lipca 18, 2017
Kajzerki / Kaiser Rolls
Dziś zapraszam na lubiane przez wszystkich pszenne bułeczki, idealne do stworzenia pysznych kanapek. Ja wzbogaciłam oryginalny przepis o glazurę, która dodaje bułeczkom chrupkości, ale można pominąć jej dodatek. Jak większość domowych wypieków, są najlepsze w dniu upieczenia, z czasem skórka robi się miękka. Smacznego :)
Na 8-10 bułeczek:
3 szklanki mąki,
¾ szklanki ciepłej wody,
7 g suchych drożdży,
1 i ½ łyżeczki cukru,
Łyżeczka soli,
jajko,
2 łyżki roztopionego masła
na glazurę (opcjonalnie):
50 ml wody
½ łyżeczki mąki,
szczypta soli
Połączyć wszystkie składniki oprócz masła. Wyrabiać około 10-15 minut, pod koniec stopniowo dodawać masło. Zagnieść w kulę, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 i ½ godziny. Ciasto podzielić na 8-10 części, uformować bułeczki, ułożyć na blaszce. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Na glazurę: wodę zagotować z mąką i solą, mieszać by, nie powstały grudki. Naciąć każdą bułeczkę, posmarować ciepłą glazurą. Piec w 225 stopniach około 15 minut.
Przepis znalazłam tutaj.
ENGLISH:
for 8-10 rolls:
3 cups of flour,
¾ cup of warm water,
7 g of dry yeast,
1 ½ tsp of sugar,
1 tsp of salt,
1 egg,
2 tbsp of melted butter
for the glaze (optional):
50 ml of water,
½ tsp of flour,
a pinch of salt
Mix all the ingredients, except butter. Start kneading the dough. After 5-10 minutes, gradually add butter and knead, until smooth and elastic. Cover with kitchen towel, let it sit somewhere warm for about 1 ½ hour or until it’s doubled in size. Divide the dough in 8 -10 pieces, form each piece into a ball. Place them on a baking tray and let them sit for additional 30 minutes. Prepare the glaze: boil all of the glaze ingredients, mix well. Cut the surface of each roll with a sharp knife, brush with warm glaze.Bake in preheated oven (225C) for about 15 minutes, until golden brown. Enjoy :)
AUTOR:
Natalia
Pięknie wypieczone i taaakie równiutkie:)
OdpowiedzUsuńPięknie przyrumienione ;)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńidealne:)
OdpowiedzUsuńThese are some gorgeous dinner rolls. Love the crust!
OdpowiedzUsuńme too:)
UsuńGdybym jadła pieczywo to z chęcią bym wypróbowała twój przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :*
I love kaiser rolls, and these are so lovely!
OdpowiedzUsuńŚlinka leci, aż zapach poczułam :)
OdpowiedzUsuń:D masz komputer nowej generacji jak zapachy odbiera;p
UsuńNice and tender rolls!
OdpowiedzUsuńAż zgłodniałam tak apetycznie wyglądają:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńDomowe pieczywo najlepsze na świecie :) Bułeczki wyglądają pięknie :)
OdpowiedzUsuńThese dinner rolls look perfect. So yummy and delicious :)
OdpowiedzUsuńSama nigdy nie robiłam , za mało czasu z rana 😀Wyszły Ci pięknie !
OdpowiedzUsuńJakie piękne! Wyszły idealnie!
OdpowiedzUsuńŚwietne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńhttp://natalie-forever.blogspot.com/
Mniam :)
OdpowiedzUsuńNa pewno bym taką nie pogardziła, a najchętniej zjadlabym bez dodatków ;)
OdpowiedzUsuńzrobię😉dzięki za przepis 💚
OdpowiedzUsuńlepsze niż sklepowe:)
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobnie ale dodaję jeszcze nasiona :)
OdpowiedzUsuńPiękne bułeczki. Aż chce się sięgnąć przez monitor :)
OdpowiedzUsuńAz narobiłas mi smaka :D
OdpowiedzUsuńPiękne i chrupiące cudeńka :)
OdpowiedzUsuńlepsze niż z piekarni:D
OdpowiedzUsuńidealne :) i jak cudnie przyrumienione :)
OdpowiedzUsuńTakie domowe kajzerki muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością schrupałabym taką kajzerką, nawet teraz :)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła takich bułeczek z twarożkiem :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają.
mama-urwisa.blogspot.co.uk
Domowe najlepsze :)
OdpowiedzUsuńNie ma jak domowe bułeczki!
OdpowiedzUsuńWyglądają lepiej niż z najlepszej cukierni/piekarni! Muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają. I z pewnością tak samo smakują!
OdpowiedzUsuńO maj gad, w żadnym sklepie takich nie ma <3
OdpowiedzUsuńMy youngest often askes for sandwiches but bun from market annoy me.
OdpowiedzUsuńI am glad you shared this incredible recipe here my friend!
They look delicious and yummy!!!
Mniaam wygladaja smakowicie!;)
OdpowiedzUsuńJakie Ci ładne te bułeczki wyszły :)
OdpowiedzUsuńPycha :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne, wyglądają niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuńThese kaiser rolls look perfectly baked, delicious!!!
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają. :)
OdpowiedzUsuńwyglądają niesamowicie apetycznie:) wyszły idealne
OdpowiedzUsuńDzieciństwo :D
OdpowiedzUsuńŚwietnie gotujesz cały blog jest super :)
OdpowiedzUsuńObserwuję i powodzenia :))
Jak pięknie wypieczone!
OdpowiedzUsuńNa pewno są pyszne chrupiące <3
Pozdrawiam!
lublins.blogspot.com
Jak pięknie wypieczone! :)
OdpowiedzUsuńNa pewno są pyszne i chrupiące <3
Pozdrawiam!
lublins.blogspot.com
Wyglądają lepiej aniżeli z piekarni :)
OdpowiedzUsuńPiękne bułeczki. Mniam:)
OdpowiedzUsuńjej jako one pysznie wygladaja! teskinie za takimi kajzerkami , u nas bulki maskara
OdpowiedzUsuńBardzo fajne bułeczki :) Muszę spróbować zrobić takie kajzerki wg tego przepisu ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Patryk
wspaniale wyrośnięte bułeczki :)
OdpowiedzUsuńKajzerki muszą smakować wyśmienicie :) Na pewno kiedyś wypróbuję ten przepis :) Szkoda, że w sklepach takich nie można dostać :)
OdpowiedzUsuń