Szarlotka z kratką |
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na ciasta z jabłkami:)
Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na szarlotkę, polecam również moją wyjątkową Szarlotkę Słoneczną:
Szarlotka z kratką, składniki:
na blaszkę o wymiarach 25cm lub trochę większą:
450 g mąki,
250 g zimnego masła,
szklanka cukru pudru,
jajko,
2 żółtka,
2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,
łyżeczka proszku do pieczenia,
kilka łyżek bułki tartej
nadzienie:
5 dużych jabłek
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
1-2 łyżki cynamonu (może być mniej),
3 łyżki cukru pudru,
szczypta wanilii
450 g mąki,
250 g zimnego masła,
szklanka cukru pudru,
jajko,
2 żółtka,
2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,
łyżeczka proszku do pieczenia,
kilka łyżek bułki tartej
nadzienie:
5 dużych jabłek
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
1-2 łyżki cynamonu (może być mniej),
3 łyżki cukru pudru,
szczypta wanilii
Szarlotka z kratką, przygotowanie:
Połączyć mąkę, proszek i cukier puder. Posiekać z masłem. Kiedy masło będzie w małych kawałeczkach, dodać całe jajko, żółtka i kwaśną śmietanę. Dokładnie połączyć wszystkie składniki, zagnieść w kulę. Podzielić na dwie porcje, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Osuszyć ręcznikiem papierowym, wymieszać z pozostałymi składnikami nadzienia. Na wyłożoną papierem blachę wyłożyć pierwszą część ciasta, nakłuć widelcem, posypać bułką tartą. Wyłożyć jabłka. Cienko rozwałkować drugą część ciasta, pokroić na paski, a następnie układać na jabłkach, tworząc kratkę. Piec w 200 stopniach około 45-50 minut (gdyby ciasto za szybko się rumieniło, przykryć je papierem do pieczenia). Posypać cukrem pudrem.Przepis na półkruche ciasto z tej strony.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
ENGLISH:
450 g of flour,
250 g of cold butter (diced),
1 cup of powdered sugar (cup =250ml),
1 egg,
2 egg yolks,
2 Tbsp of sour cream or greek yoghurt,
1 tsp of baking powder,
few Tbsp of breadcrumbs,
for the filling:
5 big apples (thinly sliced),
2 Tbsp of potatoe starch,
1-2 Tbp of cinnamon,
3 Tbsp of powdered sugar,
a pinch of vanilla
Prepare the crust: mix the flour, sugar and baking powder. Add the butter and rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the egg, 2 egg yolks and sour cream. Divide the crust in half, form two discs out of it, cover with plastic wrap and chill in the fridge for 30 minutes. Mix all the ingredients of the apple filling. Press one piece of the pastry into the bottom of the baking tray covered witch baking paper (25 cm). Prick with a fork and sprinkle some breadcrumbs to prevent it from soaking. Add the apple fillling. Roll the other part of the pastry on a floured surface and cut long strips. Weave the strips on the fillling to create a lattice pattern (use the leftover pastry to bake some cookies or freeze it). Bake for about 45-50 minutes (200C) - cover the cake with baking paper if browns too quckly. Sprinkle with powdered sugar. Enjoy:)
Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńklasyka;D
UsuńHmm.... jak ja kocham szarlotkę:) też kiedyś robiłam taką kratkę na cieście ale nigdy nie była taka ładna :P
OdpowiedzUsuńjak u babci:)
OdpowiedzUsuńDoskonała ta szarlotka. Moja mama też zawsze robi z kratką. Myślałam, że to jej znak rozpoznawczy, a tu proszę ;) To popularne ciasto. Pysznotka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
Przepis zapisuję, bo muszę do czegoś zużyć nadmiar jabłek ;)
OdpowiedzUsuńThat looks so lovely. And I am sure it tastes delicious.
OdpowiedzUsuńHave a nice weekend
Od tygodnia za mną chodzi szarlotka. Widzę ją gdzieś na filmach, w gazetach i mam takiego smaka. Zastanawiałam się, czy sobie nei zrobić i dziękuje! Mam przepis od Ciebie! To chyba znak, ze mam się wziąć do roboty i zrobić coś takiego ;D Przyznam, ze z kratką jeszcze nie robiłam, ale musze wypróbować.
OdpowiedzUsuńSzarlotka należy do tych ciast, które nigdy mi się nie znudzą :) Pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńO mniam! Daj kawałek :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda:) Mniam:)
OdpowiedzUsuńwygląda idealnie, dałabym się pokroić za kawałeczek takiej jeszcze ciepłej pachnącej cynamonem szarlotki :)
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi smaka! ;) wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńMimo, iż nie przepadam za szarlotką to ta wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńSzarlotka z taką kratką zawsze kojarzy mi się z babcią - czyli pysznie:))
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Aż czuję ten zapach jabłek i cynamonu ;)
OdpowiedzUsuńDo takiej mam sentyment, Babcina <3
OdpowiedzUsuńIdealnie się prezentuje! Na kawałek szarlotki zawsze mam ochotę :)
OdpowiedzUsuńO mamo, mniam:D
OdpowiedzUsuńPrzypomina mi czasy dzieciństwa..mniam.
OdpowiedzUsuńZdjęcie jak z książki kucharskiej aż ślinka cieknie. :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńI love apples in baking! This looks delicious! Thank you for stopping by my blog!
OdpowiedzUsuńOjej. Jak super wygląda. Skusiłabym się :)
OdpowiedzUsuńPięknie to wygląda! Zazdroszczę, jakoś nigdy nie wychodzą mi takie ładne kratki :/
OdpowiedzUsuńZapraszam też do siebie http://lebbrosso.blogspot.com/2017/02/blogerzy-dla-bezpiecznaja.html
Obserwujemy? :)
Mam słabość do szarlotki, a twoja wygląda obłędnie. <3
OdpowiedzUsuńJak po tylu pysznych przepisach nie przybrać na wadze ? :D
OdpowiedzUsuńApetyczna szarlotka :)
OdpowiedzUsuńSzarlotka to ciasto mojego dzieciństwa - mama robiła bez kratki, ale dzięki niej Twoja szarlotka zyskała na uroku ;)
OdpowiedzUsuńzjadłabym <3 :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę wspaniałego weekendu :)
ANRU,
robiłam taką wiele razy:) pycha!
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda :) Lubię robić takie ciacha, dla przeciwwagi mam na szczęście w domu zdrową wodę, która wspiera mnie w utrzymaniu linii :) Woda ta dodatkowo wzmacnia moje zdrowie - poprzez odpowiedni potencjał buduje odporność organizmu na poziomie komórkowym.
OdpowiedzUsuńuwielbiam szarlotkę o każdej porze roku :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetytucznie wygląda. Mój tata uwielbia szarlotki, twoja też pewnie by mu smakowała.
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotki. :-) Wygląda bajecznie :-)
OdpowiedzUsuńCudowna szarlotka. Wygląda po prostu wspaniale. Porywam duży kawałek do kawki :-)
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie ;)
OdpowiedzUsuńAż się zachciewa jeść, a pora już późna... :)
OdpowiedzUsuńBuziaczki, Ania. murasakiiroanu.blogspot.com
I love freshly baked apple pie or cake, Natalia. This looks delicious and would be wonderful with a nice cup of tea. :)
OdpowiedzUsuńJaka piękna kratka! Mi zawsze takie rozpaćkane coś wychodzi ;/
OdpowiedzUsuńuwielbiam szarlotkę z kruchą krateczką:)
OdpowiedzUsuńpysznie wyszła:)
Oj, ale mi narobiłaś ochoty na taką szarlotkę... już tak dawno jej nie jadłam, że nie pamiętam jak smakuje....
OdpowiedzUsuńO ludzie! Ale cuuudo :D
OdpowiedzUsuńRobiłam raz szarlotkę, ale mi nie wyszła :(
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie ☺
OdpowiedzUsuńNapiszę krótko, piękne !
OdpowiedzUsuńojeju, ale pięknie i pysznie wygląda! jadłabym i jadła <3
OdpowiedzUsuńSandicious
Wow, arcydzieło, wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ciasto :)
OdpowiedzUsuńBoska, marze by taką kiedyś zrobic też <3
OdpowiedzUsuńSzarlotka wygląda rewelacyjnie! Jestem ogromną fanką jabłek i lubię je jeść pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie <3
OdpowiedzUsuńJustynaPolskaFashion&MakeupArtist
Mam wielką słabość do szarlotki. Uwielbiam po prostu.
OdpowiedzUsuńJejku jak lubie Ale apetycznie I pewnie zapach był nieziemski Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńlove this apple tart!!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta z jabłkami, a szarlotka jest tak pyszna, że z chęcią zjadłbym nawet i 3 takie kawałki :) Doskonały jest też deser z jabłek, który jest popularny m.in. w Austrii, czyli Apfestrudel, czyli strudel jabłkowy :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Patryk
Oj ta szarlotka, pamiętam jak zawsze robiła ja moja babcia uwielbiałam ją
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Uwielbiam szarlotkę <3
OdpowiedzUsuńPycha :) :)
OdpowiedzUsuńThis recipe is outstanding. You are so skillful :)
OdpowiedzUsuńhttps://www.homeworkmarket.com/questions/visiclear-review-a-complete-solution-for-your-eye-health
Wspaniała ta Twoja szarlotka!
OdpowiedzUsuń