Dziś proponuję błyskawiczne danie, które jest bardzo popularne we Włoszech. Arrabiata to aromatyczny, pikantny sos pomidorowy, będący idealnym dodatkiem do makaronu. U mnie w wersji mniej popularnej, ale bogatszej - z delikatnym mintajem. Do przygotowania tego przepisu zainspirowała mnie moja ukochana gotująca Włoszka, Laura Vitale. Polecam na szybki, postny obiad, smacznego:)
3 małe filety ryby o białym mięsie,
puszka pomidorów (można też użyć przecieru),
ok. szklanki bulionu rybnego, ew. wody,
opcjonalnie czubata łyżeczka koncentratu,
duża cebula,
2-3 duże ząbki czosnku,
duża szczypta suszonego chili (u mnie chili od Skworcu),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, oregano,
garść świeżej bazylii lub pietruszki,
makaron do podania
Na patelni zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać drobno posiekany czosnek i chili. Smażyć minutę. Zalać pomidorami z puszki i bulionem, doprawić, dodać koncentrat. Gotować około 10 minut. Do gotującego się sosu włożyć płaty ryby, gotować na małym ogniu do miękkości i rozpadnięcia filetów. Sos wymieszać z makaronem, posypać świeżymi ziołami.
ENGLISH:
3 small, white meat fish fillets,
1 can of tomatoes (or passata),
approx. 1 cup of fish stock or water,
1 heaping tsp of tomato paste,
1 big onion,
2-3 big cloves of garlic,
a big pinch of chili flakes,
seasonings to taste: salt, pepper, thyme, oregano,
a handful of fresh basil or parsley,
cooked pasta
Heat a small amount of oil in a pan, add finely chopped onion and cook, stirring, for few minutes. Add finely chopped garlic, cook for a minute. Pour the stock all over, add tomatoes with their liquid and tomato paste. Season to taste. Simmer on low heat for about 10 minutes. Place the fish in a sauce, simmer for additional 10-15 minutes, until soft and flaky. Toss the sauce with pasta and fresh herbs. Enjoy:)
Lubię dania z ryba:)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :) Tak podaną rybkę bardzo chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię arrabiatę :)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam mniam! :D Ja dziś też na obiad mam makaron ale z innym sosem :D
OdpowiedzUsuńtakie obiady bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńDanie całkiem podobne do Spaghetti Bolognese :) Ta wersja dania wygląda bardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Świetna propozycja na szybkie danie. Czyli nawet będą zapracowaną osobą można znaleźć czas na gotowanie. I Ty to udowadniasz!
OdpowiedzUsuńIdealna propozycja na dzisiejszy obiad. Jak zwykle narobiłaś mi smaka tymi pysznościami. Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńHave never had a fish arrabiata...it surely looks very delicious!
OdpowiedzUsuńIntersting idea to make an arrabita with fish. I could try a vegan version and add alges instead of the fish :) I hope you are doing good and having a good weekend!?
OdpowiedzUsuńSending much love!
Xx
Rosa Larissa Klara
conscious lifestyle of mine
Nie przepadam za daniami z rybami, chyba że zwykłe filety bez niczego.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Jednak ja wolałabym w łagodniejszej wersji, ponieważ nie lubię ostrych potraw. :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią wypróbuje w najbliższym czasie
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda, a dodatek bazylii lubię bardzo :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. :) Wersji z rybą jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam dania, które mają w sobie ryby :-) Na pewno by mi smakowało!
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda chętnie bym spróbowała:-)
OdpowiedzUsuńJuż nazwa mi się podoba, a makaron mogę jeść codziennie:-)
OdpowiedzUsuńAleż to pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńThat looks so good!
OdpowiedzUsuńHave a nice weekend
O matko ♥ zjadłabym !!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńIt looks beautiful and delicious, Natalia!
OdpowiedzUsuńKocham makarony :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja:)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis!
OdpowiedzUsuńchetnie wypróbuje:)
Pyszne! Często nie mam pomysłu z czym zjeść rybkę, a ta propozycja jest doskonała :D
OdpowiedzUsuńMakaron z sosem pomidorowym z rybą! To musi być genialne <3 Same moje ulubione składniki, więc myślę, że zaraz po świętach wypróbuję to danie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten sos! Chociaż zwykle z mięsem ;)
OdpowiedzUsuńTakiego jakby spaghetti z rybą jeszcze nie jadłyśmy :P
OdpowiedzUsuńale pyszne danie!
OdpowiedzUsuńtakie obiady to ja bardzo lubię! :)
OdpowiedzUsuńahhh this Looks so tasty,
OdpowiedzUsuńI have to admit, that I love all Kinds of noodles :D
definetly have to try this fish-recepie out.
with love your AMELY ROSE
Uwielbiam makarony pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie <3
OdpowiedzUsuńhttp://xthy.blogspot.com/
Absolutely wonderful!
OdpowiedzUsuńBEAUTYEDITER.COM
Apetycznie wygląda :) Uwielbiam nazwę arrabiata - to "rr" zawsze mnie odstresuje :)
OdpowiedzUsuńbardzo chętnie się poczęstuje <3
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńLubię ten sos, ale z rybką jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńCiekawe jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryby, więc muszę koniecznie wypróbować Twój przepis!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis!
OdpowiedzUsuń