czerwca 10, 2017

Makaron z warzywami, fetą i oliwkami / Pasta with Feta, Vegetables and Olives

Tym razem przepis na szybki, letni obiad. Makaron z oliwkami i fetą przygotowuje się bardzo prosto, jest to jedno z tych dań, do których możemy wrzucić wszelkie ulubione warzywa. Rewelacyjnie sprawdziłby się tu bakłażan, a nawet warzywa strączkowe. Zamiast szpinaku warto użyć młodego jarmużu lub rukoli. Smacznego:)

duża cebula,
2 ząbki czosnku,
2 puszki pomidorów (można użyć świeżych albo passatę),
mała cukinia,
2 łodygi selera naciowego,
duża czerwona papryka,
duża garść szpinaku,
garść oliwek,
kilka plastrów fety,
opcjonalnie kilka łyżek startego parmezanu,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, bazylia, oregano, słodka i ostra papryka, odrobina cukru (opcjonalnie)
3-4 szklanki ugotowanego makaronu

Cebulę i czosnek drobno posiekać, pozostałe warzywa pokroić w kostkę. Na niewielkiej ilości tłuszczu zeszklić cebule, dodać warzywa. Smażyć kilka minut, następnie dodać czosnek. Po minucie zalać całość pomidorami z puszki wraz z zalewą. Doprawić. Dusić na małym ogniu ok. 30 minut, aż sos zgęstnieje, a warzywa będą miękkie. Dodać szpinak, wymieszać i poczekać chwilkę, aż zmięknie. Dodać posiekane oliwki. Makaron dokładnie wymieszać z sosem, posypać obficie pokruszoną fetą i parmezanem.

ENGLISH:

1 large onion,
2 cloves of garlic,
2 cans of tomatoes (approx. 2-3 cups),
small zucchini,
2 stalks of celery,
1 big red bell pepper,
a handful of spinach,
a handful of sliced olives,
few big slices of feta cheese,
few Tbsp of grated parmesan (optional),
seasonings to taste: salt, pepper, thyme, basil, oregano, sweet and hot pepper, a pinch of sugar (optional),
3-4 cups of cooked pasta

Heat a small amount of oil ina  pan, add finely chopped onion and cook for few minutes, until translucent. Add diced vegetables, cook for few minutes. Add finely chopped garlic and cook for additonal minute. Pour in the tomatoes with their liquid, season well. Simmer on low heat for about 30 minutes, until thickens. Add the spinach and wait for few minutes, until it wilts. Add sliced olives. Toss the pasta with the sauce, sprinkle generously with feta and parmesan. Enjoy:)


35 komentarzy:

  1. Bardzo pyszne danie :) Chętnie bym takie spałaszowała, tylko bez oliwek, bo nie jestem ich wielką fanką ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm jakie cuda na obiadek weekendowy akurat :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pretty colour and delicious flavour!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda i na pewno tak samo smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis fajny, wart wypróbowania!
    Wiele dobrości! Tak, jak lubię.
    Danie z makaronem najwyższej klasy!
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wszystkie Twoje przepisy z makaronem są bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniały lekki i zdrowy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię takie dania :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda smakowicie, niestety nie lubie sera Feta. Jest mozliwosc jego niedodawania ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie lubisz, nie dodawaj.Sprawdzi się na przykład mozzarella lub inny ser, ktory lubisz, chociaż smak się zmieni☺

      Usuń
  10. Nice looking dish, Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  11. What a beautiful meal, love all the veggies you added to this dish, looks amazing!

    OdpowiedzUsuń
  12. Natalia, piękna patelni, bogata :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam te Twoje szybkie dania z patelni. Wyglądają obłędnie, a te, których próbowałam, tak samo smakowały.

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubię takie dania pełne warzyw i smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  15. genialny pomysł na poniedziałkowy obiadek <3 dziękuje za inspirację! :D
    http://czynnikipierwsze.com/

    OdpowiedzUsuń
  16. My wyrzuciłybyśmy tylko oliwki, za którymi nie przepadami, reszta super :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Super, uwielbiam takie szybkie dania, zwłaszcza teraz kiedy ogromnie brakuje mi czasu na gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Looking Good! Thanks for sharing! 👌👌👌

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo fajne danie! Uwielbiam oliwki ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo lubię takie dania. Makaronu nie odmówię :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Idealne danie na okres letni :) Na dworze jest tak gorąco, że nie chce mi się jeść zup :D

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  22. Hej, czy mogłabym prosić o informacje ile ma mniej więcej kalorii?

    OdpowiedzUsuń
  23. Niestety nie liczę kalorii, trudno mi powiedzieć, pozdrowienia 🙂

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger