Cukinia faszerowana kurczakiem i beszamelem |
Cukinia faszerowana kurczakiem i beszamelem zapiekana w sosie pomidorowym to świetny pomysł na obiad z piekarnika. Jest pyszna z ryżem lub ziemniakami i zestawem surówek. Smacznego:)
Szukacie przepisu na obiad z piersią kurczaka? Zobaczcie też przepis na roladę drobiową z serem i warzywami:
Przepis na cukinie faszerowaną kurczakiem i beszamelem, składniki:
2 cukinie,duża pierś z kurczaka,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
1/2 szklanki groszku,
1-2 marchewki
przyprawy do smaku: sól, pieprz, curry, słodka papryka
na sos beszamelowy:
1 i 1/2 szklanki mleka,
1 i 1/2 łyżki masła,
1 i 1/2 łyżki mąki,
kilka łyżek startego sera,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1-2 szklanki sosu pomidorowego
Przepis na cukinię faszerowaną kurczakiem i beszamelem, przygotowanie:
Mięso pokroić na małe kawałki, doprawić. Usmażyć z posiekaną cebulą i pokrojoną w kostkę marchewką. Pod koniec smażenia dodać czosnek i groszek. Sos beszamelowy: rozpuścić masło, dodać mąkę, wymieszać, tworząc zasmażkę. Wlać mleko, cały czas mieszać, do zgęstnienia. Doprawić, dodać ser. Sos wymieszać z kurczakiem i warzywami. Nadzienie nakładać do wydrążonych połówek cukinii. Na blaszkę wylać sos pomidorowy, ułożyć faszerowane cukinie. Opcjonalnie posypać dodatkową porcją sera lub polać beszamelem. Zapiekać około 30-40 minut w 180 stopniach, do preferowanej miękkości.Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
ENGLISH:
2 zucchinis,
big chicken breast,
2 onions,
2 cloves of garlic,
1/2 cup of green peas,
2 small carrots
seasonings to taste: salt, pepper, curry, sweet pepper
for the bechamel sauce:
1 1/2 cup of milk,
1 1/2 Tbsp of butter,
1 1/2 Tbsp of flour,
few Tbsp of grated cheese,
salt, pepper, nutmeg (to taste)
homemade tomato sauce
Cut the zucchini in halves, spoon out the flesh. Prepare the filling: cut the meat into bite size pieces, season well. Heat a small amount of oil in a pan, add the chicken and chopped onion and carrots. After 10 minutes, add the garlic and peas, cook, until tender. Prepare the sauce: melt the butter in a saucepan, add the flour and mix well. Add the milk, turn the heat down to low and cook, stirring, until it thickens. Add the grated cheese, mix and let it melt. Season to taste. Mix the sauce with chicken and vegetables. Spoon the filling into prepared zucchini. Pour the tomato sauce into the baking dish, place the zucchini. Sprinkle with additional cheese (optional). Bake for about 30 minutes (180 C), or until tender. Serve with rice or potatoes and a salad. Enjoy:)
bardzo lubię to danie :)
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych dań :)
OdpowiedzUsuńI love stuffed veggies! These zucchini boats sound and look very delicious with chicken and creamy bechamel.
OdpowiedzUsuńpyszne danie i u nas w sezonie bardzo często przygotowane :)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie :D
OdpowiedzUsuńCukinia to jest coś co mi zawsze wyrośnie i to całkiem okazale :)
OdpowiedzUsuńCukinię uwielbiam pod każdą postacią :) Ta prezentuje się przepysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny produkt.
OdpowiedzUsuńDotychczas nie znałam takiego przepisu. Spotykam się z nim po raz pierwszy.
Ciekawy czy u mnie by się sprawdził, bo nie każdy w rodzince lubi cukinie.
Oprócz takich różności zapiekanych ostatnio robiłam cukinię w wersji smażonej, też fajna wyszła.
Pozdrawiam :)
takim obiadem to ja nie pogardzę! :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione faszerowane warzywa. Zawsze cieszę się z tej pory roku, bo można zaszaleć w kuchni przygotowując takie potrawy :)
OdpowiedzUsuńI am sure this dish tastes delicious!
OdpowiedzUsuńThis recipe looks delicious, and I love all the ingredients, Natalia!
OdpowiedzUsuńGreat summer dish! I love all ingredients!
OdpowiedzUsuńto ja poproszę porcyjkę :D
OdpowiedzUsuńMam ochotę na tę cukinię :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam faszerowane warzywa :-)
OdpowiedzUsuńFaszerowana cukinia jest bardzo dobra. Ciekawe nadzienie zrobiłaś. Ja zazwyczaj daję wieprzowinę. Muszę tak spróbować :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę wspaniałego tygodnia ! :)
ANRU,
Faszerowana cukinia to u nas standardowe danie latem :) Jeszcze go nie robiłyśmy ale to już kwestia czasu :P
OdpowiedzUsuńJakie pyszności :) Prezentuje się smakowicie :)
OdpowiedzUsuńfaszerowana cukinia chodzi za mną już od dluższego czasu! tutaj tylko musiałabym zastąpic kurczaka czymś innym - nie jem mięsa :p
OdpowiedzUsuńSandicious
Uwielbiam cukinie, robilam kiedyś podobne i bardzo mi smakowaly na pewno wyprobuje ten przepic:)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za cukinią ;P
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie dania!
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinie ;D
OdpowiedzUsuńZapraszam :
unnormall.blogspot.com
W zupełności Cię rozumiem, u nas w domu faszerowane warzywa również mają duże wzięcie :) Pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńVery interesting post! Kiss 😘😘😘
OdpowiedzUsuńDawno nie faszerowałam cukinii. Pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńFajna propozycja na zrobienie obiadu :) Z cukinii można zrobić tyle fajnych i pysznych dań :) Bardzo lubię cukinię.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Mniam..musi byc przepyszne
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda :) Lubie tak nadziewane warzywa :)
OdpowiedzUsuń