W trakcie upałów nie mamy ochoty włączać piekarnika. W takie dni wspaniale sprawdzają się ciasta na zimno, bez pieczenia. Dziś jogurtowe ciasto z galaretką i brzoskwiniami, lekkie i orzeźwiające. Oczywiście do jego przygotowania używamy ulubionych owoców i galaretek - świetnie sprawdzą się truskawki, maliny czy borówki. Smacznego:)
na tortownicę o średnicy 21-24 cm:
700 g jogurtu greckiego,
250 ml kremówki,
8 łyżek cukru pudru (lub do smaku),
28 g żelatyny w proszku,
1/4 szklanki zimnej wody,
duża szczypta wanilii
5-6 małych brzoskwiń (świeżych lub z puszki)
2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe,
750 ml wody
Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do przestudzenia. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z wanilią, dodać cukier puder do smaku oraz jogurt, zmiksować do połączenia. Przestudzoną żelatynę wlewać stopniowo do masy jogurtowej, dokładnie miksować (jeśli w masie pojawią się grudki, można delikatnie podgrzać całość w kąpieli wodnej, do rozpuszczenia grudek żelatyny). Całość wylać do tortownicy, odstawić do całkowitego stężenia na około 2 godziny. Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody, odstawić do schłodzenia i zgęstnienia. Na stężałej masie jogurtowej ułożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie, zalać całość tężejącą galaretką. Schłodzić do stężenia.
Zmodyfikowany przepis z tej strony.
ENGLISH:
700 g of greek yogurt,
250 ml of heavy cream,
8 tbsp of powdered sugar (or to taste),
a big pinch of vanilla,
28 g of gelatine powder,
1/4 cup of cold water,
5-6 small peaches (or any other fruit of your choice),
2 packages of peach/orange jello, 75 g each (or any other jello of your choice),
750 ml of hot water
Dissolve the gelatine in 1/4 cup of water, set aside for 10 minutes. Warm in a bain-marie to dissolve completely, set aside to cool. Whip your heavy cream with vanilla, until stiff peeks form. Add powdered sugar to taste and yogurt. Gradually pour in cooled gelatine, mix well (you can warm the mixture once again in a bain-marie, in case of any gelatin lumps). Pour the mixture into the springform pan (21-24 cm), refrigerate, until sets completely. Mix peach jello with 750 ml of hot water. Set aside, until cool and thicker. Dice the peaches and place them on a set yogurt layer. Pour the jello all over the fruit, refrigerate, until sets completely. Enjoy:)
See the original recipe.
uwielbiam takie lekkie słodkości bez pieczenia
OdpowiedzUsuńidealny na lato;)
OdpowiedzUsuńLeciutki :)
OdpowiedzUsuńCiasta z galaretką w porze letniej to moje ulubione. Są tak orzeźwiające i pyszne :)
OdpowiedzUsuńChcę taki ciasto.
OdpowiedzUsuńLekkie, wakacyjne i apetyczne.
No, no - ideał.
Pozdrowionka cieplutkie :)
nic tylko jeść\;)
UsuńWygląda pysznie ale ja na razie muszę zrezygnować ze słodyczy ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie słodkości 😃
OdpowiedzUsuńoj no i miałam już nic słodkiego nie robić a tu proszę, samo się pcha :) Cudeńko
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńmmm, lubię :)
OdpowiedzUsuńFajnie że bez pieczenia bo mam zepsuty piekarnik :P
OdpowiedzUsuńBardzo fajny jogurtowiec z galaretką :) Takie desery bardzo lubię ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
A jaw tym roku jeszcze nie robiłam jakoś szał na drożdżowe mnie ogarnął 😀
OdpowiedzUsuńNa pewno bardzo pyszne i orzeźwiajace ciasto :D Mniam
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńZnowu pysznie.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :D Niby taki lekki, ale kaloryczny przez kremówkę :D
OdpowiedzUsuńO tej porze roku tego typu desery są wręcz czymś obowiązkowym :D Pyszności :)
OdpowiedzUsuńpyszne letnie ciacho :)
OdpowiedzUsuńPrzepis wydaje się być nawet nietrudny, chętnie go wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńpiękny lekki:D
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła takie lekkie ciasto :)
OdpowiedzUsuńJa akurat w te upały piekłam :D
\mama-urwisa.blogspot.co.uk
Super, nie wyobrażam sobie lata bez takiego ciasta z galaretką :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego typu słodkości! :)
OdpowiedzUsuńMÓJ BLOG
Musi być przepyszny! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :*
Wygląda przepysznie *.*
OdpowiedzUsuńamelia-bloog.blogspot.com
Uwielbiam ciasta z galaretkami owocowymi, mniaaam :D
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wyglada, z wielką przyjemnością bym go zjadła :D
OdpowiedzUsuńLove this healthy recipe! I'll use agar agar for gelatin.
OdpowiedzUsuńChetnie bym zjadła taki przysmak :3
OdpowiedzUsuńZjadłabym takie z brzoskwiniami albo z malinami <3 albo z kiwi... jadłabym z każdym owocem :)
OdpowiedzUsuńProsto a jak pysznie. Jest moc :) owoców oczywiscie ;)
OdpowiedzUsuńJadłam podobne ciasto,pycha. Jest idealne na lato:)
OdpowiedzUsuńA ja dzisiaj przygotowywałam sernik na zimno :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda te ciasto jogurtowe 😊
OdpowiedzUsuńCiasto idealne na lato :D teraz tylko trzeba czekać na słoneczko bo u mnie kolejny raz od rana pada :/
OdpowiedzUsuńMniam, mniam,pyszne ciasto na lato:)
OdpowiedzUsuńAle fajnie gruba warstwa galaretki, pyszności :D
OdpowiedzUsuńWhat a fabulous cake, I grew up with a very similiar recipe....thanks Natalia!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta, muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńNhammm looks great
OdpowiedzUsuńKiss kiss.*Jo
Jo & Company Style
Wygląda bosko i idealnie na lato ;) szkoda, że u Nas tak zimno w tym roku.
OdpowiedzUsuńpychota !
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko :))
woman-with-class.blogspot.com
Uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńLook delicious !!
OdpowiedzUsuńna weekend taki zrobię;)
OdpowiedzUsuńIDealne na upały :)
OdpowiedzUsuńPyszności, idealny deser na upały :)
OdpowiedzUsuńapetycznie :D
OdpowiedzUsuń