIAM!
    ZAPRASZAM NA NOWY POST: WWW.FANCYCARES.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo się cieszę, ze wszystko smakuje,pozdrawiam ☺

      Usuń
  2. ależ bym zjadła, z twarożkiem ze szczypiorkiem;)

    OdpowiedzUsuń
  3. z serkiem wiejskim bym jadła;D

    OdpowiedzUsuń
  4. These rolls look so perfect!
    Have a nice day

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo smakowicie. Jak będę miała trochę czasu spróbuje czy mi wyjdą. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie Chce nic mówić ale one się do mnie uśmiechają ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne bułeczki, na śniadanko idealne :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam domowe pieczywo jednak brakuje mi czesto czasu i checi aby je piec. Z przyjemnością obserwuję Twoje kulinarne poczynania :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wyglądają pysznie <3

    Pozdrawiam i życzę miłego dnia :)
    ANRU,

    OdpowiedzUsuń
  11. Będę musiała spróbować. Nigdy jeszcze nie robiłam nic z mąki orkiszowej :)
    Tak apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bułeczek jeszcze nie próbowałam ale np naleśniki też super wychodzą :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. robiłam identyczne, są przepyszne! ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękne bułeczki. Domowe pieczywo jest najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja sobie ciągle obiecuję jakieś wypieki domowe, ale jakoś nie ma kiedy.

    OdpowiedzUsuń
  16. Apetycznie ;)

    rilseee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  17. Nigdy nie robiłam takich bułeczek, jedynie czasami robię drożdżowki.

    OdpowiedzUsuń
  18. ależ cudne te bułeczki :) ja mam w planie na najbliższą przyszłość właśnie popelnienie jakiś domowych bułek :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Teraz mam więcej czasu więc na pewno przetestuję przepis, bo wyglądają bardzo smakowicie i już oczami wyobraźni widzę jak jem je z masełkiem na rano *,*

    OdpowiedzUsuń
  20. Jutro na śniadanko byłyby jak znalazł :) podeślij kilka ;D

    OdpowiedzUsuń
  21. Zrobione świeże muszą być przepyszne :) już to czuję :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Mmmm na śniadanie idealne...

    OdpowiedzUsuń
  23. Mmmm....they look very good, Natalia! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. super bułeczki :) wspaniale urosły :)

    OdpowiedzUsuń
  25. These sound amazing. I could easily change a few things in the recipe and make a vegan version. I love fresh bread rolls and my husband sometimes makes them of Sundays. I hope you are doing good!? For some reason your comments end up in my spam folder since a while and therefore I somehow miss to answer them. Sorry for that! Have a great weekend!
    Sending much love!
    Xx
    Rosa Larissa Klara
    conscious lifestyle of mine

    OdpowiedzUsuń
  26. Ja również lubię pieczywo domowej roboty :) Bardzo lubię bułeczki, szczególnie pszenne :) Mają niezły smak i zapach ;)

    Pozdrawiam,

    Patryk

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger