Minestrone to włoska zupa jarzynowa. Najlepsze w tym przepisie jest to, że za każdym razem może wyglądać inaczej - warzywa użyte do gotowania zupy powinny zmieniać się w zależności od sezonu. Dziś zapraszam na taką jarzynową z buraczkami, jarmużem i fasolą. Posypana parmezanem i podana z makaronem będzie naprawdę pożywna i pyszna, idealna na chłody. Smacznego:)
Przepis Jamiego Olivera.
2-2.5 l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego,
2-3 buraki,
2 marchewki,
2 małe cebule,
2 ząbki czosnku,
2 łodygi selera naciowego,
puszka białej fasoli (lub innej),
duża garść poszatkowanej kapusty (włoskiej, białej lub pekińskiej),
garść jarmużu lub szpinaku,
100-150 g ugotowanego drobnego makaronu,
starty parmezan,
opcjonalnie kilka łyżek natki pietruszki,
sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
Marchewki, seler i cebulę pokroić w kostkę i smażyć kilka minut na niewielkiej ilości tłuszczu. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Zalać całość bulionem, dodać pokrojone w kostkę buraki i kilka łyżeczek soku z cytryny. Gotować około 10-15 minut, dodać kapustę. Gdy warzywa będą prawie miękkie, dodać odsączoną fasolę i jarmuż. Gotować na małym ogniu kolejne 5 minut. Dodać natkę pietruszki, doprawić do smaku. Do miseczek nałożyć porcję makaronu, nalać zupę, posypać startym parmezanem.
ENGLISH:
2- 2.5 l of homemade chicken or vegetable stock,
2-3 beetroots,
2 carrots,
2 small onions,
2 cloves of garlic,
2 stalks of celery,
3/4 cup of beans,
a handful of cabbage of your choice,
a handful of kale or spinach,
100-150 g of cooked, small pasta,
grated parmesan,
few Tbsp of chopped parsley,
salt, pepper, lemon juice (to taste).
Finely chop carrots, celery and onion. Heat a small amount of oil in a pan, add the chopped vegetables and cook, stirring, for few minutes. Add finely chopped garlic. After one minute, add the stock, beetroots and few teaspoons of lemon juice. Simmer on low heat for about 10 to 15 minutes. Add shredded cabbage and cook for another 10 minutes or until almost tender. Add the beans and kale, cook for additional 5 minutes and season to taste. Place your cooked pasta in bowls, pour the soup and sprinkle with parley and parmesan cheese. Enjoy:)
Recipe by Jamie Oliver.
That looks so nice. Perfect for me.
OdpowiedzUsuńHave a good Sunday
for me too:)
Usuńbrzmi przepysznie:)
OdpowiedzUsuńmy uwielbiamy zupy dlatego chętnie porwałabym miseczkę;)
jakoś nigdy nie lubiłam zup gdzie były buraki pokrojone w kawałki. O ile barszcz czerwony uwielbiam, to już ukraińskiego nie przełknę, wiem to dziwactwo;)
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję :D
OdpowiedzUsuńja również:D
Usuńsmak mnie ciekawi:)
OdpowiedzUsuńW takiej wersji jeszcze nie jadłam minestrone. Podoba mi się :) Wygląda bardzo smakowicie <3
OdpowiedzUsuńCokolwiek to jest (nazwę minestrone słyszę o raz pierwszy) biorę w ciemno! Wygląda to przepysznie. A po składnikach widzę, że to niebywale zdrowa porcyjka. Super! Pozdrowionka cieplutkie :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam podobnego dania, ale wygląda strasznie apetycznie ^^
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zupy :) Już zaplanowałam obiad na najbliższych parę dni, ale powiem J. o tej czarodziejsko wyglądającej zupie :)
OdpowiedzUsuńmmm wygląda pysznie ;D
OdpowiedzUsuńZapraszam :
unnormall.blogspot.com
smakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Bardzo podoba mi się korzystanie z naszych polskich, sezonowych warzyw :)
OdpowiedzUsuńKolorowa fajna zupka:)
OdpowiedzUsuńPyszności - dawno nie jadłam zupy i właśnie złapałam chętkę!
OdpowiedzUsuńW weekend muszę ugotować.
Ale smakowicie wygląda, nigdy takiej zupy nie jadłam.. muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńJaka gęsta :D
OdpowiedzUsuńZdjęcia same zachęcają do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam buraki, więc danie idealne dla mnie!
OdpowiedzUsuńFantastic post, dear! Looks amazing!
OdpowiedzUsuńHugs,
LIANA LAURIE | My Harry Potter video
wygląda apetycznie chętnie spróbuję :) zwłaszcza, że ostatnio mam jakąś zupną fazę :)
OdpowiedzUsuńWow! That looks so good and delicious! :)
OdpowiedzUsuńfashionabejita.blogspot.com
Bardzo często robię minestrone, pycha! Na pewno dodam kiedyś przepis na swoją wersję, bo mam zdjęcia tylko posta nie napisałam ah.:)
OdpowiedzUsuńI za to kocham zimy Czyli pyszne zupy na naszych talerzach! Mega apetycznie wyszla twoja zupka
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna zupa, chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńDanie wygląda zachęcająco, choć ja osobiście lubię widzieć, co jem. Skusiłabym się jednak ze względu na białą fasolę. Jako strączek jest bogata w białko roślinne, a także wiele witamin i minerałów. Do tego te buraki! Mniam!
OdpowiedzUsuńWszelkie zupy z buraczkami to moje ulubione. Właśnie dzisiaj zajadałam. Chętnie zrobię Twoją propozycję :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis :-) Zapowiada się pysznie :-)
OdpowiedzUsuńMrrrr aż mi burczy w brzuszku :]
OdpowiedzUsuńZupy z dodatkiem dużej ilości warzy są wyśmienite :) Bardzo lubię takie warzywne zupy :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
smakowitości
OdpowiedzUsuńW zimie fasola pasuje do wszystkiego :)
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smakowicie aż zrobilam się glodna :)
OdpowiedzUsuńPięknie, pysznie i zdrowo wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo dużo różnorodnych warzyw. I to jest bardzo ważne w naszym menu. To danie jest bardzo dobre dla diabetyków - fasola posiada bardzo niski indeks glikemiczny. Bardzo chętnie spróbuję tego typu dania.
OdpowiedzUsuńMoże być pyszne :)
OdpowiedzUsuńFajna wersja, musi byc pyszna
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie, a przyznam że nie jest mi znaną potrawą.
OdpowiedzUsuńMam ochotę na taką zupkę ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy tego typu zupy więc z przyjemnością wpraszamy się na posiłek :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię jeść zupy zwłaszcza zimą. Twoja propozycja jest pyszna :-)
OdpowiedzUsuńudanej środy:)
OdpowiedzUsuńŚwietna zupka :)
OdpowiedzUsuńTaka gęsta, na bogato :)
Chętnie skuszę się na porcję :)
I am just in love with this! These are so delicious and I adore the flavors!
OdpowiedzUsuńhttps://www.youtube.com/watch?v=3Hn6dvPofPc