Tak naprawdę do zapieczenia pod kruszonką sprawdzi się większość Waszych ulubionych owoców - wybierajcie sezonowe i łączcie z ulubionymi dodatkami.
Ciepłe owoce, chrupiąca kruszonka i kleks słodkiego jogurtu to dla mnie najprostszy i najszybszy sposób na zaspokojenie apetytu na słodycze. Jeśli wolicie, możecie zwieńczyć truskawki i rabarbar pod kruszonką ubitą śmietaną (albo jeszcze lepiej lodami waniliowymi). Polecam, smacznego:)
Polecam też inne moje desery i wypieki z rabarbarem lub truskawkami:)
Jeśli lubicie łatwe desery, polecam też najłatwiejsze na świecie ciasto z owocami i kruszonką:
Rabarbar i truskawki pod kruszonką, składniki:
na 5 porcji:
kilka dużych gałązek rabarbaru,
ok. 20 truskawek (mogą być mrożone, nie trzeba ich rozmrażać),
garść wiórków kokosowych, opcjonalnie,
4-6 łyżeczek cukru,
duża szczypta mielonej wanilii
na kruszonkę:
100 g zimnego masła,
100 g cukru,
200 g mąki,
szczypta wanilii
jogurt grecki i cukier puder/miód do smaku albo ubita śmietanka lub lody waniliowe
Rabarbar i truskawki pod kruszonką, przygotowanie:
Przygotować kruszonkę: masło posiekać z mąką, cukrem i wanilią, rozetrzeć palcami na grube okruchy, odstawić do lodówki (można przygotować ją dzień wcześniej). Do miseczek lub jednego większego naczynia nałożyć pokrojony na małe kawałki rabarbar, truskawki. Dodać wiórki, cukier i wanilię, wymieszać. Całość posypać kruszonką, piec ok. 15-20 minut w 200 stopniach lub do zarumienienia wierzchu. Podawać z posłodzonym jogurtem, ubitą śmietanką lub lodami.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
ENGLISH:
for 5 servings:
few stalks of rhubarb, sliced
20 strawberries (you can use frozen, no need to thaw),
a handful of coconut shavings,
4-6 tsp of sugar,
a big pinch of vanilla
for the crumble topping:
100 g of cold butter,
100 g of sugar,
200 g of flour,
a pinch of vanilla
greek yoghurt and powdered sugar/honey to taste or some whipped cream or vanilla ice cream, to serve
Prepare the crumble: mix the sugar, flour and vanilla. With your hands, work in butter until large clumps form. Chill in the fridge, covered, until ready to use. Preheat your oven to 200 C. Place the rhubarb and berries into prepared dish (or dishes), add sugar, vanilla and coconut. Mix. Sprinkle with crumble. Bake for about 15 to 20 minutes or until golden brown on top. Serve with sweetened yoghurt, cream or vanilla ice cream. Enjoy:)
Coś wspaniałego :)
OdpowiedzUsuńmniammm, aż mam apetyt na rabarbar :)
OdpowiedzUsuńhttp://kuchniaellie.blogspot.com/
Bardzo często sięgam po takie desery latem i wiosną. Uwielbiam owoce pod kruszonką!
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńApetyczny deser :)
OdpowiedzUsuńThis looks so good! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńAleż to apetycznie wygląda. I jest takie proste. Chętnie skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie deserki :-)
OdpowiedzUsuńThat sounds perfect!
OdpowiedzUsuńale bym się zajadała.... o mniam! Wygląda pysznie i tak musi smakować. Kiedyś sobie takie zrobię :D
OdpowiedzUsuńlatem musi być u mnie w domu taki deser:)
OdpowiedzUsuńAle pyszności! Zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńMÓJ BLOG
KONKURS
Ostatnio robiłam coś podobnego ale z rabarbarem i jabłkami :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kruszonkę na wszelkie sposoby.
OdpowiedzUsuńTen przepis bardzo mi się podoba. Z chęcią bym zjadła.
Pozdrawiam :)
Pyszny deser :)
OdpowiedzUsuńJaki wiosenny deser, super! :)
OdpowiedzUsuńprosto i pysznie :)) takie desery zawsze genialnie smakują :)
OdpowiedzUsuńI can't resist anything with crumble! This looks utterly delicious, Natalia.
OdpowiedzUsuńCo tu duzo mowic: uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z rabarbarem. Pycha! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie rzeczy, zawsze zamawiam do kawy w cukierni Sowa:-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie połączenie, zawsze nie mogę doczekać się czasu rabarbaru i truskawek:D
OdpowiedzUsuńdziękuję za przepis, zapisałam go sobie, będzie w sam raz do niedzielnej kawki ze znajomymi:*
pozdrawiam serdecznie!
Wygląda rewelacyjnie! Aż zgłodniałam ;)
OdpowiedzUsuńVery interesting post! Kiss 😘😘😘
OdpowiedzUsuńUwielbiam truskawki! :) Jak zawsze smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPychota!
OdpowiedzUsuńpysznej środy:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Pyszny deserek :)
OdpowiedzUsuńmuszę taki zrobić ! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i miłego dnia :)
ANRU,
Moje smaki:) Uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńO matko, wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńA właśnie rozmawiałam z mamą co tu z rabarbaru zrobić :-)
OdpowiedzUsuńNajlepszy czas przed nami - już się nie mogę doczekać pierwszych truskawek w rozsądnej cenie
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńPycha! Uwielbiam rabarbar. <3
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńZrobię sobie takie :)
Zapraszam do siebie http://e-porad.blogspot.com/
Pyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńTo cudo byłoby spełnieniem naszych aktualnych marzeń ^^ Nawet kupiłyśmy rabarbar tylko myślimy jak upiec ciasto i sobie poradzić bez piekarnika xD
OdpowiedzUsuńBardzo fajny deser :) Szczególnie kruszonkę lubię :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Bardzo lubię połączenie rabarbaru i truskawek, a w takiej formie to już w ogóle coś wspaniałego ;)
OdpowiedzUsuń