Dziś przedstawiam przepis dla wszystkich fanów gorzkiej czekolady - intensywnie czekoladowe ciasto, które zawiera jej aż dwie tabliczki: w środku i na wierzchu. Jeśli miałabym określić konsystencję i smak ciasta, musiałabym powiedzieć, że jest ono skrzyżowaniem polskiego murzynka z amerykańskim brownie. U mnie na wierzchu znalazły się liofilizowane maliny, ale świetnie sprawdzą się tu świeże owoce, na przykład truskawki lub kawałeczki brzoskwini. Smacznego:)
Polecam też mniej intensywne w smaku czekoladowe ciasto z truskawkami:)
120 g masła w temperaturze pokojowej (powinno być bardzo miękkie),
1 i 1/2 szklanki cukru,
2 duże jajka (w temperaturze pokojowej),
szczypta wanilii,
110 g gorzkiej czekolady,
260 g mąki,
35 g kakao (może być troszkę mniej),
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 i 1./2 szklanki mleka (w temperaturze pokojowej)
na polewę:
120 ml kremówki,
140 g ciemnej lub mlecznej czekolady (może być pół na pół)
liofilozowane maliny od Scandic Food
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę (około 5-6 minut). Stopniowo dodawać jajka, wymieszać. Stopniowo dodawać roztopioną i ostudzoną czekoladę, zmiksować. Dodawać przesiane suche składniki na zmianą z mlekiem, mieszając trzepaczką lub szpatułką (nie mikserem!). Ciasto wylać na wyłożoną papierem blaszkę (34x23 cm). Piec w 165 stopniach około 40 - 45 minut. Czekoladę rozpuścić w podgrzanej śmietance, wylać na ciasto. Posypać liofiliozowanymi malinami lub udekorować świeżymi owocami.
Przepis znalazłam tutaj.
ENGLISH:
120 g of butter (room temperature, the butter should be really soft),
1 1/2 cup of sugar,
2 large eggs (room temperature),
a big pinch of vanilla,
110 g of dark chocolate (70 % of cocoa),melted
260 g of flour,
35 g of cocoa powder,
2 tsp of baking powder,
1 1/2 cups of milk (room temperature)
for the glaze:
120 ml of heavy cream
140 g of chocolate (dark or milk),
fruit for decoration
Beat the butter with sugar, until light and fluffy (5-6 minutes). Gradually add eggs (one by one) and mix. Gradually add melted chocolate (it can't be very warm!), mix well. Using a spatula or a whisk, gradually add milk and sifted dry ingredients (in turns). Pour the batter into the prepared baking pan (34x23 cm; covered with baking paper). Bake for about 40 to 45 minutes (165C). Prepare the glaze; melt the chocolate in the warm cream, pour it over the cake. Decorate with fruit.
See the original recipe.
Ten długi majowy weekend jest taki przyjemny. Jednak stałby się zdecydowanie lepszy, gdybym mogła spróbować tego wspaniałego ciasta!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
ale pysznie wygląda, ostatnio robiłam podobne, a już mam ochotę na kolejne :D
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńpyszności!
OdpowiedzUsuńCiacho wyglada wspaniale:)
prawdziwie czekoladowa rozpusta :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym! Nie masz kawałka na zbyciu? :D
OdpowiedzUsuńTakie pyszności to u nas do herbatki na przefiltrowanej wodzie :) Filtr schowany pod zlewem a woda wreszcie pyszna
OdpowiedzUsuńGorzka czekolada i kwaśne maliny <3 Idealne połączenie :D
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, chętnie bym zjadła. Uwielbiam ciasta czekoladowe. :)
OdpowiedzUsuńRewelka.
OdpowiedzUsuńInteresting post! Have a lovely Day! 👌👌👌
OdpowiedzUsuńnie jem czekolady, ale wygląda ślicznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę miłego dnia ! :)
ANRU,
It looks delicious and moist! :)
OdpowiedzUsuńmmm.. wygląda mega apetycznie <3
OdpowiedzUsuńSandicious
Ciasto czekoladowe zawsze poprawia mi humor:)
OdpowiedzUsuńBogactwo czekolady :D
OdpowiedzUsuńOjejjj!!! Jak smakowicie wygląda! Poproszę kawałek! 😍 🍰
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasta - intensywny smak :) A liofilozowane maliny wprost ubóstwiam :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo pysznie! Lubię czekoladowe ciasta :)
OdpowiedzUsuńObłędnie się prezentuje! Moje ślinianki wariują! :)
OdpowiedzUsuńPięknie i smacznie wygląda. Te liofilizowane maliny na tle czekolady to istne arcydzieło dla oka. Nie mogę się napatrzeć 😊❤
OdpowiedzUsuńPrzepis wcale nietrudny - chyba spróbuję
OdpowiedzUsuńna ciasto czekoladowe zawsze mam ochotę:)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie. Zjadłabym kawałek, bo kusi. Sama nie jem czekolady, ale rozpieszczam moją rodzinę i wypiekam dla nich czekoladowe pyszności. Więc dla nich zapisuję Twój przepis i chętnie upiekę to ciasto :)
OdpowiedzUsuńależ wygląda apetycznie! wspaniałe ciacho! <3
OdpowiedzUsuńzasmakowało by mi na pewno!
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńAle pyszna, aż ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę pysznie :)
OdpowiedzUsuńCiasto czekoladowe, czyli cos co chyba kazdy lubi <3
OdpowiedzUsuńWhat a stunning chocolate creation! The colour contrast between dark chocolate and red fruit is just beautiful.
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda ;D
OdpowiedzUsuńgrlfashion.blogspot.com
Zapraszam;* odwdzięczam się za każdą obserwację :D
Wow , kawałkiem takiego ciacha nie pogardzę :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie !
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie kochana <3
stay-possitive.blogspot.com
Ale pysznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda przepysznie :) Z chęcią wypróbuje Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńW tym tygodniu zamierzam robić migdałowe trufle :)
Zapraszam https://natalie-forever.blogspot.com
Thank for your visit! Kiss 😘😘😘
OdpowiedzUsuńpo dzisiejszym dniu bym zjadła całą blachę:D
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi smaka... Ciasto wygląda przepysznie! <3
OdpowiedzUsuńpycha! ;D
OdpowiedzUsuńZapraszam :
unnormall.blogspot.com
Na widok takiego ciasta od razu mi ślinka cieknie :D Rewelacja! :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho! Słońca brakuje to kawa i duuuża porcja ciacha ;)
OdpowiedzUsuńFajne ciasto :) Bardzo lubię kakaowe ciasta :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk