Faszerowane warzywa to wspaniały pomysł na zdrowy obiad pełen warzyw. Nadziane smakowitym farszem i podane z aromatycznym sosem pomidorowym zawsze smakują wspaniale. Dziś polecam cukinię faszerowaną w stylu śródziemnomorskim - z fetą, tuńczykiem i papryką. Świetnym dodatkiem byłyby tutaj też zielone lub czarne oliwki. Ja do nadzienia dodałam kaszę jaglaną (zazwyczaj gotuję więcej, zamrażam, a później wykorzystuję do szybkich dań wegetariańskich lub sałatek), ale świetnie sprawdzi się też ryż, komosa ryżowa lub każda inna kasza. Smacznego:)
Polecam tez inne moje przepisy na faszerowane warzywa:)
cukinia średniej wielkości,
puszka tuńczyka,
kilka grubych plastrów fety,
około szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (polecam Skworcu),
duża cebula lub mały por,
2 ząbki czosnku,
pół papryki,
kilka łyżeczek soku z cytryny (do smaku),
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, słodka i ostra papryka, tymianek
szybki sos pomidorowy:
1/2 szklanki przecieru pomidorowego, koncentratu lub passaty,
ok. 3/4 szklanki bulionu jarzynowego lub wody,
mała cebula,
2 ząbki czosnku,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, oregano, tymianek, bazylia, słodka i ostra papryka
Sos pomidorowy: na patelni zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać koncentrat. Dolać bulion lub wodę, wymieszać i poczekać parę minut, aż sos zgęstnieje (można dolać śmietankę do smaku). Przyprawić. Cukinię przekroić na pół, wydrążyć pestki. Odsączyć tuńczyka. Cebulę i czosnek drobno posiekać, paprykę pokroić w kostkę. Usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Połączyć z kaszą, podzielonym na kawałki tuńczykiem i fetą oraz pozostałymi składnikami nadzienia. Nałożyć farsz do wydrążonej cukinii, opcjonalnie posypać dodatkową ilością fety. Piec w 180 stopniach około 25 minut (lub do miękkości warzyw; gdyby sos za szybko wyparował, można dolać trochę wody lub bulionu). Podawać z zestawem surówek.
ENGLISH:
1 medium size zucchini,
1 can of tuna,
approx. 1 cup of millet (you can also use rice or quinoa),
few big slices of feta cheese,
1 large onion or 1 small leek,
1/2 of a red bell pepper,
2 cloves of garlic,
few Tbsp of chopped parsley,
few tsp of lemon juice (to taste),
seasonings to taste : salt, pepper, thyme, oregano, sweet and hot pepper
simple tomato sauce:
1/2 cup of tomato puree or concentrate, you can also use passata,
3/4 cup of vegetable stock or water
1 small onion,
2 cloves of garlic,
seasonings to taste salt, pepper, thyme, sweet and hot pepper, oregano, basil
Prepare the sauce: heat a small amount of oil in a pan, add finely chopped onion and garlic. After few minutes, add the concentrate and stock. Simmer on low heat for 10 minutes, until thickens and season to taste (you can also add a splash of heavy cream). Cut the zucchini in halves, spoon out the flesh. Prepare the filling: heat a small amount of oil in a pan, add finely chopped onion, garlic and diced pepper. Cook, stirring, until tender. Drain the tuna and mix with millet, crumbled feta, cooked veggies and the other ingredients of the filling. Season to taste. Stuff the zucchini and sprinkle with more feta cheese. Pour the sauce into the baking dish, place stuffed zucchini. Bake for about 20-25 minutes (180C) or until tender. Serve with salad. Enjoy:)
marca 04, 2017
Cukinia faszerowana tuńczykiem i fetą / Tuna and Feta Stuffed Zucchini
AUTOR:
Natalia
cukinia
,
daniarybne
,
feta
,
kasza
,
papryka
,
Skworcu
,
sos pomidorowy
,
tuńczyk
,
warzywa
,
współpraca
,
z piekarnika
tuńczykiem jeszcze nie faszerowałam:)
OdpowiedzUsuńmusze koniecznie wypróbować ;D Smacznie wygląda ;D
OdpowiedzUsuńAjj.. składniki się nie wpasowały w moje podniebienie :c
OdpowiedzUsuńz chęcią skorzystam z przepisu, z reguły brak mi weny jeśli chodzi o bezmięsne obiady,a ten wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje ;)
OdpowiedzUsuńzjadłabym:D
OdpowiedzUsuńojeju ale pycha ;D
OdpowiedzUsuńZapraszam :
unnormall.blogspot.com
Nie przepadam za tuńczykiem ;]
OdpowiedzUsuńAle wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam cukinii faszerowanej. Zainspirowałaś mnie :) Pyszny przepis. Apetyczne danie. Z tuńczykiem - ciekawa opcja. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMmmmm, aż mam ochotę na cukinie. :D
OdpowiedzUsuńCukinię uwielbiam w każdej postaci :D
OdpowiedzUsuńBardzo często robię cukinię faszerowaną fetą i innymi składnikami, pycha. :*
OdpowiedzUsuńThis looks so healthy and delicious, Natalia! Thank you so much for sharing. :)
OdpowiedzUsuńwyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie wygląda. Lubię potrawy takie na śródziemnomorską nutę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam faszerowane warzywka :-)
OdpowiedzUsuńWhat a lovely recipe! Looks great!
OdpowiedzUsuńhave a nice weekend
Świetny przepis :), chętnie wypróbuję !
OdpowiedzUsuńNiestety, ani tuńczyka ani fety nie lubię :/
OdpowiedzUsuńach cukinia... lato.. rozmarzyłam się :)
OdpowiedzUsuńchętnie bym zjadła <3 :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę cudownego weekendu :)
ANRU,
yummy and inviting so much!
OdpowiedzUsuńMoże jakiś wegański przepis? :)
OdpowiedzUsuńmój blog (klik)
Lubię faszerowaną cukinię, ostatnio faszeruję ją mięsem mielonym.
OdpowiedzUsuńPrzepyszna i pożywna propozycja :) Uwielbiam takie połączenia <3
OdpowiedzUsuńbardzo lubimy faszerowaną cukinię, z takim farszem musi być boska :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie sie prezentuje, musi byc przepyszna
OdpowiedzUsuńale pyszna i dostojna;D
OdpowiedzUsuńOjej! Alzez nabralam apetytu! I juz wiem co zrobie dzisiaj na obiad! Dzieki za inspiracje <3
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda obłędnie!♥Pozdrawiam i zapraszam do siebie ♥ Buziaki!
OdpowiedzUsuńwyglada obłędnie smacznie i tak bardzo letnio :)
OdpowiedzUsuńFaszerowane warzywa bardzo lubię, chociaż muszę przyznać, że tuńczykiem jeszcze nie faszerowałam :)
OdpowiedzUsuńo mamo, ale wygląda apetycznie <3
OdpowiedzUsuńCukinia faszerowana - uwielbiam! W takim wydaniu musi smakować wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Z takim farszerem jeszcze nie próbowałam, ale zapowiada się smacznie :)
OdpowiedzUsuńcukinie zazwyczaj faszeruje ale mięsem mielonym ale z rybka też dobre :)
OdpowiedzUsuń!!Congratulations on your work, I love the photos!!happy Sunday!
OdpowiedzUsu����
Bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńJuz cukinię się pokazały, wiec zrobię takie danie w/g Twojego pomysłu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam przyrządzać faszerowane warzywa :) Najczęściej przyrządzam cukinię i paprykę :) Z chęcią wypróbuję Twój przepis, tylko zamienię tuńczyka na kurczaka :)
OdpowiedzUsuńZapraszam https://natalie-forever.blogspot.com
This looks super yummy once again! :) In Germany it is the same as in Poland, we had a very warm February even though Feb. usually is the month with the most snow of the year. I have to admit that I enjoy the warm temperatures but it also feels weird to see how the climate has changed since my childhood and up to now. I hope you had a nice weekend!? I did - you can actually read about it on the blog :D
OdpowiedzUsuńSending much love!
Xx
Rosa Larissa Klara
conscious lifestyle of mine
Bardzo apetyczna ;)
OdpowiedzUsuńPrzeapetycznie nadziana, palce lizać! :)
OdpowiedzUsuńNiestety tuńczyka nie lubię, więc przepis zdecydowanie nie dla mnie :)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie wypróbować. :)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie :D
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńCukinia wygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńCoś pysznego!! *.*
OdpowiedzUsuńMoja mama czasami robi coś takiego tylko z innym farszem.
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie skorzystam z tego przepisu
OdpowiedzUsuńo z tuńczykiem to jeszcze cukinii nie łączyłam ale chętnie spróbuję :D
OdpowiedzUsuńOh thanks for sharing this recipe it looks so delicious
OdpowiedzUsuńbest
Wow. Uwielbiam tuńczyka, cukinię i ser. Idealne danie dla mnie. W dodatku nigdy się nie spotkalam
OdpowiedzUsuńNie ma to jak zdrowe pyszności :)
OdpowiedzUsuńJestem fanką nadziewanych warzyw! Z pewnością wypróbuje ten przepis.
OdpowiedzUsuńCiekawie wygląda:)
OdpowiedzUsuńWhat a delicious looking dish, love all the color and flavor.
OdpowiedzUsuńZapachniało mi latem.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię cukinię faszerowaną ;) Z cukinii można zrobić wiele fajnych dań, a nie tylko leczo :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Wygląda smakowicie, ale nie jest na moje zdolności kulinarne haha :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam cukinię, a taką zapiekankę zjadłabym z największą przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinię<3 nie mogę się doczekać, kiedy będzie na nie sezon (te ogrodowe, znaczy się)
OdpowiedzUsuńZrobiłam się głodna, patrząc na Twoją przepyszną propozycję!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na jutrzejszy obiad 😋
OdpowiedzUsuńKusisz nas tą cukinią ale chyba poczekamy aż będziemy mieć swoje ^^
OdpowiedzUsuńWOW! This looks and sounds amazing. I have to say, the colors in your pictures is beautiful!!! Thanks for sharing!!
OdpowiedzUsuńhttps://www.youtube.com/watch?v=oZz6fEAhk1I