lipca 18, 2017

Kajzerki / Kaiser Rolls


Dziś zapraszam na lubiane przez wszystkich pszenne bułeczki, idealne do stworzenia pysznych kanapek. Ja wzbogaciłam oryginalny przepis o glazurę, która dodaje bułeczkom chrupkości, ale można pominąć jej dodatek. Jak większość domowych wypieków, są najlepsze w dniu upieczenia, z czasem skórka robi się miękka. Smacznego :)


Na 8-10 bułeczek:


3 szklanki mąki,
¾ szklanki ciepłej wody,
7 g suchych drożdży,
1 i ½ łyżeczki cukru,
Łyżeczka soli,
jajko,
2 łyżki roztopionego masła


na glazurę (opcjonalnie):
50 ml wody
½ łyżeczki mąki,
szczypta soli


Połączyć wszystkie składniki oprócz masła. Wyrabiać około 10-15 minut, pod koniec stopniowo dodawać masło. Zagnieść w kulę, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 i ½ godziny. Ciasto podzielić na 8-10 części, uformować bułeczki, ułożyć na blaszce. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Na glazurę: wodę zagotować z mąką i solą, mieszać by, nie powstały grudki. Naciąć każdą bułeczkę, posmarować ciepłą glazurą. Piec w 225 stopniach około 15 minut.


Przepis znalazłam tutaj.


ENGLISH:


for 8-10 rolls:


3 cups of flour,
¾ cup of warm water,
7 g of dry yeast,
1 ½  tsp of sugar,
1 tsp of salt,
1 egg,
2 tbsp of melted butter


for the glaze (optional):
50 ml of water,
 ½ tsp of flour,
a pinch of salt


Mix all the ingredients, except butter. Start kneading the dough. After 5-10 minutes,  gradually add butter and knead, until smooth and elastic. Cover with kitchen towel, let it sit somewhere warm for about 1 ½ hour or until it’s doubled in size. Divide the dough in 8 -10 pieces, form each piece into a ball. Place them on a baking tray and let them sit for additional 30 minutes. Prepare the glaze: boil all of the glaze ingredients, mix well. Cut the surface of each roll with a sharp knife, brush with  warm glaze.Bake in preheated oven (225C) for about 15 minutes, until golden brown. Enjoy :)

53 komentarze:

  1. Pięknie wypieczone i taaakie równiutkie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. These are some gorgeous dinner rolls. Love the crust!

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdybym jadła pieczywo to z chęcią bym wypróbowała twój przepis :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :*

    OdpowiedzUsuń
  4. I love kaiser rolls, and these are so lovely!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ślinka leci, aż zapach poczułam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D masz komputer nowej generacji jak zapachy odbiera;p

      Usuń
  6. Aż zgłodniałam tak apetycznie wyglądają:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Domowe pieczywo najlepsze na świecie :) Bułeczki wyglądają pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. These dinner rolls look perfect. So yummy and delicious :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Sama nigdy nie robiłam , za mało czasu z rana 😀Wyszły Ci pięknie !

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie piękne! Wyszły idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetne bułeczki :)
    http://natalie-forever.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Na pewno bym taką nie pogardziła, a najchętniej zjadlabym bez dodatków ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. zrobię😉dzięki za przepis 💚

    OdpowiedzUsuń
  14. Robię bardzo podobnie ale dodaję jeszcze nasiona :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękne bułeczki. Aż chce się sięgnąć przez monitor :)

    OdpowiedzUsuń
  16. idealne :) i jak cudnie przyrumienione :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Takie domowe kajzerki muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Z przyjemnością schrupałabym taką kajzerką, nawet teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale bym zjadła takich bułeczek z twarożkiem :)
    Pysznie wyglądają.
    mama-urwisa.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  20. Wyglądają lepiej niż z najlepszej cukierni/piekarni! Muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  21. Świetnie wyglądają. I z pewnością tak samo smakują!

    OdpowiedzUsuń
  22. O maj gad, w żadnym sklepie takich nie ma <3

    OdpowiedzUsuń
  23. My youngest often askes for sandwiches but bun from market annoy me.
    I am glad you shared this incredible recipe here my friend!
    They look delicious and yummy!!!

    OdpowiedzUsuń
  24. Mniaam wygladaja smakowicie!;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Jakie Ci ładne te bułeczki wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Fantastyczne, wyglądają niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  27. These kaiser rolls look perfectly baked, delicious!!!

    OdpowiedzUsuń
  28. wyglądają niesamowicie apetycznie:) wyszły idealne

    OdpowiedzUsuń
  29. Świetnie gotujesz cały blog jest super :)
    Obserwuję i powodzenia :))

    OdpowiedzUsuń
  30. Jak pięknie wypieczone!
    Na pewno są pyszne chrupiące <3
    Pozdrawiam!

    lublins.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  31. Jak pięknie wypieczone! :)
    Na pewno są pyszne i chrupiące <3
    Pozdrawiam!

    lublins.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  32. Wyglądają lepiej aniżeli z piekarni :)

    OdpowiedzUsuń
  33. jej jako one pysznie wygladaja! teskinie za takimi kajzerkami , u nas bulki maskara

    OdpowiedzUsuń
  34. Bardzo fajne bułeczki :) Muszę spróbować zrobić takie kajzerki wg tego przepisu ;)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  35. wspaniale wyrośnięte bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Kajzerki muszą smakować wyśmienicie :) Na pewno kiedyś wypróbuję ten przepis :) Szkoda, że w sklepach takich nie można dostać :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger