Polecam też bułeczki pszenno-orkiszowe:)
na dwa małe bochenki:
800 g mąki orkiszowej,
2 łyżeczki soli,
7 g suchych drożdży,
2 łyżki oleju lub oliwy,
łyżeczka miodu,
600 ml ciepłej wody,
2 cebule,
2 łyżki ziół prowansalskich,
sezam do posypania chlebkaCebule drobno posiekać i usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, ostudzić. Połączyć mąkę z solą, dodać suche drożdże, wymieszać. Dodać miód, oliwę, cebulę, zioła i wodę. Wyrobić około 10 minut (ja użyłam miksera i mieszadeł do ciasta drożdżowego, bo ciasto jest dość klejące). Ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć do dwóch natłuszczonych i wyłożonej papierem do pieczenia keksówek (21x10 cm lub trochę większe). Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1.5 godziny lub do momentu, aż ciasto wyrośnie po brzegi foremki (chleb nie urośnie bardzo podczas pieczenia). Delikatnie posmarować każdy chleb mlekiem i posypać sezamem. Piec w 200 stopniach około 40-50 minut.
Zmodyfikowany przepis z tej strony.
ENGLISH:
for 2 loaves of bread:
800 g of spelt flour,
2 tsp of salt,
7 g od dry yeast,
2 Tbsp of oil,
1 tsp of honey,
600 ml of warm water,
2 onions (finely chopped),
2 Tbsp of Herb de Provence,
sesam seeds and a bit of milk to smear the bread before bakingHeat a small amount of oil in a pan, add the onions, cook, stirring, until soft. Set aside and let it cool. Prepare two bread pans (21x10 cm or a bit bigger), grease them, cover with baking paper and set aside. Mix the flour and the salt, add the yeast and combine. Add the honey, oil, onion, herbs and water. Knead the dough for about 10 minutes using a mixer with a dough hook (the dough is sticky). Divide the dough in half and place each half in the prepared pan. Cover with kichen towel, place somewhere warm for about an hour and a half or until it's doubled in size (the risen loaves should fill almost the whole pan, because they will not rise much in the oven). Gently brush the loveas with milk and sprinkle some sesam seeds on top. Bake in preheated oven (200 C) for about 40 to 50 minutes. Enjoy:)
See the original recipe.
z serkiem taki specjał zjeść omom:)
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek!
OdpowiedzUsuńmmmm :) uwielbiam takie własne wypieki.
OdpowiedzUsuńwww.wkrotkichzdaniach.pl - zapraszam :)
omomom i ja też;)
Usuńcudowny chlebek:)
OdpowiedzUsuńMNiam! Taki domowy chleb jest o nieba lepszy.:)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak swojski i pachnący chlebuś. Bardzo apetycznie i chrupiąco wygląda, a pachnie aż u mnie :)
OdpowiedzUsuńBrzmi przepysznie :)
OdpowiedzUsuńtaki chlebek najlepszy.
OdpowiedzUsuńPiękny chlebuś :)
OdpowiedzUsuńPychotka! ;) już od jakiegoś czasu planuje sama upiec chlebek
OdpowiedzUsuńDoskonale trafiłaś w moje gusta z tym przepisem! :) No po prostu wspaniałości. Bardzo apetycznie się prezentuje ten bochenek. Nic, tylko brać się do degustacji. Uwielbiam chlebki orkiszowe!
OdpowiedzUsuńPozdrowionka cieplutkie :)
Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńmoja mama piecze ciagle chlebki i są wlasnie takie duzo lepsze od tych kupowanych!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie: www.roxyolsen.blogspot.com
Muszę się wreszcie zmobilizować i upiec własny chlebek! :-)
OdpowiedzUsuńchlebek idealny :)
OdpowiedzUsuńGenialny, wypiek chleba jest magiczny :)
OdpowiedzUsuńAle fajny ten chlebek :D
OdpowiedzUsuńsympatyczny:D
UsuńI haven't eaten onion bread in years. Sounds very yummy!
OdpowiedzUsuńHave a nice day
Myślę, że nie szczególnie by mi smakowało. Po prostu nie mój gust. ;)
OdpowiedzUsuńPyszne!
OdpowiedzUsuńThis looks fresh and delicious, Natalia! And I love onions and herbs. Thank you so much for sharing. :)
OdpowiedzUsuńMoja babcia piecze podobny i jest pycha:)
OdpowiedzUsuńbochen pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńKiedyś chciałam sama upiec takich chlebek, ale jakoś się nie złożyło. Teraz po Twoim wpisie może w końcu się zmobilizuje :)
OdpowiedzUsuńJaki apetyczny chlebek. Aż się człowiek głodny robi. :)
OdpowiedzUsuńkolejny przepis na chleb w Twoim wydaniu, który bym z chęcią spróbowała:)
OdpowiedzUsuńRobię czasami taki chleb i bułki bardzo lubię i w dodatku jest zdrowy :)
OdpowiedzUsuńSounds so tasty this onion bread!
OdpowiedzUsuńna dzień kobiet co upieczesz?::)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńChlebek lubię w każdej postaci, ale taki byłby chyba jeszcze pyszniejszy :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie ;) Jak wszystkie twoje wypieki ;)
OdpowiedzUsuńCudowny chlebuś :-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiego chleba. Jestem mega ciekawa jego smaku jak i zapachu :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńDomowy chlebek smakuje najlepiej. ;)
OdpowiedzUsuńpyszności:)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak domowy chlebuś:)
Wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym taki np. z awokado :))
Uwielbiam domowe chlebki. Ten prezentuje się obłędnie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Karolina
Love homemade bread! This looks wonderful -- really tasty and good. Thanks!
OdpowiedzUsuńDomowy chlebek najlepszy. Super pomysł na zaromatyzowanie go :)
OdpowiedzUsuńpyszny chlebek :)
OdpowiedzUsuńSkosztowałabym z domowym maselkiem
OdpowiedzUsuńChleb z cebulką <3
OdpowiedzUsuńHi Natalia, your bread looks perfetly baked, love the texture!
OdpowiedzUsuńojejku musi być pyszny! :D
OdpowiedzUsuńZapraszam :
unnormall.blogspot.com
Oryginalny pomysł, nigdy nie jadłam nic podobnego... Ale brzmi kusząco ❤
OdpowiedzUsuńNic nie smakuje tak wspaniale jak domowe pieczywo :)
OdpowiedzUsuńZaintrygowała mnie ta cebulka!
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie zacząc sama piec chleb ♥
OdpowiedzUsuńO kurcze, bardzo ciekawy przepis! Zjadłabym taki chlebek :3
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie, jeśli się podoba - zaobserwuj! :*
Spelt is one of my favourite grains! Your sandwich loaves have perfect crust and crumb.
OdpowiedzUsuńpysznie <3 domowy chleb! Boskość <3
OdpowiedzUsuńBardzo interesujący przepis. Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDodałam już do zakładek post. Bo koniecznie musze upiec sama chleb <3
OdpowiedzUsuńCiemny w środku - takie lubimy najbardziej :D
OdpowiedzUsuńNo pysznie, znowu u Ciebie.
OdpowiedzUsuńwłasnej produkcji chlebek jest tysiac razy lepszy od takiego sklepowego! wiem, bo moja mama nam czesto takie serwuje :D
OdpowiedzUsuńmniami, mniami, taki domowy chlebek jest najlepszy :)
OdpowiedzUsuńChelbuś wygląda cudownie, pewnie jeszcze lepiej smakuje! :)
OdpowiedzUsuńO książkach - okiem Optymistki
Wygląda pięknie i bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńYou made some decent points there. I looked on the net for additional information about the
OdpowiedzUsuńissue and found most people will ggo along with your
views onn this website.
lovely recipe. i'll try this recipe and gonna tell you how it tastes :)
OdpowiedzUsuńhttps://steemit.com/details/@marryjane/nutonen-review-regulates-blood-glucose-naturally