czerwca 16, 2017

Bułeczki piknikowe / Mini Picnic Rolls

Dziś zapraszam na puszyste, pszenne bułeczki w wersji mini. Będą świetnym pomysłem na piknik lub jako dodatek do dań z grilla. Pasują do nich wszelkie dodatki, wytrawne i słodkie. Ja posypałam swoje bułeczki sezamem, ale nadają się tu wszelkie ziarenka, na przykład mak czy słonecznik. Polecam, smacznego:)

na 20 malutkich bułeczek:

780 g mąki pszennej,
500 ml ciepłej wody,
7 g suchych drożdży,
łyżka cukru,
2 łyżeczki soli

sezam do posypania bułeczek,
kilka łyżek mleka lub śmietanki

Połączyć wszystkie składniki, wyrabiać około 10-15 minut. Przykryć ściereczkę, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto kilka razy zagnieść, odstawić na kolejną godzinę. Ciasto podzielić na 20 kawałków, odstawić na 15 minut, a następnie uformować bułeczki. Kolejny raz odstawić do podwojenia objętości na około 30 minut. Każdą bułeczkę naciąć nożem, posmarować mlekiem, posypać sezamem. Piec około 18 -25 minut w 220 stopniach.

Przepis znalazłam tutaj.

ENGLISH:

for 20 rolls:

780 g of flour,
500 ml of warm water,
7 g of dry yeast,
1 Tbsp  of sugar,
2 tsp of salt

sesam seeds,
few Tbsp of milk

Mix all the ingredients, knead for about 10 to 15 minutes. Cover with kitchen towel,  let it sit for an hour minutes, until it's doubled in size. After an hour knead the dough few times, cover with towel and let it rise for additional hour. Divide the dough in 20 pieces, let it sit for 15 minutes. Form each piece into a ball. Place them on a baking tray and let it rise for 30 minutes. Cut the surface with a sharp knife, brush with some milk and sprinkle with seeds. Bake in preheated oven (220 C) for about 18 to 25 minutes, until golden brown. Enjoy:)

See the original recipe.


45 komentarzy:

  1. Wyglądają fantastycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ one smakowicie wyglądają! Pychotka~!

    OdpowiedzUsuń
  3. These look great, Natalia! Wonderful idea!

    OdpowiedzUsuń
  4. Those are some perfect little dinner rolls!

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne maleństwa. Pieczywo domowe nie ma sobie równych :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mi te bułeczki niestety nie wyszły, robiłam je jakis rok temu :/

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie ! Takie mini bułeczki są świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Very interesting post! Thanks for sharing! 👌👌👌

    OdpowiedzUsuń
  9. Looks so yummy!
    Have a good evening

    OdpowiedzUsuń
  10. Robię podobne tylko ze świeżych drożdży. Nigdy nie robiłam nic ze suchych drożdży a wygląda,że rosną równie piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kiedyś robiło się u mnie podobne bułeczki, teraz z racji braku czasu jest to jedynie "od święta" :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja oczywiście bez okularów przeczytałam w zakładce - „bułeczki piankowe" :) i szybko sprawdziłam - jakie to są :) ale przepis na bułeczki piknikowe - bardziej się przyda. Pozdrawiam Natalio :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale muszą być pyszne, już same w sobie :) Ale zjadłabym taką jutro na śniadanie - z masłem i dżemikiem, mniamm ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam domowe pieczywo, nie ma sobie równych :) Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  15. what lovely rolls ! Look amazing! I love make bread Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale pyszne!
    Ty to zawsze umiesz wyczarować coś wspaniałego.
    Bardzo lubię wszelkiego rodzaju domowe bułeczki.
    Pozdrowionka serdeczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Takie świeże bułeczki są przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Matko, jakie one piękne <3 Do kochania i jedzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. ślicznie wyglądają :)

    Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru :)
    ANRU

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale pyszniutko wyglądają, idealne na piknik :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Super bułeczki :) Bardzo lubię też bułeczki maślane :) Są przepyszne.

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  22. Domowe pieczywo jest najlepsze. Twoje bułeczki pachną aż u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Jak z piekarni, super maleństwa :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Świetne bułeczki, pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  25. Pięknie wyrośnięte i wypieczone :) Taka bułka na śniadanie to dopiero coś :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Thank for stopping on my blog! Kiss 👌👌👌

    OdpowiedzUsuń
  27. pięknie wyszły i na pewno też tak smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Thank for stopping on my blog! Kiss ������

    OdpowiedzUsuń
  29. These are some fine, perfectly baked rolls!

    OdpowiedzUsuń
  30. Jakie śliczne maleństwa ^^ Nic tylko zajadać :D

    OdpowiedzUsuń
  31. gdyby to jeszcze było realne, że ja zrobię własnymi rękoma takie cuda :/

    OdpowiedzUsuń
  32. Przepysznie wyglądają <3 Pozdrawiam <3

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger