Wiosna zbliża się coraz większymi krokami, ale wciąż potrzebujemy pysznych, rozgrzewających potraw. Dziś aromatyczna, pikantna zupa z dyni piżmowej i marchewki z dodatkiem wspaniałych indyjskich przypraw. Do jej przygotowania sprawdzi się każdy rodzaj dyni, a jeśli skorzystamy z zapasów domowego, dyniowego puree, ugotujemy ją w kilka chwil. Aby zupa nabrała bardziej egzotycznego charakteru, zwykłą śmietankę możemy zastąpić mlekiem kokosowym. Smacznego:)
Polecam też:
zupę dyniową z fetą,
zupę dyniowo-pomidorową,
zupę dyniowo-paprykową
mała dynia piżmowa,
2-3 marchewki,
5-8 szklanek domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego,
cebula,
gruby plaster imbiru,
2 ząbki czosnku,
kilka łyżek śmietanki (18, 30 lub 36%),
przyprawy do smaku: ok. 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala, łyżeczka curry, 1/3 łyżeczki kurkumy, słodka i ostra papryka, sól, pieprz
opcjonalnie kilka łyżek soku z pomarańczy (do smaku)
grzanki, sezam do posypania zupy, kilka łyżek świeżych ziół (natka pietruszki, kolendra lub szczypiorek)
Cebulę, czosnek i imbir posiekać. Dynię i marchew pokroić w grubą kostkę. Smażyć przez kilka minut na niewielkiej ilości tłuszczu, dodać przyprawy, smażyć minutę (na początek dodać mniej przypraw - zupa z czasem będzie ostrzejsza). Zalać całość bulionem (ilość bulionu zależy od tego, jak gęstą lubimy zupę). Gotować do miękkości składników. Zmiksować na krem i ewentualnie doprawić do smaku. Dodać sok z pomarańczy i śmietankę. Podawać z grzankami i sezamem.
ENGLISH:
small butternut squash (diced),
2-3 carrots (diced),
5-8 cups of homemade chicken or vegetable stock,
1 onion (diced),
2 cloves of garlic (diced),
big slice of ginger (diced),
few Tbsp of heavy cream or coconut milk,
seasonings to taste: approx. 1/2 tsp of garam masala, 1 tsp of curry, 1/3 tsp of turmeric, sweet and hot pepper, salt and pepper,
few Tbp of orange juice (optional),
homemade croutons, sesame seeds, fresh herbs (parsley, cilantro or chive)
Heat a small amount of oil in a pan, add the vegetables and cook, stirring, for few minutes. Add the spices (add less at the beginning, because the soup will be spicier in time) and cook for additional minute. Cover with stock and simmer on low heat, until tender (the amount of liquid depends on preferable thickness of the soup). Blend and season to taste. Add the orange juice and heavy cream. Sprinkle with sesame seeds and fresh herbs. Serve with croutons. Enjoy:)
pyszna zupa,. u mnie dziś mróz to się przyda:)
OdpowiedzUsuńUlubiona mojej córki :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie :D Lubię zupę dyniową :D
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie :D
OdpowiedzUsuńSo nice!
OdpowiedzUsuń** Join Love, Beauty Bloggers on facebook. A place for beauty and fashion bloggers from all over the world to promote their latest posts!
BEAUTYEDITER.COM
Jakoś mega fanką takich zupek nie jestem ale może bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńSuper zupka. Alternatywa fajna dla klasycznej dyniowej. Podoba mi się. Na pewno bardzo smaczna. Piszę się na porcyjkę, dziś na podwieczorek :)
OdpowiedzUsuńPozdrowionka! :)
Wspaniała zupka :-)
OdpowiedzUsuńdostojna;D
UsuńUwielbiam takie zupki kremy, dlatego muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńzapraszamy w wolnej chwili :)
wygląda tak, że z pewnością bym się jej nie oparła :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie i chętnie takiej zupy bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńPyszna zupa. W sam raz na taką "przejściową" pogodę :)
OdpowiedzUsuńThat sounds and looks so nice and healthy!
OdpowiedzUsuńHave a good week
Dynia, jakoś nie mój smak..:/
OdpowiedzUsuńoh!! this looks so delicious, thanks for sharing
OdpowiedzUsuńi like it when there is veg receipts
have a nice day
Best
Pychotka ;) W sam raz na tą jeszcze zimną pogodę ;)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie, jednak ostatnio jadłam i mi nie zasmakowała.
OdpowiedzUsuńIt looks healthy and delicious, Natalia! :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńchętnie bym zjadła <3 :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę miłego tygodnia :)
ANRU,
Ładnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDynie wielbimy i taki krem to zawsze nam będzie smakował :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy krem :)
OdpowiedzUsuńYummy, this looks so delicious! :)
OdpowiedzUsuńHave a nice day!
annashines.com
Taką zupka bym nie pogardziła, zjadłabym
OdpowiedzUsuńjaka słodziaszna piękny kolorek;)
OdpowiedzUsuńPołączenia dyni i marchewki jeszcze nie widziałam. Chętnie wyproboje !
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zupki w zimie ;) Rozgrzewają :)
OdpowiedzUsuńTeż planuję dyniową w najbliższy weekend :)
OdpowiedzUsuńPychotka!
OdpowiedzUsuńMarchewka nie dla mnie, ale jakie piękne zdjęcie, aż nabieram ochoty :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie miałam okazji jeść takiej zupy. Ale bardzo ciekawi mnie jej smak:)
OdpowiedzUsuńJestem na tak! Mniam!! :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Karolina
Zawsze do zupy dyniowej dodaję trochę marchewki ona wtedy zmienia troszkę smak. Dlatego tym, którzy jeszcze tego nie próbowali szczerze to polecam.
OdpowiedzUsuńTaką zupę to ja zawsze chętnie zjem. Pyszna, zdrowa a kolor zachęca :)
OdpowiedzUsuńPrzekonałaś mnie, chętnie zjadłabym Twoja zupę na jutrzejszy obiad :)
OdpowiedzUsuńtakie aromatycznie zupy w klimacie indyjskim to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńOd kiedy odkryłam dynię, uwielbiam wszystko co dyniowe. Chętnie więc spróbuję tej zupy - w połączeniu z marchewką musi być naprawdę cudowna.
OdpowiedzUsuńHahaha znowu dynia i moje utrapienie z jej krojeniem ;) Ale wyglada przepysznie! Uwielbiam zarowno zupe dyniowa jak i marchewkowa, a ich polaczenie moze byc prawdziwa petardą!
OdpowiedzUsuńMoje ulubione smaki :)
OdpowiedzUsuńzupa pierwsza klasa; kiedyś nie lubiłam dyni a teraz się do niej powoli przekonuję
OdpowiedzUsuńAle pyszność! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie zupy, a ta prezentuje się przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPS piękny, wiosenny szablon :) w wolnej chwili zapraszam do siebie :)
Lubię zupy kremy, muszę spróbować tej wersji :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, bardzo lubię zupy dyniowe. :)
OdpowiedzUsuńZupa krem z dyni jest świetna :) Robiłem dość podobnie, tyle że z dodatkiem pomarańczy :) Z pewnością jeszcze przyrządzę zupę dyniową na obiad :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Great photo, Natalia! butternut squash is one of my favorite things and this soup looks really good!
OdpowiedzUsuńWOW so simple and amazing recipe <3 thanks
OdpowiedzUsuńhttps://medium.com/@zairk89.zk/nerve-align-reviews-neuropathy-relief-does-it-really-work-27c701fb4966