Dziś polecam banalnie prosty chlebek półrazowy z miękkim, puszystym wnętrzem. Będzie idealny do codziennych kanapek, chociaż będą one duże i sycące - dość trudno pokroić bochenek na cienkie kromeczki. Chleb można wzbogacić ulubionymi pestkami lub ziołami. Smacznego:)
Przepis znalazłam tutaj.
250 g mąki pszennej, najlepiej chlebowej,
250 g mąki pszennej razowej,
łyżeczka cukru,
łyżeczka soli,
10 g suchych drożdży,
2 łyżki oleju,
300 ml ciepłej wody
Wymieszać oba rodzaje mąki, drożdże, cukier i sól. Stopniowo dodawać olej i wodę, wyrabiać mieszadłami do ciasta drożdżowego około 10-15 minut. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na 1 - 1.5 godziny. Przełożyć do podłużnej foremki (keksówka o wymiarach 28x11cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do podwojenia objętości (ok. 30-40 minut). Piec w 200 stopniach około 30-35 minut.
ENGLISH:
250 bread flour,
250 g of whole wheat flour,
1 tsp of sugar,
1 tsp of salt,
10 g od dry yeast,
2 Tbsp of oil,
300 ml of warm water
Mix both kinds of flour, yeast, sugar and salt. Gradually start addinf oil and water. Knead, using a dough hook, for about 10 to 15 minutes. Cover with kitchen towel and place somwehere warm to double in size (1-1.5h). Place the dough into a bread pan (covered with baking paper; 28x11cm) and let it rise for additional 30 to 40 minutes. Bake for about 30 to 35 minutes (200C). Enjoy:)
What perfect loaves! I love that smooth and soft crumb, Natalia.
OdpowiedzUsuńme too:)
Usuńtaki chlebek to bym z checią zjadła :D Spróbuję wykonac go sama
OdpowiedzUsuńChlebuś! Pyszny chlebuś!
OdpowiedzUsuńDomowy smakuje wybornie.
Wspaniały :)
Pozdrowionka!
strasznie dawno nie robiłam domowego chleba, ale za chwilę koniec remontów i będzie można piec do woli :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowe pieczywo ;)
OdpowiedzUsuńkoniecznie muszę zanotować przepis!
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńPyszności, dawno nie piekłam chleba, muszę koniecznie to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowy chlebek.
OdpowiedzUsuńnajlepszy:)
UsuńIt looks wonderful and healthy, Natalia!
OdpowiedzUsuńPiękny chlebuś. Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńDomowe pieczywo jest najlepsze i nie ma sobie równych :) Pysznie wygląda ten chlebek :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda :) Idealny na wiosenną kanapkę :)
OdpowiedzUsuńVery interesting post! Kiss 👌👌👌
OdpowiedzUsuńYour bread looks just perfect! Its been a while that we made homemade bread. My husband used to make a lot but then somehow we did not really find the time to make some and ended up not eating much bread in general. I usually cook for lunch, and I always cook enough to eat the left overs (with a little extra or something else) for dinner so there is not really much need for bread in our household. Even though Germany is like one of the countries where people eat the most bread, I believe.
OdpowiedzUsuńAnyway, I am sure your radishes were amazing!? We actually got more than we could ever eat from our garden :D
Thank you a lot for your last comment on my blog : )
Sending much love!
Xx
Rosa Larissa Klara
conscious lifestyle of mine
Wygląda obłędnie muszę wypróbować ten przepis!
OdpowiedzUsuńTen brązowy kolorek do nas przemawia :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie chlebki :)
OdpowiedzUsuńlooks irresistibly delicious !!!
OdpowiedzUsuńthank you for sharing the delight
uwielbiam takie chlebki:)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak pyszny, domowy chleb. I smak i zapach.... Nie ma sobie równych. Pięknie Ci się udał Twój chlebuś :)
OdpowiedzUsuńDomowe pieczywo nie ma sobie równy. Chlebek pięknie Ci wyrósł. To idealna baza do wiosennych kanapek :)
OdpowiedzUsuńDomowe chleby są zdecydowanie najlepsze! Kromka takiego chleba, masło oraz pomidor i jestem szczęśliwa :)
OdpowiedzUsuńThank for your visit! Kiss
OdpowiedzUsuńnie ma to jak domowy bochen :)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła taki domowy chlebek :-)
OdpowiedzUsuńThat bread looks so soft and lovely.
OdpowiedzUsuńHave a good evening
Nie przepadam za chlebem razowym, ale ten wygląda niezwykle smacznie! :)
OdpowiedzUsuńSetki razy próbowałabym upiec chleb i za każdym razem mi nie wychodzi :(
OdpowiedzUsuńWhat a great loaf of bread!
OdpowiedzUsuńNie skomplikowany ten przepis - warto spróbować 😊
OdpowiedzUsuńchętnie wypróbuję, bo wygląda znakomicie:)
OdpowiedzUsuńAle pysznie musiał taki smakować z masłem i dżemem :)
OdpowiedzUsuńSuper, muszę w końcu zrobić sama taki chlebek.:)
OdpowiedzUsuńWspaniały chlebuś kochana :-)
OdpowiedzUsuńZ chęcią zjadła bym taką kromeczkę -:)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie pieczywo :) Bardzo lubię takie pieczywo i jest jeszcze lepsze niż pieczywo pszenne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Cudowny chlebek:)
OdpowiedzUsuńI love this bread so much!
OdpowiedzUsuń