Tym razem przepis na szybki, letni obiad. Makaron z oliwkami i fetą przygotowuje się bardzo prosto, jest to jedno z tych dań, do których możemy wrzucić wszelkie ulubione warzywa. Rewelacyjnie sprawdziłby się tu bakłażan, a nawet warzywa strączkowe. Zamiast szpinaku warto użyć młodego jarmużu lub rukoli. Smacznego:)
duża cebula,
2 ząbki czosnku,
2 puszki pomidorów (można użyć świeżych albo passatę),
mała cukinia,
2 łodygi selera naciowego,
duża czerwona papryka,
duża garść szpinaku,
garść oliwek,
kilka plastrów fety,
opcjonalnie kilka łyżek startego parmezanu,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, bazylia, oregano, słodka i ostra papryka, odrobina cukru (opcjonalnie)
3-4 szklanki ugotowanego makaronu
Cebulę i czosnek drobno posiekać, pozostałe warzywa pokroić w kostkę. Na niewielkiej ilości tłuszczu zeszklić cebule, dodać warzywa. Smażyć kilka minut, następnie dodać czosnek. Po minucie zalać całość pomidorami z puszki wraz z zalewą. Doprawić. Dusić na małym ogniu ok. 30 minut, aż sos zgęstnieje, a warzywa będą miękkie. Dodać szpinak, wymieszać i poczekać chwilkę, aż zmięknie. Dodać posiekane oliwki. Makaron dokładnie wymieszać z sosem, posypać obficie pokruszoną fetą i parmezanem.
ENGLISH:
1 large onion,
2 cloves of garlic,
2 cans of tomatoes (approx. 2-3 cups),
small zucchini,
2 stalks of celery,
1 big red bell pepper,
a handful of spinach,
a handful of sliced olives,
few big slices of feta cheese,
few Tbsp of grated parmesan (optional),
seasonings to taste: salt, pepper, thyme, basil, oregano, sweet and hot pepper, a pinch of sugar (optional),
3-4 cups of cooked pasta
Heat a small amount of oil ina pan, add finely chopped onion and cook for few minutes, until translucent. Add diced vegetables, cook for few minutes. Add finely chopped garlic and cook for additonal minute. Pour in the tomatoes with their liquid, season well. Simmer on low heat for about 30 minutes, until thickens. Add the spinach and wait for few minutes, until it wilts. Add sliced olives. Toss the pasta with the sauce, sprinkle generously with feta and parmesan. Enjoy:)
Bardzo pyszne danie :) Chętnie bym takie spałaszowała, tylko bez oliwek, bo nie jestem ich wielką fanką ;)
OdpowiedzUsuńMmm jakie cuda na obiadek weekendowy akurat :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńlubię takie dania:)
OdpowiedzUsuńPretty colour and delicious flavour!
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda i na pewno tak samo smakuje:)
OdpowiedzUsuńObiad idealny:)
OdpowiedzUsuńPrzepis fajny, wart wypróbowania!
OdpowiedzUsuńWiele dobrości! Tak, jak lubię.
Danie z makaronem najwyższej klasy!
Pozdrawiam! :)
wszystkie Twoje przepisy z makaronem są bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńwspaniały lekki i zdrowy obiad :)
OdpowiedzUsuńMakaron - moja miłość :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie dania :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, niestety nie lubie sera Feta. Jest mozliwosc jego niedodawania ?
OdpowiedzUsuńJeśli nie lubisz, nie dodawaj.Sprawdzi się na przykład mozzarella lub inny ser, ktory lubisz, chociaż smak się zmieni☺
UsuńI znów pysznie i kolorowo :-)
OdpowiedzUsuńNice looking dish, Natalia!
OdpowiedzUsuńWhat a beautiful meal, love all the veggies you added to this dish, looks amazing!
OdpowiedzUsuńNatalia, piękna patelni, bogata :)
OdpowiedzUsuńTakie dania to ja uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te Twoje szybkie dania z patelni. Wyglądają obłędnie, a te, których próbowałam, tak samo smakowały.
OdpowiedzUsuńLubię takie dania pełne warzyw i smaku :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńchłop by żarł;)
OdpowiedzUsuńgenialny pomysł na poniedziałkowy obiadek <3 dziękuje za inspirację! :D
OdpowiedzUsuńhttp://czynnikipierwsze.com/
My wyrzuciłybyśmy tylko oliwki, za którymi nie przepadami, reszta super :D
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńSuper, uwielbiam takie szybkie dania, zwłaszcza teraz kiedy ogromnie brakuje mi czasu na gotowanie :)
OdpowiedzUsuńLooking Good! Thanks for sharing! 👌👌👌
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie! Uwielbiam oliwki ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie dania. Makaronu nie odmówię :)
OdpowiedzUsuńIdealne danie na okres letni :) Na dworze jest tak gorąco, że nie chce mi się jeść zup :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Patryk
Wyglada bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńHej, czy mogłabym prosić o informacje ile ma mniej więcej kalorii?
OdpowiedzUsuńNiestety nie liczę kalorii, trudno mi powiedzieć, pozdrowienia 🙂
OdpowiedzUsuń