kwietnia 24, 2017

Zupa wiosenna z zielonych warzyw / Spring Green Vegetable Soup

Chyba każdy z nas marzy już o ciepłej, prawdziwej wiośnie. Na przekór brzydkiej pogodzie proponuję dziś delikatną, wiosenną zupę pełną zielonych warzyw - być może przywoła trochę ciepła:). W mojej jarzynowej znalazły się jarmuż, groszek, fasolka i cukinia, ale sprawdzą się wszelkie inne zieloności (szpinak,bazylia, bób, zielona papryka). Aby zupa była bardziej pożywna, podałam ją z komosą ryżowa, która jest świetnym źródłem białka. Dodatek świeżego koperku i natki pietruszki sprawi, że będzie też bardzo aromatyczna. Smacznego:)

ok. 2 l domowego bulionu drobiowego,
pół małej cukinii,
pół marchewki,
1/2 szklanki groszku,
garść zielonej fasolki szparagowej,
garść jarmużu,
mały por,
2 ząbki czosnku,
kilka łyżek świeżego koperku i natki pietruszki
sól, pieprz, tymianek do smaku,
szklanka ugotowanej komosy ryżowej (u mnie komosa od Skworcu)

Cukinię i marchewkę pokroić w kostkę. Smażyć z plasterkami pora na niewielkiej ilości tłuszczu. Po kilku minutach dodać drobno posiekany czosnek. Doprawić. Zalać całość bulionem, dodać fasolkę szparagową. Gotować do miękkości warzyw. Na dwie minuty przed końcem gotowania dodać groszek i jarmuż oraz świeże zioła. Do miseczek nałożyć porcję komosy, zalać zupą.

ENGLISH:

approx. 2 l of homemade chicken stock,
1/2 of a zucchini,
1/2 of a carrot,
1/2 cup of peas,
a handful of green beans,
a handful of kale,
1 small leek,
2 cloves of garlic,
few Tbsp of fresh dill and parsley,
salt, pepper, thyme (to taste),
1 cup of cooked quinoa

Heat a small amount of oil in a pan, add diced carrots, zucchini and sliced leek. After few minutes add  finely chopped garlic. Season well. Pour in the stock, add green beans and simmer on low heat, until almost tender. Add the peas, herbs and kale, cook for additional 2 minutes. Place some quinoa in a bowl and pour the soup. Enjoy:)


45 komentarzy:

  1. Wow, It looks absolutley healthy and delicious <3

    everydayema.blogspot.ba

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczna zupka :) W sam raz na chłodne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wish I could still find fresh kale at this time of year...you don't even see cauliflowers in the supermarket now :-(( Your green soup looks very fresh, light yet flavourful and delicious.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem fanką zupek na dużej ilości warzyw, więc to przepis z pewnością dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jaka intensywna w kolorze, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. fajowa ta zupa, taka mocno wiosenna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Musi być pyszna!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wiosnyyyy już chcemy - i na talerzu i za oknem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Za oknem wiosny nie widać, więc przynajmniej można ją sobie zafundować na talerzu! Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawa zupa, nigdy takiej nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Znakomita zupka i zdecydowanie przypomina o gdzieś zagubionej wiośnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Hi dear! Thanks for your comment in my blog:)
    I'm following you now!
    HAPPY WEEK
    xoxo
    http://stylishpatterns.blogspot.com.es

    OdpowiedzUsuń
  13. Hi dear! Thanks for your comment in my blog:)
    I'm following you now!
    HAPPY WEEK
    xoxo
    http://stylishpatterns.blogspot.com.es

    OdpowiedzUsuń
  14. It looks wholesome, colourful and delicious, Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  15. Prawdziwa wiosna na talerzu. Już się nie mogę doczekać świeżych warzywek. Szczególnie fasolki :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszna i zdrowa zupa! A do tego prezentuje się wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie jadłam nigdy takiej zupki, ale wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  18. Looks so healthy and yummy :)
    Have a good day

    OdpowiedzUsuń
  19. Takiej jeszcze nie jadłam ale się skuszę i przyrządzę :) Mam nadzieję, że będzie smaczna.

    OdpowiedzUsuń
  20. To naprawdę wspaniała propozycja.
    Bardzo mi się podobają takie smaki zielone i zdrowe.
    Zupa musi smakować obłędnie.
    Podana wspaniale i smakowicie. Nic, tylko jeść!
    Pozdrowionka serdeczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. I am so happy that you are able to comment on my blog again :)! YAY for that! this soup looks amazing and I am also like sooo thrilled about all the greens available now. I make so much with nettles, salads, radishs, kohlrabi etc. etc.
    I am excited about your new job! It must be great to teach in high school isnt it? Congratulations on that. Even though I only know you through the blog, I feel so excited to see how yur life is like falling all into place; getting married, getting a new home, having a good job now etc. I think pregnancy is about to be the next step :D how do you feel about that?
    Sending much love!
    Xx
    Rosa Larissa Klara
    conscious lifestyle of mine

    OdpowiedzUsuń
  22. Super zupka :) Bardzo lubię zupy z dużą ilością warzyw :) Do takiej zupy nieraz daję trochę jogurtu naturalnego lub śmietany :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  23. Wspaniale wygląda, musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  24. uwielbiam takie wiosenne zupy, muszę koniecznie wypróbować wersję z jarmużem :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo fajna zupka, zdrowa i kolorowa :-)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygląda super! Tyle w niej zieloności ;) samo zdrowie!

    OdpowiedzUsuń
  27. Thank you sooo much for your last comment! I am so happy you are finally back on my blog and we able to comment on each others blogs again :D
    Sending much love!
    Xx
    Rosa Larissa Klara
    conscious lifestyle of mine

    OdpowiedzUsuń
  28. mega zielono i mega wiosennie- może ja wkońcu wywołasz :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Za mną chodzi taka właśnie jarzynowa 😀

    OdpowiedzUsuń
  30. Ahaa, its pleasant discussion about this paragraph here at this blog, I have read
    all that, so now me also commenting here.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger