marca 07, 2017

Chleb orkiszowy z cebulką i ziołami / Spelt Bread with Onion and Herbs

Jakiś czas temu pokazywałam Wam prosty przepis na chleb orkiszowy - dziś ten sam chlebek w ciekawej wersji z podsmażoną cebulką i ziołami. Cebula nadaje pieczywu delikatnej słodyczy, a zioła prowansalskie sprawiają, że chleb jest aromatyczny i wspaniale pasuje do wszelkich wytrawnych dodatków, na przykład sera czy wędliny. Polecam, smacznego:)

Polecam też bułeczki pszenno-orkiszowe:)

na dwa małe bochenki:

800 g mąki orkiszowej,
2 łyżeczki soli,
7 g suchych drożdży,
2 łyżki oleju lub oliwy,
łyżeczka miodu,
600 ml ciepłej wody,

2 cebule,

2 łyżki ziół prowansalskich,
sezam do posypania chlebka

Cebule drobno posiekać i usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, ostudzić. Połączyć mąkę z solą, dodać suche drożdże, wymieszać. Dodać miód, oliwę, cebulę, zioła i wodę. Wyrobić około 10 minut (ja użyłam miksera i mieszadeł do ciasta drożdżowego, bo ciasto jest dość klejące). Ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć do dwóch natłuszczonych i wyłożonej papierem do pieczenia keksówek (21x10 cm lub trochę większe). Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1.5 godziny lub do momentu, aż ciasto wyrośnie po brzegi foremki (chleb nie urośnie bardzo podczas pieczenia). Delikatnie posmarować każdy chleb mlekiem i posypać sezamem. Piec w 200 stopniach około 40-50 minut.


Zmodyfikowany przepis z tej strony. 

ENGLISH:

for 2 loaves of bread:

800 g of spelt flour,
2 tsp of salt,
7 g od dry yeast,
2 Tbsp of oil,
1 tsp of honey,
600 ml of warm water,

2 onions (finely chopped),

2 Tbsp of Herb de Provence,
sesam seeds and a bit of milk to smear the bread before baking

Heat a small amount of oil in a pan, add the onions, cook, stirring, until soft. Set aside and let it cool. Prepare two bread pans (21x10 cm or a bit bigger), grease them, cover with baking paper and set aside. Mix the flour and the salt, add the yeast and combine. Add the honey, oil, onion, herbs and water. Knead the dough for about 10 minutes using a mixer with a dough hook (the dough is sticky). Divide the dough in half and place each half in the prepared pan. Cover with kichen towel, place somewhere warm for about an hour and a half or until it's doubled in size (the risen loaves should fill almost the whole pan, because they will not rise much in the oven). Gently brush the loveas with milk and sprinkle some sesam seeds on top. Bake in preheated oven (200 C) for about 40 to 50 minutes. Enjoy:)

See the original recipe.





65 komentarzy:

  1. z serkiem taki specjał zjeść omom:)

    OdpowiedzUsuń
  2. MNiam! Taki domowy chleb jest o nieba lepszy.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma to jak swojski i pachnący chlebuś. Bardzo apetycznie i chrupiąco wygląda, a pachnie aż u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotka! ;) już od jakiegoś czasu planuje sama upiec chlebek

    OdpowiedzUsuń
  5. Doskonale trafiłaś w moje gusta z tym przepisem! :) No po prostu wspaniałości. Bardzo apetycznie się prezentuje ten bochenek. Nic, tylko brać się do degustacji. Uwielbiam chlebki orkiszowe!
    Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. moja mama piecze ciagle chlebki i są wlasnie takie duzo lepsze od tych kupowanych!

    Zapraszam do mnie: www.roxyolsen.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę się wreszcie zmobilizować i upiec własny chlebek! :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Genialny, wypiek chleba jest magiczny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. I haven't eaten onion bread in years. Sounds very yummy!
    Have a nice day

    OdpowiedzUsuń
  10. Myślę, że nie szczególnie by mi smakowało. Po prostu nie mój gust. ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. This looks fresh and delicious, Natalia! And I love onions and herbs. Thank you so much for sharing. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Moja babcia piecze podobny i jest pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kiedyś chciałam sama upiec takich chlebek, ale jakoś się nie złożyło. Teraz po Twoim wpisie może w końcu się zmobilizuje :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jaki apetyczny chlebek. Aż się człowiek głodny robi. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. kolejny przepis na chleb w Twoim wydaniu, który bym z chęcią spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Robię czasami taki chleb i bułki bardzo lubię i w dodatku jest zdrowy :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Sounds so tasty this onion bread!

    OdpowiedzUsuń
  18. na dzień kobiet co upieczesz?::)

    OdpowiedzUsuń
  19. Chlebek lubię w każdej postaci, ale taki byłby chyba jeszcze pyszniejszy :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda apetycznie ;) Jak wszystkie twoje wypieki ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Nigdy nie jadłam takiego chleba. Jestem mega ciekawa jego smaku jak i zapachu :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Domowy chlebek smakuje najlepiej. ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. pyszności:)
    nie ma to jak domowy chlebuś:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda cudownie :)
    Zjadłabym taki np. z awokado :))

    OdpowiedzUsuń
  25. Uwielbiam domowe chlebki. Ten prezentuje się obłędnie!

    Pozdrawiam serdecznie,
    Karolina

    OdpowiedzUsuń
  26. Love homemade bread! This looks wonderful -- really tasty and good. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  27. Domowy chlebek najlepszy. Super pomysł na zaromatyzowanie go :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Skosztowałabym z domowym maselkiem

    OdpowiedzUsuń
  29. Hi Natalia, your bread looks perfetly baked, love the texture!

    OdpowiedzUsuń
  30. ojejku musi być pyszny! :D

    Zapraszam :
    unnormall.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  31. Oryginalny pomysł, nigdy nie jadłam nic podobnego... Ale brzmi kusząco ❤

    OdpowiedzUsuń
  32. Nic nie smakuje tak wspaniale jak domowe pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Muszę koniecznie zacząc sama piec chleb ♥

    OdpowiedzUsuń
  34. O kurcze, bardzo ciekawy przepis! Zjadłabym taki chlebek :3

    Zapraszam do mnie, jeśli się podoba - zaobserwuj! :*

    OdpowiedzUsuń
  35. Spelt is one of my favourite grains! Your sandwich loaves have perfect crust and crumb.

    OdpowiedzUsuń
  36. pysznie <3 domowy chleb! Boskość <3

    OdpowiedzUsuń
  37. Bardzo interesujący przepis. Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Dodałam już do zakładek post. Bo koniecznie musze upiec sama chleb <3

    OdpowiedzUsuń
  39. Ciemny w środku - takie lubimy najbardziej :D

    OdpowiedzUsuń
  40. No pysznie, znowu u Ciebie.

    OdpowiedzUsuń
  41. własnej produkcji chlebek jest tysiac razy lepszy od takiego sklepowego! wiem, bo moja mama nam czesto takie serwuje :D

    OdpowiedzUsuń
  42. mniami, mniami, taki domowy chlebek jest najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Chelbuś wygląda cudownie, pewnie jeszcze lepiej smakuje! :)

    O książkach - okiem Optymistki

    OdpowiedzUsuń
  44. Wygląda pięknie i bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  45. You made some decent points there. I looked on the net for additional information about the
    issue and found most people will ggo along with your
    views onn this website.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger