Przepis na ciasto drożdżowe znalazłam tutaj.
szklanka mleka,
2 jajka,
80 g cukru,
125 g roztopionego masła,
szczypta soli,
640 g szklanki mąki pszennej,
30 g świeżych drożdży
nadzienie:2 łyżki miękkiego masła,
skórka z 2-3 pomarańczy,
1/3 -1/2 szklanki cukru,
polewa:
1/4 szklanki kremowego serka w temperaturze pokojowej (typu Twój Smak, Philadelphia),
łyżka miękkiego masła,
cukier puder (do smaku)
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
łyżka miękkiego masła,
cukier puder (do smaku)
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
skórka z 1/2 pomarańczy,
kilka łyżek soku pomarańczowego
Podgrzać mleko z cukrem (mleko ma być ciepłe, ale nie bardzo gorące). Wkruszyć drożdże, wymieszać i odstawić na kilka minut. Przesianą mąkę wymieszać z solą, dodać jajka, oraz drożdże z mlekiem. Ciasto wyrobić (ok. 10 minut, można podsypać delikatnie mąką), po 5 minutach stopniowo dodawać masło i dalej zagniatać. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm na kształt prostokąta o wymiarach ok. 30×50 cm. Posmarować równomiernie masłem. Posypać cukrem i skórką z pomarańczy. Zwinąć w rulon. Kroić na plastry, odstawić na ok. 45 minut do ponownego wyrośnięcia (jeśli bułeczki mają być do odrywania, nie trzeba zostawiać odstępów lub zostawić małe przerwy). Piec w 180 C przez 25 minut. Połączyć składniki polewy do otrzymania konsystencji gęstego lukru, polać bułeczki.
ENGLISH:
for the dough:
250 ml of milk,
2 eggs,
80 g of sugar,
125 g of melted butter,
a pinch of salt,
640 g of flour,
30 g of fresh yeast
for the filling:
2 Tbsp of butter (room temperature),
1/3 -1/2 cup of sugar,
zest of 2-3 oranges,
for the glaze:
1/4 cup of cream cheese,
1 Tbsp of soft butter,
icing sugar (to taste),
1/2 tsp of vanilla extract,
zest of 1/2 orange,
few Tbsp of orange juice
Mix the milk with sugar and heat it through (the milk should be warm, not hot!). Add the yeast, mix and set aside for 5 to 10 minutes. Sift the flour, combine with salt, eggs and yest mixture. Knead the dough for about 10 minutes. After 5 minutes of kneading, gradually start to add butter. Knead until the butter is absorbed and the dough is smooth and soft. Cover with kitchen towel, and place it somewhere warm for about an hour or until it has almost doubled in size. Dump the dough onto your work surface, (flour it a little if necessary) and deflate it. Roll it out into a rectangle (30x50cm, 0,5 cm thick). Spread the soft butter over the top and sprinkle over the sugar and orange zest. Starting from one of the long ends, tightly roll the dough into a jelly roll form. Cut into even slices and place them in a baking pan covered with parchment paper. Cover with kitchen towel and let it rise for about 45 minutes. Preaheat your oven to 180 C, bake for about 25 minutes. Mix all the glaze ingredients to reach a consistency of a thick glaze, pour it over baked rolls. Enjoy:)
Uwielbiamy takie drożdżowe bułeczki :)
OdpowiedzUsuńAle z nadzieniem pomarańczowym jeszcze nie robiłam.
Spróbuję.
Buziaki Kochana.
Ty to zawsze takiego smaka narobisz...mniam :)
OdpowiedzUsuńhaha mam podobne zdanie;D
UsuńPychotka:)
OdpowiedzUsuńZjadłabym taką bułeczkę ze smakiem! Myślę, że na jednej by się nie skończyło :)
OdpowiedzUsuńmyślę że ja bym Ci pomogła :D
UsuńThat sounds so yummy! I am sure I would love it!
OdpowiedzUsuńHave a nice day
Widziałam dzisiaj bardzo podobne w DDTVN i spróbowałam zrobić! Wyszły fenomenalne! Robiłam z mielonymi daktylami, skórka z pomarańczy i cynamonem PYYYCHA! Twoich tez oczywiście spróbuję :) chyba się powtarzam ale ŚWIETNY BLOG ♡
OdpowiedzUsuńPo prostu wspaniałe bułeczki :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna propozycja na pieczywo śniadaniowe :)
OdpowiedzUsuńMoja mama upiekła dziś coś bardzo podobnego, tylko, że w formie jednolitego ciasta. Szkoda, że nie można go wydzielić na takie urocze, piękne bułeczki. Doskonałe! Pozdrowionka cieplutkie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie:) aż się zrobiłam głodna:)
OdpowiedzUsuńale pysznie wyglądają i jak kuszą ;)
OdpowiedzUsuńAmaizing post! Photos are great! :)
OdpowiedzUsuńHope you'll visit my blog and click on links at the end of my last post :)
http://beautyshapes3.blogspot.hr/2017/01/night-out-outfit-nastydresstwinkledeals.html
Beautiful presentations, Natalia! They look delicious! :)
OdpowiedzUsuńsuper bułeczki :) w sam raz do kubka kakao :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają i pewnie tak samo smakują
OdpowiedzUsuńOjaaaa ! Pewnie sa pyszne <3
OdpowiedzUsuńJustynaPolskaFashion&MakeupArtist
Ja też bardzo lubię drożdżowe wypieki. Twoje bułeczki są świetne, bo z akcentem pomarańczowym. Och, chciałoby się zjeść taką bułeczkę na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne! To było by pyszne śniadanko :)
OdpowiedzUsuńCałość wygląda jak dzieło sztuki, aż żal zjadać:-)
OdpowiedzUsuńMożesz mi takie przygotować. *.* Wyglądają bajecznie.
OdpowiedzUsuńChyba najbardziej będe tęskniła za ciastami drożdżowymi jejku jak to cudownie wygląda
OdpowiedzUsuńAle apetyczne!!! ja uwielbiam drożdżowe wypieki <3
OdpowiedzUsuńZjadłabym chętnie :-)
OdpowiedzUsuńNa śniadanko w sam raz. :)
OdpowiedzUsuńdo kawy taką zjeść:D
OdpowiedzUsuńbrzmi kusząco :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę miłego dnia ! :)
ANRU,
bułeczki jak marzenie, a jeszcze to pomarańczowe nadzienie, po prostu bajka :)
OdpowiedzUsuńNo nie wstyd Tobie tak kusić? :P
OdpowiedzUsuńNatalia
OdpowiedzUsuńoczu nie można oderwać od Twoich bułeczek. Mamy nadzieję,że troszkę zostało. Wstawiaj wodę na kawę, wpadamy na ten cudowny rarytas:)
Wygląda cudownie! Az człowiek chce zapomniec o liczneiu kalorii <3
OdpowiedzUsuńNa zimowe wieczory idealne, choć w sumie nie tylko na wieczory ;)
OdpowiedzUsuńMmm... wygląda smakowicie! Pycha!
OdpowiedzUsuńaż się głodna zrobiłam :D Smakowicie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńJak zawsze bardzo smacznie u ciebie :)
OdpowiedzUsuńMniam, zrobiłam się głodna :)
OdpowiedzUsuńAż u mnie zapachniało:)
OdpowiedzUsuńyummy, this looks very delicious! thanks for the recipe :)
OdpowiedzUsuńŚwietne te bułeczki :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądają, zjadłabym.
OdpowiedzUsuńWyrosły i wyglądają bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńMąka pszenna nie dla mnie, ale nie zmienia to faktu, że wygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńOh my goodness! Perfekcyjne!
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyszły - mniam! :]
OdpowiedzUsuńBułeczki pysznie wyglądają :) Przypominają mi istnie tradycyjne bułki ze serem :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Patryk
uwielbiam te bułeczki! nie sądziłąm, ze kiedykolwiek znajdę na nie przepis.. Zawsze je jem w pobliskiej piekarni:D
OdpowiedzUsuńI've tried this recipe and loved it. Absolutely an amazing recipe i must say :) thanks
OdpowiedzUsuńhttps://steemit.com/health/@marryjane/pure-health-blood-sugar-formula-reviews-must-read