Latem mamy pod dostatkiem świeżych, sezonowych warzyw, z których można wyczarować mnóstwo pysznych, zdrowych dań. Dziś proponuję gulasz z indyka w sosie pomidorowym z mnóstwem jarzyn. W mojej potrawie znalazły się fasolka szparagowa, papryka, marchewka i cukinia, ale tak naprawdę sprawdzi się tu większość waszych ulubionych warzyw: bób, soczewica, bakłażan, a nawet świeży szpinak. Danie jest pyszne z chrupiącym pieczywem, ryżem, kaszą lub ziemniakami. Smacznego:)
pierś z indyka (800 g),
2 małe papryki,
duża cebula,
mała cukinia,
garść fasolki szparagowej,
2-3 ząbki czosnku,
2 małe marchewki,
2 gałązki selera naciowego,
5 czubatych łyżek koncentratu pomidorowego (mogą być też świeże pomidory lub passata),
3-4 szklanki bulionu drobiowego, jarzynowego lub wody
przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, tymianek, bazylia, słodka i ostra papryka
natka pietruszki
Indyka pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Zrumienić na na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić pokrojoną w plasterki marchew, paski papryki, drobno posiekaną cebulę i seler naciowy. Po kilku minutach smażenia dodać plastry cukinii, a następnie drobno posiekany czosnek. Przyprawić. Dodać indyka, fasolkę, koncentrat i zalać całość płynem (tak, by lekko zakrywał składniki). Dusić na małym ogniu, do miękkości i zgęstnienia sosu. Posypać natką pietruszki.
ENGLISH:
turkey breast (800 g),
2 small red bell peppers,
1 large onion,
small zucchini,
a handful of string beans,
2-3 cloves of garlic,
2 small carrots,
2 stalks of celery,
5 heaping tbsp of tomato paste (or fresh tomatoes, passata),
3-4 cups of chicken/vegetable broth or water,
seasonings to taste: salt, pepper, oregano, thyme, basil, sweet and hot pepper,
chopped parsley
Cut the turkey into bite size pieces, sprinkle with salt and pepper. Heat a small amount of oil in a pan, add your meat and cook, until golden on both sides. Set aside. Add sliced carrots, bell pepper, fineley chopped celery and onion to the same pan. Cook, stirring for few minutes. Add sliced zucchini and finely chopped garlic. Cook, stirring for a minute. Season well. Add the turkey, beans and tomato paste. Cover with the liquid and simmer on low heat, until tender and thick. Sprinkle with parsley. Serve over rice or potatoes or with crusty bread. Enjoy:)
lipca 27, 2017
Gulasz z indyka z warzywami / Summer Turkey Vegetable Stew
AUTOR:
Natalia
cebula
,
cukinia
,
daniamiesne
,
fasolka szparagowa
,
gulasz
,
indyk
,
lato
,
papryka
,
potrawka
,
sos pomidorowy
,
warzywa
Zjadłabym taki gulasz :) Akurat na lato! :))
OdpowiedzUsuńapetycznie :)
OdpowiedzUsuńależ pychotka:)
OdpowiedzUsuńpychotka :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda dzięki tym warzywom:))wygląda bardzo smacznie:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńLubię takie jedzonka:)
OdpowiedzUsuńmmm zjadłabym. Tak dawno nie jadłam indyka.. obowiązkowo Cię obserwuję :D Widzę że znajdę tutaj same smaczne przepisy :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam gulasze, chociaż z indyka nigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńhttp://paulan-official-blog.blogspot.com/
Zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńYUM! I love veggie loaded stews! Thanks for sharing, Natalia.
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie, pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńkolejne pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny gulasz :) Takie dania bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńPrzeczytałam post przed wyjściem na obiadowe zakupy i zrobiłam wersje kurczakowa. Pyyycha!!
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę, że smakowało!Pozdrawiam☺
UsuńUwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuńI really love such stews!
OdpowiedzUsuńHave a good evening
It looks so colourful and delicious!
OdpowiedzUsuńSuper! Naprawdę ciężko się oprzeć temu gulaszowi.
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie się prezentuje.
Nie pozostaje nic innego jak tylko wypróbować!
Pozdrawiam ciepło! :)
Beautiful soup Natalia! love the pot too, very nice.
OdpowiedzUsuńUwielbiam gulasz, a taki kolorowy robię zazwyczaj :) chyba niedługo zrobię znowu!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ♥
OdpowiedzUsuńMój blog - HELLO-WONDERFUL
Pozdrawiam cieplutko:*
Smakowite danie :) Właśnie dobre jest to, że pasuje do niego i ziemniaki i kasze :)
OdpowiedzUsuńIdealny na letnie chłody ;) mniam!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda
OdpowiedzUsuńTakie mieszanki lubię, bo jest wszystko, co najlepsze - mięso, warzywa i przyprawy/zioła, które nadają wyrazistości. Mniam!
OdpowiedzUsuńpyszny gulasz :)
OdpowiedzUsuńTeraz, latem takie dania są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie apetycznie. Obserwuję c:
OdpowiedzUsuńmój blog
This is Great! Thanks for sharing!
OdpowiedzUsuń👌👌👌
Ojj... taki gulasz dzisaj na obiad marzenie :D
OdpowiedzUsuńPychotka, bardzo smakowita prezentacja!
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda ten gulasz, dawno żadnego nie jadłam i dopiero teraz sobie przypomniałam co tracę :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie dania obiadowe :-)
OdpowiedzUsuńZjadłabym taki gulasz <3
OdpowiedzUsuńzgłodniałam
OdpowiedzUsuńale to mega wygląda:)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńhttp://paulan-official-blog.blogspot.com/
Wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńObserwujemy? :)
http://bedifferent-ania.blogspot.com/
Bardzo fajny gulasz :) Bardzo apetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Muszę ten przepis podać babci, ona uwielbia różnego rodzaje gulasze :)
OdpowiedzUsuńWow, wygląda wyśmienicie! :)
OdpowiedzUsuńgłodny się zrobiłem ;p
OdpowiedzUsuń