Sernik w murzynku |
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na moje ciasta warstwowe:)
Jeśli lubicie ciasta czekoladowe, polecam również moje pyszne ciasto Rocher:
Sernik w murzynku, składniki:
na blaszkę o wymiarach 22x34cm:
na ciasto murzynkowe:
szklanka mleka,
125 g masła,
2 czubate łyżki kakao,
3/4 szklanki cukru,
50 g gorzkiej czekolady,
2 szklanki mąki,
łyżeczka sody,
3 jajka (żółtka i białka osobno, w temperaturze pokojowej)
na masę serową:
750 g twarogu zmielonego trzykrotnie (w temperaturze pokojowej),
4 jajka (żółtka i białka osobno, w temperaturze pokojowej),
2/3 szklanki cukru,
łyżka mąki,
łyżka mąki ziemniaczanej,
szczypta wanilii,
50 g masła ( w temperaturze pokojowej; jeśli używamy tłustego sera z wiaderka, można zmniejszyć ilość o połowę lub 3/4)
prosta polewa:
kilka łyżek kakao, kilka łyżek ciepłego mleka, kilka łyżek cukru pudru
Przygotować ciasto czekoladowe: mleko, masło, cukier, kakao i czekoladę podgrzać do rozpuszczenia składników, ostudzić. Przesianą mąkę i sodę połączyć z ostudzoną masą i żółtkami - krótko wymieszać, tylko do połączenia. Białka odłożyć (będą potrzebne później).
Sernik w murzynku, przygotowanie:
Przygotować masę serową: krótko wymieszać twaróg, żółtka, cukier, masło i wanilię i oba rodzaje mąki. Wszystkie białka (z masy serowej i z ciasta czekoladowego) ubić na sztywną pianę, podzielić na pół. Część wmieszać delikatnie do masy serowej, drugą połowę do murzynka. Na wyłożoną papierem blaszkę wlać część ciemnego ciasta, następnie część masy serowej (tworząc kleksy, a nie jedną warstwę), część czekoladowej i serowej. U mnie większość masy czekoladowej znalazła się na górze. Piec w 175 stopniach, około 60 minut (u mnie troszkę krócej). Studzić w wyłączonym piekarniku, później na blacie. Połączyć kakao, cukier puder i mleko (do smaku i otrzymania konsystencji gęstej polewy). Oblać gotowe ciasto.
Przepis znalazłam tutaj.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
ENGLISH:
for the chocolate cake:
1 cup of milk (cup=250 ml),
125 g of butter,
2 heaping Tbsp of cocoa powder,
3/4 cup of sugar,
50 g of good quality dark chocolate (75 -85% of cocoa),
2 cups of flour,
1 tsp of baking soda,
3 eggs (3 yolks and 3 whites)
for the cheesecake filling:
750 g of dry curd cheese/ Polish Tvarog (passed through a sieve or processed in a blender until very smooth; room temperayture),
4 eggs (4 egg yolks and 4 whites, room temperature),
2/3 cup of sugar,
1 Tbsp of flour,
1 Tbsp of potato starch,
a pinch of vanilla,
50 g of butter (room temperature, you can reduce the amount od butter by half, if your cheese is very fat)
simple cocoa glaze:
few Tbsp of cocoa, powdered sugar and warm milk
Prepare the chocolate batter: heat the milk, chocolate, sugar, butter anc cocoa, until melted. Set aside to cool. Mix with siftted soda, flour and add the egg yolks (just to combine). Set aside the egg whites (you will need them later).
Prepare the cheesecake: mix the curd cheese, potato starch, flour, egg yolks, sugar, butter and vanilla (just to combine). Whisk all the egg whites, until they form stiff peaks. Divide it in half. Gently fold half of the beaten egg whites to the chocolate batter. Fold the another half to the cheesecake mixture. Pour part of the chocolate batter to the baking pan (22x34 cm, covered with baking paper), dollop part of the cheesecake mixture, creating swirls. Add the rest of the chocolate batter and the rest of the cheesecake, making sure the chocolate batter is mostly on top. Bake for about 55-60 minutes (175 C). Turn the oven off and let the cake cool inside. Prepare the glaze: mix the cocoa, milk and powdered sugar, until you get a consistency of a thick glaze. Pour it over the cake. Enjoy:)
See the original recipe.
moje ulubione ciacho <3
OdpowiedzUsuńPołączenie idealne! :D
OdpowiedzUsuńTakie dwa w jednym. Kocham serniki i się z tym nie kryję zatem... Piszę się na kawałeczek. Mogę liczyć na te pyszności do herbatki? :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
pycha:)
OdpowiedzUsuńdaj kawałek:D
OdpowiedzUsuńŚrednio lubię sernik, ogólnie nie lubię sera na słodko :P
OdpowiedzUsuńMoja mam często piesze taki sernik ;) jest przepyszny! ;)
OdpowiedzUsuńrównież jestem wielką fanką tych ciast, wiec połączenie ich - jak dla mnie to strzał w dziesiątkę! :)
OdpowiedzUsuńhttp://czynnikipierwsze.com/
Sernik w murzynku? Nigdy o tym nie słyszałam, ale zaciekawiło mnie!:D
OdpowiedzUsuńUwielbiam sernik :) Na ciemnym cieście smakuje obłędnie :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńMoże udałoby mi się go przerobić na zdrowszą wersję ;))
Cheesecake? Yes. Brownies? Double yes! These look great -- terrific recipe. Thanks!
OdpowiedzUsuńNajlepsze połączenie! Ciasto wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńaż ślina leci:D
UsuńMay I have a some of this lovely cake, please?
OdpowiedzUsuńHave a good evening
jeju ale mi zrobiłaś smaka , juz zapisuje sobie ten przepis i zrobię na świeta .
OdpowiedzUsuńSernik i kakao to bardzo dobre połączenie. Moja mama do każdego sernika robiła kakaowy spód. Pycha :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie i bardzo chętnie bym spróbowała. <3
OdpowiedzUsuńJak to wyglada :) Cudownie :) A czy to nie inaczej sernik Isaura? A moze Cielaczek? :)
OdpowiedzUsuńSernik i murzynek - połączenie idealne :) Pycha!
OdpowiedzUsuńThis looks so moist and delicious, Natalia! Thank you so much for sharing, I love your posts. :)
OdpowiedzUsuńpysznieeee wygląda !
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie kochana <3
stay-possitive.blogspot.com
Cudowne ciacho :D
OdpowiedzUsuńzjadłabym kawałeczek tego ciacha :)
OdpowiedzUsuńChyba upiekę narzeczonemu :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńomomoommomm daj kawała!
OdpowiedzUsuńpodobny jadłam u babci :) super...sama nigdy nie próbowałam przygotować, teraz mam motywację
OdpowiedzUsuńdostanę kawałeczek? ;)
OdpowiedzUsuńYou have combined two most delicious desserts in one! They look so TEMPTING!
OdpowiedzUsuńo jak ja uwielbiam sernik <3!!!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie: http://roxyolsen.blogspot.com/
Jaka pyszność!
OdpowiedzUsuńRany kocham serniki w każdej postaci. Jedyne ciasto które mogłabym jeść na okrągło. A do tego takie połączenie! Marzenie. :D
OdpowiedzUsuńNatalia Ty jak Nigella <3
OdpowiedzUsuńSernik bardzo podobny jest do cielaczka :) Ja to każde rodzaje ciasta lubię :) Od biszkoptowych aż po ciasta francuskie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Patryk
looks good !!!
OdpowiedzUsuńNew post - Jacques Lemans
Check out my ♥Instagram ,Blog╚ovin and
Google✚
Stay Gold
Ojć ja bym zjadła kawałeczek:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta! <3
OdpowiedzUsuńChocolate and cheesecake sounds like a match made in heaven, looks delicious Natalia!
OdpowiedzUsuńMurzynka chyba nigdy nie jadłam, ale takie połączenie bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńMoja babcia robi coś takiego,smakuje bosko ❤
OdpowiedzUsuńciasto czekoladowe i sernik, to musi być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńTen sernik wprost uwielbiam!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :D
OdpowiedzUsuńWygląda bombastycznie, pychota!
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo smakowicie :) Z chęcią bym je wypróbowała :)
OdpowiedzUsuńZapraszam http://natalie-forever.blogspot.com
really amazing cheescake !!!
OdpowiedzUsuńmniam, wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńThis looks like a heavenly dessert, Natalia!
OdpowiedzUsuńa jaaaa,a le pycha :D
OdpowiedzUsuńZapraszam :
unnormall.blogspot.com
Mniamniuśny! :]
OdpowiedzUsuńPrzepadamy za tym ciachem ^^ Pięknie Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuństrasznie apetycznie wygląda ten murzynkosernik, uwielbiam takie połączenia :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda obłędnie. Na niedziele w sam raz.
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę super :). Kusisz!
OdpowiedzUsuńI love cheesecake a lot <3 thanks
OdpowiedzUsuńhttps://www.youtube.com/watch?v=ABxYtxUqXb4
Uwielbiam takie połączenia!
OdpowiedzUsuń