lutego 20, 2017

Szybki makaron z szynką i warzywami / Quick Pasta with Ham and Vegetables

Dania makaronowe to dobre wyjście, kiedy nie mamy czasu gotować. Zazwyczaj przygotowuję sos pomidorowy lub śmietanowy, dodaję mięso lub warzywa. Dziś jednak proponuję jeden z najprostszych przepisów na makaron - to taka awaryjna potrawa, którą przygotowuje się bardzo szybko i można dodać do niej wszelkie resztki warzyw, mięsa czy wędlin. Zazwyczaj mam w zamrażarce resztki domowego bulionu, a na jego bazie można w kilka minut stworzyć delikatny, maślano-cytrynowy sos, który świetnie łączy wszystkie składniki potrawy. Smacznego:)

ok. 250 g makaronu,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
marchewka,
2 gałązki selera naciowego.
mała papryka lub pół małej cukinii,
kilka dużych plastrów szynki lub boczku,
2 łyżki masła,
czubata łyżka mąki,
2 szklanki bulionu jarzynowego lub drobiowego,
kilka łyżek soku z cytryny (do smaku),
kilka czubatych łyżek parmezanu,
kilka łyżek świeżego koperku i natki pietruszki,
sól, pieprz, zioła prowansalskie (do smaku)

Ugotować makaron. Na niewielkiej ilości tłuszczu usmażyć szynkę lub boczek, odłożyć. Na patelnię po wędlinie wrzucić drobno pokrojone warzywa, smażyć do miękkości. Dodać szynkę i masło. Po rozpuszczeniu tłuszczu dodać mąkę, szybko wymieszać. Zalać całość bulionem, gotować kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje (będzie gęstszy po dodaniu makaronu i sera), doprawić do smaku. Dodać sok z cytryny, a następnie makaron, zioła i parmezan, dokładnie wymieszać.

ENGLISH:

250 g of pasta,
1 large onion,
2-3 cloves of garlic,
1 carrot,
2 stalks of celery,
1 small bell pepper or 1/2 of a zucchini,
few big slices of ham or bacon,
1 heaping Tbsp of flour,
2 Tbsp of butter,
2 cups of chicken or vegetable stock,
few Tbsp of lemon juice (to taste),
few Tbsp of grated parmesan,
few Tbsp of fresh dill and parlsey,
salt, pepper, Herbes de Provence (to taste)

Boil the pasta. Heat a small amount of oil in a pan, add diced ham and cook, until crispy. Set aside. Add finely chopped vegetables to the same pan. Cook, stirring, until almost soft. Add the ham and butter. Add the flour and mix quckly. Pour the stock all over and simmer on low heat for few minutes, until thickens a bit (it will be thicker after adding the cheese and pasta). Season to taste. Add the lemon juice, pasta, fresh herbs and parmesan. Mix well. Enjoy:)










41 komentarzy:

  1. nie ma to jak szybki makaron na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie wygląda :) A czy filtrujesz wodę w swojej kuchni? My filtrujemy nawet wodę do zup, mamy filtr redox fitaqua, który daję wodę wzmacniającą odporność organizmu, woda ta bowiem zwalcza negatywny wpływ wolnych rodników. Jedzenie zrobione na tej wodzie zdecydowanie lepiej smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam makaron! Coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. This looks really good, Natalia! Thank you so much for sharing the recipe. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak! Doskonały. Szybkie przepisy to jest coś, co lubię najbardziej. Prezentuje się to świetnie. Smakowita propozycja dla zabieganych. Pozdrawiam poniedziałkowo! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolorowo i pysznie :D
    Ja robiłam wczoraj na kilka dni zupę brokułową z kaszą jaglaną...Chciałam żeby było bardziej syte, więc dałam trochę więcej kaszy i dziś serwowałam...Kaszę jaglaną z warzywami, bo zupą na pewno tego nazwać nie można było :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziś cały dzień chodziło za mną podobne danie (ale bez szybki) i niestety ale obeszłam się smakiem :( Wygląda mega apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Przyda się taki przepis na szybko :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z warzywami jak najbardziej ;) Taki makaron to idealna propozycja na obiad dla studenta i nie tylko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię takie ;) zazwyczaj tak robię jak "opróżniam lodówkę :p

    OdpowiedzUsuń
  11. Za to uwielbiam makaron - można go przyrządzić na wiele różnych sposobów :) I dania są nie tylko smaczne, ale i szybko się je robi.

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam makarony w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ech makaron to ja mogłabym jeść zawsze i wszędzie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja także tak jak poprzednia jestem wielką fanką makaronów! ;) i chętnie spróbowałabym Twojej potrawy ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Lubię takie potrawy - szybkie, smaczne i sycące :)

    OdpowiedzUsuń
  16. love this pasta and vegetables !

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszności. Uwielbiam takie dania :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Dania makaronowe na szybko są najlepsze ;) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  19. As I don't eat ham, I would either leave that out or use something vegetarian. But it looks so nice!!
    Have a good evening

    OdpowiedzUsuń
  20. Szybkie, smaczne dania to jest to! Makaronowe bardzo lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo lubię takie dania. :-) Mniam...

    OdpowiedzUsuń
  22. Je też często sięgam po makaron, jeżeli chcę zrobić obiad na szybko :) Szybko i smacznie :)
    Danie takie jest przepyszne, szczególnie jeżeli doda się do tego różne warzywa :)

    Pozdrawiam serdecznie,

    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  23. O! To zrobię jutro na obiad! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Makarony w każdej postaci mogę jeść każdego dnia :]

    OdpowiedzUsuń
  25. mniam! przepis dla mnie! <3
    melodylaniella.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  26. smakowicie wygląda :) Makaron uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  27. Pyszne danie. Makaron mogę jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Idealny przepis na szybki obiad, mi ostatnio brakuje inspiracji, więc chyba skorzystam z Twojej propozycji :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Makaron u mnie gości często. Fajna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Zazwyczaj nie łączę makaronu z wędlinami ani mięsem, ale ten pomysł mi się podoba :) Na obiad idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Love dishes that are fast and easy. And most of all, good! This looks terrific -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  32. Takie potrawy (no może bez mięska) z makaronem ostatnio u nas bywają dość często, szczególnie, że zajadamy się przepysznym makaronem gryczanym. Polecamy :D

    OdpowiedzUsuń
  33. na makaron zawsze i chętnie się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Uwielbiam makaron!
    Z przepisu skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger