Bardzo lubię wyraziste smaki kuchni indyjskiej i bardzo często się nią inspiruję podczas tworzenia nowych, ciekawych przepisów. Ostatnio wymyśliłam przepis na rybę pieczoną w aromatycznych, indyjskich przyprawach. Mieszanka imbiru, garam masali, kurkumy, papryki i czosnku zupełnie odmieniła pstrąga łososiowego - był pyszny z pieczonymi ziemniakami, surówką i kleksem zimnego jogurtu. Smacznego:)
dwa małe filety pstrąga łososiowego lub łososia,
na marynatę:
łyżeczka garam masali,
3/4 łyżeczki czosnku,
duża szczypta słodkiej i ostrej papryki,
1/2 łyżeczki kurkumy,
1/4 łyżeczki imbiru,
szczypta soli,
kilka łyżeczek soku z cytryny,
kilka łyżeczek oliwy,
świeże zioła do posypania potrawy
Połączyć wszystkie składniki marynaty. Rybę pokroić na mniejsze kawałki, dokładnie obtoczyć w marynacie. Odstawić na 30 minut. Piec w 180 stopniach około 15-20 minut. Jeśli chcemy piec rybę z ziemniakami, należy piec je wcześniej około 30 minut (obtoczone w oliwie lub oleju i doprawione), a rybę dołożyć na ostatnie 15 minut pieczenia.
ENGLISH:
2 small salmon fillets,
for the marinate:
1 tsp of garam masala,
3/4 tsp of granulated garlic,
a big pinch of hot and sweet pepper,
1/2 tsp of turmeric,
1/4 tsp og granulated ginger,
a pinch of salt,
few tsp of lemon juice,
few tsp of oil,
fresh herbs to spinkle the fish before serving
potatoes, chickpeas or any other veggies of your choice (optional)
Mix all of the ingredients for the marinate. Pour it over the fish and set aside for 30 minutes. Cover your chopped vegetables with a bit of oil and a mix of seasonings of your choice. Bake for 30 minutes and add the fish. Bake for additional 15 to 20 minutes (180 C). Serve with some yoghurt on top and simple salad. Enjoy:)
ile aromatów, pycha:)
OdpowiedzUsuńRyby po indyjsku jeszcze nie jadłam! Zawsze przyrządzałam dania indyjskie z kurczakiem, a z rybą jeszcze nie próbowałam. Jestem ciekawa smaku i na pewno wypróbuję.:)
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/
Pychota!
OdpowiedzUsuńDelicious and packed full of flavours! A fabulous recipe, Natalia.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryby pod każdą postacią, a Twoja propozycja na pewno smakuje rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńech a ja właśnie za rybami nie przepadam...
UsuńPycha <3
OdpowiedzUsuńMój blog
Wspaniała uczta i dla podniebienia i dla oczu. Świetnie przyrządzona, doprawiona i pięknie podana. Tylko jeść :)
OdpowiedzUsuńHow nice! I love baked fish. :)
OdpowiedzUsuńjak rybka to nie;p
OdpowiedzUsuńtakiej potrawy jeszcze nie jadłam i z chęcią podkradnę ten przepis:)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja. Dla mnie nowość:)
OdpowiedzUsuńZjadłabym wszystko!:)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią spróbowałabym tego dania :)
OdpowiedzUsuńLooks tasty!
OdpowiedzUsuńKiss kiss.*Jo
Jo & Company Style
Look soooo good !!
OdpowiedzUsuńŁadnie podane :)
OdpowiedzUsuńPyszne to musi być danie!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie warto mieć takie przepisy w zanadrzu.
Zawsze się przydają. Wiem z doświadczenia. A rybkę uwielbiam.
Pozdrawiam serdecznie! :)
nie przepadam za rybą ale wygląda to przepysznie!
OdpowiedzUsuńaromatyczna rybka :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe danie, z chęcią bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńszkoda że nie mam piekarnika
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńmusi być niesamowicie aromatyczne :)
OdpowiedzUsuńjestem bardzo ciekawa tego smaku
OdpowiedzUsuńPięknie i smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńwygląda wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńDamn, uwielbiam indyjską kuchnię, więc myślę, że może być to coś dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńPrzypomniałaś nam, że dawno już nie jadłyśmy ryby :) Apetyczne danie :)
OdpowiedzUsuńPycha. :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym teraz upieczone ziemniaczki :D
OdpowiedzUsuńsmacznego dnia:)
OdpowiedzUsuńChyba coś w moim klimacie ! <3
OdpowiedzUsuńOstatnio bardzo lubie jeść rybki wiec przepis jak najbardziej kusi :3
OdpowiedzUsuńAleż smakowicie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglada
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńwhat mouthwatering dish my friend ,thank you for sharing!
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda te danie :) Niezłe są dania z kuchni indyjskiej ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk