Placki po węgiersku z kurczakiem |
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na kurczaka:)
Jeśli szukacie przepisu na pożywny obiad, polecam również moją karkówkę po myśliwsku:
Przepis na placki po węgiersku z kurczakiem, składniki:
na placki:
ok. kilograma ziemniaków,
2 duże jajka (osobno żółtka i białka),
duża cebula,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
3 łyżki mąki pszennej,
sól, pieprz
na gulasz:
podwójna pierś kurczaka,
300 g pieczarek,
2 czerwone papryki,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
1-2 szklanki bulionu drobiowego lub wody,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, tymianek, rozmaryn, liść laurowy
ok. kilograma ziemniaków,
2 duże jajka (osobno żółtka i białka),
duża cebula,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
3 łyżki mąki pszennej,
sól, pieprz
na gulasz:
podwójna pierś kurczaka,
300 g pieczarek,
2 czerwone papryki,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
1-2 szklanki bulionu drobiowego lub wody,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, tymianek, rozmaryn, liść laurowy
Przepis na placki po węgiersku z kurczakiem, składniki:
Przygotować gulasz. Na niewielkiej ilości tłuszczu zrumienić pokrojonego w kostkę kurczaka, odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić plasterki pieczarek, posiekaną cebulę i paski papryki. Pod koniec smażenia warzyw dodać drobno posiekany czosnek. Dodać kurczaka i koncentrat, zalać całość płynem. Doprawić. Dusić do miękkości. Placki: ubić białka na sztywno. Ziemniaki i cebulę zetrzeć na małych oczkach. Dodać żółtka i mąkę, wymieszać (w międzyczasie można odlewać nadmiar płynu z ziemniaków). Delikatnie wmieszać pianę z białek i doprawić. Smażyć placki na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Podawać z gulaszem.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
ENGLISH:
for the potato pancakes:
approx. 1 kg of potatoes,
2 large eggs (egg yolks and egg whites separated),
1 big onion,
3 Tbsp of all purpose flour,
3 Tbsp of potato starch,
salt and pepper
for the chicken goulash:
1 big chicken breast, cut into bite size pieces
300 g of button mushrooms, sliced
2 red bell peppers, cut into strips
1 large onion, finely chopped,
2-3 cloves of garlic, finely chopped,
4 heaping Tbsp of tomato paste,
1-2 cups of chicken stock or water,
seasonings to taste: salt, pepper, hot and swett pepper, thyme, rosemary, bay leaf
Prepare the goulash: heat a small amount of oil in a pan, add the chicken. Cook, until golden brown on both sides, set aside. To the same pan add the mushrooms, peppers and onion. Cook, for few minutes and add the garlic. After a minute add the chicken, tomato paste and stock. Season to taste. Simmer on low heat, until tender. Prepare the pancakes: using a finer side of the grater, grate the onion and potatoes. Beat the egg whites, until form stiff peeks. Mix the potatoes with egg yolks, onion, flour and potato starch (you should discard any excess liquid from the potatoes and onion before adding in the rest of ingredients). Season well. Gently fold in the egg whites. Heat some oil in a pan. Fry big pancakes, until golden brown. Serve with chicken goulash.
This looks very tasty, Natalia! Thank you so much for sharing. :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie!:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam placki po węgiersku, pycha. :)
OdpowiedzUsuńPlacki uwielbiam i często robię :) a z kurczakiem są najlepsze.
OdpowiedzUsuńpo węgiersku z kurczakiem? a to nowość!
OdpowiedzUsuńMój syn uwielbia placki, nawet tylko z ketchupem:-)
OdpowiedzUsuńooo proszę placek z keczupem:D
UsuńWspaniałe! bardzo lubię takie placuszki
OdpowiedzUsuńLubie ale w wersji wege :)
OdpowiedzUsuńkocham takie dania:)
OdpowiedzUsuńDawno już nie jadłem placków po węgiersku :) Są jeszcze lepsze niż ze śmietaną i cukrem :) Placki przepysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Ciekawe połączenie - nigdy takich nie jadłam, ale plackami z gulaszem bez mięsa bym nie pogardziła :)
OdpowiedzUsuńPyszne placuszki :) Bardzo lubię takie aromatyczne dania :)
OdpowiedzUsuńPychotka! :D
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuńprzepis zapisany! ląduje w niedzielę na rodzinnym stole <3
OdpowiedzUsuńhttp://czynnikipierwsze.com/
Niebo w gębie! :)
OdpowiedzUsuńTo się nazywa sztuka :D
OdpowiedzUsuńna to bym wpadła do Ciebie i zeżarła:D
OdpowiedzUsuńPlacki po węgiersku bardzo lubię :) Jedno z tych dań, które nigdy mi się nie znudzi :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie :) Bardzo lubię takie ostrzejsze sosy pomidorowe :)
OdpowiedzUsuńZ przeogromną chęcią się piszę na takie pyszności. Wygląda to danie niezwykle apetycznie i zachęcająco.
OdpowiedzUsuńZ pewnością smakuje genialnie. Chcę spróbować.
Pozdrawiam serdecznie :)
Nigdy nie robiłam aż wstyd się przyznać 😀
OdpowiedzUsuńkocham placki ziemniaczane ze wszystkimi dodatkami i solo też:)
OdpowiedzUsuńWiele razy widziałyśmy to danie ale nigdy nie miałyśmy okazji próbować :)
OdpowiedzUsuńmarze o takim obiedzie w tej chwili :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę miłego weekendu :)
ANRU,
Uwielbiam takie pyszności! :)
OdpowiedzUsuńMÓJ BLOG
KONKURS
pyszne
OdpowiedzUsuńPlacki lubię, za paprikas csirke - bo tak ten gulasz z kurczaka nazwany jest na Węgrzech - nigdy nie przepadałam, nawet jak tam mieszkałam to gulasze omijałam - za to ichne naleśniki niebo w gębie - polecam, albo z jabłkiem albo z budyniem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam placki. A te po węgiersku szczególnie. Twoja wersja bardzo mi się podoba. Smakowicie wyglądają i już czuję ich smak :) Serdecznie Ciś pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają <3
OdpowiedzUsuńwspaniały obiad :))
OdpowiedzUsuńObiad idealny:-) ale mi narobiłaś smaku :-)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi ochoty na takie placuszki -:)
OdpowiedzUsuńThat looks like an awesome meal for the weekend!
OdpowiedzUsuńapetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńpycha ;D
OdpowiedzUsuńZapraszam :
unnormall.blogspot.com
Jejku, zawsze znajdę u Ciebie coś, czego nie miałam okazji spróbować! Moja kuchenna inspiracjo :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na nowy post, PAULYENN ♡
Pyszne danie :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńo mamo! ależ to apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńInteresting post! Kiss! 🌻🌻🌻
OdpowiedzUsuńCzęsto robię placki po węgiersku ;)
OdpowiedzUsuńostatnio chodzą za mną placki, ale nie chce mi się ich zrobić :P
OdpowiedzUsuńNastępnym razem wypróbujemy gulasz do placków z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuń