5-6 skrzydełek lub udek z kurczaka,
puszka pomidorów,
szklanka bulionu drobiowego lub wody,
2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
mała gałązka selera naciowego,
mała marchewka,
duża cebula,
2 ząbki czosnku,
garść świeżej bazylii,
opcjonalnie kilka pieczarek,
2-3 listki laurowe,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, oregano, tymianek
Kurczaka doprawić solą i pieprzem. Smażyć skórą do dołu na niewielkiej ilości tłuszczu, aż będzie chrupiący i rumiany z obu stron. Odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić drobno pokrojone warzywa i plasterki pieczarek, smażyć kilka minut. Zalać bulionem i pomidorami wraz z zalewą, dodać koncentrat i część świeżej bazylii. Doprawić. Włożyć kurczaka, dusić na małym ogniu, do miękkości mięsa (około 25-35 minut). Posypać świeżą bazylią.
ENGLISH:
5-6 chicken wings, drumsticks or thighs,
1 can of tomatoes,
1 cup of chicken ctock or water,
2 heaping Tbsp of tomato paste,
small stalk of celery,
small carrot,
large onion,
2 cloves of garlic,
a handful of fresh basil,
few button mushrooms (sliced; optional),
2-3 bay leaves,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet pepper, marjoram, thyme, oregano
Season the chicken with salt and pepper. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and fry skin side down, until golden and crispy on both sides. Set aside. To the same pan, add finely chopped vegetable and mushrooms. Cook, stirring, for few minutes. Add the chicken stock, tomatoes with their liquid and tomato paste. Season well. Add the chicken and simmer on low heat, until tender (25-35 minutes; cooking time depends on the size of your chicken). Sprinkle wih fresh basil. Serve with rice, pasta or crusty bread. Enjoy:)
jakie pyszne danie z kurczaka;)
OdpowiedzUsuńnic tylko żreć:D
UsuńFajna propozycja podania :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię mięso w takiej wersji :)
OdpowiedzUsuńThis looks so inviting! I love both the flavour and the gorgeous colour.
OdpowiedzUsuńnarobiłam sobie apetytu, jakoś tak wiosenne te danie:)
OdpowiedzUsuńJuż w etykiecie na pierwszym miejscu "Cebula" to i mnie zachęciłaś haha lubie cebulkę. kurczak wydaję się byc apetyczny w takim wydaniu i na pewno spróbuję :D
OdpowiedzUsuńwygląda super! dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńzapraszamy w wolnej chwili :)
Ciekawy przepis! Super :) jeszcze takiej wersji kurczaka nie jadłam! Wygląda pysznie. Z chęcią bym się skusiła! Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńależ to apetycznie wygląda! mniam:)
OdpowiedzUsuńObłędnie wygląda!
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie.Kurczak widać, że rozpływa się w ustach 💛
OdpowiedzUsuńO, zrobię na obiad w środę! :)
OdpowiedzUsuńReally great dear!
OdpowiedzUsuń** Join Love, Beauty Bloggers on facebook. A place for beauty and fashion bloggers from all over the world to promote their latest posts!
BEAUTYEDITER.COM
bardzo lubię kuchnie włoską :) wygląda smacznie!
OdpowiedzUsuńPAULYENN ♡
Och wygąlda pysznie :)
OdpowiedzUsuńTak przygotowany kurczak podany z ryżem musi smakować rewelacyjnie. Dla mnie idealna propozycja na obiad :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kurczaka, a ten wygląda zachwycająco.
OdpowiedzUsuńMieszkałam we Włoszech więc chętnie przypomnę sobie smak włoskiej kuchni :-)
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobnie, ale bez selera naciowego :-) Za to pieczarki obowiązkowo :-)
OdpowiedzUsuńWygląda super. :)
OdpowiedzUsuńThat looks lovely. I hardly eat any meat, but I eat chicken!
OdpowiedzUsuńHave a good evening
Takie potrawy są jednymi z moich ulubionych <3
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńNie przepadam za udkami i skrzydełkami :/
OdpowiedzUsuńUwielbiam kurczaka cacciatore. Czytasz w moich myślach, bo ja właśnie mam robić. Pycha :)
OdpowiedzUsuńThis looks really delicious, Natalia! Thank you so much for sharing. :)
OdpowiedzUsuńPożywnie :)
OdpowiedzUsuńdostojna propozycja obiadowa:D
OdpowiedzUsuńw takim towarzystwie kurczak musi być po prostu pyszny :)
OdpowiedzUsuńAle to pysznie wygląda ! Uwielbiam takie smaki :)
OdpowiedzUsuńApetyczny kurczaczek :)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję ten przepis ♥
OdpowiedzUsuńTak wygląda obłędnie, że teraz robię się głodna ;)
OdpowiedzUsuńOch, jak pysznie przygotowałaś tego kurczaka. Wspaniale przyprawiony i apetycznie podany :)
OdpowiedzUsuńgenialnie wygląda
OdpowiedzUsuńPyszności :-)
OdpowiedzUsuńoh yuuummmm!
OdpowiedzUsuńxx natalie
http://www.lucyandtherunaways.blogspot.com
Jesli cos jest kurczakiem i na dodatek przyrzadzone tak, ze slinka cieknie na widok samych zdjec to to musi byc smakowa bomba! <3
OdpowiedzUsuńLove braised dishes like this! Chicken Italian-style is one of my favorites. This looks wonderful -- thanks.
OdpowiedzUsuńApetyczny :)
OdpowiedzUsuńMniam uwielbiam takie dania. :)
OdpowiedzUsuńpychotka :D
OdpowiedzUsuńZapraszam :
unnormall.blogspot.com
Ale smaki, pycha!
OdpowiedzUsuńSuper propozycja na pyszny i szybki obiad :) Danie apetycznie wygląda na tym talerzu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Patryk
Wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuń