czerwca 01, 2017

Klopsiki z łososia w sosie koperkowym / Salmon Meatballs in Creamy Dill Sauce

Moje klopsiki w sosie koperkowym cieszyły się na blogu sporym powodzeniem. Dziś zapraszam na trochę inną wersję - klopsiki z łososia. Są bardzo delikatne i smaczne, wspaniale komponują się z aromatycznym kremowym sosem. Będą idealne z ryżem lub ziemniakami i zestawem surówek. Smacznego:)

na klopsiki:

ok. 500 g łososia (filet),
czerwona cebula,
duże jajko,
ok. 1/4 szklanki bułki tartej,
kilka łyżeczek koperku,
kilka łyżeczek natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, tymianek, granulowany czosnek

na sos:

mała cebula
ok. szklanki śmietanki (18 lub 30 %),
duży pęczek koperku,
1-2 ząbki czosnku,
sól i pieprz (do smaku)

Mięso łososia zmielić w maszynce do mięsa, ewentualnie rozdrobnić w robocie kuchennym. Wymieszać z drobno posiekaną cebulą i pozostałymi składnikami - dodać tyle bułki tartej, by dało się uformować małe klopsiki. Zrumienić z dwóch stron na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć (warto usmażyć małą porcję mięsa na próbę, by odpowiednio doprawić rybę). Na patelnię po klopsikach wrzucić drobno posiekaną cebulę, następnie czosnek.  Zalać całość śmietanką, dodać klopsiki. Poczekać, aż zgęstnieje. Doprawić do smaku i dodać posiekany koperek.

ENGLISH:

for the meatballs:

500 g of salmon fillets,
red onion,
big egg,
approx. 1/4 cup of bread crumbs,
few tsp of fresh dill,
few tsp of fresh parsley,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet pepper, granulated garlic, marjoram, thyme

for the sauce:

small onion,
1-2 cloves of garlic,
1 cup of heavy cream,
a bunch of fresh dill,
salt and pepper, to taste

Ground the fillets or chop finely in a food processor. Mix all the meatball ingredients. Using wet hands, shape the meatballs. Sprinkle each one with extra bread crumbs (you can fry a small portion of the meat to check the seasonings). Preheat the oil in a pan and cook your meatballs for couple minutes for each side, until golden. Remove to a plate. In the same pan add the onion. Cook for few minutes and add the garlic. Pour in the cream and add the meatballs. Simmer, until thickens. Add the fresh dill and season to taste. Serve with rice or potatoes and slaw.


30 komentarzy:

  1. Piękne kuleczki w obłędnym sosie ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny pomysł, takich klopsików nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha :) W sam raz na jutrzejszy obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Danie te jest Bardzo apetyczne, a zarazem pożywne :) Klopsiki z łososia są wyśmienite :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno smakuje świetnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Łososia uwielbiam, a w tym sosie to na pewno smakują obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajne klopsiki. Całe mnóstwo ciekawych różności ostatnio serwujesz.
    Trzeba teraz wziąć się za testowanie tego przepisu. Lubię łososia, a klopsików takich nigdy nie jadłam.
    Ekstra!
    No i mój ulubiony sos koperkowy.
    Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. oj, zjadłabym dziś takiego klopsika:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają bardzo smakowicie. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wow my mouth is watering! These salmon balls look utterly delicious in that creamy dill sauce.

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie pulpeciki. Sosik idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pulpety super, ale sos inny. Koperkowy nie bardzo mi podchodzi ;P

    OdpowiedzUsuń
  13. Creamy dill sauce sounds so nice!
    Have a good weekend

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie dziwię się, że cieszyły się popularnością- klopsiki w sosie koperkowym są przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  15. aż ślinka cieknie, jeszcze takich klopsików to nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  16. Very interesting post! Have a lovely Day! 😘😘😘

    OdpowiedzUsuń
  17. Takie smaki to ja lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  18. rybne klopsiki to smaczna odmiana od wersji mięsnej :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger