Moje klopsiki w sosie koperkowym cieszyły się na blogu sporym powodzeniem. Dziś zapraszam na trochę inną wersję - klopsiki z łososia. Są bardzo delikatne i smaczne, wspaniale komponują się z aromatycznym kremowym sosem. Będą idealne z ryżem lub ziemniakami i zestawem surówek. Smacznego:)
na klopsiki:
ok. 500 g łososia (filet),
czerwona cebula,
duże jajko,
ok. 1/4 szklanki bułki tartej,
kilka łyżeczek koperku,
kilka łyżeczek natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, tymianek, granulowany czosnek
na sos:
mała cebula
ok. szklanki śmietanki (18 lub 30 %),
duży pęczek koperku,
1-2 ząbki czosnku,
sól i pieprz (do smaku)
Mięso łososia zmielić w maszynce do mięsa, ewentualnie rozdrobnić w robocie kuchennym. Wymieszać z drobno posiekaną cebulą i pozostałymi składnikami - dodać tyle bułki tartej, by dało się uformować małe klopsiki. Zrumienić z dwóch stron na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć (warto usmażyć małą porcję mięsa na próbę, by odpowiednio doprawić rybę). Na patelnię po klopsikach wrzucić drobno posiekaną cebulę, następnie czosnek. Zalać całość śmietanką, dodać klopsiki. Poczekać, aż zgęstnieje. Doprawić do smaku i dodać posiekany koperek.
ENGLISH:
for the meatballs:
500 g of salmon fillets,
red onion,
big egg,
approx. 1/4 cup of bread crumbs,
few tsp of fresh dill,
few tsp of fresh parsley,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet pepper, granulated garlic, marjoram, thyme
for the sauce:
small onion,
1-2 cloves of garlic,
1 cup of heavy cream,
a bunch of fresh dill,
salt and pepper, to taste
Ground the fillets or chop finely in a food processor. Mix all the meatball ingredients. Using wet hands, shape the meatballs. Sprinkle each one with extra bread crumbs (you can fry a small portion of the meat to check the seasonings). Preheat the oil in a pan and cook your meatballs for couple minutes for each side, until golden. Remove to a plate. In the same pan add the onion. Cook for few minutes and add the garlic. Pour in the cream and add the meatballs. Simmer, until thickens. Add the fresh dill and season to taste. Serve with rice or potatoes and slaw.
Piękne kuleczki w obłędnym sosie ^^
OdpowiedzUsuńpyszny pomysł, takich klopsików nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPycha :) W sam raz na jutrzejszy obiad :D
OdpowiedzUsuńLook really delicious !
OdpowiedzUsuńDanie te jest Bardzo apetyczne, a zarazem pożywne :) Klopsiki z łososia są wyśmienite :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
wygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuńNa pewno smakuje świetnie. :)
OdpowiedzUsuńŁososia uwielbiam, a w tym sosie to na pewno smakują obłędnie :)
OdpowiedzUsuńI love salmon, Natalia!
OdpowiedzUsuńja i rybka sie nie lubimy;p
OdpowiedzUsuńBardzo fajne klopsiki. Całe mnóstwo ciekawych różności ostatnio serwujesz.
OdpowiedzUsuńTrzeba teraz wziąć się za testowanie tego przepisu. Lubię łososia, a klopsików takich nigdy nie jadłam.
Ekstra!
No i mój ulubiony sos koperkowy.
Pozdrowionka! :)
idealny obiad :) ależ bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńoj, zjadłabym dziś takiego klopsika:)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie. :)
OdpowiedzUsuńwow my mouth is watering! These salmon balls look utterly delicious in that creamy dill sauce.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pulpeciki. Sosik idealny :)
OdpowiedzUsuńPychotka! swietnie sie prezentują
OdpowiedzUsuńPulpety super, ale sos inny. Koperkowy nie bardzo mi podchodzi ;P
OdpowiedzUsuńco dziś gotujesz?:D
OdpowiedzUsuńCreamy dill sauce sounds so nice!
OdpowiedzUsuńHave a good weekend
Nie dziwię się, że cieszyły się popularnością- klopsiki w sosie koperkowym są przepyszne!
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńaż ślinka cieknie, jeszcze takich klopsików to nie jadłam.
OdpowiedzUsuńVery interesting post! Have a lovely Day! 😘😘😘
OdpowiedzUsuńAle pychotka!!:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie pełne smaku :-)
OdpowiedzUsuńTakie smaki to ja lubię :)
OdpowiedzUsuńDanie pierwsza klasa -:)
OdpowiedzUsuńpysznej niedzieli:)
OdpowiedzUsuńrybne klopsiki to smaczna odmiana od wersji mięsnej :)
OdpowiedzUsuń