marca 04, 2017

Cukinia faszerowana tuńczykiem i fetą / Tuna and Feta Stuffed Zucchini

Faszerowane warzywa to wspaniały pomysł na zdrowy obiad pełen warzyw. Nadziane smakowitym farszem i podane z aromatycznym sosem pomidorowym zawsze smakują wspaniale. Dziś polecam cukinię faszerowaną w stylu śródziemnomorskim - z fetą, tuńczykiem i papryką. Świetnym dodatkiem byłyby tutaj też zielone lub czarne oliwki. Ja do nadzienia dodałam kaszę jaglaną (zazwyczaj gotuję więcej, zamrażam, a później wykorzystuję do szybkich dań wegetariańskich lub sałatek), ale świetnie sprawdzi się też ryż, komosa ryżowa lub każda inna kasza. Smacznego:)

Polecam tez inne moje przepisy na faszerowane warzywa:)

cukinia średniej wielkości,
puszka tuńczyka,
kilka grubych plastrów fety,
około szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (polecam Skworcu),
duża cebula lub mały por,
2 ząbki czosnku,
pół papryki,
kilka łyżeczek soku z cytryny (do smaku),
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, słodka i ostra papryka, tymianek

szybki sos pomidorowy:

1/2 szklanki przecieru pomidorowego, koncentratu lub passaty,
ok. 3/4 szklanki bulionu jarzynowego lub wody,
mała cebula,
2 ząbki czosnku,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, oregano, tymianek, bazylia, słodka i ostra papryka

Sos pomidorowy: na patelni zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać koncentrat. Dolać bulion lub wodę, wymieszać i poczekać parę minut, aż sos zgęstnieje (można dolać śmietankę do smaku). Przyprawić. Cukinię przekroić na pół, wydrążyć pestki. Odsączyć tuńczyka. Cebulę i czosnek drobno posiekać, paprykę pokroić w kostkę. Usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Połączyć z kaszą, podzielonym na kawałki tuńczykiem i fetą oraz pozostałymi składnikami nadzienia. Nałożyć farsz do wydrążonej cukinii, opcjonalnie posypać dodatkową ilością fety. Piec w 180 stopniach około 25 minut (lub do miękkości warzyw; gdyby sos za szybko wyparował, można dolać trochę wody lub bulionu). Podawać z zestawem surówek.

ENGLISH:

1 medium size zucchini,
1 can of tuna,
approx. 1 cup of millet (you can also use rice or quinoa),
few big slices of feta cheese,
1 large onion or 1 small leek,
1/2 of a red bell pepper,
2 cloves of garlic,
few Tbsp of chopped parsley,
few tsp of lemon juice (to taste),
seasonings to taste : salt, pepper, thyme, oregano, sweet and hot pepper

simple tomato sauce:

1/2 cup of tomato puree or concentrate, you can also use passata,
3/4 cup of vegetable stock or water
1 small onion,
2 cloves of garlic,
seasonings to taste salt, pepper, thyme, sweet and hot pepper, oregano, basil

Prepare the sauce: heat a small amount of oil in a pan, add finely chopped onion and garlic. After few minutes, add the concentrate and stock. Simmer on low heat for 10 minutes, until thickens and season to taste (you can also add a splash of heavy cream).  Cut the zucchini in halves, spoon out the flesh. Prepare the filling: heat a small amount of oil in a pan, add finely chopped onion, garlic and diced pepper. Cook, stirring, until tender. Drain the tuna and mix with millet, crumbled feta, cooked veggies and the other ingredients of the filling. Season to taste. Stuff the zucchini and sprinkle with more feta cheese. Pour the sauce into the baking dish, place stuffed zucchini. Bake for about 20-25 minutes (180C) or until tender. Serve with salad. Enjoy:)




68 komentarzy:

  1. tuńczykiem jeszcze nie faszerowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. musze koniecznie wypróbować ;D Smacznie wygląda ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ajj.. składniki się nie wpasowały w moje podniebienie :c

    OdpowiedzUsuń
  4. z chęcią skorzystam z przepisu, z reguły brak mi weny jeśli chodzi o bezmięsne obiady,a ten wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetycznie się prezentuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. ojeju ale pycha ;D

    Zapraszam :
    unnormall.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie przepadam za tuńczykiem ;]

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dawno nie robiłam cukinii faszerowanej. Zainspirowałaś mnie :) Pyszny przepis. Apetyczne danie. Z tuńczykiem - ciekawa opcja. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmmmm, aż mam ochotę na cukinie. :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Cukinię uwielbiam w każdej postaci :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo często robię cukinię faszerowaną fetą i innymi składnikami, pycha. :*

    OdpowiedzUsuń
  13. This looks so healthy and delicious, Natalia! Thank you so much for sharing. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo pysznie wygląda. Lubię potrawy takie na śródziemnomorską nutę :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam faszerowane warzywka :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. What a lovely recipe! Looks great!
    have a nice weekend

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny przepis :), chętnie wypróbuję !

    OdpowiedzUsuń
  18. Niestety, ani tuńczyka ani fety nie lubię :/

    OdpowiedzUsuń
  19. ach cukinia... lato.. rozmarzyłam się :)

    OdpowiedzUsuń
  20. chętnie bym zjadła <3 :D

    Pozdrawiam i życzę cudownego weekendu :)
    ANRU,

    OdpowiedzUsuń
  21. yummy and inviting so much!

    OdpowiedzUsuń
  22. Lubię faszerowaną cukinię, ostatnio faszeruję ją mięsem mielonym.

    OdpowiedzUsuń
  23. Przepyszna i pożywna propozycja :) Uwielbiam takie połączenia <3

    OdpowiedzUsuń
  24. bardzo lubimy faszerowaną cukinię, z takim farszem musi być boska :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Świetnie sie prezentuje, musi byc przepyszna

    OdpowiedzUsuń
  26. Ojej! Alzez nabralam apetytu! I juz wiem co zrobie dzisiaj na obiad! Dzieki za inspiracje <3

    OdpowiedzUsuń
  27. Mniam, wygląda obłędnie!♥Pozdrawiam i zapraszam do siebie ♥ Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  28. wyglada obłędnie smacznie i tak bardzo letnio :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Faszerowane warzywa bardzo lubię, chociaż muszę przyznać, że tuńczykiem jeszcze nie faszerowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  30. o mamo, ale wygląda apetycznie <3

    OdpowiedzUsuń
  31. Cukinia faszerowana - uwielbiam! W takim wydaniu musi smakować wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń
  32. Wygląda pysznie! Z takim farszerem jeszcze nie próbowałam, ale zapowiada się smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  33. cukinie zazwyczaj faszeruje ale mięsem mielonym ale z rybka też dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  34. !!Congratulations on your work, I love the photos!!happy Sunday!
    ������

    OdpowiedzUsuń
  35. Juz cukinię się pokazały, wiec zrobię takie danie w/g Twojego pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Uwielbiam przyrządzać faszerowane warzywa :) Najczęściej przyrządzam cukinię i paprykę :) Z chęcią wypróbuję Twój przepis, tylko zamienię tuńczyka na kurczaka :)
    Zapraszam https://natalie-forever.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  37. This looks super yummy once again! :) In Germany it is the same as in Poland, we had a very warm February even though Feb. usually is the month with the most snow of the year. I have to admit that I enjoy the warm temperatures but it also feels weird to see how the climate has changed since my childhood and up to now. I hope you had a nice weekend!? I did - you can actually read about it on the blog :D
    Sending much love!
    Xx
    Rosa Larissa Klara
    conscious lifestyle of mine

    OdpowiedzUsuń
  38. Przeapetycznie nadziana, palce lizać! :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Niestety tuńczyka nie lubię, więc przepis zdecydowanie nie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Muszę koniecznie wypróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Cukinia wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Moja mama czasami robi coś takiego tylko z innym farszem.

    OdpowiedzUsuń
  43. Bardzo chętnie skorzystam z tego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  44. o z tuńczykiem to jeszcze cukinii nie łączyłam ale chętnie spróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  45. Oh thanks for sharing this recipe it looks so delicious
    best

    OdpowiedzUsuń
  46. Wow. Uwielbiam tuńczyka, cukinię i ser. Idealne danie dla mnie. W dodatku nigdy się nie spotkalam

    OdpowiedzUsuń
  47. Nie ma to jak zdrowe pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  48. Jestem fanką nadziewanych warzyw! Z pewnością wypróbuje ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  49. What a delicious looking dish, love all the color and flavor.

    OdpowiedzUsuń
  50. Bardzo lubię cukinię faszerowaną ;) Z cukinii można zrobić wiele fajnych dań, a nie tylko leczo :)

    Pozdrawiam,

    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  51. Wygląda smakowicie, ale nie jest na moje zdolności kulinarne haha :D

    OdpowiedzUsuń
  52. uwielbiam cukinię, a taką zapiekankę zjadłabym z największą przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  53. Uwielbiam cukinię<3 nie mogę się doczekać, kiedy będzie na nie sezon (te ogrodowe, znaczy się)

    OdpowiedzUsuń
  54. Zrobiłam się głodna, patrząc na Twoją przepyszną propozycję!

    OdpowiedzUsuń
  55. Świetny pomysł na jutrzejszy obiad 😋

    OdpowiedzUsuń
  56. Kusisz nas tą cukinią ale chyba poczekamy aż będziemy mieć swoje ^^

    OdpowiedzUsuń
  57. WOW! This looks and sounds amazing. I have to say, the colors in your pictures is beautiful!!! Thanks for sharing!!
    https://www.youtube.com/watch?v=oZz6fEAhk1I

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger