Przepis znalazłam tutaj.
na dwa bochenki:
225 g mąki pszennej chlebowej,
450 g mąki pszennej razowej,
2 łyżeczki soli,
łyżeczka cukru,
2 łyżeczki suchych drożdży (8 g),
50 ml oleju lub 25 g roztopionego masła,
450 ml ciepłej wody,
Połączyć wszystkie składniki, wyrobić za pomocą mieszadeł do ciasta drożdżowego (około 10-15 minut). Zakryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około godziny). Krótko wyrobić, wyłożyć do wyłożonych papierem keksówek (20x11 cm), odstawić do wyrośnięcia na 30 minut (ciasto powinno podwoić objętość). Piec w 230 stopniach przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec kolejne 15-20 minut (gdyby chleb za szybko się rumienił, można zakryć go papierem do pieczenia).
ENGLISH:
for two loaves:
225 g of bread flour,
450 g of whole-wheat flour,
2 tsp of salt,
1 tsp of sugar,
2 tsp of dry yeast (8g),
50 ml og oil or 25 g of melted butter,
450 ml of warm water
Mix all the ingredients and knead the dough for about 10 to 15 minutes. Cover with kitchen towel and place somewhere warm to double in size (for about an hour). Knead for a minute and divide the dough in half. Place the dough into two bread pans (20x11 cm; greased and covered with parchment paper). Cover with kitchen towel and let it rise for additional 30 minutes or until it's doubled in size. Preheat your oven to 230 C for 15 minutes, turn the heat down to 190 C and bake for another 15 to 20 minutes (you can cover the bread with parchment paper if browns too quickly). Enjoy:)
Ja ostatnio jadam głównie razowy na zakwasie
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda Twój chlebuś. Nie ma to jak domowe pieczywo. I pięknie pachnie i pysznie smakuje i... jest zdrowe :)
OdpowiedzUsuńPycha, uwielbiam taki domowy chleb.:)
OdpowiedzUsuńChyba się skuszę na Twój chlebek :)
OdpowiedzUsuńBoski, ja robiłam tylko w maszynie do chleba :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe pieczywo jest 100 razy smaczniejsze niż te kupne :)
OdpowiedzUsuńA do niego takie domowe masełko
OdpowiedzUsuńMuszę taki sama upiec.
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek Ci się udał! ciepły chlebek i masło - najlepsza kanapka świata:)
OdpowiedzUsuńcudny ja z reguły piękę na zakwasie ale muszę w końcu spróbować drożdżowego :)
OdpowiedzUsuńwspaniały. domowe chleby są najlepsze - wciąż to powtarzam :)
OdpowiedzUsuńOjejku :* jakie to musi być dobre :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda! Zrobiłam wg tego przepisu i świetnie wyszedł, ale ja zrobiłam w maszynie do pieczenia chleba :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie lebbrosso.blogspot.com
Tez robie chlebek, ale zawsze wciskam bardzo dużo różnych ziaren!
OdpowiedzUsuńSounds very easy and so delicious!
OdpowiedzUsuńHappy Valentine's Day!
Wygląda bardzo apetycznie. Zdrowy domowy chlebek :)
OdpowiedzUsuńz chęcią wypróbuję też ten przepis na chleb, bo poprzedni wg Twojej receptury był bardzo udany:)
OdpowiedzUsuńmmm... domowy chleb pycha :)
OdpowiedzUsuńA narzeczony mi ostatnio powiedział, że prawdziwa kobieta musi potrafić upiec chleb :)
OdpowiedzUsuńŚwietny chlebuś, pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńLubię własnoręczne wypieki :)
OdpowiedzUsuńJuż tyle razy chciałam zrobić własny chleb, że aż w końcu chyba się do tego zabiorę :D
OdpowiedzUsuńWygląda solidnie i lekko jednocześnie :-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe pieczywo,
OdpowiedzUsuńSoft tender crumb and lovely crust...Natalia, the loaves look bakery perfect!
OdpowiedzUsuńwow!
OdpowiedzUsuńlooks amazingly delicious .glad you shared this friend.
Uwielbiam takie domowe chleby :)
OdpowiedzUsuńLubię taki domowy chlebek ale przyznaję że leń ze mnie i nie chce mi się ich piec
OdpowiedzUsuńSuper :) Sprzedam przepis od razu mamie, bo poszukiwała inspiracji na domowy chlebuś. Pyszny. Pozdrowionka! :)
OdpowiedzUsuńWygląda super! Muszę zacząć wreszcie piec ;)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny taki domowy chlebek, kiedyś robiłam sobie bułki dosyć czasochłonne ale warto było <3
OdpowiedzUsuńLove homemade bread! Can never get enough. This looks excellent -- nice, deep flavor. Thanks!
OdpowiedzUsuńPycha. :)
OdpowiedzUsuńpycha!
OdpowiedzUsuńdomowy chlebuś nie ma sobie równych:)
Piękny chlebek :)
OdpowiedzUsuńI love whole wheat bread, Natalia, and this looks really delicious! Thank you so much for sharing. :)
OdpowiedzUsuńPyszny! Taki chlebek z masełkiem i normalnie jestem w niebie :)
OdpowiedzUsuńJaki piękny chlebek! Aż muszę sobie zrobić jakąś kanapkę, bo mi zassało w żołądku :)
OdpowiedzUsuńdomowy chleb smakuje najlepiej :))
OdpowiedzUsuńSandicious
Ach... i do tego swieze masełko.... mniam
OdpowiedzUsuńwspaniały bochen :)
OdpowiedzUsuńNatalia your bread recipe is simply wonderful.
OdpowiedzUsuńP.S Thank you for your kind words on my blog post :)
mm przepis na chlebek, cos na co zwrócic uwagę ^^ Ostatnio jednak gustuje w pszennym ;)
OdpowiedzUsuńDomowy najlepszy :)
OdpowiedzUsuńprawdziwego, domowego chleba nie jadłam już ponad rok... życie na obczyźnie jest straszne jeśli chodzi o braki jedzeniowe :(
OdpowiedzUsuńLubię domowe pieczywo :)
OdpowiedzUsuńDomowy chlebek... jak najbardziej ;)
OdpowiedzUsuńHomemade bread is always delicious. Yours looks wonderful
OdpowiedzUsuńPięknie urósł. Na pewno pachnie i smakuje wspaniale :)
OdpowiedzUsuńCo prawda nie powinno się jeść ciepłego pieczywa, ale taki właśnie lubię :) Taki jest najlepszy, bo często pieczywo kupne ze sklepu strasznie się kruszy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Super, chlebek pierwsza klasa.
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym zjadła.
Your blog is beautiful !!! I would love to see you on my blog !! Happy day!!!
OdpowiedzUsuń👌👌👌💚💚💚
Nie ma to jak pyszny domowy chlebek :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie chlebki ;D
OdpowiedzUsuńZapraszam :
unnormall.blogspot.com
Muszę koniecznie wypróbować ten przepis:)
OdpowiedzUsuńidealnie upieczony:)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńYou always comesup with such an amazing and simple recipe <3 keep sharing :) thanks
OdpowiedzUsuńhttps://www.wiredprnews.com/2019/10/15/fungus-eliminator-by-pure-health-research-released-latest-report-analysis-by-probioticsjournal_12690_20191015322569.html