Ostatnio mam bardzo mało czasu na gotowanie. W takie dni ratują mnie dania z piekarnika: do blaszki wystarczy wrzucić wybrane warzywa, ziemniaki, mięso lub rybę, a obiad robi się sam. Dziś polecam pieczonego pstrąga łososiowego po sycylijsku z pieczonymi pomidorami i bakłażanem. Inspirację znalazłam w jednej z książek Jamiego Olivera. Polecam na zdrowy, szybki obiad. Smacznego:)
2 filety pstrąga łososiowego,
mały bakłażan,
2 małe pomidory,
2 gałązki selera naciowego,
duża cebula,
kilka ząbków czosnku,
garść oliwek,
garść orzeszków piniowych (polecam Skworcu),
sok z jednej pomarańczy (dodatkowo można użyć też skórki),
garść rukoli lub roszponki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek, słodka i ostra papryka, suszona bazylia, tymianek, rozmaryn
Pstrąga pozbawić skóry i pokroić na mniejsze kawałki. Bakłażana, seler i pomidory pokroić w plastry, cebulę w piórka. Na blaszce ułożyć warzywa, oliwki, orzeszki i całe ząbki czosnku (nieobrane, po upieczeniu można wyciskać je ze skórki), przyprawić, polać odrobiną oliwy i 1/3 soku z pomarańczy, wymieszać. Piec w 200 stopniach około 30 minut. Pstrąga przyprawić, polać sokiem z pomarańczy. Do warzyw dołożyć kawałki ryby, piec około 15 minut lub do miękkości. Posypać rukolą lub roszponką, opcjonalnie polać dodatkową porcją soku. Podawać z ryżem lub chrupiącym pieczywem.
ENGLISH
2 salmon trout fillets (without the skin),
1 small eggplant,
2 small tomatoes,
2 stalks of celery,
1 big onion,
few cloves of garlic,
a handful of olives,
a handful of pine nuts,
juice from one orange (you can add orange zest as well)
a handful of arugula or lamb's lettuce
seasonings to taste: salt, pepper, hot and sweet pepper, dry basil, rosemary, thyme, granulated garlic
Cut the fish into smaller pieces. Slice the tomatoes, celery, onion and eggplant. Place the vegetables into the baking pan, add olives, pine nuts and cloves of garlic. Season well, add 1/3 of an orange juice and some olive oil, mix. Bake for about 30 minutes (200C). Season the fish and cover with orange juice. Add the fish on top of the vegetables and bake for additional 15 minutes or until tender. Sprinkle with lettuce. Serve with rice or crusty bread. Enjoy:)
Recipe by Jamie Oliver
kwietnia 27, 2017
Pstrąg po sycylijsku / Sicilian-Style Baked Trout
AUTOR:
Natalia
bakłażan
,
daniarybne
,
lato
,
łosoś
,
oliwki
,
orzeszki piniowe
,
pomidory
,
pstrąg
,
ryba
,
sałata
,
Skworcu
,
warzywa
,
współpraca
That looks really good, especially with the basil topping!
OdpowiedzUsuńHave a good day
Mniam, z samego rana takie pyszności serwujesz :) Miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie apetycznie wygląda :) Zjadłabym z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńsmakowita propozycja:)
OdpowiedzUsuńi zdrowa:)
UsuńJami ma super przepisy i do tego wydaje się mega sympatyczny :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie :-)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne danie :-)
OdpowiedzUsuńLubie pstrąga z warzywami. Bardzo ciekawie wygląda Twój przepis i smacznie 😊
OdpowiedzUsuńAh, wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńPyszne danie. Ryba z piekarnika zawsze mi bardziej smakuje, a w towarzystwie pieczonych warzyw to już w ogóle mniam :D
OdpowiedzUsuńwygląda bosko@ :D aż mi się zachciało obiadu :)
OdpowiedzUsuńPycha pycha i jeszcze raz pycha!
OdpowiedzUsuńIt looks delicious, Natalia! I would love baked trout!
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńTo prawda, że dania z piekarnika są świetne, bo i szybko i zdrowo można je przyrządzić. Bardzo pięknie podałaś swojego pstrąga. Pysznie wygląda i niezwykle kusząco...
OdpowiedzUsuńPotrawy Jamiego zawsze się świetnie sprawdzają. Pstrąg prezentuje się bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńwow my favourite fish! This looks absolutely divine!
OdpowiedzUsuńJa zawsze w piątek wcinam łososia, także jutro wypróbuję Twój przepis nie na pstrągu łososiowym, a łososiu! :)
OdpowiedzUsuńNhammmy, looks beautiful
OdpowiedzUsuńKiss kiss.*Jo
Jo & Company Style
Wprost przepadam za pstrągiem! Wszelkie wariancje na jego temat jak najbardziej lubię! Przepis świetny.
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
Pozdrowionka cieplutkie! Miłego weekendu :)
Wygląda to obłędnie :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności :-)
OdpowiedzUsuńabsolutely mouth watering .
OdpowiedzUsuńi love fish but due to hotness we eat only in winters mostly
Cudownie to wygląda ❣
OdpowiedzUsuńMmmm ale mamy ochotę na takiego pstrąga :) Z takimi dodatkami to już w ogóle ;)
OdpowiedzUsuńA ja właśnie czekam na dostawę świeżutkich pstrągów
OdpowiedzUsuńJakie pyszności, chętnie bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ryby. Właśnie dzisiaj kupiłam pstrąga łososiowego i również trafi z warzywami do piekarnika. Czytasz w moich myślach Natalia. Bardzo fajna propozycja, chętnie wypróbuję z selerem naciowym, bo tak jeszcze nie zapiekałam :)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńpysznie i zdrowo:)
OdpowiedzUsuńInteresting post! Kiss 🌷🌷🌷
OdpowiedzUsuńmmm pychotka ;D
OdpowiedzUsuńZapraszam :
unnormall.blogspot.com
Niestety dania z rybami nie przemawiają do mnie...
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryby w każdej postaci, mniam. :)
OdpowiedzUsuńcałość wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńJa jestem na etapie oglądania JO o posiłkach w 15 minut.
OdpowiedzUsuńLubie ryby, więc zdecydowanie jest to propozycja dla mnie.
Trzeba spróbować w taki sposób, bo zawsze pstrąga piekę w folii z dodatkiem koperku.
Będę robić, wygląda cudownie ! :)
OdpowiedzUsuńAlez pysznie wygląda, wspaniale przyrządzona rybka
OdpowiedzUsuńAle pycha, super danie obiadowe.
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale:)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba taki sposób przyrządzenia ryby :) Bardzo lubię rybę podaną w ten sposób, jak zostało pokazane na zdjęciu w tym poście.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk