marca 13, 2017

Zupa dyniowo-marchewkowa / Butternut Squash and Carrot Soup

Wiosna zbliża się coraz większymi krokami, ale wciąż potrzebujemy pysznych, rozgrzewających potraw. Dziś aromatyczna, pikantna zupa z dyni piżmowej i marchewki z dodatkiem wspaniałych indyjskich przypraw. Do jej przygotowania sprawdzi się każdy rodzaj dyni, a jeśli skorzystamy z zapasów domowego, dyniowego puree, ugotujemy ją w kilka chwil. Aby zupa nabrała bardziej egzotycznego charakteru, zwykłą śmietankę możemy zastąpić mlekiem kokosowym. Smacznego:)

Polecam też:
zupę dyniową z fetą,
zupę dyniowo-pomidorową,
zupę dyniowo-paprykową

mała dynia piżmowa,
2-3 marchewki,
5-8 szklanek domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego,
cebula,
gruby plaster imbiru,
2 ząbki czosnku,
kilka łyżek śmietanki (18, 30 lub 36%),
przyprawy do smaku: ok. 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala, łyżeczka curry, 1/3 łyżeczki kurkumy, słodka i ostra papryka, sól, pieprz
opcjonalnie kilka łyżek soku z pomarańczy (do smaku)
grzanki, sezam do posypania zupy, kilka łyżek świeżych ziół (natka pietruszki, kolendra lub szczypiorek)

Cebulę, czosnek i imbir posiekać. Dynię i marchew pokroić w grubą kostkę. Smażyć przez kilka minut na niewielkiej ilości tłuszczu, dodać przyprawy, smażyć minutę (na początek dodać mniej przypraw - zupa z czasem będzie ostrzejsza). Zalać całość bulionem (ilość bulionu zależy od tego, jak gęstą lubimy zupę). Gotować do miękkości składników. Zmiksować na krem i ewentualnie doprawić do smaku. Dodać sok z pomarańczy i śmietankę. Podawać z grzankami i sezamem.

ENGLISH:

small butternut squash (diced),
2-3 carrots (diced),
5-8 cups of homemade chicken or vegetable stock,
1 onion (diced),
2 cloves of garlic (diced),
big slice of ginger (diced),
few Tbsp of heavy cream or coconut milk,
seasonings to taste: approx. 1/2 tsp of garam masala, 1 tsp of curry, 1/3 tsp of turmeric, sweet and hot pepper, salt and pepper,
few Tbp of orange juice (optional),
homemade croutons, sesame seeds, fresh herbs (parsley, cilantro or chive)

Heat a small amount of oil in a pan, add the vegetables and cook, stirring, for few minutes. Add the spices (add less at the beginning, because the soup will be spicier in time) and cook for additional minute. Cover with stock and simmer on low heat, until tender (the amount of liquid depends on preferable thickness of the soup). Blend and season to taste. Add the orange juice and heavy cream. Sprinkle with sesame seeds and fresh herbs. Serve with croutons. Enjoy:)


51 komentarzy:

  1. pyszna zupa,. u mnie dziś mróz to się przyda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smacznie :D Lubię zupę dyniową :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda, piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. So nice!

    ** Join Love, Beauty Bloggers on facebook. A place for beauty and fashion bloggers from all over the world to promote their latest posts!


    BEAUTYEDITER.COM

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakoś mega fanką takich zupek nie jestem ale może bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super zupka. Alternatywa fajna dla klasycznej dyniowej. Podoba mi się. Na pewno bardzo smaczna. Piszę się na porcyjkę, dziś na podwieczorek :)
    Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie zupki kremy, dlatego muszę wypróbować :)
    zapraszamy w wolnej chwili :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda tak, że z pewnością bym się jej nie oparła :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda apetycznie i chętnie takiej zupy bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszna zupa. W sam raz na taką "przejściową" pogodę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. That sounds and looks so nice and healthy!
    Have a good week

    OdpowiedzUsuń
  12. Dynia, jakoś nie mój smak..:/

    OdpowiedzUsuń
  13. oh!! this looks so delicious, thanks for sharing
    i like it when there is veg receipts
    have a nice day
    Best

    OdpowiedzUsuń
  14. Pychotka ;) W sam raz na tą jeszcze zimną pogodę ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda apetycznie, jednak ostatnio jadłam i mi nie zasmakowała.

    OdpowiedzUsuń
  16. It looks healthy and delicious, Natalia! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. chętnie bym zjadła <3 :D

    Pozdrawiam i życzę miłego tygodnia :)
    ANRU,

    OdpowiedzUsuń
  18. Dynie wielbimy i taki krem to zawsze nam będzie smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Yummy, this looks so delicious! :)

    Have a nice day!

    annashines.com

    OdpowiedzUsuń
  20. Taką zupka bym nie pogardziła, zjadłabym

    OdpowiedzUsuń
  21. jaka słodziaszna piękny kolorek;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Połączenia dyni i marchewki jeszcze nie widziałam. Chętnie wyproboje !

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo lubię zupki w zimie ;) Rozgrzewają :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Też planuję dyniową w najbliższy weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Marchewka nie dla mnie, ale jakie piękne zdjęcie, aż nabieram ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Nigdy nie miałam okazji jeść takiej zupy. Ale bardzo ciekawi mnie jej smak:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Jestem na tak! Mniam!! :-)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Karolina

    OdpowiedzUsuń
  28. Zawsze do zupy dyniowej dodaję trochę marchewki ona wtedy zmienia troszkę smak. Dlatego tym, którzy jeszcze tego nie próbowali szczerze to polecam.

    OdpowiedzUsuń
  29. Taką zupę to ja zawsze chętnie zjem. Pyszna, zdrowa a kolor zachęca :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Przekonałaś mnie, chętnie zjadłabym Twoja zupę na jutrzejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  31. takie aromatycznie zupy w klimacie indyjskim to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Od kiedy odkryłam dynię, uwielbiam wszystko co dyniowe. Chętnie więc spróbuję tej zupy - w połączeniu z marchewką musi być naprawdę cudowna.

    OdpowiedzUsuń
  33. Hahaha znowu dynia i moje utrapienie z jej krojeniem ;) Ale wyglada przepysznie! Uwielbiam zarowno zupe dyniowa jak i marchewkowa, a ich polaczenie moze byc prawdziwa petardą!

    OdpowiedzUsuń
  34. zupa pierwsza klasa; kiedyś nie lubiłam dyni a teraz się do niej powoli przekonuję

    OdpowiedzUsuń
  35. uwielbiam takie zupy, a ta prezentuje się przepysznie :)

    PS piękny, wiosenny szablon :) w wolnej chwili zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Lubię zupy kremy, muszę spróbować tej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Wygląda pysznie, bardzo lubię zupy dyniowe. :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Zupa krem z dyni jest świetna :) Robiłem dość podobnie, tyle że z dodatkiem pomarańczy :) Z pewnością jeszcze przyrządzę zupę dyniową na obiad :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  39. Great photo, Natalia! butternut squash is one of my favorite things and this soup looks really good!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger