biszkopt:
4 jajka,
100 g mąki,
1/3 szklanki cukru,
ok. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
łyżka oleju,
2 łyżki kakao,
masa kokosowa:
250 ml mleka,
200 g masła,
1/2 szklanki cukru pudru,
300 g wiórków kokosowych
polewa:
200 g czekolady (ciemnej lub mlecznej),
100 g śmietanki kremówki
kilka łyżek mocnej herbaty do nasączenia ciasta
Ubić pianę z białek, stopniowo dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować. Pianę posypać delikatnie mąką i proszkiem, dokładnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Na końcu dodać olej. Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy (20x30 cm). Piec 25-30 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
Masa kokosowa: rozpuścić mleko z masłem i cukrem, wmieszać wiórki. Wyłożyć na upieczone i nasączone herbatą ciasto. Wyrównać wierzch.
Czekoladę rozpuścić ze śmietanką. Oblać gotowe ciasto, schłodzić.
Przepis znalazłam tutaj.
ENGLISH:
for the sponge cake:
4 eggs (4 yolks and 4 whites),
100 g of flour,
1/2 tsp of baking powder,
1/3 cup of sugar (cup=250 ml),
1 Tbsp of oil,
2 Tbsp of cocoa powder
for the coconut filling:
250 ml of milk,
200 g of butter,
1/2 cup of powdered sugar,
300 g of unsweetened coconut shavings,
for the glaze:
200 g of chocolate (milk or dark),
100 g of heavy cream
few Tbsp of strong tea
Prepare the spong cake: start to beat the egg whites and after a minute, gradually start to add sugar. Beat, until mixture gets shiny and thick. Add yolks and mix. Spinkle the flour and baking powder all over the mixture and gently fold it in. Add the oil and mix well. Place the batter into the baking pan (greased and covered with baking paper; 22x30cm) and bake for about 25 to 30 minutes (180C). Let it cool. Sprinkle with some tea.
Heat the milk with sugar and butter, until it melts. Add coconut shavings and mix well. Spread it evenly all over the cake.
Melt the chocolate with heavy cream. Pour it over the coconut layer. Place in a fridge for few hours and let it set. Enjoy:)
See the original recipe.
Kokos i czekolada połączenie wyśmienite ! :)
OdpowiedzUsuńaż ślina leci:)
UsuńThis looks so good! Thank you so much for sharing, Natalia.
OdpowiedzUsuńPiękne Ci wyszło :)
OdpowiedzUsuńja chcę zrobić takie na święta:)
UsuńOmamom! :) Palce lizać :]
OdpowiedzUsuńThis looks utterly delicious! That coconut filling is definitely a winner in my book.
OdpowiedzUsuńNiesamowicie apetyczne ;D Idealne dla wielbicieli mocno kokosowych smaków i ciężko mu się oprzeć:D
OdpowiedzUsuńRobię podobnie - jest mega pyszne :) Idealnie Ci wyszło :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie cudowne:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho, uwielbiam kokosowe smaki :-)
OdpowiedzUsuńOh, that looks so lovely :)
OdpowiedzUsuńHave a good evening
Uwielbiam te batoniki, więc ciasto na pewno tez jest pyszne!
OdpowiedzUsuńGodzina 21 a ty mi robisz smaka na słodkie :P
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda obłędnie! Chyba skusimy się zrobić na Święta :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta. To zjadłabym z wielką chęcią! :)
OdpowiedzUsuńMój blog
Robiłąm kiedyś,choć z innego przepisu,smakowało nam:)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne. Wszystko z kokosem jest baaardzo dobre :)
OdpowiedzUsuńCiasto bounty to coś, czego chcę spróbować <3
OdpowiedzUsuńmoje ul ulubione :D
OdpowiedzUsuńCóż za wspaniałe ciasto! Super propozycja. Bardzo apetyczne. Lubię czekoladowe smaki w połączeniu z kokosem. Przypadł mi do gustu ten przepis. Z wielką chęcią niebawem go przetestuję. No i prezentuje się tak smakowicie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie! :)
PS: w masie kokosowej po polsku chyba chodziło o wiórki kokosowe, nie czekoladowe
o ludu burczy mi w kiszkach:D
OdpowiedzUsuńuwielbiam koks, muszę wybrukować to ciasto ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam to ciacho, ale dawno nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńMuszę się skusić i upiec :-)
OdpowiedzUsuńMniam, coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńMniaaam już na sam widok słowa bounty - musiałam tu zajrzeć :)
OdpowiedzUsuńmój chłopak byłby w 7 niebie, kocha kokos i wszystko z nim związane :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :).
OdpowiedzUsuńMmmm, coconut. Love it! Terrific looking cake -- thanks.
OdpowiedzUsuńVery nice! Have a lovely Day! 🌻🌻🌻🐣🐣🐣🐣
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to ciasto. Dawno nie jadłam nic czekoladowego :)
OdpowiedzUsuńPycha:)
OdpowiedzUsuńuwielbiamy kokos a bounty to nasze ulubione ciasto:)
Ooo takie pyszne ciasto to bym z chęcią zjadła :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda:)
OdpowiedzUsuńBounty to jeden z moich ulubionych batonów, więc Twoje ciasto byłoby dla mnie prawdziwym ideałem!
OdpowiedzUsuńZjadłabym wszystko! Tak uwielbiam kokos ;)
OdpowiedzUsuńNiebo na talerzu i do tego kokosowe <3 :D
OdpowiedzUsuńAle to pięknie wygląda, szkoda że nie mam w ogóle ręki jeżeli chodzi o kuchnię a co dopiero mówić o pieczeniu :(
OdpowiedzUsuńBatony bounty pożeram. Pysznie wygląda to ciacho :)
OdpowiedzUsuńWow, this looks so good – I need to try it! 😍
OdpowiedzUsuńxx, Eleonora from the outset // personal lifestyle blog
Ciasto przepysznie prezentuje się na tym zdjęciu :) Bardzo uwielbiam różnorodne ciasta :) Przepis jest na tyle prosty, że z chęcią bym spróbował upiec te ciasto :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i życzę wesołych świąt!
Patryk
Uwielbiam połączenie kokosu i czekolady <3
OdpowiedzUsuńDzisiaj robiłam 3-bita. Twój placek wygląda przepysznie :D
Zapraszam http://natalie-forever.blogspot.com
O tak! Moje smaki :)
OdpowiedzUsuńkokos to cos dla mnie, ale czekolada przekreśla to ciasto :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i miłego dnia życzę :)
ANRU,
bounty - mniam! ja będę robiła, ale wersję fit;d
OdpowiedzUsuńSandicious
Pyszne to ciacho, zjadłabym
OdpowiedzUsuńbardzo lubię to ciacho :)
OdpowiedzUsuń