kwietnia 27, 2017

Pstrąg po sycylijsku / Sicilian-Style Baked Trout

Ostatnio mam bardzo mało czasu na gotowanie. W takie dni ratują mnie dania z piekarnika: do blaszki wystarczy wrzucić wybrane warzywa, ziemniaki, mięso lub rybę, a obiad robi się sam. Dziś polecam pieczonego pstrąga łososiowego po sycylijsku z pieczonymi pomidorami i bakłażanem. Inspirację znalazłam w jednej z książek Jamiego Olivera. Polecam na zdrowy, szybki obiad. Smacznego:)

2 filety pstrąga łososiowego,
mały bakłażan,
2 małe pomidory,
2 gałązki selera naciowego,
duża cebula,
kilka ząbków czosnku,
garść oliwek,
garść orzeszków piniowych (polecam Skworcu),
sok z jednej pomarańczy (dodatkowo można użyć też skórki),
garść rukoli lub roszponki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek, słodka i ostra papryka, suszona bazylia, tymianek, rozmaryn

Pstrąga pozbawić skóry i pokroić na mniejsze kawałki. Bakłażana, seler i pomidory pokroić w plastry, cebulę w piórka. Na blaszce ułożyć warzywa, oliwki, orzeszki i całe ząbki czosnku (nieobrane, po upieczeniu można wyciskać je ze skórki), przyprawić, polać odrobiną oliwy i 1/3 soku z pomarańczy, wymieszać. Piec w 200 stopniach około 30 minut. Pstrąga przyprawić, polać sokiem z pomarańczy. Do warzyw dołożyć kawałki ryby, piec około 15 minut lub do miękkości. Posypać rukolą lub roszponką, opcjonalnie polać dodatkową porcją soku. Podawać z ryżem lub chrupiącym pieczywem.

ENGLISH 

2 salmon trout fillets (without the skin),
1 small eggplant,
2 small tomatoes,
2 stalks of celery,
1 big onion,
few cloves of garlic,
a handful of olives,
a handful of pine nuts,
juice from one orange (you can add orange zest as well)
a handful of arugula or lamb's lettuce
seasonings to taste: salt, pepper, hot and sweet pepper, dry basil, rosemary, thyme, granulated garlic

Cut the fish into smaller pieces. Slice the  tomatoes, celery, onion and eggplant. Place the vegetables into the baking pan, add olives, pine nuts and cloves of garlic. Season well, add 1/3 of an orange juice and some olive oil, mix. Bake for about 30 minutes (200C). Season the fish and cover with orange juice.  Add the fish on top of the vegetables and bake for additional 15 minutes or until tender. Sprinkle with lettuce. Serve with rice or crusty bread. Enjoy:)

Recipe by Jamie Oliver



42 komentarze:

  1. That looks really good, especially with the basil topping!
    Have a good day

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, z samego rana takie pyszności serwujesz :) Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowicie apetycznie wygląda :) Zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jami ma super przepisy i do tego wydaje się mega sympatyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubie pstrąga z warzywami. Bardzo ciekawie wygląda Twój przepis i smacznie 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne danie. Ryba z piekarnika zawsze mi bardziej smakuje, a w towarzystwie pieczonych warzyw to już w ogóle mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda bosko@ :D aż mi się zachciało obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha pycha i jeszcze raz pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. It looks delicious, Natalia! I would love baked trout!

    OdpowiedzUsuń
  10. To prawda, że dania z piekarnika są świetne, bo i szybko i zdrowo można je przyrządzić. Bardzo pięknie podałaś swojego pstrąga. Pysznie wygląda i niezwykle kusząco...

    OdpowiedzUsuń
  11. Potrawy Jamiego zawsze się świetnie sprawdzają. Pstrąg prezentuje się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wow my favourite fish! This looks absolutely divine!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja zawsze w piątek wcinam łososia, także jutro wypróbuję Twój przepis nie na pstrągu łososiowym, a łososiu! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wprost przepadam za pstrągiem! Wszelkie wariancje na jego temat jak najbardziej lubię! Przepis świetny.
    Uwielbiam :)
    Pozdrowionka cieplutkie! Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  15. absolutely mouth watering .
    i love fish but due to hotness we eat only in winters mostly

    OdpowiedzUsuń
  16. Mmmm ale mamy ochotę na takiego pstrąga :) Z takimi dodatkami to już w ogóle ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. A ja właśnie czekam na dostawę świeżutkich pstrągów

    OdpowiedzUsuń
  18. Jakie pyszności, chętnie bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam takie ryby. Właśnie dzisiaj kupiłam pstrąga łososiowego i również trafi z warzywami do piekarnika. Czytasz w moich myślach Natalia. Bardzo fajna propozycja, chętnie wypróbuję z selerem naciowym, bo tak jeszcze nie zapiekałam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. mmm pychotka ;D

    Zapraszam :
    unnormall.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  21. Niestety dania z rybami nie przemawiają do mnie...

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam ryby w każdej postaci, mniam. :)

    OdpowiedzUsuń
  23. całość wygląda apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ja jestem na etapie oglądania JO o posiłkach w 15 minut.
    Lubie ryby, więc zdecydowanie jest to propozycja dla mnie.
    Trzeba spróbować w taki sposób, bo zawsze pstrąga piekę w folii z dodatkiem koperku.

    OdpowiedzUsuń
  25. Będę robić, wygląda cudownie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Alez pysznie wygląda, wspaniale przyrządzona rybka

    OdpowiedzUsuń
  27. Bardzo mi się podoba taki sposób przyrządzenia ryby :) Bardzo lubię rybę podaną w ten sposób, jak zostało pokazane na zdjęciu w tym poście.

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger