Sezon na pomarańcze wciąż trwa i warto wykorzystywać je do aromatyzowania słodkich wypieków. Ostatnio publikowałam przepis na słodkie, pomarańczowe bułeczki, a dziś proponuję wypróbować te owoce do wspaniałego dania inspirowanego kuchnią azjatycką. Kurczak w sosie pomarańczowym jest niezwykle aromatyczny, słodki, pikantny i lekko kwaśny - obowiązkowo podajmy go z ulubionym ryżem i prostą sałatką. Polecam, smacznego:)
Zmodyfikowany przepis z tej strony.
Polecam też kurczaka w sosie słodko- kwaśnym:)
podwójna pierś kurczaka,
1-2 papryki,
3/4 szklanki fasolki szparagowej (może być mrożona),
duża cebula,
gałązka selera naciowego,
2 liście limonki kaffir (polecam Skworcu)
sól, pieprz, chili,
na sos:
sok i skórka z dużej pomarańczy,
łyżeczka mąki ziemniaczanej,
kawałek imbiru (wielkości kciuka) starty na tarce,
2 duże starte ząbki czosnku,
łyżka sosu sojowego,
1-2 łyżeczki miodu,
1/2-3/4 szklanki wody lub bulionu
ziarenka sezamu do posypania potrawy
Kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawami, smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Pokroić cebulę w piórka, seler w drobną kostkę, paprykę w paseczki. Gdy kurczak będzie prawie miękki, wrzucić pokrojone warzywa, a po kilku minutach fasolkę i liście limonki kaffir. Szybko smażyć - warzywa nie powinny być rozgotowane. Wymieszać składniki na sos. Gdy warzywa będą gotowe, zalać całość przygotowaną mieszanką. Gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje - składniki nie powinny pływać w dużej ilości sosu sosie, mają być nim lekko otoczone. Posypać sezamem, podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.
ENGLISH:
2 chicken breasts (diced),
1-2 bell peppers (cut into strips),
3/4 cup of green beans,
2 kaffir lime leaves,
1 large onion (cut in half moon slices),
1 stalk of celery (finely diced),
salt, pepper, chili powder
for the sauce:
zest of 1 orange plus the orange juice,
1 tsp of corn or potato starch,
a piece of a ginger (size of a thumb; grated),
2 cloves of garlic (grated),
1 Tbsp of soy sauce,
1-2 tsp of honey,
1/2-3/4 cup of water or stock
sesame seeds
Season the meat with salt, pepper and chili. Heat a small amount of oil in a pan, add the chicken, cook, until golden on both sides and almost tender. Add the vegetables and kaffir lime leaves. Cook, stirring, for 5 to 8 minutes - they should remain slightly crispy. Mix all the sauce ingredients, pour it over the chicken and vegetables. Simmer, until thickens. Sprinkle with sesame seeds. Serve with rice or rice noodles. Enjoy:)
See the original recipe.
lutego 11, 2017
Kurczak w sosie sojowo-pomarańczowym / Orange Chicken Stir Fry
AUTOR:
Natalia
cebula
,
daniamiesne
,
fasolka szparagowa
,
imbir
,
kuchnia azjatycka
,
kurczak
,
miód
,
papryka
,
pomarańcze
,
ryż
,
sezam
Kolorowo ;)
OdpowiedzUsuńkrólewsko:D
UsuńWygląda obłędnie ! Co za kolory ! <3
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam potraw w takim sosie, ciekawe czy by mi zasmakował.
OdpowiedzUsuńkolorowo i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńThat sounds like a really nice and tasty dish.
OdpowiedzUsuńHave a good weekend
super obiadek :) ostatnio właśnie przymierzam się do połączenie sos sojowy i sok pomarańczowy :)
OdpowiedzUsuńjakie kolorowe danie:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna propozycja :) lubię takie połączenie :)
OdpowiedzUsuńAle to bosko wygląda! <3
OdpowiedzUsuńSuper propozycja :D Mniam :D
OdpowiedzUsuńI to będzie następne danie, które zrobię! Bosko!
OdpowiedzUsuńI would totally make this, without the chicken!
OdpowiedzUsuń-Kati
Taki obiad zjadłbym z apetytem :D
OdpowiedzUsuńWygląda tak pięknie, że aż zgłodniałam!
OdpowiedzUsuńPlus oczywiście obserwuje, bo wszystkie dania wyglądają genialnie!
OdpowiedzUsuńSuper kolorowe i zapewne smaczne :)
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie
OdpowiedzUsuńUwielbiam smak takiego mięsa, sok pomarańczowy to świetny dodatek :-)
OdpowiedzUsuńTy to wiesz na co mam ochotę w danej chwili. Ach, jakie pyszności - po prostu nie mogę się oprzeć temu daniu - wygląda obłędnie i z pewnością tak smakuje. Uwielbiam kurczaka i takie jego wydania. A ten sos sojowo-pomarańczowy - ach, jakie to musi być dobre... :)
OdpowiedzUsuńPozdrowionka cieplutkie! :)
Często sięgam po kurczaka, ale w takim sosie jeszcze go nie robiłam.
OdpowiedzUsuńja uwielbiam kaczkę z pomarańczami, ale ten przepis też jest wart wypróbowania;)
OdpowiedzUsuńświetne danie
OdpowiedzUsuńFantastycznie się prezentuje, muszę wypróbować takiego sosu :)
OdpowiedzUsuńlepiej niż w knajpie;D
OdpowiedzUsuńWspaniałe połączenie :)
OdpowiedzUsuńWow! Bardzo fajne połączenie. Pomarańcze w sosie muszą nadawać fajnego smaku :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! ;) Uwielbiam kurczaka w każdym wydaniu ;)
OdpowiedzUsuńlekki i smakowity obiad;)
OdpowiedzUsuńŚwietne danie. Pięknie wygląda i na pewno rewelacyjnie smakuje :-)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, na pewno będę próbować w najbliższym czasie :)
OdpowiedzUsuńyummy, this looks so delicious! thanks for your recipe & great pictures!
OdpowiedzUsuńhave a nice day. :)
best regards
Anna <3
annashines.com
Ale pięknie wygląda :) ale nie wiem czy takie połączenie by mi zasmakowało.
OdpowiedzUsuńBardzo brakuje mi takich kolorowych dań, aż się zrobiłam głodna ;) ja pewnie tylko pominęła bym tą pomarańcze
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę miłego poniedziałku ! :)
ANRU,
Ile kolorków wspaniałe danie na obiad
OdpowiedzUsuńI really love to cook with orange, ginger, and sesame. I make a lot of chinese cabbage in orange-ginger-tamari sauce and I love it :D and I love sesame because it has so much calcium so I make a lot with it. Like adding it to bread spreads or making hummus etc :)
OdpowiedzUsuńI hope you are doing fine and are having a good week with some sunshine. I am so happy the sun came out today and I got to enjoy a little bit of it :)
Sending much love!
Xx
Rosa Larissa Klara
conscious lifestyle of mine
ja w tym bajecznie kolorowym daniu widzę tle warzyw, ze sałatkę bym sobie darowała ;)
OdpowiedzUsuńPomarańcze swoją słodkością i kwaśnością zarazem świetnie wpasowują się w różne dania :)
OdpowiedzUsuńBrzmi bardzo smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo wiosennie :)
OdpowiedzUsuńSuper jedzonko :D
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :D
grlfashion.blogspot.com
Jakie letnie smaki u ciebie Danie wygląda oblednie Uwielbiam twoje miksy smakowe Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńO jakie apetyczne danie! Sos bardzo mi się podoba, lubię takie azjatyckie klimaty, więc na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńJak to przepysznie wygląda! I tak kolorowo :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie: KLIK! :)
kolejny przepis z Twojego bloga, który sobie notuję i w najbliższym czasie wypróbuję:D
OdpowiedzUsuńco na Walentynki nam ugotujesz?:D
OdpowiedzUsuńPo prostu ubóstwiam takie smaki! :)
OdpowiedzUsuńChyba niedługo będziemy z J. gotować tylko z Twoim blogiem :D
(P.S. Piszę z nowego konta, wcześniej Dziecko we Mgle ;])
moje smaki :) mniaaam!
OdpowiedzUsuńRobiłam wczoraj podobnego kurczaczka :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kurczaka, a szczególnie kurczaka przyrządzonego na bazie takiego sosu :)
OdpowiedzUsuńTaki kurczak zawsze smakuje rewelacyjnie :)
Pozdrawiam,
Patryk
super :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
super pomysl :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńThis looks so good!Thank you, I will try this soon! :)
OdpowiedzUsuńhttps://steemit.com/health/@marryjane/pure-health-blood-sugar-formula-reviews-must-read