Wciąż trwa sezon na kurki. Te pyszne grzyby wspaniale łączą się z delikatnym sosem na bazie śmietanki. Tym razem proponuje troszkę odmieniona wersję tego klasycznego dania z kurkami. Zamiast śmietanki użyłam kremowego serka, dodałam kawałeczki ugotowanego kurczaka i warzywa, ktore akurat znalazłam w lodówce. Całość jest pyszna posypana dużą ilością parmezanu.Polecam na szybki obiad, smacznego :)
200 g kurek,
ugotowana lub upieczona pierś z kurczaka,
100-150 g kremowego serka (typu Twój Smak, Philadelphia),
1-2szklanki bulionu drobiowego lub wody,
polowa małej cukinii,
połowa małej papryki,
cebula,
2 ząbki czosnku,
kilka łyżek startego parmezanu,
sól, pieprz, zioła prowansalskie (do smaku),
ugotowany makaron
Na niewielkiej ilości tłuszczu przesmażyć drobno posiekaną cebulę, grzyby i pokrojone w kostkę warzywa. Dodać drobno posiekany czosnek. Podlać całość bulionem, dodać kawałeczki kurczaka, doprawić. Dusić na malym ogniu okolo 10 minut, do miękkości.Dodać serek i parmezan, mieszać do rozpuszczenia. Gotowy sos wymieszac z makaronem, posypac dodatkową porcją parmezanu.
ENGLISH:
200 g of chantarelle mushrooms,
100-150 g of cream cheese,
1-2 cups of chicken stock or water,
small chicken breast, cooked or baked,
1/2 of a small zucchini,
1/2 of a small bell pepper,
2 cloves of garlic,
1 onion,
few tbsp of grated parmesan cheese,
salt, pepper, Herbs de Provance (to taste),
cooked pasta of your choice
Heat a small amount of oil in a pan, add chopped onion, mushrooms abd diced vegetables. Cook, stirring, for few minutes and add finely chopped garlic. Pour in some stock, add the chicken and simmer on low heat, until tender.Season well. Add the cream cheese and parmesan, stir, until melts. Add cooked pasta, toss everything together. Sprinkle with more cheese. Enjoy :)
I adore chantarelle! This pasta dish looks very delicious and healthy as well.
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna propozycja :) Kurki uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńŚliczne talerzyki :)
OdpowiedzUsuńThis looks very healthy and delicious, Natalia!
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy kurek, ale z makaronem na pewno pysznie się komponują :)
OdpowiedzUsuńA zamiast mięsa dodałabym tofu i danie by mnie nie zawiodło :)
Pysznie wygląda. Makaron + kurki to MUSI być fantastyczne danie.
OdpowiedzUsuńSo delicious ! I love mushrooms !
OdpowiedzUsuńmniam , pychotka :)
OdpowiedzUsuńThis looks really good. I just love pasta and I eat so much of it. You know what? This weekend is the first in TWO YEARS that I am all alone at home. I am soooo excited about it. My husband and Nila went to see my husbands parents for the weekend and I am all free and alone. It feels sooo good, even though I somehow miss them of course :)
OdpowiedzUsuńSending much love!
Xx
Rosa Larissa Klara
conscious lifestyle of mine
Makaron z kurkami to jak najbardziej propozycja dla mnie :)
OdpowiedzUsuńMniam wygląda pycha i na pewno tak też smakuje. :)
OdpowiedzUsuńO mamo :D Wygląda smakowicie :D Uwielbiam makarony!
OdpowiedzUsuńuwielbiam połączenie makaronu i sosu z kurek :) aż ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńSzybkie obiady latem to zdecydowanie bardzo dobry pomysł :D To danie wygląda pysznie, podoba mi się dodatek kurek :)
OdpowiedzUsuńi to jest dobry pomysł! my jedliśmy wielki gar zupy z kurek przez cały tydzień, następnym razem postawię na taki makaron
OdpowiedzUsuńTen blog nigdy nie przestanie mnie zaskakiwać, takie proste dania a jednak takie smaczne!
OdpowiedzUsuńsmakowity sos:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie zjadłabym cos z kurkami :3
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam tego typu dania ;)
OdpowiedzUsuńJakie pyszności :)
OdpowiedzUsuńQue buena pinta tiene este plato. Me encantaría poder probar! Feliz domingo! 😘😘😘
OdpowiedzUsuńpysznie :) z kurkami już robiłam w tym roku makaron :) takie must cook sezonu :)
OdpowiedzUsuńI love this type of meal with chicken and cream!
OdpowiedzUsuńWygląda to bardzo smacznie ^^
OdpowiedzUsuńjak z kurkami to biorę w ciemno :)
OdpowiedzUsuńSuper!
OdpowiedzUsuńTak, jak lubię.
Smacznie, sycącą i zdrowo!
Na dodatek apetycznie.
Pozdrowionka cieplutkie :)
Bardzo apetyczne danie :) Bardzo lubię grzyby, a szczególnie pieczarki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Panią serdecznie,
Patryk
Pycha! Zjadłabym nawet w tej chwili :)
OdpowiedzUsuńmakaron w kremowym sosie z kurkami to coś dla mnie ;)
OdpowiedzUsuń