Bardzo lubię smaki kuchni indyjskiej. Dania z tej części świata są rozgrzewające, pożywne i niezwykle aromatyczne. Tym razem polecam pyszne, pikantne curry pełne warzyw - będzie idealne z płaskim chlebkiem typu chapati lub naan i zimnym jogurtem greckim. Smacznego:)
2 duże ziemniaki,
szklanka ugotowanej ciecierzycy (polecam Skworcu),
250-300 g różyczek kalafiora,
duża papryka,
marchewka,
2 gałązki selera naciowego,
1-2 cebule,
3 ząbki czosnku,
pół małej papryczki chili (może być więcej lub mniej; polecam papryczki Skworcu),
kilka grubych plastrów imbiru,
czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego,
2 szklanki wody lub bulionu jarzynowego,
kilka łyżek śmietanki (18, 30 lub 36 %),
łyżeczka przyprawy garam masala (polecam Skworcu),
3/4 łyżeczki curry (lub do smaku),
1/2 łyżeczki kurkumy (lub do smaku),
kilka łyżek natki pietruszki lub kolendry,
sól , pieprz (do smaku)
Cebulę, seler, imbir i czosnek drobno posiekać, ziemniaki pokroić w kostkę , paprykę w paski, marchew w plasterki. Na niewielkiej ilości tłuszczu zeszklić cebulę, imbir i czosnek, dodać ziemniaki, marchew i paprykę. Smażyć chwilę, dodać indyjskie przyprawy, smażyć minutę. Zalać całość wodą lub bulionem. Gotować na małym ogniu około 10 minut (można dolać więcej płynu, gdyby za szybko wyparował). Dodać różyczki kalafiora i ciecierzycę, dusić kolejne 10-15 minut lub do preferowanej miękkości warzyw. Dodać koncentrat, wymieszać i dolać śmietankę do smaku. Posypać natką pietruszki.
ENGLISH:
2 large potatoes (diced),
1 cup of cooked chickpea,
250-300 g of cauliflower florerets,
1 large red bell pepper (cut into strips),
1 carrot (sliced),
2 stalks of celery (finely chopped),
1-2 onions (finely chopped),
3 cloves of garlic (finely chopped),
few big slices of ginger (finely chopped),
half of a chili pepper (or to taste),
1 heaping tsp of tomato paste,
2 cups of vegetable stock or water,
few Tbsp of heavy cream,
1 tsp og garam masala,
3/4 tsp of curry (or to taste),
1/2 tsp of turmeric (or to taste),
few Tbsp of fresh parsley or cilantro,
salt and pepper ( to taste)
Heat a small amount of oil in a pan, add the onion, garlic and ginger. Cook for few minutes. Add the potatoes, pepper and carrot. Season with Indian spices and cook, stirring, for few minutes. Cover with stock and simmer on low heat for about 10 minutes (you can add more liquid, if evaporates too quickly). Add the cauliflower florets and chickpeas, simmer for additional 10 to 15 minutes, until tender. Add tomato paste and heavy cream, mix well and season to taste. Sprinkle with fresh herbs. Serve with rice or Indian bread. Enjoy:)
lutego 26, 2017
Wegetariańskie curry z kalafiorem i ciecierzycą / Cauliflower and Chickpea Curry
AUTOR:
Natalia
ciecierzyca
,
curry
,
daniawegetarianskie
,
kuchnia indyjska
,
marchew
,
papryka
,
potrawka
,
Skworcu
,
warzywa
,
współpraca
,
ziemniaki
Uwielbiam takie warzywne kociołki :D
OdpowiedzUsuńwegetariańskie... to nie dla mojego męża:P
OdpowiedzUsuńa mój chłop lubi:D byle było dużo hahaha
UsuńBogactwo smaków i wartości odżywczych; super danie. A te przyprawy.
OdpowiedzUsuńjak kolorowo:)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam ciecierzycy, myślisz że soczewica jako zamiennik nadałaby się do tego dania? :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis!!
Sprawdziłaby się, zwłaszcza brązowa, pozdrawiam ☺
UsuńCurry jako dania jeszcze nie jadłam ,ale z chęcią bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńZapraszam http://natalie-forever.blogspot.com
Juz wiem co zjem jutro na obiad!
OdpowiedzUsuńPrzepis idealny dla mnie! Ostatnio szaleję za ciecierzycą i jestem wege, chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńTakie danie to musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńjeżeli smakuje tak jak wygląda to musi być przepyszna:)
OdpowiedzUsuńmusisz zjeść:D
UsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSmaki kuchni indyjskiej to zdecydowanie cos dla mnie <3
OdpowiedzUsuńJa też lubię takie pożywne i aromatyczne potrawy. Bardzo smakowity pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńAleż to danie pięknie wygląda :) Nie dość, że od razu nabiera się apetytu, to już chciałoby się je zjeść oczami.
OdpowiedzUsuńThis looks so nice, Natalia! Thank you for sharing.
OdpowiedzUsuńPysznie i kolorowo :-)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńPychotka! Taką potrawę z chęcią byśmy zjadły nawet teraz :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie jedzonko :)
OdpowiedzUsuńSmaczne i pożywne danie, no i oczywiście zdrowe :) Takie danie powinno pojawiać się w jadłospisach m.in. stołówkach szkolnych ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Patryk
mniam :) niezwykle pożywne i zdrowe danie, które w sam raz rozgrzeje :)
OdpowiedzUsuńTakie dania mogłabym jeść, jeść i zawsze będzie smakować. A co najważniejsze jest i zdrowo i kolorowo. Pysznie :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda takie jedzonko! ;) Muszę niedługo wypróbować Twój przepis, bo od wielu lat jestem wegetarianką ;) Ostatnio robiłam pierogi według Twojego przepisu z pieczarkami i wyszły pyszne! ;) Dzięki wielkie za Twoje przepisy! ;)
OdpowiedzUsuńŁadnie i apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSuper danie. :)
OdpowiedzUsuńThat looks really nice and healthy! I love cauliflower!
OdpowiedzUsuńHave a good week
Ależ to smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńBardzo kolorowe to danie, wygląda cudownie chętnie bym zjadłą
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciecierzycę więc na pewno by mi smakowało. :)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu spróbować tej sławnej cieciorki :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam curry. Skusiłabyś mnie z miejsca :) Ach, doskonała propozycja. Ale mi smaka narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko :) Miłego, słonecznego dnia :)
uwielbiam tego typu kolorowe pyszne dania :)
OdpowiedzUsuńWygląda to fenomenalnie,muszę wypróbować przepis ! :)
OdpowiedzUsuńOoooo :D Muszę wypróbować :D
OdpowiedzUsuńChoć nie jestem wegetarianką, to lubię wegetariańskie dania. Mniam! :D
OdpowiedzUsuńCongratulations on your work, I love the photos!!kiss
OdpowiedzUsuń💚💚💚
Bardzo lubię choć wersję bez kalafiora :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie szukałam pomysłu na ciecierzycę :)
OdpowiedzUsuńAle pyszne żarełko, uwielbiam cieciorkę :)
OdpowiedzUsuńPychota :) muszę wypróbować :D
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPięknie to wygląda:)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie ! muszę wypróbować ♥
OdpowiedzUsuńWygląda magicznie 😊
OdpowiedzUsuńI like this so much!
OdpowiedzUsuń** Join Love, Beauty Bloggers on facebook. A place for beauty and fashion bloggers from all over the world to promote their latest posts!
BEAUTYEDITER.COM
OOO me gusta <3 Zapomniałam o selerze, to takie fajne warzywko :)
OdpowiedzUsuńCiecierzyca jest ostatnio meeega popularna. Muszę ją w końcu spróbować!
OdpowiedzUsuńPyszne danie mniamm :)
OdpowiedzUsuńO! Jak smacznie i kolorowo! :)
OdpowiedzUsuńjak smacznie! :)
OdpowiedzUsuńLubię warzywa, dużo ich przygotowuję do obiadu ale u mnie mięsko dodatkowo musi być :)
OdpowiedzUsuńwitam w marcu:D
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie i jest tak kolorowe, że kusi z obrazka!
OdpowiedzUsuńAleż to curry pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńAż żal nie spróbować :)
Robiłam wczoraj na obiad, smakuje rzeczywiście tak jak wyglada 😊 Polecam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało! Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńTe kolory aż proszą, by zjeść porcyjkę :D uwielbiam takie dania!
OdpowiedzUsuńTe kolory bardzo zachęcają do sięgnięcia po łyżkę i wyjadania prosto z patelni :)
OdpowiedzUsuńSome genuinely good info, Glad I observed this.
OdpowiedzUsuńThis one looks so delicious! I’ll definitely give it a try
OdpowiedzUsuńhttps://dailyhealthtalks.com/ed-elixir/912/