Seler jest dość niedoceniany. Najczęściej dorzucamy kawałek, kiedy przyrządzamy wywar, a później często ląduje w koszu. Z tego zdrowego warzywa warto jednak przyrządzić delikatną, kremową zupę - ja podałam swoją z grzankami, słonecznikiem i szczypiorkiem, ale rewelacyjnie sprawdzą się tutaj chrupiące kawałeczki boczku. Smacznego:)
duży seler,
ok. 4 szklanek bulionu drobiowego lub jarzynowego (ilość płynu zależy od tego, jak gęstą lubimy zupę),
duża cebula,
1-2 ząbki czosnku,
opcjonalnie mały ziemniak,
ok. 1/4 -1/3 szklanki śmietanki,
sól, pieprz (do smaku)
posiekany szczypiorek, grzanki, ziarenka słonecznika lub inne ulubione dodatki
Na niewielkiej ilości tłuszczu zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Zalać bulionem, dodać pokrojone warzywa. Gotować do miękkości. Zmiksować, doprawić i wlać śmietankę do smaku. Podawać z posiekanym szczypiorkiem, grzankami i pestkami.
ENGLISH:
big celeriac,
approx. 4 cups of chicken or vegetable broth (the amount of liquid depends on preferable consistency of the soup),
big onion, diced
1-2 cloves of garlic, finely chopped,
small potato (optional),
approx. 1/4 - 1/3 cup of heavy cream (or to taste),
sal and pepper, to taste
chopped chive, homemade croutons, sunflower seeds, crispy bacon or any other toppings of your choice
Heat a small amount of oil in a pad, add the onion, cook, until transcluscent. Add the garlic. After a minute, pour in the broth and remaining diced vegetables. Cook, until tender. Blend and season to taste. Add the heavy cream. Serve with toppings of your choice. Enjoy:)
Wygląda bardzo apetycznie! Dawno nie jadłam żadnego kremu :)
OdpowiedzUsuńciekawa jestem smaku zupy, a selera czasem dodaję do sałatek albo chrupię samego :)
OdpowiedzUsuńCream of celery soup, wow! It looks delicious!
OdpowiedzUsuńWow, to wygląda naprawdę niesamowicie. Szczerze, to dawno nie widziałam niczego aż tak apetycznego!
OdpowiedzUsuńtakiej zupy jeszcze nie jadłam, pysznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńI to jest pomysł na jutrzejszy obiad :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię zupy kremy:)
OdpowiedzUsuńi ja również;)
UsuńAle pyszności :)
OdpowiedzUsuńFajna zupa, ale wydaje mi sie ze taka bardziej jesienna ;) Seler super smakuje w polaczeniu z chilli i mlekiem kokosowym ;)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna zupka :)
OdpowiedzUsuńLubię zupy kremy. Zwłaszcza z czosnkowymi grzankami :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie ;D Pewnie by mi zasmakowało ;D
OdpowiedzUsuńI am no big fan of celery but it looks very nice :)
OdpowiedzUsuńHave a good evening
Masz rację, seler jest dość niedoceniany, a szkoda, bo jest pyszny. Krem zapowiada się przepysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię krem z selera :) Jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńPiękny kolorek i konsystencja ;)
OdpowiedzUsuńKremu z selera nigdy nie jadłam, chyba muszę pokusić się na zrobienie :)
OdpowiedzUsuńSelerowy krem jest pyszny:)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam wszystkie zupy krem :)
OdpowiedzUsuńSo creamy and nice with crunchy croutons!
OdpowiedzUsuńteż uważam, ze seler jest nie doceniany, tak samo jak pietruszka- zupy z nich są przepyszne:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam zupy kremy <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę cudownego dnia :)
ANRU,
Uwielbiam zupy krem, szczególnie takie, że "staje łyżka"! Z pewnością już nigdy nie wyrzucę selera do kosza, tylko zrobię z niego zupę! <3
OdpowiedzUsuńomom pychotka!
OdpowiedzUsuńkremu z selera jeszcze nie robiłam - uwielbiam z marchwi, ale pożycze przepis, zrobię i zobaczymy :D
OdpowiedzUsuńSandicious
Bardzo lubię seler i wszelkie dania z jego dodatkiem, choć kremu chyba jeszcze nie robiłam - wygląda super ;)
OdpowiedzUsuńLubię seler i lubię zupy kremy. Jestem pewna że Twój krem by mi zasmakował. Tak smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSeler nie należy do moich ulubionych warzyw, ale myślę, że taka zupa mogłaby mi smakować :)
OdpowiedzUsuńSpieszę Ci Natalio donieść , że właśnie zjedliśmy z mężem po talerzu tej pysznej zupy, zostaje w moim repertuarze 😀
OdpowiedzUsuńDziękuję! Bardzo się cieszę, że smakowało, pozdrawiam☺
UsuńApetycznie wygląda i pewnie też świetnie smakuje patrząc na składniki :)
OdpowiedzUsuńDzięki za pomysł na jutrzejszy obiad ♥
OdpowiedzUsuńKrem wygląda niesamowicie! Bardzo lubię takie zupy!
OdpowiedzUsuńSeler bardzo fajnie smakuje w daniach z jego większym udziałem, jak i samodzielnie np. panierowany lub pieczony :) trzeba go bardziej docenić ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, muszę go przetestować. :)
OdpowiedzUsuńOoo, z chęcią wypróbuję. Kremu z selera jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie to wygląda :]
OdpowiedzUsuńKoniecznie wyprobuje!:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna zupka krem :) Przede wszystkim pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk