Mazurek czekoladowy |
Polecam również moją babkę w 5 minut z jabłkami i czekoladą:
Mazurek czekoladowy, składniki:
na kruchy spód:
300 g mąki,
200 g zimnego masła,
100 g cukru pudru,
3 żółtka,
200 g zimnego masła,
100 g cukru pudru,
3 żółtka,
prosty krem czekoladowy:
160 g czekolady (u mnie 100 g mlecznej i 60 g gorzkiej, może też być sama gorzka),
100 g śmietanki kremówki,
łyżka masła
garść orzechów włoskich, laskowych, płatków migdałowych (lub innych orzechów)
liofilizowane truskawki (opcjonalnie)
Mazurek czekoladowy, przygotowanie:
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
ENGLISH:
for the crust:
300 g of flour,
200 g of cold butter (diced),
100 g of powdered sugar,
3 egg yolks
simple chocolate filling:
160 g of chocolate ( I've used 100 g of milk chocolate and 60 g of dark chocolate),
100 g of heavy cream,
1 Tbsp of butter
a handful of walnuts, hazelnuts, almond flakes and dehydrated strawberries (or any other nuts or dried fruits of your choice)
Prepare the crust: add butter to the flour and rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the egg yolks and sugar. Form a disc, cover with plastic wrap and chill in the fridge for 30 minutes. Press the pastry into the bottom of the baking tray covered witch baking paper (36x25 cm). Prick with a fork. Optional step: use a part of a pastry to form traditional edges (form two thin ropes for every edge and braid). Place the braids on the edges and seal well. Chill for additional 30 to 40 minutes. Bake for about 20 minutes (200 C) or until golden brown (if there's any air bubbles and the cake is rising unevenly, you can very gently try to pierce the bubble with a fork). Prepare the filling: melt the chocolate with butter and cream. Pour on a shortbread crust. Sprinkle with nuts and dried fruits. Enjoy:)
wygląda bajecznie :) wesołych Świąt :)
OdpowiedzUsuńPięknych Świąt :)
OdpowiedzUsuńMazurek jest pyszny :)
Wspaniały mazurek. Pięknie ozdobiony. I jaki wypasiony. Wygląda jak wiosna. W tym roku moja córka piecze mazurki. Tak więc oczy pocieszę widokiem Twojego mazurka.
OdpowiedzUsuńNa te święta życzę Ci wszystkiego najlepszego, najmilszego... Zdrowych, spokojnych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych :)
Wygląda rewelacyjnie :-)
OdpowiedzUsuńJak zwykle fajna inspiracja. Piękny mazurek. Taki typowo wielkanocny.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
Smakowity:) Wesołych i spokojnych Świąt:)
OdpowiedzUsuńAle ma bogaty wierzch - super wygląda ;)
OdpowiedzUsuńTobie także życzę radosnych i zdrowych świąt ;)
Piękny mazurek, u mnie w tym roku na Święta nie będzie:(
OdpowiedzUsuńZdrowych, radosnych Świat Wielkanocnych :)
Ślicznie wygląda :) Nigdy nie przepadałam za mazurkiem... jak dla mnie zbyt słodkie ;P
OdpowiedzUsuńTradycyjne ciasto na święta <3 Wygląda bosko,nigdy jak upiekę mazurka to nie wygląda w połowie tak dobrze jak Twój,pycha ! <3
OdpowiedzUsuńWczoraj sporo świątecznych wypieków przygotowałam :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny, aż żal kroić! Wesołych świąt!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się genialnie :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt :)
mniam :) uwielbiam mazurki ;)
OdpowiedzUsuńale cudowny:D
OdpowiedzUsuńThat looks so nice!
OdpowiedzUsuńHappy Easter!
I made something similar, but with nutella :-) Yours looks so beautiful and divine!
OdpowiedzUsuńdawno nie jadłam mazurka u mnie raczej takich wypieków się nie robi ale chciałabym spróbować :) wszystkiego najlepszego :)
OdpowiedzUsuńSuper mazurek :-) życzę cudownych, radosnych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych :-)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt ;) ja w tym roku odpuściłam mazurka, bo w zeszłym wyszedł mi twardy jak kamień.. za to postawiłam na babki świąteczne :D
OdpowiedzUsuńJak zawsze kolorowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności! :-) Zdrowych, pogodnych Świąt Wielkanocnych! :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
www.kosmetykiani.pl
This looks so pretty and tasty! Happy Easter, Natalia! :)
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje !
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie! Wygląda obłędnie! Wesołych Świąt! :)
OdpowiedzUsuńJak apetycznie wygląda :) Radosnych i wesołych świąt :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Już się nie mogę doczekać jutra. :D
OdpowiedzUsuńMazurek prezentuje się idealnie <3
OdpowiedzUsuńZdrowych, wesołych i spokojnych Świąt :)
cudownych Świąt :)
OdpowiedzUsuńNatalia Twoje ręce mają chyba jakąś moc ;) Każdy kolejny post jest przepisem na coraz wykwintniejsze dania ;) Wszystko wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńŻyczę Wesołych i zdrowych Świąt Wielkanocnych ;) Dużo radości z prowadzenia bloga ;)
Wygląda znakomicie <3 Wesołych świąt :)
OdpowiedzUsuńwhat lovely shortbread !
OdpowiedzUsuńLook amazing !.
cudny mazurek
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę cudownego tygodnia :)
ANRU,
Ja akurat w tym roku kupiłam mazurek. Nie bardzo lubię ciasto mazurkowe. I dla mnie jest bez sensu męczyć się z mazurkiem a później go wyrzucić. Teraz kupiłam z masą kajmakową. Dość dobry, ale dla mnie za słodki. Muszę coś wykombinować, żeby upiec mazurek taki, który będzie smakowa a jednocześnie będzie robił za mazurek - w tradycyjnym myśleniu.
OdpowiedzUsuńW sam raz do schrupania
OdpowiedzUsuńMazurek wygląda naprawdę obłednie!
OdpowiedzUsuńPrzepiękny! Jeszcze dojadamy jednego pozostałego mazurka ;P
OdpowiedzUsuńPiękny. Ja w tym roku nie zrobiłam :(
OdpowiedzUsuńSuper wyszedł Pani mazurek :) To mój ulubione ciasto świąteczne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk