Kruche ciasto z brzoskwiniami i bezą |
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na kruche ciasta, a TUTAJ więcej przepisów z brzoskwiniami :)
Polecam również moje proste ciasto z brzoskwiniami i kruszonką:
Kruche ciasto z brzoskwiniami i bezą, składniki:
na blaszkę o wymiarach 25cm:
na ciasto:
450 g mąki,
250 g zimnego masła,
3/4 szklanki cukru pudru,
całe jajko,
2 żółtka, (używamy dużych jajek),
2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,
łyżeczka proszku do pieczenia,
kilka łyżek bułki tartej
na warstwę bezy:
2 duże białka lub 3 małe,
1/2 szklanki cukru
5-6 brzoskwiń lub nektarynek (mogą być brzoskwinie z puszki),
3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
prosta polewa z kilku łyżek kakao, mleka i cukru pudru
Kruche ciasto z brzoskwiniami i bezą przygotowanie:
Połączyć mąkę, proszek i cukier puder. Posiekać z masłem. Kiedy masło będzie w małych kawałeczkach, dodać całe jajko, żółtka i kwaśną śmietanę. Dokładnie połączyć wszystkie składniki, zagnieść w kulę. Podzielić na dwie porcje, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Brzoskwinie pokroić w kostkę, wymieszać z mąką ziemniaczaną. Na wyłożoną papierem blachę wyłożyć pierwszą część ciasta, nakłuć widelcem, posypać bułką tartą. Wyłożyć brzoskwinie. Zacząć ubijać białka, gdy się spienią, dodawać stopniowo cukier. Ubijać na lśniącą, gęstą masę. Posmarować nią brzoskwinie (beza stworzy cienką warstwę) i pokruszyć pozostałą część ciasta. Piec w 200 stopniach około 45-50 minut (gdyby ciasto za szybko się rumieniło, przykryć je papierem do pieczenia). Oblać roztopioną czekoladą lub polewą z kakao (połączyć kakao, mleko i cukier puder do smaku i do konsystencji gęstej polewy).
Przepis na samo kruche ciasto ze strony mojewypieki.com
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
ENGLISH:
for the crust:
450 g of flour,
250 g of cold butter (diced),
1 cup of powdered sugar (cup =250ml),
1 egg,
2 big egg yolks,
2 Tbsp of sour cream or greek yoghurt,
1 tsp of baking powder,
few Tbsp of breadcrumbs,
for the meringue layer:
2-3 big egg whites,
1/2 cup of sugar
5-6 peaches or nectarines, diced
3-4 tsp of potato/corn starch
melted chocolate
Prepare the crust: mix the flour, sugar and baking powder. Add the butter and rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the egg, 2 egg yolks and sour cream. Divide the crust in half, form two discs out of it, cover with plastic wrap and chill in the fridge for 30 minutes. Mix the peaches with potato starch. Press one piece of the pastry into the bottom of the baking tray covered witch baking paper (25 cm). Prick with a fork and sprinkle some breadcrumbs to prevent it from soaking. Add the fruit. Start beating the egg whites. After few minutes, gradually add sugar and beat, until thick and shiny. Smear the meringue on top of the peaches (it will create a thin layer). Crumble the rest of the crust on top. Bake for about 45-50 minutes (200C) - cover the cake with baking paper if browns too quckly. Cover with melted chocolate. Enjoy:)
Przepadam za bezą... uwielbiam ten słodki delikatny smak :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie ciasto, teraz robię z truskawkami i rabarbarem ;)
OdpowiedzUsuńJakie fajne :D
OdpowiedzUsuńI love the extra meringue layer between fruit and topping. It looks amazing, Natalia.
OdpowiedzUsuńO wow:)
OdpowiedzUsuńJak dużo brzoskwiń! Uwielbiam ciasta z owocami, Twoje na pewno jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńale wygląda przepysznie <3
OdpowiedzUsuńślinotok:)
UsuńWygląda po prostu przepysznie, uwielbiam kruche ciasta :)
OdpowiedzUsuńJesteś mistrzynią! Wygląda mega smacznie :)
OdpowiedzUsuńKocham brzoskwinie jako dodatek do ciasta - a ten przepis na pewno z chęcią wykorzystam!
OdpowiedzUsuńThey look pretty and delicious!
OdpowiedzUsuńRewelacyjne ciasto :) Bardzo takie lubię :)
OdpowiedzUsuńpyszny placuszek :)
OdpowiedzUsuńMusi byc nsprawde super!
OdpowiedzUsuńQue rico! Tengo ganas de probarlo! 👌👌👌
OdpowiedzUsuńZapiszę sobie, bo wygląda strasznie fajnie i pewnie tak samo smakuje :)
OdpowiedzUsuńlook absolutely wonderful!
OdpowiedzUsuńPrzepyszne połączenie i wygląda bardzo ciekawie. Uwielbiam bezy i brzoskwinie :))
OdpowiedzUsuńAleż ono pysznie wygląda. Przepis doskonały to i wypiek doskonały. A widok... ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńThat looks like a really nice cake!
OdpowiedzUsuńHave a good week
ale bym jadła!
OdpowiedzUsuńCiasta z bezą bardzo lubię. Zazwyczaj łączyłam z jabłkami. Fajna propozycja :)
OdpowiedzUsuńoj pyszne to ciacho :)
OdpowiedzUsuńpyszności ;D
OdpowiedzUsuńZnakomite, bardzo apetyczne ciacho! :D
OdpowiedzUsuńAle pyszności! Obłędne ciasto, wzroku nie można oderwać *.*
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Mniam! :)
OdpowiedzUsuńGdzieś już widziałam podobne ciacho. Tylko gdzie? :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba.
Ciekawe czy sprawdziłoby się u mnie na medal? Coś mi się wydaje, że tak! :)
Zrobię z chęcią.
Pozdrowionka :)
These bars look absolutely decadent and delicious!
OdpowiedzUsuńAle pyszności, uwielbiam połączenia ciast z brzoskwiniami :) Słodycz i orzeźwienie w jednym :)
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałeczek. Zrobiłam się bardzo głodna -:)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda ach ach :]
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne połączenie, ciasto wygląda letnio i pysznie :)
OdpowiedzUsuńkruche z bezą- zawsze sie sprawdza i smakuje :)
OdpowiedzUsuńporywam kawałeczek:)
pysznosci! dziś je napewno zrobię!:)
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że te ciasto bardzo smakowicie wygląda :) Uwielbiam ciasta z dodatkiem różnych owoców, szczególnie jabłka, brzoskwini, czy truskawek.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Ja na razie muszę przystopować z jedzeniem ciast :D
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńMniam, ale pysznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wygląda to ciasto, chętnie bym zjadła do kawki :)
OdpowiedzUsuńmama-urwisa.blogspot.co.uk
Ślinka cieknie, muszę wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńWow...wow...wow..ale ciasteczko eleganckie i apetyczne..rewelacja!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy:)
Great work! Thhat is the type of info that aree supposed to be shared across the internet.
OdpowiedzUsuńDisgrace on Google for not positioning this
put up higher! Come on over and discuss with mmy website .
Thank you =)
Przepysznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Szarlotka z borzoskwiniami. Musi być przepyszne :)
OdpowiedzUsuń