Amerykańska zupa rybna |
Dziś amerykańska zupa rybna - to prosty przepis na delikatną zupę z rybą, warzywami, szczypiorkiem i śmietanką - na pewno posmakuje wszystkim fanom ryb. Może być też ciekawym pomysłem na święta.
Ja swoją zupę przygotowałam na dobrym, domowym bulionie rybnym, ale jeśli chcemy, by smak ryby nie dominował, możemy ją przygotować na delikatnym wywarze jarzynowym.
Taka prosta zupa rybna z filetów może być przygotowana z użyciem dowolnej ryby, sprawdzi się każdy filet z dobrej, białej ryby (halibut, dorsz, mintaj) ale również łosoś lub pstrąg łososiowy albo mieszanka łososia z białą rybą. Smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów z rybą :)
Jeśli lubicie ryby, polecam również moją rybę z piekarnika z sosie pieczarkowo - koperkowym:
Amerykańska zupa rybna, składniki:
3-4 rybne filety bez skóry (mogą być mrożone),
ok. 2 l. wywaru rybnego lub jarzynowego,
2 ziemniaki,
marchewka,
gałązka selera naciowego,
kilka łyżek mrożonego groszku,
por,
2-3 ząbki czosnku,
ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki (lub do smaku),
kilka łyżek soku z cytryny,
kilka łyżek szczypiorku (albo natki pietruszki lub koperku),
sól, pieprz, tymianek
Amerykańska zupa rybna, przygotowanie:
Drobno posiekać por i czosnek. Pokroić w kostkę ziemniaki, marchew i seler. Warzywa zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, doprawić (czosnek dodać na końcu). Zalać bulionem, gotować około 15 minut. Pokrojoną na kawałki rybę oraz groszek dorzucić na 5-10 minut przed końcem gotowania (bardzo szybko ugotują się w zupie). Dodać szczypiorek, wlać śmietankę i sok z cytryny do smaku, ew. doprawić. Jeśli chcemy zagęścić zupę, można rozmieszać 1-2 łyżeczki mąki z wodą lub śmietanką i dolać do zupy.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
ENGLISH:
3-4 skinless fish fillets (you can use frozen),
approx. 2 l. of fish stock (you can use vegetable stock),
2 potatoes,
1 carrot,
1 stalk of celery,
few Tbsp of peas,
1 small leek,
2-3 cloves of garlic,
approx. 1/3 cup of heavy cream (or to taste),
lemon juice (to taste),
few Tbsp of chive (parsley or dill),
salt, pepper, thyme
Heat a small amount of oil in a pan, add finely chopped leek, diced potatoes and carrot. Cook, stirring, until lightly golden. Add finely chopped garlic and cook for additional minute. Season well. Pour in the stock, simmer on low heat for about 15 minutes. Add the fish and cook for 5 to 10 minutes. Add the peas and chive. Pour in some cream and lemon juice to taste. Enjoy:)
apetyczna bardzo, poproszę porcyjkę :D
OdpowiedzUsuńDokładnie, jakby dało się zjęśc nic przy tym nie robiąc :P
UsuńQuick simple and very delicious!
OdpowiedzUsuńThis is something I would love to try, Natalia! It looks delicious! :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda zupa rybna :) Lubię taką zupę z dużą ilością warzyw :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Patryk
Nie przepadam za bardzo za rybami, ale zupka wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńjak ktoś lubi ryby;p
UsuńDania rybne jadam nie często,ale ta zupa wygląda wyjątkowo apetycznie ❤
OdpowiedzUsuńHi there my dear;)
OdpowiedzUsuńIt looks sooooo delicious;)
I love your blog. I am your follower right now;)
Hugs from Germany
Isa
www.label-love.blogspot.com
Zupy rybnej nie jadłam całe wieki! Dzięki za przypomnienie :) Twoja zapowiada się bardzo smakowicie <3
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zupę rybną i sama robię ją na kilka sposobów :) Twoja wygląda przepysznie :) Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńZupę rybną bardzo lubię. Jednak tej wersji nie znałam. Ciekawa jestem, jak smakuje zabielona, bo ja nigdy tak nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię taką zupę:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam takiej zupki. Ciekawa propozycja.
OdpowiedzUsuńZ chęcią poznam jej smak.
Pozdrawiam serdecznie :)
no nie ja lubię ryb ani niczego z nimi związanego;p
OdpowiedzUsuńWieki nie jadłam zupy rybnej. Twoja wersja wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam zupki rybne :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam zupy rybnej. :o
OdpowiedzUsuńoo.. nie widziałam jeszcze takiego przepisu, ciekawy bardzo :)
OdpowiedzUsuńAż sobie zapiszę i wypróbuję :)
Ryby uwielbiam ale tylko smażone, za zupami nie przepadam..
OdpowiedzUsuńNie No wyglada genialnie i nie wydaje się trudna do zrobienia :) super
OdpowiedzUsuńlubię takie lekkie zupy, pyszka :-)
OdpowiedzUsuńpyszna zupka:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł. :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zupę rybną. Dawno już jej nie jadłam, a ta wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńA very interesting post !!! Thank you for your comment on my blog!!! 👌👌👌💚💚💚
OdpowiedzUsuńWygląda dobrze choć za zupą rybną nie przepadam. :)
OdpowiedzUsuńamazing post :)
OdpowiedzUsuńhttp://itsmetijana.blogspot.rs/
Nie za wszystkimi rodzajami ryb przepadam, a raczej jest ich bardzo mało więc ciekawe czy mi by zupa zasmakowała:)
OdpowiedzUsuńLubię zupy rybne. Może jutro taką zrobię, mam zamrożone rybki -:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłyśmy zupy rybnej :P od dzieciństwa kojarzyło nam się to danie bardzo negatywnie ale od jakiegoś czasu chciałybyśmy jej spróbować bo wygląd apetycznie :D
OdpowiedzUsuń